Kuchařky

Nejlepší kuchařky a knihy o jídle podle Cuketky. Procházím a čtu skoro všechny knížky, které zrovna fičí, takže můžete jít na jistotu. Objevuji ale i zásadní kousky z minulosti a klasiku. Kuchařky jsem rozdělil do kategorií. Po najetí myší se vám ukáže název knihy, po rozkliknutí se dostanete na popis. Kterého prodejce zvolit?

Nově přidáno

 

Bestsellery

Nesmí chybět v žádné knihovně

 

Věda ve vaření

 

Pečení

Učíme se vařit

 

Libůstky

^ nahoru

Momofuku

K dostání na: Amazon US / Amazon UK / Book Depository

Elementární, bazální, ba přímo povinná četba. Momofuku změnilo moje vnímání asijské kuchyně a vtrhlo ke mně do kuchyně s desítkou nových chutí. Krom toho je na této kuchařce fascinující, s jakou neodbytností vás vtáhne do děje a přinutí k samotnému vaření. Pro ještě větší navnadění se mrkněte na dva starší články o fantastických Momofuku pork buns a o květáku.

^ nahoru

Ad Hoc at Home

K dostání na: Amazon US / Amazon UK / Book Depository

Kuchařka slavného amerického šéfkuchaře Thomase Kellera přinášející recepty z jeho restaurace ad hoc pro domácí vaření. Keller vaří precizně a možná až zbytečně vážně a obsedantně-kompulzivně, jedno se mu ale musí nechat — celá kniha a recepty vám doslova nakopou prtel k tomu, abyste začali vařit pořádně a podle správných technik. Vše na pozadí jednoduchých receptů z americké kuchyně a ve velkém formátu, z jehož zpracování a fotek jsem si sedl na zadek. Vítěz James Beard Foundation Book Awards 2010!

^ nahoru

Jacques Pepin's Complete Techniques

K dostání na: Amazon US / Amazon UK / Book Depository

Mistrovským kousek pro začátečníky, který vyšel už v roce 1976. Jacques Pepin v ní předvádí několik stovek základních i pokročilých kulinárních technik ve formě jednoduchých návodů krok za krokem v doprovodu několika tisíců ilustračních fotek. Jak krájet zeleninu, jak vykostit kuře na roládu, jak si postavit uďák a vyudit lososa, jak připravit demi-glace nebo jak udělat labuť z odpalovaného těsta. Budete mít velký problém vzpomenout si na techniku, která by v knize nebyla. Studená i teplá kuchyně, cukrařina, pekařství — prostě „všechno“! Doporučuji pro začátečníky s ambicí dělat vše správně.

^ nahoru

Noma

K dostání na: Amazon / Amazon UK / Book Depository

Vizuálně strhující kuchařka, která shrnuje příběh údajně nejlepší restaurace na světe Noma. Úvod do severské gastronomie a světa René Redzepiho. Výpravná fotografie a fascinující pokrmy v ostrém kontrastu se strohými recepty určenými spíše pro profíky nebo zkušenější kuchaře. Neměla by chybět v žádné pořádné knihovně, kde se to hemží kulinárními velikány a legendami.

^ nahoru

Larousse Gastronomique

K dostání na: Amazon US / Amazon UK / Book Depository

Má vůbec v dnešní době smysl kupovat si obrovskou francouzskou encyklopedii o gastronomii? Pokud ji chcete používat jako encyklopedii, ušetřím vás rovnou trápení a řeknu vám, že to smysl nemá. Pokud ale chcete mít po ruce ucelený náhled na svět vaření optikou „staré evropské školy“ a zmrazený v čase, je Larousse nedostižná referenční příručka. Je taky dobrá v nekonečných hádkách o gastronomických tématech. Ne, že by její argumenty měly absolutní platnost, ale je tak těžká a tradiční, že s ní můžete vždy spolehlivě ubít oponenta jediným úderem. Prostě pro fajnšmekry, no. V prodeji jsou ve světě různá vydání – toto vyšlo v roce 2009 v UK v angličtině.

^ nahoru

On Food and Cooking

K dostání na: Amazon US / Amazon UK / Book Depository

Pořád jedna z nejzásadnějších knih o vaření vůbec. Proč nesmí chybět v knihovně žádného jídlomila, jsem vám už jednou popisoval. Od té doby se vůbec nic nezměnilo. Když se potřebuju poradit nebo rychle dovzdělat, je McGee vždy lékem první volby. Nesmíte se bát ani angličtiny ani vědy v názvu, protože McGee umí psát tak dobře a srozumitelně jako nikdo jiný. Asi už ji ale stejně doma máte, tak co vám tu vlastně povídám… ;)

^ nahoru

The Omnivore's Dilemma

K dostání na: Amazon US / Amazon UK / Book Depository

Kolikrát už jsem si sliboval, že vám o dilematu všežravců podám zprávu? Milionkrát a nakonec prt! Bude vám ode mě stačit, když vám řeknu, že si tuhle knihu prostě musíte přečíst? ;) Michael Pollan v ní jde na samotnou dřeň amerického potravního řetězce a ilustruje při tom veškeré problémy, které máme s potravinami a jejich produkcí po celém světě. Chytré, čtivé a bez pachuti aktivismu. Drtí mě, že je u nás Pollan naprosto neznámý.

^ nahoru

The Bread Baker's Apprentice

K dostání na: Amazon US / Amazon UK / Book Depository

Pokud vám unikla moje mánie s pain a l’ancienne a 12 stupni pekařského osvícení od Petere Reinharta, máte u mě velký vroubek! Tuhle pekařskou příručku nemůžu vynechat, protože, stejně jako ostatní knihy tady, změní vaše uvažování o celé velké oblasti v kuchyni. To, co vám začne po dočtení knihy lítat z trouby, si nepřejte vidět.

^ nahoru

Japanese Cooking

K dostání na: Amazon US / Amazon UK / Book Depository

Na to, kolik se tady baští suši a kolik máme v Česku japonských restaurací, mám pocit, že pochopení této světové kuchyně je u nás stále v bodě nula. Ukazoval jsem vám ji i s ukázkami už loni. Kdykoliv potřebuji něco nového, stále se k ní vracím.

^ nahoru

Under pressure: Cooking Sous Vide

K dostání na: Amazon US / Amazon UK / Book Depository

První velká publikace o vaření sous-vide v US z dílny Thomase Kellera. Varuji předem – kuchařka není určena pro domácí vaření a je napsaná spíše pro kuchaře a restaurace. Dostanete v ní ale jeden z nejrozsáhleji vypracovaných materiálů o nových postupech v „přesném vaření“ včetně přesných postupů odzkoušených v Kellerových restauracích. Záležitost čistě pro food geeky s vlastní vodní lázní a vakuovačkou.

^ nahoru

The Fat Duck Cookbook

K dostání na: Amazon US / Amazon UK / Book Depository

Kuchařka avantgardního mága Hestona Blumenthala je pro domácí vaření stejně „nepřátelská“ jako ta od Kellera. Recepty jsou upravené pro restaurace, všechny proteiny se upravují sous-vide a nesehnatelné suroviny lítají vzduchem častěji než sůl. Na rozdíl od Under Pressure ale Blumenthal k receptům přidal i strhující vyprávění, ve kterém popisuje, jak se ze samouka amatéra vypracoval k jednomu z nejuznávanějších kuchařů na světě (prvních cca 150 stran). Plné příběhů a ulítlých myšlenek jsou i samotné recepty. Na škodu není ani posledních sto stran, kde shrnuje zásadní poznatky a technologie, se kterými denně pracuje. Troufám si říct, že i kdybyste si podle knihy neuvařili ani jeden recept, stejně si některé recepty budete číst opakovaně. Fascinující dílo obřích rozměrů, a to mluvíme jen o odlehčené edici, která vyšla v menším rozsahu… ;)

^ nahoru

The Professional Chef

K dostání na: Amazon US / Amazon UK / Book Depository

Oficiální učebnice amerického kulinárního institutu CIA v osmé edici. Základní postupy a recepty jak dělat věci v kuchyni správně a podle současné americké školy. Sám podle ní vařím výjimečně, ale používám ji jako referenční příručku a občas i učebnici. Polopatický a didaktický přístup se může zdát trochu suchý, ale je to přeci jen učebnice. A sakra dobrá (a velká >1100 stran)! ;)

^ nahoru

The Professional Pastry Chef

K dostání na: Amazon US / Amazon UK / Book Depository

Velkou učebnici podle CIA mají samozřejmě i cukráři, na rozdíl od té kuchařské jde ale ještě o úroveň hlouběji. Jakákoliv surovina, technika nebo cukrářská hmota – cokoliv, na co si vzpomenete. Historie i nespočetné varianty receptů, šťourání se v cukrářských a pekařských principech do zblbnutí. Tahle kniha je jiná než obvyklé cukrářské kuchařky z dílen sexy autorek a maminek – obsahuje nula fotografií dětí ušpiněných od mouky, nula příběhů, nula romantiky. Vůbec to ale neva – naopak. Zatím jsem neměl v ruce cukrařinu napsanou ve srovnatelném dělostřeleckém kalibru, i když letošní vítěz James Beard Foundation Book Awards by možná také stál za hřích – The Fundamental Techniques of Classic Pastry Arts.

^ nahoru

Keys to Good Cooking

K dostání na: Amazon US / Amazon UK / Book Depository

Nový Mc Gee, který se zaměřuje na přenos současných vědomostí o jídle do každodenního obyčejného vaření. Racionální kuchyně nebo „evidence based coking“? Řádná eradikace mýtů a blábolů v kuchyni určitě! Kniha má formu blbuvzdorné příručky se stránkami nabitými jednou radou za druhou.

^ nahoru

The Modernist Cuisine

K dostání na: Amazon US / Amazon UK / Book Depository

Všechno, co jste chtěli vědět o vaření, ale nikde jste to nemohli najít. Zatím se jedná o jeden z nejambicióznějších útoků na metu vědecky podloženého vaření. Multimiliónový projekt s vlastní laboratoří nemůže vyplivnout nic jiného než tohle několikasvazkové monstrum. Pro blázny! ;)

^ nahoru

Momofuku Milk Bar

K dostání: Amazon US / Amazon UK / Book Depository

Přemýšlím nahlas, jestli se v Česku vůbec dočkáme podobně energetické cukrářky jako je Christina Tosi… To, co předvedl David Chang s Momofuku, se jí totiž povedlo zopakovat i ve sladkém vaření a pečení. Hravé inovace pro curkholiky 21. století, potetovaný styl a hlavně recepty, nad kterými budete kroutit hlavou tak dlouho, dokud je neochutnáte. Kniha pro všechny, kterým už lezou stokrát omleté tiramisu, panacotta a creme brulée ušima.

Christina Tosi získala prestižní ocenění James Beard Awards 2012 v kategorii Rising Star Chef.

^ nahoru

The Art of Cooking with Vegetables

K dostání: Book Depository / Amazon UK / Amazon US

Dlouho očekávaná kuchařka slavného šéfkuchaře Alaina Passarda zaměřená na pokročilou úpravu zeleniny a ovoce. Passard si knihu sám ilustroval a ke každému ze stovky receptů přidal nádhernou koláž, která rozproudí vaši představivost a chuť do vaření možná ještě víc než sebedokonalejší fotografie. Recepty proplouvají známými i vzácnějšími surovinami a jídla jsou seřazena postupně podle sezónní dostupnosti hlavní suroviny. Povinná četba pro všechny, kteří se chtějí dělat zeleninu správně.

^ nahoru

Charcuterie

K dostání: Book Depository / Amazon UK

Základní kniha pro všechny, kteří se chtějí pustit do výroby domácích klobásek, uzenin a nejrůznějších fermentovaných výrobků z masa. Kniha obsahuje kompletní teorii i praxi přizpůsobené pro domácí podmínky. Postupy a hlavně receptury ze všech koutů světa jsou vysvětleny od základu a velmi podrobně. Kde je potřeba, tam jsou i podrobné kresby postupů. Sám jsem propadl naprosto — doporučuji na dlouhé zimní večery s uďákem!

^ nahoru

Twenty

K dostání: Book Depository / Amazon UK

Nejlepší kuchařka pro začátečníky, kterou jsem měl zatím v ruce. Obsahuje 20 základních technik, bez kterých byste do kuchyně neměli vůbec chodit. V dnešní době zbytečně podrobných a dokonale nafocených receptů je úžasné, že se našel autor, který jako základní kuchyňskou techniku uvedl tu nejčastěji opomíjenou — myšlení! Od Michaela Ruhlmana doporučuji i knihu s názvem Charcuterie.

^ nahoru

Bouchon Bakery

K dostání: Book Depository / Amazon UK

Vlhký sen každého domácího pekaře a cukráře! Thomas Keller v této nejnovější kuchařce převedl na papír kouzlo svých podniků Bouchon Bakery. Všechny recepty v knize jsou převedeny na domácí podmínky. Vedle receptů obsahuje hlavně detailní a polopaticky vysvětlené techniky, bez kterých se budete při pečení jenom plácat. Stejně jako všechny Kellerovy knihy má i tato kuchařka luxusní výpravu se záplavou dokonalých fotek a velkorysým formátem.

^ nahoru

Jerusalem

K dostání: Book Depository / Amazon UK

Yotam Ottolenghi opět zasahuje! Spolu s kolegou Sami Tamimim složili mnohovrstevný kulinární portrét Jeruzaléma, ve kterém město alespoň na chvíli sjednotili. Složitý příběh Jeruzaléma převedli do jednoduchých a přístupných receptů, které se nebáli okořenit západním kontextem a zkušenostmi ze svých podniků. Kuchařka vás taky bude bavit svou nekonečnou barevností a odhalováním dosud ukrytých souvislostí. Autenticitu autoři ctí, ale zároveň jí v knize nestaví pomník! ;)

^ nahoru

Modernist Cuisine: At Home

K dostání: Book Depository / Amazon UK

Velká novina pro milovníky vědecky podloženého vaření — zmenšená verze Modernist Cuisine pro domácí vaření. Kniha obsahuje veškeré nejnovější poznatky o vaření s ohledem na domácí podmínky a vybavení. V porovnání s několikasvazkovým originálem je to ohromné zjednodušení!

^ nahoru

Bread: A Baker's Book of Techniques and Recipes

K dostání: Book Depository / Amazon UK

Vedle Reinharta je Hamelman moje druhá chlebová modla. V knize Bread dal dohromady asi nejsilnější základ pro domácí a poloprofesionální pekaře, jaký jsem dosud viděl. Pokud to chcete se svými bochníčky někam dotáhnou — bez Hamelmana to raději nezkoušejte! ;)

^ nahoru

Kterého prodejce zvolit?

Přidávám ke knihám odkazy na tři osvědčené prodejce, u kterých sám nakupuji. Amazon je z nich největší a můžete si vybrat ze dvou obchodů v USA nebo v UK (tedy v rámci EU). Doporučuji ten v UK, protože je v Evropě a vyhnete se tak komplikacím se clem a DPH při posílání ze zámoří. Velmi dobré zkušenosti mám i s knihkupectvím Bookdepository, které je také v UK a navíc přidává poštovné a balné zadarmo. U každé kuchařky se ale vždy mrkněte na aktuální cenu a vždy pro jistotu porovnávejte. Pokud si knihy pořídíte přes mé odkazy, získanou provizi investuji do nákupu nových kuchařek! ;)

^ nahoru