1. 836: A co takhle jazyk s polskou omáčkou? Když jsem byla malá, měla jsem to moc ráda.

2. Z čeho se prosím skládá polská omáčka? Já jen vím, že v Polsku obecně je jazyk velice oblíbený a tradiční…jo už jsem si tu omáčku našel…zajímavé, pro dítě asi fajn, na mě je to moc „do sladka“.I když mezi svátky jsem dělal zajíce „na černo“ a a děsně jsem si pochutnal.....

3. Taky mám ráda studený vařený jazyk, namáčený do sojové omáčky se znečným množstvím nadrceného česneku. Na to se lépe hodí vepřový.

4. 836: s jablečným křenem nebo křenovou omáčkou. Mňam :-)

5. Polská omáčka: máslová cibulová jíška, rozředěná vývarem (z toho jazyka), v ní rozvařená nějaká pikantní zavařenina (nejlíp rybízová), podle chuti přisolit, přisladit nebo přikyselit, (lze přidat i skořici) + rozinky a vlašské ořechy (ty jsou povinné, v omáčce se povaří do změknutí). K tomu dobrý houskový knedlík.

6. Tak původně dnes měla být k večeři kapustnica, které je celý kotel…domácí zelí, brambory z bedýnky, klobáska, uzené, houby, sušené švestky…
    …no, ale zatím to vypadá, že bude vídeňský bramborový salát, původně určený k zítřejšímu obědu…ajvaj.:-)

7. Na véču salát z čekanky s bramborem a creme fraiche, sýr a vínko ;-)

8. Dnes večer byl flák lososa („Ten losos byl mražený?“ „Ne ne, je čerstvý, to je jen tou momentální zimou, pane!“), špenát a Běloruská kopýtka.

Ta jsou z té ruské kuchařky z 80tých let, co mě český Ježíšek přinesl, str 265. Směs syrových jemně nastrouhných brambor se smísí s moukou, na půl kila asi 10dkg, pak jen půl lžičky sody a soli.
    Rozválí se plát na půl cenťáku (vydatně moučete, lepí se), nařežou se obdélníčky a opéká se to na tuku (zde kachní sádlo z Vánoc). Teď pozor: zezlátlé obdélníčky se pak hodí do vývaru na 2 až 3 minutky! Očeň neobyčnoje! Já použil šálek domácího rybího vývaru, který se tím zahustil a utvořil pokrmu chutnou omáčku.

Budu kopýtka tutově opakovat, třeba ve vegetariánské verzi, se smaženou cibulkou.

9. Kuřecí svinstvo (od slova „svinout“), k tomu na ráno pro mladistvého hokejistu kuřecí řízky (kdo nemá v autobusu řízky, je outsider). Na téma výživa proslovena přednáška o tom, že sežere-li řízky před zápasem, bude to všechno špatně 8)))

10. Dnes jsme trochu doháněli zanedbaný vánočně-novoroční jídelníček: čočková polívka se slaninou a červeným vínem a na doražení kus vánočního bochánku.. no.. bochance..

11. 349: Renato, už zase řízky?! ;-) Mysli na Fořta a výživu mladých sportovců. ;-)
    No, já vím, no, ale rejpnout jsem si musela, už tradičně, však mě znáš.

12. Kachní konfit a bramborová kaše ;-)

13. Vídeňský bramborový salát (ubránila jsem mísu a schovala), k tomu lososový filet, jen lehce opečený, s bylinkami. Pro zahřátí je kapustnica, jako sladká tečka se dozobe cukroví od Vánoc.

14. Pečenou kachnu, dvoje zelíčko a troje knedlíčky :-)) Už z toho pomalu nemůžu, ale je za pár minutek na stole… uf!

15. Roastbeef, dušený hrášek, karotka a hranolky. A druhá půlka roastbeefu bude zítra nastudeno s remuládou jako předkrm :) Jestli tedy obchod Čerstvé ryby dnes dodá náš zítřejší oběd – jinak skončí roastbeef i jako zákrm a budem muset přeskočit rovnou k dortu :-)

16. Pokud dopravce nezapadne v zavejich, tak zítřejší oběd bude.Rybky už jsou připravené a dopravce na ceste pro ne:)

17. 356. Tak to se moc těším :-)

18. 356. Dopravce sice nezapadl, ale zato zabloudil, neb naše ulice prý není v navigaci. Ale nakonec nás přece jen našel a přivezl parádní ryby, takže zítřejší oběd je v cajku:) Neodolali jsme a aspoň kousek lososa hned hodili na pánev – a byl vynikající.

19. Dnes, vlastně už včera, to byly flíčky s uzeným a šťavnatým hlávkovým zelím, pěkně na sádle dušené, vše v jedné velké pánvi. A zítra, tedy dnes, bude jehněčí kýta opatlaná česnekem s ančovičkami, pečená s rozmarýnem. A k tomu br.kašička.

20. u nás dnes k obědu budou lasagne bolognese a tiramisu jako narozeninový dort. To jsem teda zvědavá 8)))

21. Na dobré bolognese mam chuť od včera, bohužel ještě dnes bude parmentier z kachního konfitu.

22. Dnes pečené kuřátko (bio), bokem v pekáčku (keramickém, krásném – že, Bali?) nádivka z vajíčka, fr.bagety, mléka, bylinek a mandlových lupínků a pár paliček česneku, jen tak na upečení. K tomu bedýnkové brambůrky (trochu) a listový salát.

23. Já měl k obědu hajducké zelí a vzhledem k tomu, kolik jsem ho udělal, tak bude i k večeři (a nebo zítra k obědu).

24. 863. a měls tam dost pepře? Víš, že to bez něj není ono!!! ;-)

25. 864: Jasně, špetku mletého a spoustu celého, přesně jak jsem se to naučil (-;

26. Pivli, bude na tvých www foto?

27. 866. určitě, neboj! Hodím odkaz k vám!

28. 865. : to je dobře, není nadto, dobře zúročit nabyté znalosti z kurzů a seminářů. ;-)

29. Už jsem zas o rok starší, tak je třeba přehlušit nepříjemnou změnu číslovky alespoň dobrým jídlem ;). Předkrm roastbeef s remuládou a nakládanou zeleninou, polévka krémová brokolicová, hlavní chod pstruzi „Pikant“ (z Mánkovy Sladkovodní kuchařky) s dušenou zeleninou. A jako moučník dort od maminky :) – jablkovoořecho­vočokoládový, plněný čokoládovou ganaché, s kopcem šlehačky navrch. A domácí griotka a domácí ořechovice.

30. zelnacka

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.