Zkoušel někdo péct tradiční vánoční cukroví s netradičními ingrediencemi? Uvažuju o tom, že použiju třeba špaldovou mouku, nebo amarantovou (u těst s vysokým obsahem másla), třtinový cukr apod. Nebude se mi to drolit? Bude to mít moc šokující chuť? Nebude lepší upéct nové druhy, u kterých nikdo z rodiny nemá své zažité představy o tom, jak to má chutnat? Podělte se o zkušenosti, prosím. :)
"Zdravé" cukroví RSS
-
-
Myslím, že je dost receptů i s těmito surovinami a například třtinového cukru bych se nebála vůbec, případně medu jako sladidla. Já chci letos zkusit pracny ze špaldové mouky, tak snad se povedou.
-
No, loni jsem zkoušela „zdravou“ variantu lineckého dle rad paní Kateřiny Fomůskové a byl to teda totální propadák. Muži celkem chutnalo, ale mě teda ne. Ona i ta chuť špaldové mouky je o dost jinší než u klasické bílé. Třtinový cukr bych neřešila, jen je problém ho sehnat jako práškový, což je potřeba u většiny klasického cukroví. Ale pokud něco zkusíte, budu moc ráda, když se podělíte o výsedek, sama jsem po loňském propadáku zvědavá. U nás zatím z zdravé kategorie vítězí marokánky s brusinkami a dýňovými a slunečnicovými semínky, ty už skoro nejsou teď :-)
-
Zdravé cukroví je oxymoron :o)
-
Já vím, no. :)
Mi právě špaldová mouka chutná o dost více než normální bílá, ale mám strach spíše z konzistence. A taky z reakcí členů rodiny. :) Ale určitě něco zkusím a uvidí se.
-
No, řekla bych, že ‚nezdravé‘ jídlo (cukroví atd.) neexistuje. Tedy pokud není zkažené apod.
Nezdravé je přejídání se, jednotvárná strava, válení se před Tv a zaručené rady ‚odborníků na zdravou výživu‘; trochu cukru a mouky zdravého člověka nezabije.
Apoštolové zdravé výživy vzývají italskou kuchyni. Má snad jejich mouka na těstoviny a cukr na moučníky jiné složení a energetickou hodnotu než naše? Asi těžko…
Nechci nikomu brát nadšení, ale ke spokojenému a zdravému životu patří i požitek.
-
Jano, zkuste si sehnat kuchařku Celozrnné vánoční a slavnostní pečivo od P. Momčilové – jsou tam recepty na většinu takových těch tradičních českých cukroví (namátkou linecké, rohlíčky, pracny, išlské dortíčky, čokoládové dortíčky, škeble, marokánky – ale i bílkové a nepečené apod.), na dorty a řezy, odpalované, vánočky a štoly. Je to takový malý sešitek (60 stran), vyšlo to v roce 1994.
-
já jen, že na kopci:-) a podružných stránkách se hodně peče z celozrnné, jinou tatřka paní Klára neuznává… takže určitě něco najdete http://vegereceptynakazdyden.blog.cz/
-
jo a u nás „zdravé“ cukroví v tradičních zaužívaných receptech nikomu moc nejede, linecké miluju tak, jak je, prostě bílomásložloutkové a i když mi špaldová mouka taky moc chutná, používám ji spíš do chleba a netradičnějších zákusků, kde chybí ta předloha „ale normálně se to dělá tak a tak“. na tipy k celozrnné mouce jsou fakt dobrá tipy na stránce výše uvedené.
-
Díky farfallo za zmínku :-)), jen aby to nezavánělo moc nějakým dogmatem, není to tak, že bych neuznávala jinou mouku než celozrnnou. Je to víceméně z nouze ctnost. A to doslova. Protože přivézt s koňma jednou ročně pět pytlů obilí a dát na půdu je mnohem jednodušší než se tahat s bílou moukou.Protože nenamleté obilí na půdě vydrží celý rok, mouka tak dlouho nevydrží. Takže proto mám už šest let mlýnek. Pak se ale stalo, že nám postupně přestalo z bílé mouky chutnat, protože celozrnná má chuť sama o sobě a za posledních sedm let z bílé peču fakt už jen bílé housky. Jinak z celozrnné dělám všechno, včetně všeho vánočního cukroví. Krásný den.
-
10. no jasně, nějak jsme to neformulovala úplně nejlíp.-)
jinak ta moje posledni věta trochu nedává smysl, ale což. Tady jsou základem vánočního cukroví ještě asi oplatky, ale ty jsem zatím z celozrnné ani nezkoušela -
11.farfalla: Milá farfallo, zase jsme oprášili váš článek tady na domácí oplatky a už týden mám opět puzení koupit oplatkovací kleště :-)) Souhlasím,že čerstvé domácí oplatky musí být jedno z nejlepších vánočních cukroví :-))
-
Zkusila jsem malou dávku dvojbarevného Masarykova cukroví. Světlá část byla z normální hladké mouky a slazená stevií, kakaková část byla ze špaldové mouky a osladila jsem ji třtinovým cukrem. Stevii, od níž jsem si moc neslibovala, ale chtěla jsem to prostě zkusit, jsem tam trochu cítila, avšak nikdo jiný to nepoznal. Příště už s ní ale experimentovat nebudu. Kakaová část mi chutnala velmi. Byly v ní patrné krystalky cukru, protože práškový třtinový jsem neměla, ale vůbec mi to nevadilo. Takže tak. :)
-
Jano, recept by nebyl? Znám jen klasickou jednobarevnou verzi, bez kakaa, stevie a třtinového cukru. Asi se ptám hloupě, možná je recept u paní Kláry?
-
Ad moučkový cukr: v naší kuchyni když cukr, tak pouze třtinový a do cukroví jsem ho, dokud jsme cukroví pekli,prohnala mixerem. Není sice úplně jemný jako moučkový cukr, možná nemám dost trpělivosti s mixováním, ale konzistence je na cukroví dostatečná. Chuť ovšem mnohonásobně lepší. Většinou do sladkého používám světlý třtinový, někdy se mu říká také lehký. Cukry s vyšším obsahem melasy předávají (většině) cukroví na můj vkus chuti již příliš.
Jinak koncept zdravého cukroví mi není úplně jasný. Cukrovinky nejen v české kuchyni mají několik velmi málo základních stavebních ingrediencí, tj. máslo, cukr a bílou mouku a bez nich už se nejedná o cukroví. Myslím, že jediným řešením je kvalita použitých ingrediencí a střídmost:-).
Cukroví, či spíše sušenky, z celozrnné mouky se mi osvědčilo z tohoto receptu údajně od Hildegardy z Bingenu.
Na 1 vejce 250 g hladké špaldové celozrnné mouky, 125 g třtinového cukru, 125 g másla, skořice, hřebíček, muškátový oříšek. Někdy část mouky nahrazuji rozemletými mandlemi, oříšky. -
Aido, v podstatě jsem použila Šárčin recept (http://dolcevita.blog.cz/…kovy-kolacky), ale do poloviny těsta jsem nedala kakao. Dělala jsem to tak už loni (s bílou moukou a bílým cukrem) a mělo to docela úspěch. Do té kakaové poloviny jsem pak dala vlašské ořechy a mandle a do světlé lískové ořechy. Pak jsem z obou těst nadělala válečky tenké asi jako dvoukorunová mince, vzala jsem jeden bílý a jeden hnědý, přiložila k sobě a vytvořila jeden dvoubarevný váleček. Měla jsem trochu strach, že se těsta dobře nespojí a že se hotové cukroví bude lámat na rozhraní těch dvou barev, ale drželo to krásně. Některé kousky pak vyšly úplně nádherné – jako jin a jang – mandle mi v kakaovém těstě udělala bílou tečku a lískový oříšek ve světlém těstě tmavou tečku. Škoda, že jsem si to nevyfotila. :) A na talíři s cukrovím se to samozřejmě vyjímá nádherně. Jen se to nesmí obalit v cukru, jak některé recepty doporučují. Jednak tím zcela zbytečně přesladíte cukroví, které je příjemně nesladké, a jednak překryjete kontrast barev a připravíte cukroví o velkou část jeho půvabu, jak si můžete ověřit třeba na fotce u Šárky.
Myslím, že letos si udělám podobně dvoubarevné citronové placičky – jednu část nechám žlutou a druhou obarvím třeba červenou řepou. :)
Maroni, souhlasím, že třtinový cukr má tendenci v cukroví dominovat. Lidem, kteří na něj nejsou zvyklí, by ta bohatá chuť v cukroví určitě mohla vadit.
-
Dnes jsem narazila na knížku Good to the Grain (doporučena na http://www.davidlebovitz.com/…oks-of-2010/), třeba by se vám hodila: http://www.amazon.com/…dleboviswebs.