1. ↪ 3086 garffielb: Květákové pyré zní úžasně, já mám tyhle přílohy strašně ráda, takže až bude květáková sezóna, tak rozhodně vyzkouším, díky moc!

2. Začala jsem s vyprazdňováním mrazáku a jeho pomalou přípravou na další sezonu. Tak byl o víkendu kapr na bylinkách vařený v páře, vinná klobása, kynutý švestkový koláč a panna cotta s lesními plody. V plánu je jehněčí a švestkové knedlíky, nebo jahelník se švestkami. Švestek se loni urodilo mnoho.

3. ↪ 3092 micka: Tak to já na švestky štěstí neměla.
    A jestli zbývají, uvařte si švestkovou čokoládu, vyloupané (i zavařené) půlky se na ni hodí výborně. Dávala jsem ji do vánočních balíčků a ohlasy má letos nejlepší:
     http://vilemina.blog.cz/…i-zavarovani

Měli jsme v neděli kapustové karbanátky s hořčičnou omáčkou, ta je významně pozvedla, s bramborem. Ke kafi skořicové rolky. A včera přišli mladí, tak jsem podávala pórkovomrkvovou polévku, kořeněná kuřecí stehna se zimní pečenou zeleninou (včetně červené řepy a dýně) a na zakousnutí domácí jablkový kompot s kardamomem a soleným karamelem.

4. V tomhle hnusném počasí dnes vařím zahřívací uzenou polévku s kroupami,bram­borem a zeleninou. A ještě dojídáme zbytky z výslužky – domácí jitrnice a tlačenku. Většinu jitrnic jsme snědli postudenu s domácím pivním chlebem, zbytek asi opeču a k tomu brambor a naše kysané zelí. A na zapití výborný Záviš, dvanáctka od Poličky.

Jó leden, všichni dle návodů a receptů v novinách klohní zeleninové saláty z ledového salátu z dovozu, my holdujeme domácím výrobkům. Na saláty bude času dost, až vyraší na zahrádce :-)

5. Špenátovo-pórková polévka s bramborami a jablečno-švestkový crumble, jen v drobence obyčejná mouka nahrazena trochou celozrnné krupice, vločkami a plátky mandlí.

6. U nás se dnes dojíždí pórkovo-bramborový krém s cizrnou a risotto se slaninou a opékaným celerem. A salát s pečenou červenou řepou a mozzarellou: http://madlinakuchyne.blog.cz/…-mozzarellou
    A večer budou bliny (ale na sladko) a bramborové placky.
    A jako dezert pak čokoládovo-ořechový dort (bezlepkový) s pařížskou šlehačkou a višňovým želé (vše domácí výroby).

7. Dnes i zitra bude plny hrnec kuskusu s grilovanou okurkou, paprikou, cernymi fazolemi, cervenym peprem a trochou osmahlych piniovych orisku.

8. Tak na takovéhle vegetariánské jídlo bych se i nechala pozvat. Já jsem masožravec a mám velké problémy uvařit něco bez masa, ale tohle vypadá fakt lákavě :-) U nás dnes kančí kýta na víně s těstovinami.

9. Skoro se stydím přispět svou chudičkou večeří mezi zdejší laskominy :)
    Budem mít topinky s česnekem a bílé kafe.
    Ale syn dostane od oběda zbylý kousek pečeného kůzlečího s rýží, abychom ho nešidili.

10. My máme moc rádi topinky, na ně nakrájet na plátky česnek a dát na každou čtvrtku opečeného hermelínu, pro nás je to ještě lepší než s míchanými vajíčky. A k tomu určitě vychlazené pivo! Kůzlečí jsem tedy ještě nejedla, mám co dohánět :-)

11. Jelikoz jedeme na oslavu ke znamym, udelal jsem dnes do dvou misek jen dobrou rychlovku – vejce Florentina. Klasika spenat, vejce, trochu cesneku, sul, pepr, strouhany muskatovy orech a navrch parmezan. V troube zapeceno za 15 minut, bile pecivo a rychly obed je na svete :)

12. Dojídám zbytky z páteční hostiny – polévka s červenou čočkou (na oleji zázvor, česnek, jarní cibulka), lžička kari, zalít konzervou sekaných loupaných rajčat, doplnit vodou a pak nasypat červenou čočku,povařit a osolit). Domácí paštiko-pomazánka s brusinkama (na cibulce osmahnout kuřecí játra do šedorůžova (pepř, muškátový oříšek, majoránka, bobkový list), nechat vychladnout a pak rozňahňat/roz­mixovat s máslem a nadrobno pokrajenými vařenými vejci, přidat sušené brusinky), hummus a zeleninový salát do kterého jsem riskla dát na tenké plátky nakrájené žampiony. K tomu „trhací chleba“, co jsem koupila v pekařském stánku před Billou na Florenci.

13. ↪ 3094 Siska: tak občas podlehnu a ledáka si koupím taky… ale jinak teď holduju „teplé zelenině“ – na husté zeleninové a luštěninové polévky má teď člověk víc chuť než žvýkat koše syrové zeleniny.

14. Dneska la-sáně :) S mletým vepřovým a bešamelem. Děláme je málokdy, takze radost i chuť veliká.

15. Opožděně se pochlubím víkendovým vyvařováním, protože tentokráte se opravdu zadařilo. Coby singl toho tolik nenavařím, ještě aby to bylo na místním „levlu“ takže prezentovat se tady chce přeci jen trochu odvahy:)
    V sobotu jsem odstartovala zábavu v kuchyni zimní variací na risotto – červené zelí, pancetta, uzený gruyere – super kombinace a vítaná změna.
    Večer proběhlo nasi goreng, pouze kuřecí kousky vyměněny za krevety.
    Nedělní fitkaření nahrálo velkém brunchi v podobě grilovaného sendviče – plněný míchanými vajíčky, cheddarem, slaninou, spousta másla – na ja, kalorishe bombe!:D
    A večer zpříjemnil jehněčí tajin s domácími naan chleby.
    Ještě teď mám boule za ušima!

16. Dneska jsem pomalu tahnul 5l zelnacky do pul druhe do rana. Porad to nejak nebylo ono, tak se to protahlo. Dnes i zitra tedy zaslouzene poslouzi s pecivem jako hlavni chod. Delam ji dost pikantni, takze takhle v zime pekne zahreje.

17. Coleslaw(domaci), krkovice na grilu a francouzska bageta.

18. U nás dnes variace na Minestrone, nádherně hustá a hřejivá, uvařený plný kotel (což se hodí, protože čtyřleté dítě překvapivě spořádalo tři talíře k obědu!). Jako druhý chod pak žraločí steaky jen opečené na pánvi, před tím se hodinku marinovali ve směsi bílého vína, oliváče, s troškou česneku, tymiánu a rozmarýnu. Moc dobré, pevné maso, rychlovka, byla jsem překvapena příjemně. A dezert nesmí chybět – marcipánovo-kávový cheesecake si dal manžel, já si dopřla perníkové mini Pavlovy s jogurtem a kouskem kompotované hrušky.
    A jinak jsem udala svůj první dort – čokoládový korpus (bez mouky) s višňovým želé (s hořkou čokoládou a kardamonem) a pěnou z bílé čokolády. A dle ohlasů ze zmíněné restaurace chutná.
    No a dnes jsem pekla čtyři plechy řezů – kávové s marcipánem a smetanovou čokoládovou polevou a dvojbarevné s ovocem (červený a černý rybíz a višně). A zítra musím nutně koupit zásobu čokolády a vrhnout se na tenhle božský dortík: http://www.laskominyodmaryny.cz/…ia-dort.html

19. Madlo, to smekám!

Já měla ještě navařenou perníkovou rajskou od víkendu, s vařeným hovězím a extraširokými nudlemi. Tak byla i polévka, část vývaru ještě přišla do mrazáku na horší časy. A na moučník, převážně na odnesení , jsem pekla skořicové rolky.
    Na zítra mám už upečená rajčata plněná masovou nádivkou, bude k nim asi ýrže, a naloženou novou várku domácího sýra („lučiny“).

20. Klasickou a poradne ostrou cenecku, nebot jsem ponekud nachlazeny a veprove na mrkvi, pekne na kilo masa, kilo mrkve a stouchane brambory s jarni cibulkou.

21. U nás dnes silný hovězí vývar s masem a zeleninou, jako druhý chod pak tvarohové gnocchi s parmezánem a čerstvou kudrnkou. Jako dezert pak posloužil tažený závin s jablky, rozinkami a ořechy a já si dala perníkové pusinky.
    A pekla jsem jako čert, ovšem jen pro cizí: dvojbarevnné řezy s jablky, strouhaný kakaový koláč s tvarohem a broskvemi a čtyři kmínové chleby s podmáslím (tři půjdou zítra z domu a jeden si necháme). A ještě se potřebuju popasovat s bezlepkovými pohankovými rohlíky.

22. Dnes byly tortilly se špenátem, kukuřicí a chilli.Nechala jsem se inspirovat Michalem Mátou a na zítra mám plný hrnec vepřového s mrkví. K tomu ještě dýňový krém z dneška. No a už se pomalu budu přeorientovát na jaro.

23. Dneska to bylo snadné, jen holanďani s bramborem a špenátem, pekla jsem je v troubě, neb jich bylo více porcí.
    Ráno jsme dojídali majonézové houstičky a naložený hermelín, taky další skořicové rolky, neb to mi zbylo po včerejší rodinné oslavě. A ještě jsem udělala spoustu sladkého salátu z mrkve, grepu a jablek.

24. Dnes veprova panenka (delam na grillu je pak stavnatejsi) s pastou z cernych fazoli a sladkymi bramory na platky v cilli omacce. Kombinace by mi jeste pred lety prisla divna, ale je to chutova bomba.

25. U nás dnes já k snídani domácí pohankovou granolu s karamelizovanými mandlemi a brusinkami, díťata pak domácí kmínový chleba s podmáslím. K obědu pak brokolicovo-bramborový krém s nočkem z domácí lučiny, jako hlavní chod pak byly tvarohové kokosové knedlíčky s čokoládovou omáčkou. Dezert tentokrát netřeba, i když je na schodech na půdu usyslen (mužem, tentokrát ne mnou) poslední banánový muffin s hořkou čokoládou a dva hruškové muffiny s karamelizovanými mandlemi.
    A protože už i já potřebuju něco sladkého, bezlepkového, upeču si večer kokosové muffiny s brusinkami.

26. Dnes jsme měli k obědu cizrnovo-rajčatovou polévku s domácím pita chlebem. V pekárně se zrovna peče domácí makový závin a zítra bude domácí kachna od dědečka. Spořádáme jí se posledním zbytkem našeho kysaného zelí a vs ýborným pivem Poličkou. Mňam – už aby byla neděle :-)

27. Že by se tak málo vařilo? Týden bez nového příspěvku je odcela dlouho…

Na oběd jsem udusila krůtí stehenní plátek s pórkem a zázvorem, k tomu brambory, ale rýže by byla taky fajn. Pak ještě byly včera pečené muffiny s ořechy a sušenými brusinkami a čokopolevou. Na večeři chystám slaný koláč, tentokrát z listového těsta, s rajčátky a syrečky s vejci, to je výborná kombinace.

28. Polevka s domaci klobasou a nudlemi, jako podklad lehce opeceny celer na nudlicky s cibulkou, mrazeny koriandr, jedna susena chilli papricka a madras kari. K tomu gnocchi se smetanovou omackou, susenymi hribky, posypane strouhanym parmezanem, ale jen decentne na doplneni chuti.

29. U nás dnes polévka vichyssoise, dítko pak jako druhý chod dostalo sladkou rýži pečenou v troubě, podávanou s kopečkem domácího višňového džemu s levandulí. My s mužem jsme si dali špagety se sušenými rajčaty, čerstvým rozmarýnem, olivami a sýrem Grana Panado. Jako dezert pak „lebkovým“ strávníkům dobře posloužily banánovo-čokoládové muffiny s bíločokoládovou polevou.
    K večeři pak budou mé oblíbené tvarohové gnocchi taktéž sýrem Grana Panado, opékané na másle s troškou čerstvé petrželky.
    A já se chci večer pokusit upéct chlebovou placku z dýňových semínek.

30. My dnes vyzkoušíme gril Smoker od Muurikky a dáme do něj kuřecí špízi. Tak se těšíme.
    http://www.gril-muurikka.cz/

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.