Pravoslaví je mi mnohem bližší nežli slavná římskokatolická
„pravá“ víra.
BTW bratránek přes koleno je kněz, od římských katolíků přešel
k řeckým. :-)))
Co budete mít dnes na stole? RSS
-
-
tak prvni bylo pravoslavi-orthodoxia ve vychodorimske risi,okolo 4.snemu se rimskej papez zacal nejak cukat az to vyvrcholilo 1054 vznikem kafoliticke(vseobecne) cirkve…tak asi tak…ale na druhou stranu nemaj katolici takovy pusty jako pravoslavni..vlastne me napada,ze neznam katolika,jez by krome stedreho dne(nezer,uvidis cune) drzel pust..a tahle tradice tam byla…mohl ses z ni teda vykoupit odpustky..a vetsina to delala a ted uz ani nevi,co to pust je…jsem se nejak rozepsala a uplne o necem jinym nez bych mela…na druhou stranu mam ted na stole leda hromadu knih a snazim se z nich neco naucit:o)
-
ad pravoslaví -tak, tak!
Ad půst…ještě jsou tu bezmasé pátky a také dlouhé postní období do Velikonoc, ne? -
myslim ze o patku jsem psala…pak je tady 40denni velky pust predvelikonocni, pak 3tydenni petrsky,2tydenni upspensky k promeneni pane a k zesnuti bohorodice-a to jsem teprve v srpnu…
-
mno pak mame az do listopadu klid a pak je predvanocni…jeste ze je vinobrani na podzim:o)
-
měla jsem na mysli půsty u římských katolíků.:-))) Nojo, ono většina těch nařízení a přikázání má praktický a logický původ.
Jsem evangelička. S ekumenickým přístupem k vyznání. Ráda zajdu do jakéhokoliv svatostánku. Zameditovat, popřemýšlet. Církev – jako instituci či prostředníka k rozhovoru s Nejvyšším nepotřebuji.
-
jo,mem to podobne,proto jse se rozhodla si theologii vystudovat a jit vlastni cestou..na druhou stranu mi vadi jednostrannost,proto studuju i religionistiku…ale rada chodim do naseho kostela Sv.Cyrila a Metodeje-ma svoje kouzlo a hezky tam při liturgii zpívaj:o)
-
No, a já jsem nevěřící a stravu řídím podle aktuálních potřeb organismu. Připadá mi to optimální, nicméně každý svého chleba krůjcem. :)
-
A já jsem evangelička řídící se podle aktuálních potřeb organismu:-) A proto už na sporáku bublá vývar a bude z něho k polednímu boršč. U nás mrzne, se psem jsme naběhali kilometry po lesích a polích, tak se mi kotel boršče jeví jako velice silná aktuální potřeba:-)
-
aaa,borsc,ten zrovna varim taky,mam recept po prapraprababicce z ruska a je to u nas nejoblibenejsi polevka..teda hlavne u me,jsem dost polevkova a nejlepsi jsou polevky,ve kterych stoji lzice:o)
-
:-))))
Chystám zelňačku. V lednici si hoví pikantní klobáska, houby namočené, brambory, zelí, cibule a česnek patří k základním zásobám kuchyně, takže tradá!!! Klobásku osmahnu, lupnu k tomu piros arany ételízesítö csípós a polévka bude mít nádhernou barvu i chuť.
67. Obecně mám moc hezký zážitek z Chorvatska, z Hvaru
Byli jsme tam na soustředění s tanci a s holkama jsme si řekly, že se v neděli vypravíme do kostela. Vybaveny dlouhými sukněmi a šály jsme vstoupily a vyděsily se. Narvaný kostel k prasknutí a probíhaly křtiny. Malý kostelíček, kde každý zná každého a teď tam vpadly cizinky. Měla jsem pocit, že nás vyrazí. Když ne rodina, tak pop. Ale tak milé a srdečné přivítání jsem nezažila. Měli radost, že jsme k nim zavítaly. Nádherný obřad, milí lidé, moc hezká vzpomínka.
Předcházel tomu zážitek z Polska – z Czestochowej – vlezli jsme do kostela, že zůstaneme na mši a faráře málem trefil šlak. Začal hřímat z kazatelny, co tam chtějí ti bezvěrci(jak poznal, že jsme bez víry nevím, asi jasnozřivé oko katolického kněze) a že nebude pokračovat, dokud tam budeme. Tak jsme se sebrali a šli. Hezké, že? Takhle církev svatá loví nové dušičky. Hahaha. Ale zpět k jídlu, jdu dělat kapustnicu. -
včera na předkrm a dnes zbytek na oběd tento ZAPEČENÝ MANGOLD,moc dobrééé!
A na véču si dám s radostí opět dýňovku. -
Já zelňačku s klobásou nerad. Lepší je do ní kus uzenýho :)
-
majn got ;) taky přecházím na teplá zimmí jídla. právě tady hostuji chillijulii, takže jí vařím slepičku na vínečku ;) aby to genderově sedělo ;DDD
-
nemel by to byt spis kohoutek?
-
73. Mám vývar z uzených žeber. takže kus uzeného tam bude také. ale klobáska nesmí chybět. Navíc, když se osmahne -spolu s csípös pastou, je to fakt lábuž.
-
74. nebo kapoun?
že zdravím Chilli Julii a přeji doboru chuť. Presentaci kávy dnes asi nestíhám. Mám lítání, domů dorazím asi v osm, takže smůla…Nějak mi to kafe neni souzený…On ten nahoře ví, že ho skoro nepiju, tak se do toho prý nemám míchat.:-( -
Schnytlik:
aby to genderově sedělo ;DDD
Pivli:
taky zdraví ;)
-
74: jooo, hezky zdokumentovat a pak pekne povypravet, at muzeme my, co se nezucastnime, jen tise i hlasite zavidet, ach jo :((((
-
aaale, my si na gendery nehrajem, nas to neba, obvzvlaste kdyz EU zas strka cumak( tj. chce regulovat) kam nema
-
já si teda na gendery hraju furtkajtz ;)
-
Křenovka :) Kus krávy lehce opést, podlejt a 20 min papiňákovat. Vývar nalejt do jíšky, prošlehat, přidat hojně nastouhaného křenu, osolit, vložit nakrájené maso, enchat táhnout. Podávat s erteplema.
-
60: taky jsem kupoval sýry u slováků v těchto stáncích, ale teď jsem nakoupil cestou ještě na Slovensku a bylo to o něčem úplně jiném – zejména v čerstvosti. Příště asi pojedu směrem tam s prázdným autem (-:
-
michany vajicka, zkusim k nim vymyslet nejakou vopicarnu :)
-
83. Inu čerstvé je čerstvé, že? :-))))
Taky mám neradši čerstvě dovezené od příbuzenstva ze Slovenska. Nebo si je taky koupím cestou domů. Naposledy, když jsem ela z kongresu v Martině, vezla jsem plnou tašku korbáčiků a zázrivských nití. Mňamy. -
85: Ale i tam je to o štěstí nebo o znalosti – kupoval jsem nite, korbáčiky a čerstvý ovčí sýr ve dvou různých stáncích a výsledek byl velmi rozdílný. Jednou to bylo dobré, ale podruhé to byly nejlepší sýry tohoto typu co si pamatuji.
-
Skopový žebra, upéct, podávat s hromadou česneku, bramborem a vhodným detergentem, např. červeným vínem . čím alkoholičtější a tříslovatější, tím lepší :)
-
boloňské špagety
-
dýni :)
-
hlásim taky dýni ;)