Ráda bych udělala na tématicky český večírek vepřové koleno. Máte někdo nějaký osvědčený recept? Mám představu, že bych ho asi ovařila a pak pekla, aby mělo kůrčičku. Slyšela jsem i o vaření v jablečném džusu a zázvoru (asi to pak hezky zkaramelizuje). Nikdy jsem ale koleno nedělala, tak nevim.
Vepřové koleno RSS
-
-
Odzkoušené a dobré.
Na marinádu:
6 str. česneku (rozetřený)
kmín + sůl
1 l-ce hořčice + olej
2 – 3 bob. listy
6× nové kořeníNa pečení:
2 cibule (nahrubo)
6 str. česneku (nasekaný)
6× celý pepř
Sůl, sádlo
2 dcl vývaru / vodyKoleno vykostíme, naklepeme a zevnitř potřeme rozetřeným česnekem, pokmínujeme, osolíme, potřeme hořčicí a pokapeme olejem.
Koleno svineme a omotáme provázkem. Zvenku opět potřeme česnekem, pokmínujeme, osolíme a pokapeme olejem.
Na rozvinutou fólii poklademe bob. list a nové koření koleno zavineme do fólie.
Takto marinujeme v lednici 2–4 dny.
Do pekáče vložíme cibuli, česnek, pepř. Koleno vyjmeme z fólie a vložíme, i s použitým bob.listem a novým kořením do pekáče. Pokud je potřeba ještě dosolíme a potřeme sádlem.
Podlijeme vývarem a dáme zakryté pečeme při 100–120°C po dobu 3 hod (3. mřížka odspodu). Dle potřeby koleno obracíme a podléváme. Po 3 hod pekáč odkryjeme, teplotu zvýšíme na 200°C a pečeme další 1 hod. Dle potřeby potíráme výpekem. Posledních 10–15 min grilujeme.