↪ 3058 Madla81: Jitrnice je jedna z mála věcí, které mi tu chybí. Ocenil bych recept na pohankový nákyp, či nasměrování. Předem díky!
Co budete mít dnes na stole? RSS
-
-
↪ 3061 Jednorožec: Určitě vám recept napíšu, leč až po svátcích (pokud to nevadí).
-
Tento víkend jsou na řadě zbylé porce ze svátečních dnů.
Hubník byl již dojezen, dnes omáčka švestkovoperníková s pečeným pleckem a domácí houskový knedlík, jogurtový moučník s čoko polevou, nový druh zrnkové kávy „se slonem“, k večeři zelňačka a brsalát se soleným hovězím. Zítra ráno mj. vinná štóla, na oběd steak z lososa s bramborem a salátem z pekingského zelí, ovocný salát jako moučník a k večeři domácí lučina a dál zatím nevím. -
Též zužitkování zbytků: z pečené zeleniny byly „pakoras“, tj asijské karbanátky pojené cizrnovou moukou. Dělal jsem dvě várky, mírně kořeněné a pro otužilejší. Jen se po obou várkách (smažkách? :-)) zaprášilo.
Husí vývar s nočky.
A pro chrchlající kontingent rodiny jsem na husím sádle pomalu a dlouho dusil obrovské množství cibule. Se ždibcem tomatového protlaku. Servírováno na topinkách s kolečky kozího sýra, roztaveného pod grillem sporáku.Zítra bude „salsify“ dnes vyrýpnutá ze zahrádky. Lahůdková kořenová zelenina, jen nevím český název. Česká snacha na umouněnou otýpku pohlížela se skepsí, ale je vegetariánka a jsem si 99% jist, že si zítra pochutná. Jen též nevím, co k tomu.
-
↪ 3064 Jednorožec: Ach, u vás bych si tedy pochutnala! Nevím, na co mám teď větší chuť.
Jinak salsify je česky tuším černý kořen, ten jsem ještě neochutnala, asi přesvědčím maminku, aby se mi pokusila pár kousků zkušebně vypěstovat.Jinak u nás se včerejškem pojedly všechny sváteční zbytky, takže dnes bude krémová celerová polévka a houbové risotto.
A teď se jdu vrhnout na bramborový bezlepkový chléb, aby měli odpoledne na rodinném setkání co zakusovat k domácímu uzenému i ti, co drží bezlepkovou dietu. Lučinu už mám hotovou, křehké těsto na quiche též, o sladké se postará zbytek cukroví (a včera konečně dodělané pařížské rohlíčky), takže příprava snad bude v pohodě. -
U nas totalne premasovano, uz jsme z toho ponekud unaveni, takze az do Silvestra je v planu: hribkove risoto, kuskus se zeleninou a zapekane brambory s brokolici.
-
↪ 3064 Jednorožec: černý kořen já ráda, ale umím z něj jenom pomazánku, můžete mi napsat nějaký váš oblíbený recept ? třeba ten pro snachu :-)
-
↪ 3067 Karlicka: Salsify není černý kořen, to je (podobná) scorzonera. Salsify je bílý kořen (krémové barvy). Dost piplačka příprava, dává se po oškrabání hned do okyselené vody, aby nezhnědl.
Dělal jsem ho jednoduše, aby vynikla jeho jemná oříšková chuť. Pokrájený na „malíky“ a dušený na másle, jen s trochou vody. Sůl a pepř, toť vše, co potřeboval. -
↪ 3068 Jednorožec: Myslím, že salsify je přesně to, co mám právě v ledničce. Ale v češtině i v němčině (mám balíček této zeleniny z Německa) se to opravdu překládá jako černý kořen (přitom je uvnitř bílý). Malíky vyzkouším. Děkuji.
-
↪ 3068 Jednorožec: Britské botanické názvosloví je dost mizerné, má spousty homonym. Ale obvykle je opravdu spíš scorzonera černý kořen a salsify kozí brada. Ale občas je salsify i černý kořen. Promiskuitní název. Ono to ale moc nevadí, je to dost blízce příbuzné, obé hvězdnicovité.
-
Vzhledem k virové invazi u nás doma bylo k obědu domácí kuře na česneku a zázvoru.
A teď tu mám plnou lednici francouzských sýrů a přemýšlím, kterým začnu :) (rodiče zrovna přiletěli z dovolené z Paříže a prý jim je na letišti chtěli zabavit, ale slitovali se:) ). A pomalu strčím do hrnce vepřové koleno, které jsem si schovala z babiččiny předvánoční zabijačky na silvestrovský sulc. -
↪ 3071 kami: Vepřové koleno mám v plánu zítra, leč pomaličku pečené.
Dnes jen rychlovky: zeleninovo-obilninová polévka (jáhly+pohanka) a jáhly zapečené s kořenovou zeleninou a tvarůžky. Žádná vysoká gastronomie se s bolavými zády a bramborovými obklady na hlavě (zánět dutin) moc dělat nedá. -
Farmářské kuře pečené na kořenové zelenině s rýží. Tuhle kombinaci miluji už od malinka. Zítra budu doma jen s půlroční dcerou, takže to vezmu jen lehka, ale výletníkům nachystám hovězí polévku s domácími nudlemi a čerstvé těstoviny. Na neděli plánuji tresku- před pár lety jsem ji v Barceloně jedla a la Catalana- s rajčaty a piniovými oříšky.
-
↪ 3072 Madla81: Přeju brzké uzdravení, snad se vylepší počasí z té dosavadní pošmournosti.
Dnes jsme měli také oběd z kategorie batolecí stravy:) – dušenou mrkev s medem a k tomu bramborovou kaši. Manžel trochu prskal a pak to šel zajíst uherákem :)
Teď se odhodlávám jít něco upéct. Včera večer jsem upekla skořicový kringel. A nejen, že tu nebyl ráno (to bych znala a chápala), ale on tu nebyl už večer a krom toho kousku, co jsem odlomila z horkého, jsem z něj neměla NIC! :D Muž je po svátcích asi nějaký vyhladovělý :)
-
Dnes musím doporučit úžasnou polévku z oháňky u Paukerta, poctivě udělaný vývar, křupavá zelenina a tyrolský knedlík, bezvadná.
Počasí si žádá jednoduchou klasiku, kapustu mám uvařenou, budou z ní karbanátky s masem i polévka. Cukroví ještě nějaké zbývá, tak péci netřeba.
-
K obědu „jen“ fazolová polévka z pinto fazolí s vídeňským párkem a uzenou paprikou, k večeři zbytek madras kari s basmati rýží, případně čerstvě upečený kváskový chléb.
-
↪ 3074 kami: Díky moc! Tak nějak jsem zjistila, že mi na dutiny stejně dělá nejlépe teplo z trouby, takže krom okmínovaného kolena špikovaného česnekem jsem ještě upekla bezlepkový podmáslový chleba (fakt dobrý, chuťově takřka nebyl poznat rozdíl mezi podmáslovým klasickým, dokonce se vypekla krásně křupavá kůrka). A protože poslední zbytky cukroví (devět druhů bylo a devátý druh – pařížské rohlíčky – jsem dodělávala až dva dny po Štědrém dni) zblajzly naše malé kyseliny už v pondělí, tak jsem upekla ořechový dortík s karamelovým tvarohovým krémem a čokopolevou. A taky caletky a dvojctihodné koláče.
Muže, vyhladovělého po sladkostech závidím, ten můj exemplář si dá jeden koláč a je přeslazený na celý den :-) -
U nás variace na kuřecí tažín (se spoustou vostizza currants z M&S, o dost jiné, než klasické rozinky, hlavně ve slaném super). K němu kuskus osmaženou mrkví a pórkem. Po dlouhé době žitný chleba (to byly furt vánočky, panettone, máslové bulky a pšeničné chleby…). Brownies se směsí ovoce (rybíz, maliny a ostružiny z mrazáku) a posypané mandlemi.
Teď na mě kouká nová zásoba kořenové zeleniny a vůbec se mi do ní nechce… Ale ani do masa. -
Dostali jsme divokou kachnu – bratrův tchán střelil. Měla jsem ji doma prvně a nevěděla jsem, jak na ni, aby byla šťavnatá, nepáchla bahnem a mohlo ji dítě. Nakonec jsem podusila a s trochou muscovado cukru zkaramelizovala cibuli, jablka a brusinky. Dala do toho kachnu společně s čerstvým tymiánem, vavřínem, kouskem pomerančové kůry a podlila pomerančovou šťávou. Dala péci. A odjela do Mělníka :)
Po návratu byla v troubě skvělá měkká pečínka se strášně dobrým „tím okolo“, synovi chutnalo moc a nám taky. Akorát je tedy divoká kachna pěkný prcek, bylo to o kousek větší než holoubě :)↪ 3078 farfalla: Nevím, jakou cestou Vás kontaktovat, ale mohla bych si někdy dojít pro kvásek, který jste mi nabízela? :)
-
↪ 3079 kami: Jasně, stačí napsat na maskrtnica zavinutyznak gmail.com a dohodnem se nějak přesněji.
S kachnou musela být sranda – moje sestra, která moc nevaří, vždycky nadávala, když dostala něco takového z tomboly mysliveckého plesu (menší město). Než aby dumala, jak to oškubat a tak, raději to dala místnímu duchovnímu (pak neměl být vypasený, když měl tak hodné farníky;) -
↪ 3080 farfalla: No jestli to nebude tim, ze vetsina duchovnich je obeznich. Proste tenhle typ lidi rad papa a moc se nepredre.
U nas dnes dojidani zbytku z vanoc, takze studene domaci uzene, horcice, okurky, varena vejce a chleb.
-
↪ 3082 Maroni: tak ohledně bažanta nesouhlasím, naopak jsme vyčetla a následně vyzkoušela, že se má stahovat, protože kůže beztak nestojí za nic a se škubáním se děsně nadělá…
http://vilemina.blog.cz/…kuze-stazenyTaky mám nějakou zvěřinu slíbenou, no uvidíe, ne vždy to vyjde.
-
Tak u nás dnes bude zvěřina – dančí guláš na víně, marinovaný celý předchozí den, tak jsem zvědavá. jen nevím, co k němu podávat, aby to bylo primárně bezlepkové. Obligátní kaše či vařené brambory jsou fádní, těstoviny jsme měli hojně v týdnu a rýži nemá můj drahý v lásce (a mě ke gulášoidním jídlům taky nepasuje).
Jinak jsem včera pekla jablkový dort, promazala jej bíločokoládovým tvarohovým krémem, obložila kompotovanými meruňkami, potřela bíločokoládovou ganache a tatínkovi dort ozdobily děti (4 a 1/2 a 2 roky). Takže tatínek má z dortu bonbonkovou smršť. Pro bezlepkáře jsem upekla bramborový chleba (který kupodivu chutnal i lepkařům, dokonce víc než klasická šumava). K tomu domácí uzené, telecí paštika s calvadosem a hřebíčkem a domácí lučina. A teď se jdu vrhnout na perníkové mini Pavlovy a na nepečený jablkový dort. -
↪ 3084 Madla81: Tak zkuste (asi uz priste;)) obmenu bramborove kase. Bramborovo celerovou nebo petrzelovou. Vcera jsem si pri mixovani kvetakovo petrzeloveho prikrmu pro prcka rikala, ze i tahle kombinace je super. Priste nejak dochutim a udelam jako prilohu. A v tydnu delal Jamie mrkvovo turinove pyre a ze je pry famozni:)
Jinak můžu se zeptat jak děláte pernikovou pavlovu? Pridate janom koreni do bilku a date hodici se ovoce, nabo nějak úplne jinak? -
Já mám zas ráda jako přílohu k omáčkám s vínem květákové pyré – krátce povařit květákové růžičky v troše mléka, zahustit buď nadrobeným toustem nebo rýžovými vločkami (stačí trochu), rozmixovat, dochutit muškátem a případně trochou smetany či másla.
My dnes k obědu hodně opepřené masové kuličky ve smetanové omáčce s koprem, brusinkami a brambory s jarní cibulkou. -
Zbyly mi tu dve tortilly, takze jsem namichal par mekcich syru, krem z cernych fazoli, nakrajel cervenou papriku a k veceri bude syrova quesadilla. Chutne a za 20 minut hotovo, vcetne zapekani.
-
↪ 3083 vilemina: šlo mi o vliv na chuť masa. Já bych se nedala přemluvit ani k jednomu:-).
-
↪ 3085 snookie: Bramborovo celerovou připravuji též, často. Někdy na třetiny: br., celer a dýně, nebo místo dýně batát (sweet potato). Občas do toho dám vařit i macatý stroužek česneku. Uvaří se to vše ve stejnou dobu, nakrájené na podobně velké kousky.
Je dobrá i variace s mrkví, ale mrkev má, v mé zkušenosti, tendenci zůstat tužší, takže jí dát pár minut náskok a nebo drobněji pokrájet.Když už jsme u přílohových komb – v poslední době ujíždíme na rýži vařené se špenátem. Rýže ideálně paella type, ale to není podstatné. Špenát mražený, nechám rozmrznout v troše horké vody a počítám pak tuto směs (zelenou rozbředlou kaši) jako součást tekutiny (vývaru, vody), které dám 2× tolik, jako objem rýže. Výsledek je moc dobrý.
A dám-li pod rýži na oliváči (či v tuto zimní dobu na husím sádle!) smaženou cibulku, náhle guláš, stew či casserole se ocitá v akutním nebezpečí, že budou hrát pouhé druhé housle. -
↪ 3085 snookie: Tak nakonec asi zafungovala nějaká telepatie a já sobě připravila právě bramborovo-celerové pyré a manželovi (který nemá rád kašovitá jídla) rýži se zeleninou. Pochutnali jsme si oba.
Jinak perníkovou pavlovu dělám jednoduše, jen do bílkového základu jemně zamíchám směs hřebíčku, skořice, bílého pepře a trošky kardamonu. A podávala jsem s doma dělaným hruškovým želé. Moc dobré to bylo.