1. já si dnes připadám jako megažrout, dnešní list: krevety, kachnička, dančí hřbet, svíčková, jaternička, kuřecí řízky :) jau.

(omlouvá mě návštěva dvou restaurací a nutnost rychle zpracovat kuře ;))

2. 691: krasa ;-)
    To ja dnes rano pripadala jako megazrout spolustolovnikum. A to jsem mela jen husi vejce namekko, dva platky chleba Bucheron se slanym maslem. Mam to pry rano ale appetit!
    A to jsem si dnes nedala ani rijet!
    Na obed bude zbytek kuskusu.

3. 692.
    taková malá snídaně a megažroutství? :)

Teď jsem povečeřela půl bonboniery Merci a potom talíř banánů s teplým medem, ořechy a šlehačkou :)

4. Podzimní depresi zaženu bramborákem. Na sádle smaženým.

5. Kuřecí polévka s červenou kari pastou, mrkví, chili, porkem, zázvorem, batátou, limetkou, čerstvým koriandrem, jarní cibulkou, skleněnými nudlemi, kokosovým mlékem a sezamovým olejem. Něco na způsob Tom kha kai.

6. Mno, v sobotu a v neděli jsem byla na kongresu v hotelu Olšanka. Takže hotelová strava. Včera hovězí polévka, holandský řízek, br kaše a zeleninový salát. Až na unavený salát vše velmi chutné. Dnes drůbeží polévka s fridátovými nudlemi, svíčková na smetaně a jako moučník náhradní díl (věneček). Ten jsem nejedla. Poctivé a dobré jídlo.
    Zítra uvařím kotel dršťkajdy.

7. 695: L.A.: Obohacuji si u vašich příspěvků slovník. Nyní vím, že batáta není povzdech paňmámy, kdo že to zase vypil všechen rum, ale sweet potato.
    Jarní cibulka v listopadu je zajímavá představa.
    No flowers, no bees
    No leaves on the trees
    No wonder…November!

696, Pivli, na tu dršťkajdu bych se nechal pozvat! Se slaným rohlíkem?

8. 697.: ano, ano. Se slaným rohlíkem. Možno i pivním slaným rohlíkem.
    ;-)
    Posílám vzdušnou porci do Albionu!

9. Dnes kachni konfit, vecer lososove kokotky, zitra pintade au chou ;-)

10. dneska k večeři polévka z dýně hokkaido, pak zapečená brokolice se sýrovým bešamelem, okurkový salát a navrch tvarohová štola.

11. A já si dal volský voka na uzeným, s trochou sýra a kečupem :) A syrovou cibul. A půlžitnej chleba.

12. u cuketků dnes mise – „vysyp bednu“ tj. likvidace zeleninové bedýnky. salát z řepy a oliváčem, opekané uvařené brambory s cibulkou a sklenice mléka ;) vesničan hadra. zítra „topinabury au gratin“ ;)

13. A teď zobu zrníčka granátového jablka (nemáte někdo fintu, jak je dostat rychle ven, je s tím práce jak na kostele). Anžto jsem celý podvečer až do teď škvařila sádlo a škvarky. Asi 10kg. Ať žijí zabijačky. Mno, jsem taková celá zmaštěná, proto granátové jablko. ;-)

14. 697: Jednorožče: Tak nevím, jestli to je dobře nebo ne.;-) Batáty by snad měly být dobře, a o jarní cibulce teď přemýšlím- jestli je z letošního jara (fuj, tak stará) nebo snad z toho příštího?

703: Pivli: Actually, mám jeden malý tríček. Granátovému jablíčku vykrojte „bubáka“ podobně jako u rajčete zbytek stopky, pak opatrně nakrojte jablíčko na čtyři díli směrem dolů od toho bubáka, jen kůži, ještě opatrněji (odtud zřejmě jméno granátové :-D) rozevřete protilehlé strany od sebe a pak zas napříč. Moc mi to vysvětlování nejde,snad chápete…

15. Díky za návod, ozkouším! :-)))

16. vrátil jsem se po třech dnech z benátek, takže jen tak namátkou: foccacia, pizza, čokoládová zmrzlina s feferonkami, spousta dalšího výborného sladkého i slaného pečiva (nešli jsme do restaurace, takže jsem si dávali kde co měli do ruky u stánků) a hlavně Pinza – ta mě dostala natolik, že už jsem vygoogloval nějaký recept a budu pokusničit (recept je v italštině, takže to bude zajímavé). Ještě se podívám do Klasické italské kuchyně od Marcelly Hazan, jestli tam nějaký recept není, foccaciu určitě zkusím nejdřív podle ní.
    tak pokud byste měli vyzkoušený recept, budu rád.

17. Kytko, co je Pinza? Nebo to je překlep z pizzy? Foccaciu jsem ještě nezkoušela, ale mám jí v plánu podle Itala v kuchyni, tuším hned v prvním díle.

18. Překlep z pizzy to není, i když mám dojem, že jsem to viděl možná i s c. Je to hutnej vysokej koláč s vlhkým těstem plným máčenejch rozinek a okořeněnej anýzem. V pekárnách většinou maj obrovskej kus z celýho plechu a krájej kousky na váhu (to dělaj vůbec dost rádi, i u pečiva, který je člověk zvyklej brát na kusy, jako třeba chleba a tak).
    Recept, kterej asi zkusím je http://www.discovertreviso.com/index.php?…
    i když ty co jsem měl byly bez fíků a ořechů, jenom máčený rozinky a anýz.

19. Aha, tak dej vědět, jak se povedlo. Tohle pokusničení po dovolenejch je super ;-)

20. A kecal jsem, není to anýz, ale zřejmě podle receptu fenykl, já si ty dvě rostliny prostě pletu…

21. V sobotu večeře na Jurečku – husí paštika v křehkém těstě, propečeené kachní stehýnko s variací knedlíků a dvě láhve Svatovavřineckého od pana Kovácze. V pondělí výlet do berlínského tropického ráje – luxusní barbecue k obědu a na večeři vlastně dost obyčejné jídlo, tváříci se jako vysoká kuchařská :-) Ale díky artistické show se to dalo přežít.

22. Pavli, to bylo tropické barbecue v Jabarimbě, žejo? Mě taky strašně chutnalo, chtěla jsem si ho doma zkusit, ale nepamatovala jsem si, jakým způsobem měli ty suroviny předpřipravené, jestli jen marinované nebo nějak předvařené (třeba ty nudle)

23. Přesně tam :-) Ale nudle jsem tam tedy neviděla. Suroviny byly čerstvé a pak jen zalité marinádou dle výběru tuším.

24. A jsme doma z Francie.
    Tak budou pro změnu na oběd ústřice a mušle :- ))
    Odpo se manža pustí do přípravy zaječí paštiky.
    Teď to bude i pár dní bez dezertu. Neuškodí trochu odlehčit ;-)

25. Koupil jsem si u fišmongra k obědu čerstvého kraba. Už připraveného a vkusně naaranžovaného na jeho krunýři. Vespod hnědé maso, navrch bílé maso a tři klepeta. Anatomická pitomost a kulinární štědrost. Chtěl jsem to fotit, ale nechal jsem kameru na jiné adrese.

Krab voněl mořem a byl masivní. Skoro jsem měl potíže ho dorazit na jedno posezení, zakapaného citronem a s topinkou chleba. Kolik přesně stál, nevím, dohromady s párem (brace) už oškubaných (oven ready) bažantů jsem platil 10 liber. Jeden z našich psíků, co miluje ryby, pak krabí krunýř asi půl hodiny důkladně olizoval a měl zábavu. Spokojenost po všech stranách.

26. Bažanti u fishmongera? To asi chudáčci trošku zabloudili… :)

27. Jdu péct pstruhy

28. 716: Nedivte se, byli trochu dost střelení.

29. Peču domácí kuře, 4 kg, jen tak na másle se šalotkou a česnekem, příloha- bramborové čumprlíky.
    Před kuřetem se pekla terina foie gras s armagnacem.
    Ta ale bude až tak pozítří.

30. Copak má asi dobrého náš Cuketka v Paříži?;-)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.