1. 300.: rukola je domácí, rajčata by se už nevešla. Balkon okupují: maliny, malinoostružiny, dvanáct druhů máty, tři druhy rozmarýny, estragon, koriandr, petrželka hladkolistá, pažitka, pažitka čínská, česnek medvědí, šťovík, mateřídouška, tymián, majoránka, zlaté oregano, tři druhy bazalky, saturejka, aloisie, stévie, lippia, bobkový list, pak čoj, yzop, tři druhy levandule. Uf, to nepočítám květenu…anglické muškáty, minimuškátky, milion bells, pět voňavách pelargonií (jdou dát i do marmelád a koláčů), cesmína a buxus. To je snad všechno. Už se tam nevejde ani květináček. :-)))

2. Probůůh, jsem málem nedočetla do konce! Tolik bylinek ani neznám :-) Pivli, prodím prosím fotečku, to musím vidět!

3. Pár fotek je tady:
    http://pivli.webovastranka.cz/image/index
    ale ono to už zase povyrostlo, tak to není moc aktuální. :-)))

4. Nádhera Pivli, klobouk dolů, vy jste zahradnice :-) Zajímá mne ta rukola, pěstuje se ze semínek? A ta kytička visící na stěně s fialovým květem se jmenuje jak? Děkuji

5. Ty muškáty, pelargonie a buxus nechápu. Zbytečně zabíraj místo. Cesmínu beru na milost, pokud je paraquajská ;)

6. Řízek :)

7. Teda Pivli, já Vás obdivuju, vážně. Podle fotek mám balkón zhruba stejné velikosti a na něm (na parapetu pod oknem) jen 3 cca 60cm květináče s bylinkama (bazalka, saturejka, tymián, majoránka a máta), proti těm Vašim jsou to chcípáči. Jo, ještě mám jeden květník s libečkem, ten mi letos roste dobře.

8. 304.: rukolu jsem koupila už jako sazeničky, v zahradnictví Na zelené lišce (Mládek – má pobočku i na Milady Horákové, je to brácha Ivana – Jožina z bažin). Občas ji mívají i trhovci (zahrádkáři a zelináři), ale letos jsem neměla štěstí.
    Co je kytička visící na stěně nevím, pán, co u něj kupuju muškáty mi to říkal, ale zapomněla jsem to. Ale až půjdu kolem, zeptám se. :-)))
    305.: buxus je dobrý na zdobení o Velikonocích a Vánocích, navíc je schovaný, že ho skoro vidět není (ani jsem nefotila).
    Voňavé muškáty jsou užitečné a chutné (fakt) a pelargonie s molicí jsou ústupek, aby to nebylo jen samé „zelí“.
    Cesmínu paraguayskou (maté) jsem měla před lety, bohužel zašla. Ale i tahle se dá použít nejen do vazby, dobrá je v omezeném množství do čaje.
    306. řízek mi ještě nevykvetl, asi dělám něco špatně. :-)))
    307. Libečku jsem se vzdala, jeden rok jsem ho pěstovala, stále přemýšlím, jestli jo nebo ne…někam bych ho ještě vmáčkla.:-) Balkon je přes kuchyň a obývák, klasika. Příští rok se bude opravovat a pak ho zasklíme, bylinky budou lépe přezimovat. Jo, ještě jsem vynechala tři obrovské (a jednu malou) aloe, ty občas na balkoně jen „venčím“. Z těch vyrábím medicínu na bolavé ruce, nohy…s alpou a Acylpyrinem. případně akutně použiji na popáleninu kus listu. A na parapetu v kuchyni si hýčkám pravou vanilku. Rostlinka je to dva roky stará, tak uvidíme, jestli příští rok pustí kvítka. Pak vezmu štěteček a možná budou i lusky.:-)
    Vanilku hnojím 1× za 14 dní hnojivem na orchideje, bylinky dostávají kravský hnůj v peletkách a maliny navíc občas kapku tekutého Cereritu. Mám je schválně nastrkané u sebe, vytvářejí si navzájem ideální mikroklima. Hodně je rosím. Toť vše.

9. Dneska bude tuňák a mečoun na grilu, ráno koupení na trhu. Dostala jsem k tomu půl kila sardinek za hezký úsměv : ) A když bude ještě hlad, dáme si morcelu – azorskou krvavou klobásku. mňam

10. Pivli teda ty jsi zahradnice par excellence! Velmi inspirativní fotky.

11. 308: Dobrý den, můžu se zeptat, kde se dá taková vanilka sehnat? Orchidejí máme doma spousty ale pravou vanilku jsem jeste nikde nezahlídla.

12. 310. : ani ne. To ono samo. Občas něco chcípne, nčemu se daří náramně. Klasika. :-)
    311.: k dostání byla vanilka zde:
    http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/
    Ale obávám se, že už není. V nabídce ji nemají.

13. Proběhly krevety na víně v rajčatové omáčce, domácí foccacia a grilovaný lilek…Itálie je prostě favorit:)

14. jj, my zas doma máme závislost na lilku ala Jean (viz Olivová kuchařka).
    Včera byl zase, se starofrancouzskou bagetkou, jogurtem ochuceným bylinkami a salátem z fenyklu, rukoly, cherry rajčátek a mladé ředkve. :-)

15. 314: Pivli – my si včera taky s dcerou Jeanův lázeňský lilek dělaly, pro každou dva kousky; ale jedly jsme to bez bagetky, i bez dresinku, i bez salátu. A o víkendu bude repete, jsem sama doma a ty lilky jsem si koupila hned 4. ;-) Rodina si ze mě už při nakupování dělá legraci – a na lilek jsi nezapomněla, maminko? ;.)
    Nemůžu za to, mám lilkové období. ;-)

16. No já dávám lilek na osobu, bagetky jen kousek, jogurtu na kočičí talířek a kopeček salátu.:-)))
    Ale momentálně jsem bez lilku (v lednici ani ve špajzu žádný není), tak jsem mírně nervózní! :-)))
    Je to droga.

17. Včera byl lilkový kaviár a dnes mam v troubě lilky a la manžel ;-)

18. Hlásím se do lilkové lobby s řeckým melitzanosalata. To jsem měla v poledne; k večeři balkán s merlotem, možná spíš merlot s balkánem ;-)
    Zítra v plánu trochu víc na západ: parmigiana di melanzane (ještě ale nemám koupený parmezán, na tom by to mohlo ztroskotat)

19. Martino – a prozradíte, jak se ta Vaše dobrota dělá? – ještě mám dva lilky v lednici, parmazán taky. ;-)
    Melitzanosalatu jsem v poslední době taky párkrát dělala; nejvíc mi chutnala verze s rozdrobenou fetou.
    Bali, prosím, prosím, smutně koukám, recept na ten Váš lilkový kaviár by nebyl? – Vaši kuchařku ještě bohužel nemám.

20. Melitzano salát je takový lilkový kaviár ;-)
    Dam rcp na naše stránky (během příštího týdne).

21. Bali, díky moc, už se těším!

22. 319: parmigiana di melanzane – určitě je víc verzí podle regionů. Já dávám zapéct do pekáčku vrstvy na kolečka nakrájeného, vyplakaného a předem na pánvi osmaženého lilku, husté omáčky z rajčat (v kastrolu dušená rajčata, ochucená česnekem a bazalkou), mozzarelly a parmezánu. Vrstvím to jako při musace a navrch se končím parmezánem. Dobré je udělat toho co nejvíc, aby zbylo i studené ;-)

23. Aha, dík moc za recept, zítra vyzkouším, všechny suroviny mám. Jste moc hodná, ještě jednou děkuju.

24. 323. mrkněte k rachadovi, má tam skvělý recept, ozkoušela jsem a je to výborné!
    http://www.souk.cz/?p=91
    Rajčata doporučuji nevařit, použijte je tak, jak jsou. pelati z konzervy.
    :-)))

25. Dnes budu mít na oběd přesně TOTO a na véču jdu na tatarák, zase ;-)

26. Včeara jsem upekla olivový chlebíček podle Bali a Lenky, tak bude jako pohoštění a ještě bude uzený losos s creme fraiche a koprem. Creme fraiche domácí výroby (opět Lenka). A na víkend peču mandlový kavárenský koláč podle Šárky. Je úplně nejvíc nejlepší. :-)))
    Není nad zdroje z oblíbených stránek. Jojo…;-)

27. Před chvílí jsem měl na stole tohle, čerstvě z Holešovic :) http://i43.tinypic.com/10drrjc.jpg

A jinak mě čeká makrela z Makra, snad bude ok. Jen klasika – sůl, pepř, citrón, čerstvý rozmarýn, olivový olej.

28. Foceno z lustru? ;-)))

29. Stolička Ikea ;o)

30. Pivli: do toho lososa s cf a koprem si přimíchám brambory ;-)
    Ale až příští týden.
    Teď budu trávit víkend u rodičů a babičky, tak budu chvilku na české stravě. Už mam objednáno ;-)
    Šárky mandlový jsem ještě nepekla, dělám ale její borůvkový. Budu to muset napravit.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.