Skromná kuchyně je nový projekt pana Cuketky, který se věnuje šetrnému vaření v každodenních podmínkách obyčejné domácnosti. Z čeho skromná kuchyně vychází a na jakém základě vznikají její recepty?
Šetrné vaření má v Česku pochroumanou pověst. Bývá často spojováno s lacinými náhražkami nebo zkratkami v receptech, které ve výsledku nekončí úsporným jídlem ale laciným blafem.
Skromná kuchyně se snaží ukázat krásu jednoduchého vaření. Uvidíte, že jídla z takové kuchyně mohou být šetrná, jednoduchá a zároveň i strašně dobrá.
Co přesně to znamená? Protože každý to může vnímat trochu jinak. Skromné jídlo může být v prvé řadě levné. Kromě nízké ceny může být ale skromné i tím, že je nenáročné na práci, vloženou energii a čas. Někdo jiný si zase skromnost spojuje s šetrností k sobě (zdraví) nebo svému okolí (životní prostředí).
V době sociálních sítí můžou být skromná jídla vnímána i jako neokázalá a nevyžadující pozornost. Nesledují žádný aktuální výživový ani spotřebitelský trend. Můžou být i trošku ošklivá a jejich fotky by asi nikde nenasbíraly hodně lajků.
Úsporné vaření je efektivní a rozhoduje u něj vždy výsledek. Neplýtvá surovinami ani lidskou prací. Neznamená to ale, že by bylo postavené na laciných náhražkách surovin nebo kuchyňských technik. Právě naopak.
Ve skromné kuchyni se snažíme najít cestu k úspoře skrze uplatnění našich znalostí o potravinách a vaření. Správný výběr suroviny, příprava a vhodná kuchařská technika – to jsou základní principy.
Při samotném vaření pak pracujeme tak, abychom všechny suroviny využili beze zbytků. A pokud nějaké zbytky vzniknou – zpracujeme je také. Recepty jsou jednoduché a seznamy nutných igrediencí velmi krátké.
Nikdy v historii jsme neměli tak široký výběr potravin jako nyní. Podle čeho ale vybírat? Podle kvality, ceny, nejrůznějších testů nebo nálepek? Je toho tolik!
Ve skromné kuchyni vybíráme potraviny podle toho, jak jsou pro nás dostupné. Rozhoduje rodinný rozpočet, sezónní dostupnost, osobní preference a v neposlední řadě i cena.
Nevyhýbáme se zpracovaným a konzervovaným potravinám. Obzvláště tam, kde to přispívá k minimalizaci plýtvání a kde to nevede ke snížení kvality potraviny.
Výběr receptů i surovin vychází z prostředí, které známe – tedy vše okolo středoevropské kuchyně. Rodinné i úplně obyčejné domácí recepty tady tvoří základ. Menší část receptů pak tvoří nová jídla, která jsou většinou bez masa a s vysokým podílem zeleniny, luštěnin a obilnin.
Vařit podle skromné kuchyně můžete klidně každý den nebo jen občas, když na to budete mít náladu. Recepty jsou hodně otevřené a přímo vyzývají k úpravám a záměnám surovin.
Jsou vybrány vždy tak, aby vložené náklady a úsilí na přípravu jídla, odpovídaly uspokojení, které hotové jídlo přinese. Ve skromné kuchyni nemusíte vařit proto abyste byli cool a trendy, ale jen proto, aby vám jídlo udělalo radost a abyste se dobře najedli.
Receptury skromné kuchyně jsou neutrální ve vztahu k původu potraviny. Můžete tedy vařit podle libosti – využívat dary domácího hospodářství, nakupovat v supermarketu nebo vyhledávat luxusní výběrové potraviny.
Původ potravin nemá na výsledek natolik zásadní vliv, abyste se kvůli němu trápili a stresovali. Nakupujte a vařte tak, abyste byli spokojení vy sami.