1. dneska jsem se konečně dostal k hromaě různých kostí, převážně drůbeží :) a mám i krásný zázvor a skořici, semínka koriandru, fenyklu, anýz, kardamom, skořici, hřebíček…

kdopak uhodne co to bude za polifku? ;)

2. hm, sorry, ale ja akorat vidim, jak se snazite vylepsit vyvar z kosti pernikovym korenim:))ale nejsem odbornik;)

3. 571 – Pho? :)

4. sphrávně ;)

5. Včera bylo pečené koleno, knedlík a zelí (hlávkové, čerstvě nakrouhané, podušené) – nevařila jsem, byla jsem pozvána, anžto se přitom krouhalo a šlapalo zelí, kalorie se hladce spálily. V zelácích už kvasí dohormady 38 kg zelí, plus je naložené i křenové. ještě nás čeká pár hlávek červeného, asi příští víkend…

Dnes k snídani zbytek bábovky, upečené v nové, vyhrané formě, v poledne kuřecí polévka silná tak, že by porazila vola a až se vrátíme z dlouhé procházky, tak bude filet z lososa na citronovém pepři, k tomu trocha bandor a zelený hrášek.

6. Včera kalamáry s rajčaty dle Mořské kuchařky a dnes k obědu tmavý chléb, máslo a Jamón Serrano a k večeři Double Angry Whopper (-:

7. Hnusný lasange v pizzerii Einstein,slané mleté maso, pasta a sýr bez chuti a zápachu. Nikdy více. Chuť si spravím zbytkem halušek s brynzou a večer jdu do Dahabu,tak bude Orient.

8. L.A. Vy taky chodíte do Einsteina :-)? Tam se dá jen pizza, zbytek jsem neriskovala, lasagne jsem tam měla jednou a naposledy.

9. Normálně tam nechodím, to byl sraz s bývalými kolegy. A protože jsem kdysi pracovala v pizzerii a pizzy byly perzonálka skoro každý den, jsem na ně krapet alergická. A byla mi zima, chtělo to něco, co bude hodně horké. No, příště si dám radši o dva čaje víc a o jedny lasange míň. Jestli tam ještě někdy půjdu, slečna servírka se zdála být hodně NEnadšená naší návštěvou. Brrr

10. L.A.:

tak pak napište, jak to v dahabu dopadlo :) jsem zvědavý

11. to Pan Cuketka : Božínku, tak teď si připadám, jak na tajné misi do Afghánistánu :-))
    Yes, sir, yes.

12. Na véču bude kulajda od Dolcevity, vařená přímo autorkou, mňám.

13. 582: Mňám! U nás bude kulajda zítra. Dneska silná kuření polévka se kopou zeleniny a bramboráky se spooustou česneku, oboje na vyhnání virózy a rýmy.

14. tady hlásím chlebovou polévku a na sporáku pro změnu zase vývar z hovězí oháňky ;)

15. Jojo, polévková sezóna je v plném proudu. Jak nemám ráda zimu, tak polévky ano.
    Virózu bych taky potřebovala vyhnat, ale zatím to řeším čajem (bez rumu).
    Zítra bude boršč od babičky!

16. Jaká je polévka z hovězí oháňky? Zrovna v sobotu jsem přemýšlela, že si si jí koupím, ale nějak jsem nevěděla jak jí zpracovat..

17. 586. : úplně stejně jako třeba ze žebra či jiné části hovězího…

18. Děkuji, v tom případě večer nakoupím a budu vařit :-)

19. Ahoj polívkáři!!! Dneska čočková s párkem v Lokálu (mini-něco-jako-recenze ve foru o Lokálu) , když je tu řeč o polívkách. A na zitra se chystám vyrobit kedlubnovou. Mám doma totiž půlku giganta a zelí už nechci a chci polífku. Tak gigoše nastrouhám a podusím na másle s cibulí,zaleju vodou, přidám libeček (usušila jsem si celé lístky) a pérec. Trochu zahustím instatní jíškou (no jo, no) a do talíře dám lžíci zakysané smetany.

20. Tak já taky polívku – z dýně, brambor a cukety

21. Polívkáři Ahoy!
    Já nejprve obejdu zahradu: Hele, tady pórek předčasně blbne a snaží se kvést, sem s ním, típneme mu hřebínek. Macatá mrkev též opouští terra firma, jakožto pár hubených fenyklů – ty vyžle by se stejně jinde, než v polévce neuplatnily. Přehlédnu poslední kedlubnu, matronu smutně trůnící v nyní prázdné řádce – bude asi dřevnatá, ponechám jí osudu. Šalotka, cibule a česněk už jsou pod střechou a budou hrát své role.

Koriandr odkvetl (lákal mnoho užitečného hmyzu) a poskýtá nyní vonné zelené bobulky, do košíku s nimi, na cestě k tomu pravému pokladu: Runner beans, zde ceněné pro své svěží zelené lusky. Ty jsou nyní přestárlé a tuhé, ale plné velkých, masitých a šokujícně růžovo-fialových bobů. Vyloupám na loket dlouhé lusky. Boby se v kastrolu teplem šokujícně změní na modro! Ale měli jsme tuto polévku už asi 14× a tak zachovávám klid. Nikdo se neotráví. Ba naopak! Přidám tymián.

Co ještě dodat? Sůl, pepř, olivový olej (jediné koupené věci). Možná pár pozdních rajčat a pálivou papričku ze skleníku? Na malé kousíčky nakrájený brambor?

Hustá, výživná, vzpružující polévka je na světě. Že je nejen vegetariánská, ale i veganská těší srdce mé (nejsme fanatici, maso jíme – ač ne každý den.)

22. to:Unicorn,
    to je krásné! Moc pěkně jste to napsal! Ta musí být dobroučká…

23. Dnes dostaneme půlku domácího jehněte, jupííí.
    Co se nevejde do mrazáku, bude v nejližší době na oběd.
    Dnes zbytek kuskusu z mrazáku, jojo, musí se dělat místo.

24. 591: jejda, pane 1R, Vás jsem tu dlouho neviděla! ;-)
    593.: tééda, bledá závist! :-)

25. No, a majitelé mají 4 jehňata a neví co s tím, protože to tu nikdo nejí! A to mají hospodu!
    Myslela jsem, že budou mít jehněčí hody. Nebudou! Minule to vyzkoušeli a nikdo to nechtěl, jen Němci a my. Nojo, tady prostě vládne bůček :-(

26. Já mám slíbené srnčí, tak bude v neděli k obědu na smetaně.

591: Krásně napsané. Polívková sezóna je tu, hurá! Mám doma britskou kuchařku plnou receptů na husté voňavé polévky a už ji šoupnu do první řady, abych ji měla pěkně na očích.

27. Na oběd obalovaný květák od mamky. Na véču moules marinieres. A pak v krbu pečené kaštany.
    Měla jsme v plánu jehněčí jatýrka a ledvinky, ale když měli v obchodě mušle, nešlo jinak ;-)

28. Jééé, mušle po námořnicku bych si dala hnedle! Servírovala bych je v těch krásných kokotkách, cos mi poslala po Papáje! ;-)
    U nás bude dnes k večeru bramborák a prubnem k tomu křenové zelí, už by se mělo od soboty hezky proležet.

29. Tak Pivli, kokotkové mušle máš ZDE, kaštany jsem ti už nefotila ;-)

30. Já dělal rybí curry. Běžná aromatrika (cibule, pórek, Mr Kev, pastinák, řapík celeru, česněk). Zázvor, pálivá paprička, koriandr. Po chvíli jsem přidal nakrájenou papriku a malou pevnou okurku (místo cuketky – pracuje to!). Vše zaprášit moukou, pak zalít vlastním rybím vývarem z mrazáku. Vzniklo „veloute“.

I povařil jsem veloute patřičně, aby mouka ztratila moučnatost a vše se spolu spojilo. Po ochutnání to ale děsně pálilo – babí léto propůjčilo papričkám ve skleníku nečekanou potenci. Učinilo z nich kulinární dynamit. Mírnil jsem tedy jejich razanci – jak jinak, než mlékárenskými výrobky. Trochu obyč mléka nestačilo a musel jsem nasadit většího konejšitele – creme fraiche. Lžičku po lžičce na to praskl celý kelímek.

Omáčka byla stále ohnivá: voněla, chutnala i sršela zároveň, ale klid! Zatím nepřijmula rybí maso. Nechal jsem v horkém objetí (v dvojím slova smyslu!) pošírovat líčka tresky*) a na kousky nakrájeného lososa. Vše se vyvážilo, jak jsem doufal.

Ochutnal jsem, doladil citronem, ozelenil petrželí. S rýží to bylo opravdu povedené. Nechci se samochválit – paní J si dvakrát přidala. Pak se omluvila od stolu, musela se jit vysmrkat – pálivé papričky jí uvolnily různé ty trubice, sinusy i jiné, propojující vše se vším na její milé růžolící tvářince.

*) Líčka tresky – mám takový dojem, že už jsem je tu zmiňoval? Často opomíjený oválný sval, asi velikosti švestky, kterým čudla otvírá tlamu. Není to tu pokaždé k mání a lidi to moc neznají, tudíž cena není vyšponovaná. Chuť špičkově tresková, s přidanou výhodou, že se maso nerozpadá, podrží tvar.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.