1. Včera salátek z rukoly, rajčátek, ledového salátu, šalotky, oliv a řapíkatého celeru, k tomu zbytek uzeného lososa, tmavé pečivo, kozí sýr a sklenka vína.
    Teď jdu mýt okna a prát záclony, ale k obědu byly pečené závitky z krkovičky, plněné (domácím) kysaným zelím a k tomu bramborové špalíčky (Bali:jsou to čumprlíky?). :-)))
    Návštěva si mlaskala, my taky, naštěstí zbylo i na zítřejší oběd.
    Jo a jako moučník tiramisu. Bez náhražek. Italské mascarpone i piškoty. Žloutky vyšlehané nad párou, sníh, amaretto…

Jednorožec: Vy vtipálku! ;-)))
    BTW: super cena za bažanty i kraba! Náš psék závidí tomu vašemu. Dostal včera drobeček uzeného lososa, anžto to nebylo slané. To blaho v očích! ;-)))

Jo!
    Večer bude asi jen zeleninová polévka a k vínu kousek sýra…

2. Jojo Pivli, to je něco takového ;-)
    Na véču se chystá salát z potočnice s ořechy a opečenými uzenými křepelčími stehýnky, to je fakt dobrůtka.

3. Pivli: Míní-li se špalíčky to co si myslím, tak u nás jim říkáme štoprlátka. Zřejmě je tu jakási souvislost se Sudety (Liberec).

Štoprlátka byla dnes i na našich talířích, přenáramně jim to s kachničkou, vařeným červeným zelím (i kysaná byla na výběr) slušelo. Zapíjelo se plzní. O domácí slepičí polívce ani nemluvím. Ano, správně, dnes jsme byli opět u babičky :-)
    Jako výraz díků jsme ji pozvali na zítřek k našemu stolu, bude něco lehčího, dnes jsme dostali pěkný kousek chlazeného plátu z lososa.

4. Štoprlátka, čumprlíky, špalíčky. No není to poetické? ;-)

5. Palačinky s lemon curd. Mňam.

6. Dnes k obědu byl tedy losos. Inspiraci jsem našel včera večer v nedávno sehnané Velké kuchařce Viléma Vrabce. Lososa jsem krátce podusil, a to na základu z cibulky, slaniny a žampiónů na másle, podlitého zelenino-rybím vývarem. Šťávu jsem potom přecedil, zredukoval, zjemnil žloutkem z domácího vajíčka. Lososa na talířích obložil cibulkou, slaninou a žampióny a přelil redukcí. K tomu vařené brambory sypané petrželkou. Musím se pochválit, bylo to vynikající, i ty talíře jsem dneska nahřál :-)))

7. 726: Postup zní mému uchu libě.
    O Velkou kuchařku Viléma Vrabce už podruhé smolím dopis českému Ježíškovi. Doufám, že jste tedy nesehnal její poslední výtisk! :-)

Na okraj: Angličané by u vašeho talíře ještě čekali, kde je nějaká další zelenina. „Meat and two veg“ je zde jakési nepsané pravidlo. Já vím, že tam máte cibulku a žampióny a bez obrázku nevím, v jakém množství a jestli to není jen součást omáčky.
    Mimochodem – nerýpám, jen se snažím, aby řeč nestála a příspěvek nebyl jen: Dneska jsem měl chleba s máslem. Tečka.

8. Kachnička na pomerančích – vařil Ital v kuchyni, tak jsem si s ním dala duel :o)

9. 727: Cibulky a žampiónů bylo tolik, aby v žádném soustu nezůstal losos osamocen. Určitě bych to osobně za zeleninu v tomto případě nepovažoval. Co se rýpání týče, znám dva hlavní druhy, a junikorní poznámky z ostrovů, vždy patřily do přátelsky přívětivé kategorie, tak jen houšť :-)

Velkou kuchařku jsem sehnal za laciný peníz v antiku, zřejmě na někoho byla příliš fádní, dostatečně neexotická, takže je i ve výborném stavu. Jedná se o reprint z roku 1993. Určitě tam bylo knih od pana Vrabce více, neměl jsem bohužel čas (ani peníze či kartu u sebe), takže jsem popadl ještě jeho Jihočeskou houbařskou, vyšlo mi to tak tak. Ale příští týden se tam snad zase dostanu, už kvůli Vaňhově Rybí kuchyni, kterou jsem zahlédl. A tak by možná šlo Ježíškovi pomoc :-)

10. 729: Vaňhovu Rybí kuchyni mě české Jezule nadělilo. Bohužel mě tato kniha neoslnila. Nepříliš praktická, vachrlaté anglické názvy ryb… ale nechci nikoho odrazovat. Určitě má jakési „kouzlo doby“.

11. 726, 727
    Myslíte tím TU Velkou kuchařku TOHO Viléma Vrabce? :) To se prodává? Mám doma od babičky jeho Studenou kuchyni (vydání z roku 1956) a patří k nejlepším kuchařkám, které jsem kdy viděla. Ale o žádných reprintech nevím, to jako vydáno někdy teď?

Na stole už nemám nic, ale ještě před chvílí jsem tam měla guacamole, pak mexickou polévku sopa de fideos a nakonec piškotovou roládu s krémem, ani jsem ji nenechala ztuhnout :). Venku studeně fičí, tak asi proto mě chytly chutě na mexickou kuchyni – naštěstí bylo doma i to avokádo :)

12. U nás se dojídá domácí studené kuře s domácí česnekovou majonézou. Protože to byl opravdu kus, tak bude ještě zítra.
    Sladkého nic, ale něco bych si dala. Vidim to aspoň na čokošku. Nebo madlenky k čaji ;-)

13. to Kami 731: Ano ano, TU TOHO :-)

Já jsem ji skutečně před 2 týdny sehnal v antiku a je z roku 1993. Obsahuje v sobě tři kuchařky VV – Studená kuchyně, Teplá kuchyně, Míšené a mixované nápoje.

14. U nas Vlamske hovezi dle receptu od Chilli Julie, jen kuchtim bez papinaku a zkousim to na cernem pivu, jak znela rada uplne nakonci diskuze. A k tomu dame kuskus. Zatim to bubla pod poklickou, tak vlastne ani nevim, jak bude chutnat dnesni vecere :-)

15. Maki sushi, byli jsme v Japa shopu na vaření s Tomio Okamurou a tak nás navnadil, že jsme doma ubalili pár maki s okurkou a nakládanou ředkví.

16. Nordy a Ital měli kachničku na pomerančích a já měla kapustičky se slaninou a sýrem, pěkně zapečené. I bez té kachničky to bylo moc dobré!!!

17. Ad Vrabec a jeho Velká kuchařka. Dotisk byl v nakladatelství Horizont. Anžto tam teta pracovala jako zástupkyně šéfredaktora, dostala jsem tenkrát kuchařku k Vánocům. A nedám na ni dopustit. :-)

18. Pivli nebyl by recept na tu kapustičku? Potencionální tchyně jich má asi pět kilo a neví co s ní :-)

19. Dnes jsem lítala po městě, tak jsem si v Lahůdkách koupila kuřecí řízek. Dělají je tu výborné.
    Po všech těch ústřicích mi fakt bodnul ;-)

20. Já to dnes vidím na pořádnej hrnec cibulačky (-:

21. já to dnes vidim na dietu o kůrce chleba a zázvorovém čaji (po čtyřdenním prožírání se paříží ;)))

22. 741. :Však kůrka z pain poilâne není nic špatného :- )))

23. Bali:

si mě odhalila :) ještě tu mám krabici domlácených makrónků. ty je třeba taky nějak rychle spotřebovati :)

24. Nepospíchej, ty já likviduju už týden a stále jsou žravé. Ted jsem měla právě jeden supr fialkový a jeden pistáciový. To je mor.
    A už si musim vyzkoušet jejich výrobu ;-)
    Ochutnala jsem makronky u Paula v Paříži a zklamání. Moc sladké a moc lepivé. Ale pak jsem objevila vesnickou boulangerie, kousek od statku, a tam nás milovali. Tolik makronků tam během měsíce nikdo jiný nesnědl :- )))
    A nejen makronků, uf.

25. K obědu jsem vyzkoušel Bún Cha v tržnici (a určitě jsem tam nebyl naposled) a k večeři jsem měl zbytek včerejší cibulačky.

26. Dnes vecer vari manzel a konecne prisel s necim jinym nez jeho „obligatnim“ thajskym curry, ktere mi nicmene od nej stale chutna. Vari „chicken etouffe“, kreolskou specialtu se spoustou chilli papricek :-)

27. 733, 737
    No jó, antíky nebo protekce:) – jak vidno, běžným způsobem je nesehnatelná. Jsem ráda, že mám aspoň Studenou kuchyni.

Jinak dnes u nás k obědu bude za chvíli zeleninová polévka z bedýnky a potom pečená holoubata s bramborovou kaší. A jako moučník vánoční cukroví.

28. Výtečná ořechová bábovka, bílý čaj hedvábná stezka. Silný vývar se zeleninou a domácí játrovou zavářkou. Sekačka s lepenicí. lepenice :brambory z bedýnky a zelí vlastnonožně šlapané. V sekačce česnek domácí, vajíčka domácí, cibule z bedýnky. Hovězí od dobrého řezníka, vepřové z domácího pašíka. Bylinky z balkonové zahrádky. Mňam, mňam.

29. Já teď nejvíc střídám kuřecí vývar, hovězí vývar a chleba z domácí pekárny s máslem a cenovisem (švýcarská pomazánka typu marmite).

30. …vlazny salatek s grilovanych krevetek, sepiovych krouzku, cesneku, petrzelky, cibule, rajcat…a k tomu rozpecena bagetka s cesnekovo-vanilkovo-petrzelko-chilli maslem…

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.