Botanická fotohádanka
Co je to?
Co je to?
Suroviny: Ředkvičky, Medvědí česnek, Brambory, Topinambury, Řapíkatý celer, Dýně, Rajčata, Růžičková kapusta, Salátová řepa, Celer, Hlávková kapusta, Černá ředkev, Mrkev, Česnek, Zelí, Okurky, Cibule, Papriky. Petržel a Kačenka česká
Techniky: Využití zeleniny od kořene po listy, Blanšírování, Glazování, Na zádíčka a Pyré
Komentáře
Podle mě je to nějaká bublinatka :-)
M
Vím, vím :)
Toho máme plnou zahradu. Jmenuje se česnek podivný.
nějaká orchidej? Ale to by se zase moc nevztahovalo k jídlu :-)
Šmitlik normálně
Qwerty: Píše šnytlík.
jo taky myslím šnitlik
MM 5: Ja, Schnittlauch. Tschechische Volkslieder:
Jel dědeček na kopeček
Uříznout si šnytlík
Náhle se mu kudla smekla
…
Jenže to není Allium schoenoprasum, nýbrž Allium paradoxum, jak praví pan Palička, č2.
ale pažitka kvete přece fialově
Paní Žitka, je tak?
to mahý – bublinatka je vodní kytka a takhle by vypadala jedině z porculánu…možná jde o falešné cibulky Allium vineale, kterým někdo voloupal fialový zákrov
a co takhle divoký česnek?
Česnek medvědí – Allium ursinum, teď tím voní celý Petřín a přilehlé svahy. Ačkoli asi ne každému zrovna voní. Krásně křehké kvítky a spousta vitamínů, šup s tím do vázy… totiž do mísy – salátu.
Ať je to, co je to, dá se to sežrat. Kdyby se to nedalo sežrat, nikdo to na tomhle webu nevystavuje :D
http://botany.cz/…m-paradoxum/
Šnytlík má střapaté, většinou růžovofilalové květy. V truhlíku už nám pomalu nakvítá. Byla bych také za česnáček, respektive česnek medvědí…nebo podivný?
Vinikající antioxidant nejlépe pročistí střeva a žaludek…Allium Tuberosum…obohatí dochutí,protáhne :0)
16 k-M: Nezměkčuje také tvrdá Y?
16.-17: Jenom trošku…:-)))
Na ja,já včera slavila narozky a trochu jsem to přepískla…Tak mám poněkud hlavu v pejru…
Podle mne je to nějaký druh česneku. Ale asi ne medvědí
7. Já jsem TA Palička :o)
Jujda včera slavila,dnes má hlavu,vlastně má ji vůbec…?
21: Soráč milá Paličko, beru na vědomí! :-)
To mi je ale připojení…pak se člověk nemá opakovat… je to Magráta,nebo pažitka česneková…?
děkuju moc všem odvážným tipujícím!!! ;)
je to česnek podivný, vítězem je tedy Mallet, která toho má plnou zahradu :D
(tentokrát jsem sám pořádně nevěděl co na obrázku je :)) je k tomu taková vtipná historie, snad se k ní dostanu v příštím příspěvku :)
To Hivrys , na tyhle jsem myslel http://www.sarracenia.cz/…a/index.html
UTRICULARIA ALPINA
7 Jednorozce, kde berete ty nadherne prostonarodni verse. Ja jsem se rehnil u pocitace az prisla D woman se ptat co se deje, tak jsem ji vysvetlil, jsem sice novym dedeckem, ze jsem ji dosel na zahradku pro snitlik k veceri, ale to treti se mi nepovedlo. Keep going, kazda takovahle blbustka zpestri nas zivot.
Cuketka 25 – Ať tě to ani nenapadne…Mlčet budeš :)))
Podle mě, je to květena roztodivná :)
Šmitlik normálně, povidám.
Je to česnek podivný nebo medvědí ?
medvedi cesnek, super nahrazka za spenat…
přátelé, nemáte tu někdo k dispozici nějaký jednoduchý receptík na salát z listy pampelišek??
čé-snek?
Pierro 34: Bohužel nic ozkoušeného, ale zkus si to vygooglit, najde to docela dost věcí.
na pampelišky jsme se vypravili se ženou tenhle pátek a sbírali jsme květy za účelem výroby medu. Stejně tak jako den před tím jsme sklidili koberec sedikrásek. Žena pak přišla s nápadem zkusit salát z pampeliškového listí. Zkoušel jsem listy ochutnat a vzdáleně to připomíná rukolu. No uvidíme…
Mám za to, že na salát z pampeliškových listů už je pozdě. Listy by se měly sbírat před tím, než pampeliška vykvete, teď už jsou moc hořké.
To Mahý – no jo, já když myslím na kytky, pokaždé jen na ty tuzemské…a zdejší Utricularie jsou všechny takové vodní drátěnky (intermedia, vulgaris, ochroleuca, minor etc.)
Lucko a jsi si tím jistá?? Myslíš, že po odkvetení se zvyšuje hořkost??
Pierro, možná je to můj subjektivní dojem, ale do salátu dávám jenom křehké, světle zelené lístky, ty, co jsou teď, už mi připadají moc hořké. Myslím, že to bude podobné jako se zeleným salátem. Když vykvete, tak listy nadměrně zhořknou.
pampeliškový salát děláme často ( KUK SEM ) Ani teď bych se ho nebála. Stačí vybrat co nejmenší lístky a dobře dochutit kvalitním vinným octem a chutným olejem. Nám nevadí ani zvýšená hořkost. Navíc tento salát je víc než zdravý!
25. Jé, já chci za odměnu historkůůůůůůůů ;-)
32. Je to OPRAVDU česnek_podivný, s medvědím más společný akorát ten česnek.
Spousta č. podivného je také na Petříně (nebo alespoň bývala). Prý se dá použít normálně na vaření, u mě v kuchyni má ale hrnce zavřené.
Více o kdejakém česneku se dočtete zde:
http://botany.cz/…m-paradoxum/
Bali: nádhera! Na první pohled to vypadá jfakt jako rukola. Hned bych si dala. Pampelind je tu po parcích plno, ale riskovat to coby pejskař nehodlám. Tak si dám aspoň tu rukolu.
BTW: máme stejný spiner…odstředivku.
Pivli: jojo, v parcích jsou extra hnojené :-))