Druhou z mých večeřových desetiminutovek (pamatujete, ve škole,
desetiminutovčičky? brr) je opět cosi velmi rychle vyrobitelného,
dostupného, a přec plného drobných minipřekvapení.
I o této záležitosti se musím pochlubit, že
jsem jí vymyslel hlavou. Co si nanosíme na stůl, než začneme:
Cibule, česnek
Olivenöl
Krůtí poprsí, bujaré
Piksla loupaných rajčat
Fazole předvařené (radno míti v mrazáku vždy dostatečnou
zásobu)
Bílé víno (šacoval bych to tak na tramín červený – největší
podvod v historii vinařství – to mají za to!)
Rozinky
Rozmarýn, cukr, sůl, kari, citrón
Když si to tak po sobě čtu ten seznam, tak bych skoro řekl, že už ten je
dostatečně autoexplanační. Považte: cibulo-česnekový základ na olivovém
oleji vzpěníme, přidáme na nudličky zmasakrované poprsí, orestujeme,
navoníme rozmarýnem a kari, i nadále restujeme. Jakmile se dílo začne
přichytávat (jako mně), zachráníme to pokrájenými rajčaty z konservy,
fůrou fazolí (nejhezčí se tam hodí takové ty drobné červené) a
podlijeme bílým vínem. Netřeba dlouho dusit, stačí 15–20 minut. Ke konci
přihodíme rozinky (aby se nerozvařily zcela), dochutíme cukrem, solí,
citrónovou šťávou, kdo rád kůru, tak tam taky není na škodu (v podobě
citrónových čtvrtkoleček). Komu by nepasovala ta tekutózní konsistence,
může zahustit troškou škrobu rozmíchaného ve studené vodě. Ale opravdu
jen s citem – nikdo dozajista neusilujeme o rozmarýnové gelée. Příloha
prostá jejže, ale dovedu si tam představit i křupavou bílou bagetku na
vysosávání sósu. Víno.
teda ta kombinace je tak rozjuchaná, že to prostě musím vyzkoušet a
doufám, že to po jídle s těma fazolema bude podařená
taškařice :-))
2.Vimaana1
Mně se to moc líbí – ať žijou desetiminutovky!
Sama jsem se vzmohla na neumělé napodobení kuchaře z Rychlých nudlí, a
umotala jsem rychlé rýžové dudle s kuřecím a zeleninou, v předpisovém
čase 2 minuty, moc jsem měla radost…
3.aji
len takú technickú na okraj: koľko má Qwertyho desaťminútovka minút?
nejaká príprava + 15–20 minútové dusenie… ja to vidím tak na pol
hodinu… to by vám vyučujúci už dávno vyšklbol nedopísaný testík spod
písacej potreby ;o)
Deset minut vařím a 45 minut meju nádobí. Do hodinky spokojeně vrním
u svého pravidelného šálku Earl Grey.
Tak dobře no, není to desetiminutovka, ale když je to předvařené, tak by
to mohlo být.
krom toho, to dušení 10 až dvacet minut… to už pak neni moc
desetiminutovka, na což jsem klikal, v dobré víře na rychlou véču
dneska :D
6.Vimaana1
Aji a Marku, já bych přivřela oko, ale klidně to zkuste žvýkat po
10 minutách, je to bílé maso a v malých kouscích se určitě udělá.
Osobně bych takové dobrotě těch dalších 5–10 minut tolerovala.
U mých oblíbených receptů na 4 ingredience také občas přivřu oko a
připustím třeba 6…:-))
7.Mirek
Za deset minut se dá leda tak ukrojit chleba a namazat máslem ;).
a ještě si na konci zabubnoval
Je to frajer (míněno s respektem). Jamie-ho figura se nyní trochu víc
„vyplnila“, či vlídněji řečeno: zmužněl. Někdy při pozornějším
sledování programů na TV je pod veřejnou maskou možno škvírou zachytit
náznaky únavy. Denní program takové osoby musí být (pro mne)
nepředstavitelně nadupaný.
Únava byla víc než patrná v úvodních šotech při včerejším
programu Gordona Ramsey (Channel 4). Dělá pořádek v kuchyních amerických
restaurací.
Kruhy pod očima přímo olympijských proporcí. Jet lag? Blbý make up?
Spreading himself too thinly? (Snaží se dělat příliš mnoho věcí
najednou?)
Tón programu byl na náš britský vkus až příliš zamerikanisovaný,
konfrontační, emoce uřvaně vydecibelisované.
Je to stále dostatečně o vaření, abych u toho zůstal, ale tak-tak. Na
vážkách. Nechybí moc a přemíra „TV“ to převrtne do programů, kterým
trhnu staré britské lučišťnické znamení dvěma prsty a půjdu dělat
něco užitečnějšího.
Komentáře
teda ta kombinace je tak rozjuchaná, že to prostě musím vyzkoušet a doufám, že to po jídle s těma fazolema bude podařená taškařice :-))
Mně se to moc líbí – ať žijou desetiminutovky!
Sama jsem se vzmohla na neumělé napodobení kuchaře z Rychlých nudlí, a umotala jsem rychlé rýžové dudle s kuřecím a zeleninou, v předpisovém čase 2 minuty, moc jsem měla radost…
len takú technickú na okraj: koľko má Qwertyho desaťminútovka minút? nejaká príprava + 15–20 minútové dusenie… ja to vidím tak na pol hodinu… to by vám vyučujúci už dávno vyšklbol nedopísaný testík spod písacej potreby ;o)
Deset minut vařím a 45 minut meju nádobí. Do hodinky spokojeně vrním u svého pravidelného šálku Earl Grey.
Tak dobře no, není to desetiminutovka, ale když je to předvařené, tak by to mohlo být.
[2] desetiminutovky? hodně dávno ze školy co? :D
krom toho, to dušení 10 až dvacet minut… to už pak neni moc desetiminutovka, na což jsem klikal, v dobré víře na rychlou véču dneska :D
Aji a Marku, já bych přivřela oko, ale klidně to zkuste žvýkat po 10 minutách, je to bílé maso a v malých kouscích se určitě udělá. Osobně bych takové dobrotě těch dalších 5–10 minut tolerovala.
U mých oblíbených receptů na 4 ingredience také občas přivřu oko a připustím třeba 6…:-))
Za deset minut se dá leda tak ukrojit chleba a namazat máslem ;).
Jamie Oliver 3:56
http://www.youtube.com/watch?…
a ještě si na konci zabubnoval, šulin :)))
a ještě si na konci zabubnoval
Je to frajer (míněno s respektem). Jamie-ho figura se nyní trochu víc „vyplnila“, či vlídněji řečeno: zmužněl. Někdy při pozornějším sledování programů na TV je pod veřejnou maskou možno škvírou zachytit náznaky únavy. Denní program takové osoby musí být (pro mne) nepředstavitelně nadupaný.
Únava byla víc než patrná v úvodních šotech při včerejším programu Gordona Ramsey (Channel 4). Dělá pořádek v kuchyních amerických restaurací.
Kruhy pod očima přímo olympijských proporcí. Jet lag? Blbý make up? Spreading himself too thinly? (Snaží se dělat příliš mnoho věcí najednou?)
Tón programu byl na náš britský vkus až příliš zamerikanisovaný, konfrontační, emoce uřvaně vydecibelisované.
Je to stále dostatečně o vaření, abych u toho zůstal, ale tak-tak. Na vážkách. Nechybí moc a přemíra „TV“ to převrtne do programů, kterým trhnu staré britské lučišťnické znamení dvěma prsty a půjdu dělat něco užitečnějšího.