Nejlepší polévka, když zrovna doma skoro nic nemáte. Začněte s plechovkou sterilovaných fazolí a zbytek surovin k nim postupně posbíráte.
Proč posbíraná? Tuhle parádní hutnou polívku jsem totiž posbíral jedno upršené podzimní odpoledne. Začal jsem s kouskem špeku a fazolemi v plechovce. Pak už jsem jen po kouskách přidával zeleninu a za chvíli už polévka bublala na sporáku. Posbíraná a strašně dobrá!
Konzervované fazole jsou určitě dražší než fazole suché, které si sami uvaříte. Za tu cenu navíc ale získáte skvělý časový náskok a rychlou cestu k pořádně husté polévce.
Při vaření se určitě nebojte obměnit suroviny. Kromě luštěnin potřebujete vždy nějaký tuk na začátek – špek, máslo, sádlo, olej. Potom brambory a zeleninu – nejvíce kořenové a na chuť i malý podíl té košťálové (kapusta, kedlubne, brokolice, květák).
Krutony opečeného chleba nebo klidně i celá topinku nevynechte. Krupavé a pěkně do zlatova vypečené pečivo tahle polévka prostě potřebuje.
1 plechovka bílých fazolí (19,90 Kč)
300 g brambor (3 Kč)
200 g mrkve (3,40 Kč)
100 g celeru (1,70 Kč)
1 cibule (1,40 Kč)
1 hrst růžičkové kapusty (4,50 Kč)
2 stroužky česneku (1 Kč)
2 plátky starého chleba (2,40 Kč)
30 g uzeného špeku (2,50 Kč)
2 lžíce slunečnicového oleje (0,50 Kč)
1 lžička majoránky (0,50 Kč)
1/2 lžičky kmínu (0,70 Kč)
sůl
Cena surovin celkem: 41,50 Kč
Cena za porci: 10,40 Kč
Rozpočet počítá s cenami potravin v říjnu 2018. Přečtěte si více o kalkulaci.
1 Špek nakrájejte na kostičky. Všechnu zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
2 V hrnci na nízkém plameni rozpusťte špek. Přidejte mrkev, celer a orestujte obojí dozlatova. Přidejte cibuli s česnekem a nechte zesklovatět.
3 Přidejte brambory, kapustu, fazole, kmín, majoránku a litr vody. Osolte, přiveďte k varu a povařte do změknutí (asi 30 minut). Řiďte se ale spíše hustotou polévky. Bramborám bude nějakou chvíli trvat než povolí a spolu s fazolemi polévku zahustí.
4 Chléb nakrájejte na kostky a opečte v rozehřátém oleji dozlatova. Mírně osolte a podávejte k polévce.
Vařené fazole. Cenu receptu můžete dál snížit, pokud fazole uvaříte sami. Fazole je před vařením potřeba namočit a poté uvařit v osolené vodě do změknutí.
Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.