Zavařovací soutěž s eZavařování.cz

Partner blogu

Děláte si doma vlastní čalamádu? Milujete vlastní kysané nebo nakládané zelí? Spolu s partnerem blogu eZavařování.cz tu pro vás máme letní soutěž v nakládání a zavařování. Připravte si zeleninu, kruhadla a zavařovačky — startujeme!

Obchod s potřebami pro zavařování a konzervaci eZavařování.cz jsem vám představil jako partnera blogu už na začátku srpna. Teď spolu celou seznamku rozvedeme o receptovou soutěž.

Nejlepší čalamáda, zavařené anebo nakládané zelí!

Zadání je trochu naslano a do sladkokysela. Jsem moc zvědavý, jak si s ním poradíte! Zavařování totiž není jen o sladkých marmeládách a ovoci, ale i o pikantní zelenině a nakládání. Přesně tak — téma soutěže je zavařené a nakládané zelí, pikantní čalamády a jim podobné variace se zeleninou (a třeba i houbami).

Pokud máte ve spíži osvědčený recept z podobné oblasti, tak teď je ta správná chvíle se s ním pochlubit.

Jak se zapojit?

Pokud jste u mě už někdy soutěžili, tak už to znáte. Jako obvykle stačí přispět svým receptem jednoduše přímo do komentářů pod tímto zápiskem. Nezbytné minimum je rozpis surovin a postup. Doprovodná fotografie k receptu navíc samozřejmě nikdy neuškodí. Nově můžete svoje recepty posílat i na můj e-mail info@cuketka.cz!

Tři výherci a 20% sleva na nákup pro všechny!

O co se bude soutěžit? eZavařování.cz dalo do soutěže celkem 24 sklenic různých typů pro tři nejlepší z vás. Pro všechny, kteří pošlou recept, mají navíc připravený bonus v podobě voucheru na 20% slevu pro nákup!

Pravidla soutěže

Předtím, než se do toho pustíte, přečtěte si ještě pravidla soutěže na závěr:

  • soutěžit budete moci od 17. srpna do 5. září
  • výsledky budou vyhlášeny nejpozději 20. září
  • soutěžní příspěvek musí obsahovat recept nebo recept s fotografií
  • příspěvky je možné vkládat do komentářů nebo zasílat na info@cuketka.cz
  • každý soutěžící se může zúčastnit pouze jednou
  • soutěžící souhlasí s publikováním soutěžního příspěvku (receptu, fotografie) na stránkách partnera eZavařování.cz a s dalším využitím pro potřeby partnera blogu
  • tři výherce vybere zástupce eZavařování.cz podle kvality příspěvků
  • pořadatel si vyhrazuje právo na vyřazení soutěžícího, pokud nastane podezření z manipulace soutěže

A to už je opravdu vše. Těším se na vaše příspěvky! ;)

Reklama

Komentáře

jupi.. mam doma kybl rajcat, du tvorit :) jedno merunkove catni je uz sice ve sklenkach, ale byla to totalni improvizace, takze recept nebude :D

ja mam nejradsi indicke zeli – bile zeli nakrouhame, chvilku sparime, pridame arasidy, cerstvou kapii, sterilovane zampiony, cele to zamichame, dochutime korenim, kapkou sojovky a oleje a na par dni uskladnime a sezereme :)

mozno zakoupit i superhypermarketech, ale domaci je domaci!

Nakládané mladé kukuřičky
(funguje i na houby – vyzkoušeno)

Nálev:

1l octa
3l vody
1Deko
1Nako (od firmy Avokádo, možno nahradit i přípravkem Nova)
36 tablet cukerínu
28dkg cukru

Svařit a nechat vychladnout.

Do zavařovací sklenice:

Dle chuti – já přidvám následující: mrkev, cibule, křen, česnek, sušená feferonka, pepř, bobkový list

Kukuřičky/houby navrstvíme, zalejeme vychladlým lákem zavíčkujeme a klasicky sterilizujeme (stačí 20 min při cca 80-ti stupních)

Zaváraný karfiol s červenou kapiou

2 veľké karfioly
4 červené kapie
1 deko
2 hrste kôpru
celé čierne korenie
očistené strúčiky cesnaku
zrniečka koriandra

Pripravíme nálev. Do pohára dáme 4 zrnká čierneho korenia, 2 strúčiky cesnaku, 4 až 5 zrniečok koriandra, kôpor, ružičky karfiolu,
ktoré prekladáme pokrájanou kapiou. Pohár zalejeme nálevom a sterilizujeme 15 minút pri teplote 80 stupňov.

↪ 3 p.: díky, můžete to prosím alespoň trošku učesat na rozpis surovin a jednoduchý postup? takhle by to zatím neprošlo :)

↪ 6 stanislava: děkuji, potvrzuji přijetí receptu do soutěže!

I já přidávám jeden vyzkoušený a osvědčený recept.

Pikantní salát z červené řepy

1 kg vařené červené řepy
1 kg bílého hlávkového zelí
20 dkg cibule
Nálev:
350 ml octa
500 ml vody
180 g krystalového cukru
2 lžíce soli
Vodu s octe, colí a cukrem uvedeme do varu. Přidáme na nudličky pokrájenou uvařenou červenou řepu, nastrouhané zelí a na kolečka pokrájenou cibuli. V nálevu vaříme 10 minut.
Ještě horké plníme do sklenic.
Sterilujeme 15 minut.

Pikantní cuketa od oka
(nevážím a průběžně doplňuji od ochucuji, uvedené množství berte jako odraz pro další variace)
3–4 velké cukety, nejlépe různé druhy
5 středních cibulí
7 bílých paprik
4 rajčata
1–2 dcl olivového oleje
1–2 dcl octu balsamico
5 lžic třtinového cukru
200g pytlík rozinek
4 větší stroužky česneku
kus zázvoru jak palec
2 snítky rozmarýny a hrst saturejty
bobkový list, nové koření, pepř, hřebíček a skořice cca po lžičce
Na hrubo sekanou cibulku zpěníme na oleji a přidáme na kostky cukety, na nudličky papriku a rajčata, osolíme, přidáme koření (mimo česneku a zázvoru) a rozinky a dusíme pod pokličkou do změknutí, asi 3/4 hodiny. Mezitím vymyjeme a dáme do trouby sterilovat sklenice. V polovině dušení přidáme cukr a ocet. Na závěr dochutíme a přidáme česnek a zázvor. Bez pokličky pár minut mícháme do zhoustnutí. Horké plníme do horkých sklenic. Nesterilujeme. Výborné jako příloha nebo pod maso.

Připojuji se s receptem :-)

Čalamáda

5 kg zelí, 2kg paprik, 1kg cibule, 1kg mrkve, 1kg krystal.cukru, 2 lžíce soli, 1 1/8l octa, 3 dcl oleje.

Vše smíchat dohromady a nechá se stát 24 hod. Ve sklenicích sterilovat 30min. na 90°C.

Ďábelské tousty

2 kg červených rajčat.1 kg papriky, 4 feferonky, 3 větší cibule,1 hlávka česneku.
Přísady: 2 lžíce soli,4 lžíce oleje,4 lžíce octa,4 dkg cukru.

Suroviny rozemlet na masovém strojku a přidat přísady.Vše vaříme do zhoustnutí ( 2 hodiny).
Umeleme pečený bůček, vše smícháme a naploníme do sklenic.Zavařovat 20. nim.na 100°C.

Na topinky mňamka.....

Taky si rýpnu. Nevím, zda splním všechna kritéria, ale frčím teď v rajčatech naložených v oleji.
Dostávám přebytky od kamarádů, známých, sousedů, případně nakoupím od zemědělce z jižní Moravy.
Vybírám pevnější masitější kousky, naláduju sušičku, přidám cibuli na kroužky. Usuším.
Do skleniček napěchuju dehydratovaná rajčata i cibulku co to dá, navrch loupnu dva půlstroužky česneku s trošičkou čerstvých bylinek, co právě mám (tymián, dobromysl, bazalka). Svařím olivový olej, poslední dobou se nebojím kombinace s čistým řepkovým, a zaliju obsah sklenic po okraj.

Kilo rajčat = jedna sklenice.

Poslední experimenty proběhly i se sušenou paprikou (opět jsem ji dostala přehršel). Uvidíme, jak dopadne.

Výsledky rozdávám. Nejčastěji původním dárcům. Ti koukají *

Smím-li odkaz na obrázek, tady je – http://www.navary.cz/?…

↪ 12 lucianka: Vypadají skvěle! Sušila jsi je zvolna dlouho, nebo na vysokou teplotu rychle? Já to loni zkoušela a nebyla jsem spokojená, nakonec jsem malá rajčata rozpůlila a na platu zakrytá gázou sušila 3 dny na slunci. Byla vynikající.

↪ 13 Vanda: Zažito mám, že nejdříve „echt“ a potom klid. Takže zatáhnout na maximum a pak jim dopřát lážoplážo. Osvědčuje se.

Na pekáč nakrájíme 1 kg oloupaných rajčat, 5 cibulí a 2 palice česneku. Přidáme 1 dcl oleje, 0,5 dcl octa, 1/2 balíčku ml.pepře, 6 kávových lžiček cukru, 4 lžičky hořčice a 1 lžičku soli.
Pečeme v troubě do zhoustnutí,naplníme do skleniček a sterilujeme asi 20 min.

Dávám tak necelé kilo, poměr je tak vyvážený, ale záleží na každém, jak kdo chce mít masové.

Rajčata oloupeme, rozkrájíme je vnitřku . Cibulku oloupeme a rozpůlíme. Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Připravíme si asi 4 malé zavařovací sklenice s víčky.Troubu předehřejeme na 175 °C a vysoký plech naplníme asi do výšky dvou prstů vodou.

V hrnci rozehřejeme olej.Cibuli s česnekem v něm chvilku orestujeme. Přidáme rajčata, ocet, cukr, sůl a pepř a za občasného míchání přivedeme k varu. Pak zeleninu dusíme asi 15 minut. Občas zamícháme. Po 15 minutách směs dochutíme a plníme jí sklenice. Dáme je na plech a dáme do trouby.

Jakmile se začne obsah ve sklenicích vařit, snížíme teplotu na 150 °C a pečeme je dalších 30 minut.

Vyndáme a necháme vychladnout.Dobrou chuť!

A vón porád čekal, že něco příjde, von porád čekal – nepřišlo vůbec nic…

↪ 24 lucianka: Napravíme, mimo vítězné příspěvky byste měli dostat ještě poděkování a kupón se slevou na nákup ;)

Vítězové jsou: Luboš R. (recept na nakládané citrony z e-mailu), Marta K. (cibulová marmeláda z e-mailu), a Lenka s čalamádou ↪ 10 Lenka:

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)