přeposílám zápisek a dotaz od Razor Ramona ze zápisků do fóra ;)
Uz jsem se na to kdysi ptal pana Cuketky, ale psal, ze roastbeef nikdy nepripravoval ale ma ho moooc rad. Chtel jsem se zeptat, jestli s pripravou ma nekdo zkusenosti?
Jednak, jestli to lze pripravit z normalni, bezne dostupny hovezi rosteny a jednak, jaky zvolit nejlepsi technologicky postup. U receptu, co jsem precetl, panuje vetsinou shoda, ze se ma maso napred po vsech stranach osmahnout (zatahnout). Pak se ma dopekat v roube a nechat odpocinout. Rozdily vsak jsou, jestli se predem krome koreni také ma osolit pripadne nalozit (marinovat) a jak.
Dal pri jake teplote se pece. Nektery recepty rikaji, ze nejdriv zprudka (220–240 stupnu), jiny zase pomalu na 80 stupnu. No a posledni nejasnost je, jak zkouset, jestli je hotovy. Nemam teplomer a krajet do toho zcela jiste nelze. Slysel jsem fintu se zarizlou spejli, ktera se potom v mase nechava dopect, aby nevytekla stava a to se mi zda zajimave.
Podelite se se mnou nekdo o svuj nazor na pripravu roastbeefu anebo o nejakou finticku, ktera zajisti krasne ruzove stavnate maso. Diky RR