Viděl, jedl, upravoval, či slyšel někdo z vás o této vzácné japonské houbě? Jedná se po lanýžých o nejdražší houbu a zajímalo by mně jeslti s tím má někdo nějaké zkušenosti..
Matsutake RSS
-
-
Matsutake.
Ano, sbiram a jim tuto houbu. Ma silne aromatickou vuni, chutna znamenite.
Houbu kterou nesnime susIm jako treba hrib.
Matsutake roste pod zemi, kdyz je vetsi zacne jehlici zvedat a v te chvili ji ja muzu najit a sebrat. Zijeme v Oregonu/zapadni pobrezi USA/kde tato houba roste. Matsutake k nam prijizdeji v sezone sbirat houbari z Asie, kde je tato houba opredena legendamy o lecebnych ucincich. Asiate hledaji Matsutake tak, ze jdou v rojich a s hrabickami rozrejou cely les.
Matsutake upravuju jako kazdou jinou houbu. Omacky, polevky, na cibulce, nebo k masu. Matsutake je tuzsi houba /jako hliva ustricna/ chutna jako kureci maso, krasne voni jako koreni.Manzel si ji podusi na masle, pozdeji prida cibulku a houbu ji s chlebem. Houba se vykupuje take ve vykupnach a cim je mensi tim je vic cenena. Pokud se houba rozevre uplne, zarazuje se do horsi kvality. Je trosku podobna zampionu ale koloboucek zvrchu je takovy supinaty. -
Dobry den, my zijeme ve state Washington (severozapadni cip USA), kde jsou prirodni podminky velmi podobne jako ve state Oregon, takze mohu potvrdit prispevek Evanky. Matsutake jsme se naucili sbirat a poznavat teprve pred dvema roky a skutecne se to po kulinarske strance vyplatilo. Tato houba ma nezamenitelnou chut a vuni. Nekdo tvrdi, ze voni lehce po skorici. Jeji „maso“ je velmi pevne a vyjimecne chutne. My houbu take pouze osmazime na masle, posolime a jime jen tak s na chlebu nebo na smazenych vajickach, nema cenu ji s necim michat, protoze sama o sobe je moc dobra. Kdyz jsme matsutake zacinali sbirat, prekvapilo me, ze vlastne patri mezi ciruvky. No, ale vlastne ciruvka havelka je take vynikajici a pevna houba.