1. 630: Švestková omáčka: světlá jíška, zalít červeným vínem, povidla, špetka mletého zázvoru, kousek skořice, kousek citrónové kůry, pár kapek citrónu na závěr. K vepřovému masu je u nás velmi oblíbená (už jsem jí s malou obměnou dělala i ke králíkovi a taky to bylo dobré).

Bramborové špalíky jsou z podobných ingrediencí jako bramborové knedlíky, jen vytvarované do malých válečků.

Ta vaše „obyčejná“ leek and potato soup zní náramně!

2. Nordy, zeptám se taky – ty špalíky děláte jak?
    Pro Jednorožce: u Vás bych chtěla být na stravu, jedno jídlo lepší než druhé.

3. Nordy už to psala, bramborové špalíky jsou z těsta na bramborové knedlíky, ale tvarované do malých špalíků. Něco jako nok :-) My je ještě někdy opékáme na sádle.

4. Re: Bramborové špalíky. Díky za vysvětlení.
    Já dělám vlastně něco podobného, zejména ze zbytku bramborové kaše. Takové větší noky. Říkám jim, po plzeňsku, šlejšky, naše česká snacha to nazývá husí krky. Podávám s na másle osmahnutou strouhankou a nějakým šťavnatým salátem.

5. Milouškou rybišku s brambůrkama. Glum, glum. :-)))
    V Lidlu mají anglický týden, koupila jsem krom čedaru (aspoň nemusím brát z mrazáku) chutney, Piccalilly i balík fish and chips. Za stovku, byly z toho dvě obrovské porce. Jde to dát i do trouby, pak to vůbec není mastné. Za 20 minut hotovo. Treska, ulovená v Tichém oceánu na obalu píšou…
    Brambůrky výborné, ryba dokonalá. Upustila jsem od tradičního podávání v novinovém papíře a udělala k tomu zeleninový salát.
    Doporučuji!

http://pivli.webovastranka.cz/…P1070229.JPG

6. 635: Upustila jsem od tradičního podávání v novinovém papíře
    Od toho upustily (nebo byli nuceni upustit „hygienou“?) snad všechny smažírny v Anglii.
    Stále ale kropí vše hnědým octem ze sladu (malt vinegar) a sypou nepřiměřeně solí. Objednávám si tedy vše „No salt, no vinegar“ a doma si to dosolím mořskou solí a zakapu citronem či limetkou.
    Paní J, rodilá to dcera Albionu, si to ale dává dle domorodých zvyků. Námi oblíbená smažírna vždy pečlivě označí, co je „s“ a co je „bez“ – jako by to nebylo každému, kdo zrovna netrpí silnou rýmou, nebo nemá po nehodě zafáčovaný ksicht okamžitě jasné, hned jak otevře nenovinový obal!

7. …smažírny byly nuceny
    Já vím, že Pivli by to nepřehlédla! Nelze kázat vodu a pít víno, že?

Když už zde odpovídám na svůj vlastní příspěvek – velice prasácký, až babičácký, nicméně chutný a snad i výživný přídavek je na horké „chips“ nakydat tak půl piksly bejkových bínů (baked beans). Pečené fazole se tím ohřejí, brambůrky ochladí. Vznikne tím rychlý lunch, jehož hutnost ale dokáže zpomalit jednomu odpoledne. You have been (bean??) warned! :-)

8. 637.: Pivli si všimla, ale to už jste to opravil. :-)
    Neměla jsem čas pročítat forum. I stane se každému z nás, že v textu vykoukne hrubka či hrubice. Horší je, když se to hrubkami jen hemží. Ale už to nekomentuji. Prý jde o jídlo, nikoliv gramatiku. Sice si to nemyslím, ale co naděláme, že? ;-)

Tresku jsem zkusila jak s octem, tak bez. Obojí mi chutnalo, ale přednost dávám čisté chuti masa.
    Bejkové (či bejkovy?) bíny jsem ještě s chips neprubla, mám je ráda jen tak, třeba jako součást anglické snídaně. :-)

9. Dnes k snídani Sacherova omeleta (fakt nám moc chutná, takže bývá v neděli často) a k obědu lepenice (už s letošním domácím zelím) – s hodně libovými moravskými (b)vrabci.

K večeři to vidím na nějaké lehké zeleninové jídlo. Nebo jen salát.

10. 638: Gramatika: Osobně bych se, patrně jako vy, o jídle rád vyjadřoval gramaticky. Úcta k jazyku ve spojení k úctě k surovinám? Neprznit. Naučit se, pokorně, klasické postupy?

Jak jste předeslala, jsme lidští a někdy, třeba v zápalu nadšení pro věc kulinární, se sekneme. Pak bych vás (Pivli a ostatní) prosil o upozornění. Dáme modrou náplast a pojede se dál!

PS: Vždy toleruji přestupky jiných, když je tam dávka zajímavosti, znalosti od fochu, ČJ (nebo AJ) jako cizí jazyk. :-)
    Pyšte furt!

11. Na obed zampiony, vlastnorucne nasbirane pri dopoledni prochazce po pastvinach kolem statku, jen tak na domacim masle; s cesnekem a petrzelkou. K tomu domaci teleci kotleta, jen tak opecena na masle. Predkrm byla domaci pastika a dezert, creme brulee. Syr byl kozi, taktez domaci ;-)

12. U nás brutální útok na podzimní depku: zakoupeno kilo „tučného od šunky“, pomalu vyškvařeny škvarečky do tmavočervena, sádlo čeká v hrnečku na někdy jindy. Část škvarečků zkonzumována s domácím chlebem a cibulí, část se těší do škvarkových placek 8)))

13. Na obed domaci biftek, to byla dobrutka! Na vecu domaci teleci jatra, to nebude o moc horsi ;-)

14. Vcera jsme nasbirali plno hribu, tak jsem Frantikum udelala rizky. Nikdo to neznal a vsem moc chutnalo. Dokonce jeden pan, ktery nema houby vubec rad, jich snedl dost a cely vecer o te lahudce mluvil :- )))
    Vcera na obed byla pecena jehneci kyta s fazolkami, salat z potocnice s orechy, mousse au chocolat, dnes bude pot au feu a dort Saint Honore.
    Odpo jdeme na houby, tak vecer zas udela rizky ;-)

15. 644: Pot au feu jsem vařila našim na chatě. Z hovězího krku, morkových kostí a plno zeleniny. K tomu cibulčičky, okurčičky, hrubozrná hořcice a sůl maldon.
    Jo, a malé vesničanské hlášení!!! Na náměstí Nového Knína prodává vlastní výpěstky moravský farmář, dal nám letáček a vzal si od nás číslo na mobil,že pošle zprávu, až zas přijede. Pěkná služba zákazníkům. Koupili jsme od něj cibuli a brambory, dostali jsme ochutnat jablka, pak jsme moc litavali, že jsme je nevzali taky.

16. Bali, co jsi na statku vařila českého kromě houbových řízků? Co jim z naší kuchyně chutná?

17. Chutnaji jim knedliky, ale ty nevarim ani doma natoz ve Francii ;-)

18. Polévka z krůty, silná tak, že by porazila vola. Plno zeleniny, masa a bokem domácí nudle. Polévka se táhla na miniaturním plaménku 3 hodiny. A má grády. Kudy teče, tudy léčí.
    Bali, Ty zase provokuješ, viď?
    ;-)

19. nene, fakt neprovokuju; tato rubrika se prece jmenuje : Co budete mit dnes na stole : -)))
    Polivku dela statkarka denne, jen par brambor, ruzna zelenina (vse domaci) a nakonec rozmixuje. Jednoduche a dobre. Ale kdyz tam obcas zustane nerozmixovany kousek, tak jsem radsi.
    Vcera a dnes byl srnci na vine, varil tu manza. Srnec nebyl domaci, ale upytlaceny ;-)
    Taky nejaky ten zakusek, ja hlavne eclaire au cafe.
    Zitra jdem do restaurace, tak nevim co bude.
    Bon appetit ;-)

20. Furt rozmixované polévky by mě nebavily. Já to střídám, stejně asi převládají ty nerozmixované. A nebo, třeba u čočkofky, nechám naběračku čočky vcelku, pro textůru.

Dnes: Předkrm: salát z rukoly, hrušky a gorgonzoly.
    Pak „fried rice“ se zeleninou, zázvorem, tuňákem a mořskými ráčky. Zalité domácím rybím vývarem a sójovkou. Mezi zeleninou byla i pozdní okurka ze skleníku – nakládal jsem s ní jako s cuketkou, neloupal jsem, ale semeník jsem vykrojil (a snědl). Pracovalo to A1.

21. Trochu se nám to poposouvalo, tak to musím vzít už od včerejší večeře: dušený telecí krk na másle, s trochou špíčku proti vysušení, výborná bramborová kašička.

A dnes byl oběd u babičky: vývar z kuřecích koster, krků a srdíček. Na stole v mističkách všeliká zeleninka, domácí nudličky, játrové knedlíčky a každý si nandával co chtěl a kolik chtěl. A potom vepřové závitky plněné domácím kysaným zelím, silná masová omáčka, rýže. Inu, jak už to ty naše babičky umí.

22. 651.: pěkné, pěkné! Na závitky s domácím zelím se chystám! Ale budou k tomu špalíčky. Dnes byla štola upečená v bábovkové formě (generálka na Vánoce), zbytek polévky z krůty, k obědu pak taková „čuňárnička“: kuřecí paličky a křidélka, vše obaleno v bylinkách, koření, vejci a nakonec v drcených tortilových chipsech a upečeno v troubě, prakticky bez tuku. K tomu vlažný švýcarský salát z brambor a salátové okurky. Moc dobré to bylo! Křupavý kabátek, po mastnotě ani památka!

23. 650. :ten Váš salátek bych si dala hned a dvojitou porci. Onehdy jsme ho měli jako předkrm na jedné svatbě, právě v Anglii, v Cambridge. Je to 10 let zpátky a ta chuť mě tenkrát naprosto uchvátila. :-)
    649. +650.: polévku beru jakoukoliv! ;-) Ale je fakt, že když dělám krém, také odeberu trochu pro texturu.
    Dokonce i vánočníí rybí poévku napůl rozmixuji a půl nechám
    " v celku". Je to bašta!

24. Dneska tuňák.

Jsem na NZ v Aucklandu, největším městě. Koho by zajímalo pár vět a fotek o místním rybím trhu: http://zajoch.fansite.cz/…rvni-vareni/

25. Krásné fotky z přístavu, Zajochu.

26. Zajoch, very good!
    Chňápal (snapper) pobavil. Fish and Chips s citronem?? To na tom NZ nějak změknuli. Zde v Old Blighty jedině s octem. A ještě k tomu nikoliv vinným nebo ciderovým, ale ze sladu.

(Jak už jsem se tu zmínil, osobně reaguji na dotaz „Salt and vinegar, Sir?“ s „Nothing on, thank you“ a doma si to dosolím mořskou solí a zakapu citronem či limetkou.)

27. Teda, já si to dával zatím vždycky jenom na jednom místě, ale ocet jsem k tomu fakt neviděl. Ač bych to i zkusil.

Nabízena mi byla akorát tatarka a nějaké další věci připomínající už spíš ameriku.

28. Včera oběd u babičky -květáková polévka, srnčí na smetaně a buchty s povidly/tvarohem. Přesně, jako tomasw – babičky prostě umí.

Dneska pro odlehčení jen hustá minestrone.

29. 648: Pivli, věřila bys, že mě do včerejška nikdy nenapadlo, že by se z krůty dala udělat polívka? Zrovna jsem koupila na oběd krůtu ke kaštanům, tak hned byly dva chody.

30. 659: potvrzuji, polévka z krůty je fantastická, už ani nepamatuju, kdy ji moje maminka udělala poprvé, a teď mi ji dělá moje drahá polovička.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.