Studentská kuchyně

Píšete vy…

Pominu zcela situaci, kdy se vaří v pohodlí maminčiny kuchyně, kde je k dispozici veškerá podporu včetně maminčiných dobrých rad. Pravou studentskou kuchyni najdete jedině na studentských kolejích. Už ze své podstaty jde o záležitost čistě experimentální, a to hlavně díky katastrofálnímu nedostatku kuchyňského náčiní, surovin a zkušeností.

V drtivé většině případů nemáte troubu. Když máte to štěstí, že troubu máte, je na místě mluvit spíš o smůle, poněvadž taková trouba pamatuje své (radši nevědět). Nepeče (minimálně v jednom rohu). V jednom rohu peče úplně extrémně moc. Je z kopce. Nepasuje do ní žádný plech. Pálí ruce, utěrky i jídlo a ještě u toho smrdí. Zbytky, které jsou připečené na elektrickém sporáku, pamatují prvního ubytovaného (jehož zásluhou se tam napekly). K dispozici bývají dvě plotýnky, z toho jedna nefunguje a nebo funguje a smrdí u toho, takže se nepoužívá. Z různých kuchyňských nástrojů, přístrojů a udělátek máte přesně ty, které si pořídíte (případně které si pořídí spolubydlící) a které vám ostatní spolubydlící neseberou. To ve většině případů znamená: hrnec univerzální velikosti, pánvičku, talíř a příbor „vypůjčený“ z menzy. Na druhou stranu můžete vždy spolehnout na přítomnost „instantního setu“, který sestává z rychlovarné konvice a hrnku půllitráku. To je totiž nezbytné minimum pro přípravu instantní kávy a instatní polévky. No a co se v takových podmínkách dá uvařit? Vaří se jídla tří druhů: instantní, náhražková a zbytková. Jak vypadá, chutná a připravuje se instantní polévka asi všichni ví, kdo ne, ten může investovat desetikorunu a zkusit to na vlastní kůži, není to těžké (zvládne to i řadový matfyzák). Zbytková jídla se jí proto, že se potraviny prodávají v nesmyslně velkých baleních (navíc ty větší balíky jsou v podstatě levnější, nedejbože když je čtvrtý kus zdarma). Takže se vám může stát zhruba tohle: Máte chuť na špenát, tak si koupíte špenát a nějaký ten brambor, užijete si to. No ale co s tím zbytkem špenátu, že jo, půl kila najednou sní málokdoo. Tak to risknete s troubou (co vám zbývá) a zapečete si těstoviny s kuřetem a špenátem a kukuřicí (mňam). A co s tou zbylou půlplechovkou kukuřice? Do salátu, s tuňákem nějakou tou zeleninou. Čímž se vám v lednici octne téměř netknutá hlávka salátu… A takhle pokračujete až než udeří zkouškové. To najednou nestíháte málem ani jíst, natož si něco k jídlu kupovat. Nakonec se jí v podstatě cokoliv s čímkoliv, dokud se lednice a přilehlé okolí zcela nevyprázdní (a potom je na čase navštívit rodiče a spravit si chuť). Náhražková kuchyně má kořeny ve znechucení – dřív nebo později vás prostě přestane bavit jíst pořád dokola totéž (= bageta/menza), i když to vlastně docela jde. To si pak (pasta al ragú tento týden již počtvrté) řeknete: „A DOST!“ Progooglíte internet, vyberete si TEN pokrm, stáhnete návod. Zajdete na trh pro zeleninu, k řezníkovi pro maso, do pekárny pro sýr, protože cestou zabloudíte, nadšeně si úlovky dovlečete domů a schováte do lednice. Začnou se vám sbíhat sliny, ale ještě si musíte na pár hodin odskočit do školy na přednášky či zkoušky. Vrátíte se a zjistíte, že vám někdo sežral tu nejdůležitější přísadu (tj. skoro všechno). Začnete přemýšlet jak se tedy obejít bez ní… a nakonec jste rádi, když se dá výsledek požít bez trvalých následků (posledně mi zbylo jen nemalé množství chilli papriček, ale o peprných experimentech se rozepíšu možná až někdy jindy).

Já jsem si letos polepšila – odErasmovala jsem se do italských Dolomit. Taky tu máme kuchyňku, byla fungl nová, ale už zdatně pracujeme na její devastaci. V samoobsluze tu mají skoro výhradně bio (za neuvěřitelné ceny)… Takže abych to shrnula: jím ráda, ale stíhám to jen asi čtyřikrát za den. Bio nekupuju, stravuju se v menze, která je to citelně levnější – za 2 eura dostanu těstoviny (k obědu), kus ovoce (na svačinu) a jogurt (na snídani). Před spaním ale vzpomínám na maminčiny ovocné knedlíky a na babiččinu svíčkovou…

(To jenom aby si někdo třeba nemyslel, že to tu čtou jenom lidi s patřičným vzděláním, zkušenostmi a názorem na život.. :D)

Reklama

Komentáře

To mi připomíná moji domácnost složenou z remosky, rychlovarky a dvouplotýnkového vařiče, v kuchyni 2,5m na 1,5m :-) Měli jste slyšet ten slovník když jsem vytahoval těsto na štrůdl!

Moc pěkný článek, taky studuji a moc dobře vím, jak to vypadá s vařením. Rozhodně bych tu uvítal nějaká opravdu jednoduchá, rychlá, levná a hlavně chutná jídla pro studenty. ;-)

Wow, parádní článek! Chceme další! Mě osobně zajímá ten peprný experiment, ale i vše ostatní, studentské a nadšené ;)

Moc pěkný článek! Shodou okolností jsem teď o víkendu jela s kamarádkou z VŠ navšívit další naši kamarádku do Kutné Hory. Cestou vlakem bylo jedním z hlavních diskusních témat jídlo a vše kolem něj – jak jsme jedly dříve (v podstatě všechno, co nám rodiče doma vařili, dále co nám obecně chutnalo a vařili jsme si samy) a jak jíme nyní (obecně zájem o zdravější životní styl, původ jídla a bio produkty, vaření atp.) ňeč přišla i na kolej – vzpomínaly jsme, jak na koleji (kde jsme byly jen v prváku) byla naše životospráva povětšinou dost nevalná – přes den různé číny, sušenky, bagety atp., občas jídlo v menze. Samozřejmě pokud byl člověk na víkendu o rodičů, přijel patřičně zásoben :-)Vaření na koleji vařením moc nebylo (výbava kuchyňky nic moc, pár erárních hrnců, ale jinak musel mít člověk vlastní věci, pokud se chtěl „kulturně“ najíst) – většinou to spočívalo v útoku na nejbližší obchod a následné pojídání polotovarů a la čínské polívky, rozličné konzervy (vzpomínám si na svou obsesi kompotovanými mandarinkami), pokusy o jakési saláty (ale spíše to končilo kupovanými a la pochoutkový či hermelínový). Teď už si to popravdě neumím moc představit, ale je zajímavé si takto zavzpomínat…

ad 2. Nechci rejpat, ale citace „opravdu jednoduchá, rychlá, levná a hlavně chutná jídla pro studenty“ to je výraz pro kuchařské perpétum mobile. To co je levné a rychlé je v Menze. Jednoduché a levné si vaří/ohřívají sami studenti a chutná jídla mají ti šťastnější až doma u rodičů.
Nadneseně: páva s mákem s dobou přípravy 15min a za méně jak 20 Kč, obracel bych se na pány typu Cyril nebo Copperfield..

Jó, vzpomínky ožily. :) Není špatné pořídit si remosku. Tím se do značné míry řeší nedostatek trouby.

Kuba – Cyril by to zvládl určitě. Nezapomenu na ty jeho hamburgry odebírané přímo z lightboxu :)

Matesola: doufám, že něco podobného předvede v sobotu Rachad. ;-) Už mám nachystané sněžnice, abych se tam dostal včas..
Cyril je opravdu fajn, výborné triky.Ale holt nemá Máňu Petličkovic no.

Už taky foddbloguju. Vzhledem ke studentskému vybavení mého rozvedeneckého bytu a vřelém vztahu k podřadné pouliční gastronomii si myslím, že studenti si přijdou na své! (www.souk.cz)

ajjj, to je přesné
Začátky byl opravdu kruté, ale je pravda, že sem tam i dnes dostanu chuť na fazole s plechovky s kečupem a na to párek :o).
…a hlavně česnek…
Taky jste měli bramborákové chodbovice (rozuměj párty, kdy se všichni z chodby domluvili, složili se brambory a kolektivně se škrábalo, strouhalo a smažilo)?
…to bývávali na kolejích časy…

Perchta: podle IP adresy bych spíše čekal pokárání od paní učitelky…;-)

Rachad: vidíme, zatím prázdno, jen ten název, aby neinklinoval k přidávání p na začátek či ubírání vnitřních písmenek..:-)))

13: Hmmm, to je divný a já tam byl dneska celej den… :-) Zrovna jsem se rozplýval nad svým arabským desetiminutovým a jednopánvičkovým"párkem v rohlíku".

Rachad: Mě váš blog funguje, akorát ve střední části je na první pohled prázdno, resp. je nutné rollovat dolů a tam se objeví články…

To mi připomíná jak jsem v kuchyni s dvouplotýnkovým vařičem a remoskou připravovala slavnostní večeři pro dva o třech chodech :-) Taky dobrá legrace.....ale aspoň to nebylo na koleji, ale v bytě o celkovém rozměru (fakt nekecám) 18 m2…spočítejte si, kolik má jen postel.....

nedostatek prostoru a zařízení umí být úmorný, ale zase má člověk radost, jak se s minimem prostředků dá připravit dobré jídlo :-) mám provizorní podkrovní kuchyňku na chodbě nad schody. Lednička, na ní mikrovlnka, vedle obyčejný nevelký stůl, na kterém zabírá místo topinkovač a dvouplotýnkový elektrický vařič (jsem zvyklá vařit na plynu, takže mívám většinou část jídla tak trochu „na krásu“). Nejhorší je, když vařím a nechtě stoupnu na předěl mezi podlahou a prvním schodem… vždycky zabalancuju a jen tak tak nespadnu… Aby z toho nebyl titulek „dívka se zabila při vaření pádem ze schodů“ :-D

Rachade, výborně, už se těším, doufám, že si na souku vynahradím smutný fakt, že nemůžu do Mandarinky a na podobné akce.
Anjo, nostalgicky jsem si zavzpomínala, ač jsem na koleji nikdy doopravdy nebydlela. Ale vždycky jsem tam přišla za svým dnes už chotěm, s sebou krabici buchet… A doteď vzpomínám na to, s jakým nadšením dokázali se spolubydlícím ty buchty zpracovat v rekordně krátké době. V podnájmu už slušná kuchyně byla, ač ta trouba pamatovala i lepší časy. Dneska už se za buchty takového vděku nedočkám:) Ale cesta od studentské kuchyně k té poctivé každý-den-teplé-jídlo-které-uvařím-já je na časové ose setsakra krátká, tak si to užijte:)

Jo kolejní léta je hodně na co vzpomínat. Pamatuju si jak kluci z techniky považovali za vrchol vaření párky ohřáté na topení.
Taky si vzpomínám jak sem na kolejích navnadila na jídlo celé patro, když jsem pro sebe a kamaráda u kterého jsem bydlela uvařila Coq au vin. To byla prča, jak celé patro chodilu čuchat k mým hrncům. A to musím konstatovat, že jsme měli jen 2 elektrické dvouploténky a mikrovlnku, kterou z duše nesnáším a nepoužívám.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)