Bakeshop
Dortíky a chleba za stovku, kafe za padesát a široký výběr gourmet pečiva podávaný s možností luxusního posezení. Tak to je Bakeshop, vítejte v Kozí ulici… ;)
Bakeshop je pekárna ve velkém stylu. Pečou vlastní pečivo, dorty, koláče a vše jistí hromadou lahůdek a malých teplých jídel ve velkém stylu. I když to z mojí fotky nevypadá, pekárna s kavárnou má úžasně zpracovaný interiér do jednoho velkého L. Nesedí se u stolečků, ale u dlouhatanánských lavic u oken. Sedíte sice zadkem k celému dění uvnitř, zato se můžete nerušeně kochat ruchem v Dlouhé nebo Kozí ulici. (ňekněte, co je lepšího po ránu k snídani, než telefonující manažer dloubající se v nose?)
Pekárna je bez obsluhy, objednáváte si vždy u personálu za pultíkem, pak zaplatíte a odnesete si své věci k pultu. Nevím, jestli je to součást firemní politiky, ale v době návštěvy byl veškerý personál neskutečně pasivní. Lopatou a krumpáčem jsem z nich doloval sebemenší doporučení na „oblíbené“ nebo „doporučené“ produkty, avšak bez úspěchu. To samé pohyb okolo kasy, kávovaru a pultu s lahůdkami. Přesto mě odbavili rychle a byli příjemní. Ale ne zas tak příjemní, aby mi naložili těch sedm talířků na nějaký tácek, nebo mi s nimi alespoň trošku pomohli ke stolu… :)
Nejprve káva. Espresso (45,– Kč) je neskutečně prodloužené lungo v obřím hrnečku – skoro bez pěny, řdké. Latte (80,– Kč) dělají do ještě většího mega-kapučína (titulka). Vzhledem k množství mléka a třem kostkám třtinového cukru se dalo úspěchem hovořit o kafi :) V kavárně jsou ještě dva velkoryse vybavené pultíky s příbory, ubrousky, ochucovadly a já nevím čím ještě.
Loupáky – jeden máslový croissant (45,– Kč) a jeden s náplní ze šunky a rozpečeného sýra (70,– Kč). Oba v téměř dvojité velikosti, a spíše hutnější než nadýchané, chuťově výtečné a správně tučné. K tomu klasický cheesecake (95,– Kč) v sexy-elegantním provedení. Krusta mi přišla nevýrazná, ale plňka byla docela fajn – lehoučká a rozplývající se. Za tuto cenu však s radostí přenechám jiným.
Přicházíme k černému bločku antihmoty z brownies (28,– Kč). Na první pohled nezáživná krychle, ale když se do ní zakousnete, dostanete tlamky táčkama plnýma kakaových bobů a másla. Moc příjemné a dokonce nejlevnější z celého programu! Ze sladkého jsem ještě nakousl velkou rozinkovou cookie s ovesnými vločkami (40,– Kč). Uznávám, že by s ní zdatný diskař přehodil Vltavu, ale mě si nezískala.
Ze slaných věcí jsem neodolal tajemné polévce se sladkými bramborami (poloviční porce 50,– Kč) a dvěmi sýrovými krekery. Hned po kostce antihmoty, jeden z vrcholů návštěvy. Pro mě tedy hlavně Soupshop! ;) Domů jsem si k tomu všemu ještě odnesl bílý chléb s černými olivami (80,– Kč). Velký kulatý bochník, kde prý podle pekárny náznak tymiánu uvádí chuť černých oliv. Pro mě však spíše náznak předsevzetí – už nikdy chleba za osmdesátkorun! ;) Tímto se omlouvám, všem dalším chlebíkům, které jsem neochutnal (ořechový, kváskový)…
Na to, abyste v Bakeshopu odhalili to, co vám chutná, spotřebujete strašně moc peněz. Podobné věci mají jinde levněji a někdy i lépe. Na druhou stranu to zase jako celek funguje (jídlo + atmosféra + místo) a sedělo se mi tam moc fajn. Neotravuje vás obsluha, ani okolní stoly, zůstává jem živé divadlo ulice za sklem před vámi. Jde jen o to, jaké vstupné jste ochotni zaplatit… ,)
Komentáře
cheesecake 95,– Kč chleba 80,–Kč..... na to burmajones říká to mi kruťte kozama a odchází :-)
Přiznám se, ty ceny by mne asi odradily. Ale za průzkum děkuji :-), aspoň jsem v obraze.
Je to tam pekelně drahý, ale jednou za čas… Mají tam taky úžasný slaný pomazánky, i chlebíky a i všechno ostatní.Nechodím tam každý den, to bych už byla zruinovaná finančně, ale jinak je to tam příjemné a útulné, hezký výhled do ulic, neřve tam žádná stupidní hudba příliš nahlas atd. Ale takových podniků je kolem víc, kousek dál je takové francouzské origoš bistro, ceny podobné, ale chuťově zase něco jiného. Nevím, jak se to jmenuje. ňekla bych že Boulangerie, ale asi kecám.
burmanjones:
:)) vtipně a výstižně… je to jeden z dalších (a přibývajících) trenažérů na euro. zvykejme si…
Orange:
chodil jsem kolem toho už delší dobu… bakeshop provokuje šíří nabídky i pěkným interiérem, něslo časem odolat :)
ren:
že jo? atmošku to má :) děkuji za tip na bistro, budu se teď po pdobných podnicích pídit neustále… baví mě to!
Asi před rokem jsem tam byla, koupila ořechový chléb / půlka za stovku/ a ještě něco sladkého, ale za ty peníze to nestálo. Kousek od Bakeshopu na druhé straně je Au Gourmand /možná to myslela ren?/ a tam mi chutná víc. Chápu, že kvalita se musí zaplatit, ale na druhou stranu dělám moc dobré cookies a za cenu dvou tady jich mám doma 24 ks.
Dovolím si malou poznámku, u Bakeshopu neplatíte kvalitu, ale nájemné, lokalitu, právě ten výhled do ulice. Do kuchyně jsem jim nahlédla, pečou z té samé mouky co my ostatní doma :-).
K Bakeshopu mám ambivalentní vztah. Nedávno jsem tam pořídila domácí oslavu stylem takeaway.Nechali jsme si zabalit pečená maličká kuřátka (s rozmarýnem a s chilli),quiche (kozí s rajčaty,houbový,ořechový),cizrnový salát,pečené minibrambůrky s olivami (skvělé),guacamole,sendvič curry s vejci + lososový. A ze sladkého nějaké řezy dortíků.Plus rugelach (maličká židovské verze bratislavských rohlíčků).Všechno slané, co se dalo ohřát doma, bylo vynikající.Sendviče mě nepřesvědčili.Chleba suchý,drobivý,náplň nevýrazná. Z dortů vede mascarpone s malinami a hlavně mrkvový ! Ten byl nejlepší,co jsem zatím ve městě měla (hodně koření a žervé).A rugelach jsou vynikající ! Kávu dělají v americkém stylu, proto ta velikost a spousta vody,ale mně chutná. Ovšem už před tím jsem tam měla malé cookies (několik druhů) a byly kamenné a bez chuti. Ten brownie mě šokoval.Pro mě absolutně odporná zkušenost.Suchá dlažební kostka. Brownie má být hutný,vlhký a uvnitř téměř tekutý.Takže na slané jednou za čas a jen na to,co si doma neuvařím (čehož je málo) a pak na rugelach a mrkváč. Jinak nic moc.
A obsluha je otřesná ! Anorektické dívenky (jedna působí velice nemocně) a apatičtí chlapci. Polovina personálu odněkud z východu (snad Ukrajina). Nikdo nic neví, nejeví zájem. K cenové kategorii zcela neadekvátní obsluha.
Jsem stálým hostem za rohem v Bohemia Bagel. Poctivá severoamerická kuchyně. A taky porce,uf :-)
Cuketka: Také by mě bavilo být uhlobaronem ;-).
Romano, nemohla by si sem dat prosim recept na ty cookies? Hledam nejaky, tkery by byl vyzkouseny a oblibeny. Moc bys me potesila.
Moje zkušenost z minulého týdne: „vícenežpasivní“ obsluha, domů přinesená oschlá polovina koprového chleba chuti mdlé, druhý chléb s oliv.olejem (manžel ho nechal nakrájet) se do rána změnil v žulové suchary… Daleko lepší zkušenost mám s nedalekým dánským pekařstvím v Bílkově ulici.
major Milčák: jo a pak se bude Váš důl jmenovat Petr Bezruč, že? Na to bacha! :))))))
Nix: u mě taky vede Bohemia Bagel.Kdykoliv jsem v Praze, tak snídám právě tam. Nebylo tomu jinak ani minulý pátek.
Rajčatový bagel, vejce, sýr a opečená slaninka,hmmmm.
K tomu kávička (ránno „bezedná“, kvůli tomu si ale nestrhnu měchýř), a to vše za 79 Kč.
něco podobného je na Vinohradské, kousek nad Jiřákem. Interiér dost podobný, obsluha velmi laxní, neporadí, nepřetrhne se, ale dortík s malinami byl tak dobrý, že jsem pro jednou tu pajdu neolitovala
Bakeshop prochází změnami. Znám ho od prvního dne, zakládali ho lidé, kteří předtím zakládali Bohemia Bagel, a rozešli se (tak nějak to bylo snad).
Paní Anne měla hodně prostudované recepty, hodně na tom pracovala. Měli to tam vždycky moc dobré, ale extrémně drahé. Tu cenu je člověk ochotný zaplatit, pokud ví, že za těmi dobrotami je právě ta fortelná práce, a ne směsi z pytlíku. :-))
Obchod mají nyní jiní majitelé, nevím, jak dlouho, ale v řádu měsíců. Myslím, že to dokážou vychytat, dala bych jim čas a zkontrolovala je tak za půl roku, třeba na konci příští turistické sezóny.
Frantíci naproti mají dobré věci, ale obsluhu pekelnou, zvláště při těch cenách. Dvakrát jsme tam kupovali dorty na oslavu, a pokaždé to bylo podobně nepříjemné. Jsou tam dost dlouho na to, aby měli mouchy vychytané a provoz doladěný, tak nevím, dávám palec dolů.
Bali, v Bohemce jsem byla jednou, na Újezdě, bagely mi tam nechutnaly, a druhý pokus nebyl… přišlo mi to pečivo moc tmavé, tvrdé, nedobré. Ale jestli je to ta správná vlastnost bagelu, to teda nevím. Klidně to ještě jednou zkusím…:-))
Tvarohový dort jsem dosud nejlepší měla v Německu, a tam měli normální, boží, a pak ještě proložený meruňkama, ještě božejší…!!! V Praze bývá buď moc suchý, nebo nemá dobré těsto dole.
Myslím, že pan Cuketka si dal zrovna napotvoru v Bakeshopu to nejhorší co mohl. Já například nedám dopustit na žitný chleba (kupuju půlku a vydrží mi v perfektním stavu klidně i několik dnů), pak miluju zeleninovou pomazánku, všechny dorty, absolutní favorit je linecký koláč a rugelah. K svačině si kupuju jogurt s ovocem a opraženými vločkami.
Je fakt, že mi při placení někdy „spadne čelist“, ale chápu, že rekonstrukce, nájem, personál a kvalitní suroviny taky něco stojí. Kafe si nedávám protože mi to jejich nechutná a už jsem také absolvovala debatu na téma jak velké, tedy spíš jak malé by mělo být espresso.
Co se týče francouzské pekárny naproti v Dlouhé – jmenuje se Gourmand. Zrovna jsem od nich dojedla krájenou pizzu – kousek za 65 Kč a půlku brownies za 30 Kč. Moje hodnocení – dá se to jíst, ale není to už tak šmrncovní jako z Bakeshopu a je to skoro stejně drahé.
Sumasumárum i s několika výhradami mám Bakeshop moc ráda.
Vimaana1: dřív jsem chodila častěji na Újezd, ale pak mam dojem, že se to tam zhoršilo. Teď jdu spíš do Masné. Ale samotné Bagels mi moc nechutnají, ale s tou slaninkou atd. mňam.
V pátek jsem ochutnala i Quiche v Au Gourmand v Palladiu. Obsluha fajn a šunkový kyš dobrý.
Do Palladia chodím zatím jen nahoru do rybího bistra na krevetky, ňamyky ňamyky.
Na restaurace jsem tam dosud neměla čas, vzhledově se mi líbí ta aztécká či mayská, a vcelku bych si tam dala i něco asijského, snad se mi povede někdy zpomalit…
Bali, vy byste mohla vědět, v čem spočívá to francouzské listové těsto – ono je nějak jinak tučné, než to naše nebo to italské. Já na něm většinou poznám jen to, že je těžší na strávení. Jenže nemůžu odolat té chuti, zvláště těm šíleným kombinacím s pórkem a tak. Myslím si totiž, že se k tomu musí pít něco jako neutralizér, jako když se ke kachně musí pivo, ale tady to nevíme.
Bakeshop mne zatím minul a myslím, že tomu tak bude i nadále. Navíc mám Kozí ulici poněkud z ruky na to, aby mne to lákalo stavit se, až půjdu kolem.
V Bagelu jsem byla jednou a ušlo to, ale víc mi chutnalo v Pannerii. bagetky s uzeným lososem a roastbeefem byly skvělé…
Pivli, právě ta panérie je o těch produktech z prášku, je to Delta. Kvalitu můžou úspěšně dohonit náplněma těch sendvičů, a ty mají dobré.
U Bohemia Bagelu nevím, jestli pečou normálně, nebo ze směsí v prášku, ale u Bakeshopu vím, že se tam dodržovaly (a snad s novými majiteli i dnes dodržují) receptury jak od Rettigové, podíl židovské kuchyně tam je, ale poměr v % nevím. To by znamenalo taky kvalitní suroviny a vyšší ceny.
A kdyby se tam na to výslovně zaměřili, to by bylo super a jedinečné.
Vimaana: toť otázka!!!!!!!!!!!!
Těsta si u nás připravuje manžel sám, já si vozím už hotová a šup s nima do mrazáku!Já nejsem specialista na pečení. Taky bych se nikdy nepustila do kuchařky o pečení ;-)
Těch fr.receptů je víc. Např:
1)250 g mouky-125 ml vody-200 g másla-5 g soli
2)250 g mouky-5g soli-30 g cukru-1 vejce-1 lžička sušeného droždí-100 g mléka + 130 g másla (to je kynuté listové těsto na krosány atd)
Bali, díky, taky nepeču, ale zkusíme porovnat recepis s českým listovým…
Nojo, já vím, že to mají předpečené nebo přemražené. Ale ty náplně jsou vážně super. a jednou za čas se to přežít dá. :))))
Nad Strossmajerákem přímo u tramvaje je také příjemná pekárna. Mají moc dobré ciabatty. Divoký česnek+ rajčata vedou! Taky asi polotovary, ale chutné.
Jen si teď nemůžu vzpomenout na název pekárny. Hlava dubová!
Pro Marinku i ostatní recept na cookies:
150g změklého másla
200 g hnědého cukru nebo 180 g normálního krupice
1 lehce našlehané vejce
1 lžička vanilkové esence /nebo část cukru nahradit pytlíkem vanilkového/
60 g sekaných ořechů nebo mandlí
60 g na malé kousky sekané čokolády na vaření /normální trochu teče/
260 g prosáté polohrubé mouky smíchané s 1/2 sáčku prášlu do pečiva
špetka soli
Místo ořechů může být všechno čokoláda a obráceně.
Troubu předehřejeme na 180° /horkovzdušnou na 150/. 2 plechy vyložíme pečícím papírem. Máslo vložíme do misky a vyšleháme s cukrem, přidáme vejce a znovu šleháme /čím víc se to vyšlehá, tím budou větší a poréznější. Když to chce mít člověk víc jako sušenku, tak to jen smíchá a moc nešlehá/. Pak vmícháme sůl, mouku s práškem, nakonec čokoládu a ořechy.
Mokrýma rukama děláme kuličky velikosti vlašských ořechů a dáváme je na plech ve 4 řadách, střídavě po 4 a 3 kusech. Mezi nimi je dost místa, při pečení se roztečou. Takže máme 2 plechy, každý po 12 kusech. Peče se 15 minut. Pak chladnout na mřížce. Vydrží v plechovce dlouho /když je omotaná řetězem/.
MŇááááM!
Pivli: Mohla by ta pekárna být Rembrandt Donuts?
Ano, děkuji, nebyla jsem si na 100% jistá tím názvem.
Fakt nemají špatné věci.
Pro Vimaana1: podle mně tam určitě dodržují ty samé recepty jako dřívější majitelé. Bydlím za rohem a tak snad ani žádný jiný chleba nejím a rozdíl jsem žádný nepozorovala.
Co se týče tady těch diskusí ohledně sendvičů, tak v porovnání s nedalekou cizinou nevím o žádném místě v Praze, kde bych se vyloženě po sendvičích utloukla. Plus nechápu, proč musí mít bagety a nejrůznější sendviče vždy takovou velikost, abych při zakousnutísedonich riskovala skoro vyvrácení pantů.
Pivli a Major: ano, potvrzuji!! :-))
Proti věcem z prášku vcelku nic (pokud nejsou geneticky nebo jinak fuj), i když vím, že bychom měli podporovat více ty domácí. Já jen srovnávala kvůli cenám, protože tohle je argument, který na ty ceny má zásadní a základní vliv.
Sama chystám nerovný, ale upřímný krok vpřed v boji proti laciným kopiím z Asie, jejichž produkce asijským dělníkům k lepšímu životu nepomůže, a těm evropským vážně ublíží…
Bambi, ha ha!! Vyvrácené panty taky znám! To je totiž maximální blaho, nacpat si to celé do hlavy, a pak to pomalu soukat a zpracovávat. Připadám si jako had (nebo hadice), co spolkl slona, a musí se s ním vnitřně vypořádat.
Moje kolegyně je velice drobná, a denně do sebe souká sendvič, který je delší i tlustší než ona! Je to skutečně přírodní úkaz!! :-DD
Romano moc diky, uz brzo se do nich pustim.
Marinka: jak jsem ten recept tak zpětně pročítala, tak radši moc nešlehat, spíš promíchat, jinak se to fakt rozteče až moc.
pane Cuketko, vedet, ze jdete pomlsavat do bejkšopu, doporučím vám jejich – podle mě – vlajkovou loď: dort B52. Tri vrstvy cokoladoveho kremu (hořká, mléčná, bílá čokoláda), v kazdem jiny liker pro podtrzeni chuti. Jednak je to kaloricka atomovka, druhak pak mana velejemných chutí. Fakt. Kupuju si pod zaminkou narozenin v rodine tak 5× do roka cely dort za nehoraznou ctyrmistnou sumu, nicmene nejsem schopen s touhle zavislosti prestat. honem zpatky, povidam, a ochutnat B52.
Jen poznamka k bejglum/bejglim/bagels: To, co se pod timto nazvem v Praze prodava, NEJSOU poradne bagels. Omlouvam se za svuj chytracky ton, ale autenticke bagels znam opravdu dobre a zdejsi kulate zalezitosti se jim blizi jen velmi velmi vzdalene.
Takze, strucna senzoricka charakteristika kvalitni autenticke bejgle:
NEPOVOLENE prichuti puvodem zrejme z Kalifornie: susena rajcata, spenat, jakakoli jina zelenina ci ovoce (napr. boruvky!!), syr a jakekoli sladke prichuti.
Smutne jest to, ze bagels jsou puvodne z vychodni Evropy, byla to pochoutka mistnich Zidu. Jde o kynute pecivo, ktere se nejdrive vari a teprve pote pece. Nektere starsi ceske kucharky dokonce uvadeji recepty…
Vrcholna forma konzumace bagelu: Podelne rozkrojit, otoustovat, potrit kremovym syrem (idealni cream cheese Philadelphia), poklast platky uzeneho lososa, posypat najemno krajenou cervenou cibulkou, stedre pokapat citronovou stavou. Kazdou polovinu jist zvlast.
pravé bagels jsem nikdy nejedla, jen ty v Praze. Tak nevím ;-)
s tim lososem to může být moc dobré. Ale z těch surovin mám doma jen citrón a Philadephii.
no tak já jsem pro změnu zrovna dojedla suchy jeden bagel z Bakeshopu a teď tu čtu takový fantatskický popis jak ho obložit. Konzistence ale dost odpovídala tomu popisu od Mme Verdurin (co to je proboha za krycí jméno? Slečna Zeleninka nebo jsem úplně vedle?)
Do Bakeshopu chodím vždy když našetřím potřebnou sumu a to na dortíky – hlavně na jejich hříšný čokoládový (tmavé těsto, čokoládovo-kávový krém s rumem -hutný, ale ďábelsky dobrý), jako dortovou 2. mám B52 a 3. mramorový cheeskake.
Ostatní věci (chleby a pečivo jsou dle mého názoru nesmyslně předražené :-)) a bohužel občas i nechutné (pokoušeli se mi propašovat černý croisant). Nedávno jsem podlehla vábení kamarádky a ochutnala šunkový sendvič a musím říct, že jsem byla zděšená – okoralý chleba a kombinace šunka/křen mi vysloveně nechutnala. Navíc vyjde levněji když si pečivo odnesete zkonzumovat domů a o obsluze snad nemá cenu ani mluvit rusko/ukrajinsky mluvící obsluha by mi nevadila jen kdyby měla větší přehled o zboží …prodávajícímu jsem vysvětlovala jaký dort vlastně nabízí.
V poslední době mi zachutnal arašídovo/sýrovo/čokoládový dort v Culinarii
zmetek:
:) díky za tip, jestli ještě někdy budu mít náladu, zkusim…
Mme Verdurin:
mňam, děkuji :) četl jsme i o nich v knize o židovské kuchyni. Boh. Bagel nemám rád i z jiných důvodů, než je kvalita bagels…
každopádně bych ale pořádný bagel, třeba uprostřed staré židovské Prahy moc rád uviděl :)
a ještě raději třeba klasické DELI… :)
Ahoj.
Obávám se že by se v Praze neuživilo :-) Dlužno říci, že když si od tradičních židovských pokrmů odmyslíte symboliku, tradici a to že ortodoxní Židé nic jiného jíst nemohou a nechtějí, zbyde toho žalostně málo. Sám velký Leo Rosten považuje židovskou kuchyň za ne příliš chutnou a rozhodně není pro gurmety s chlupatými jazýčky naladěnými francouzskou nebo italskou gastronomií. Je třeba dodat , že bagel pochází ze štedtlu, kde se jídával na pohřbech s vejcem natvrdo(jak sami uznáte nic moc). Oblíbený byl prostě proto, že cokoliv z bílé mouky bylo svátkem. Losos a krémový sýr je zlepšovák amerických židů. Jídlo pro Židy bývalo silně spjaté s vyznáním (např. sederová večeře) a je silně ovlivněné tradicí. Proto to nejlepší ze židovské kuchyně je vlastně tak trochu vypůjčené…:-) Ale je to fenomén. Jen někdy zkuste najíst se v restauraci aniž byste dostali maso s mlékem dohromady, bez instantních dochucovadel obsahujících „živočišnou“(vepřovou) bílkovinu…hovězí ve vlastní šťávě se připravuje s podílem vepřového, stejně jako veškeré kuřecí a jiné drůbeží šunky.Když budete jíst striktně košer, tak se nedoplatíte, nebo zhubnete :-) Proto židé milovali boršč. ňepa byla, je a doufám že i bude za babku…
Martine, nebojte se risknout židovskou římskou kuchyni, možná aspoň trošičku pozměníte názor. Jak už jsem tu jednou psala, je to světový fenomen – historicky nejstarší ghetto si v ňímě už za dob císařů vytvořilo svůj kulimix.
Nepochybuju, že znáte speciality jako židovské artyčoky. Některá jídla, připravená v římském ghettu navodí takové „cesty časem“, že se z toho točí hlava.
Ramsey je vedle takových věcí jen ubohý anglický cockney bez kultury (to píšu s velikou omluvou a bez urážky, neboť je to veliký pracant, a dokázal hodně).
Na vlastní kůži jsem zjistila, že když budete jíst striktně v Izraeli jejich kuchyni, po dvou týdnech začnete být cítit stejně jako místní lidé, budete si očichávat kůži na rukou a nechápat… Přesto to není kuchyně ani nezdravá, ani nedobrá – oni na ní jsou několik tisíc let vcelku bez úhony. :-))
Osobně židovské kuchyni vyčítám jen ceny.
Ramsey je vedle takových věcí jen ubohý anglický cockney
??
Ramsay je původem Skot. Cockney je Východní Londýn.
Scottish by birth, Gordon was brought up in England after his parents moved south to Stratford-upon-Avon.
http://www.gordonramsay.com/…n/biography/
The term cockney is often used to refer to the working-class people of London, particularly east London,
http://en.wikipedia.org/wiki/Cockney
Měl jsem na mysli aškenázskou kuchyň, Židovská gastronomie se vždycky pružně přizpůsobila místu pobytu :-) ňímští židé nejsou Aškenazim, stejně Izraelci. Kdybych kritizoval Sefardim a Židy z oblasti Středozemního moře bych byl tak trochu sám proti sobě :-))).
Cuketkovi: Už jsem myslel na to otevřít v Praze bistro s domácí arabskou kuchyní (nebo chcete-li sefardskou). Domácí basturma, nakládané olivy se sýrem feta, čerstvý chleba,čaj zdarma k jídlu, domácí cukroví dobrý olivový olej, jehněčí a čerstvě smažený falafel.Arabská bistra mají v tomhle směru ještě trochu mezery. Ale zatím jsem nenašel vstřícného investora.Vaření mi chybí ale asi jsem sí nevybral zrovna nejprogresivnější směr :-))
p.s.40 – Zkuste říct něco o izraelské kuchyni před Palestincem. Tzv.izraelská kuchyň je úžasný mišmiš tradiční palestinské kuchyně, s vlivy z celého světa. Úžasná záležitost pro sociology, historiky i kuchaře!
Pane Cuketko, že Vy máte doma Claudii Rodenovou a její židovskou kuchyni? Vynikající četba..
Michal Hromas – prý ani v NY už DELI prakticky nejsou, aspoň jak tvrdí výše zmíněná…
No jo. Čas oponou trhnul.Proto jsem taky mluvil o bistru. Lidi už mají dneska trochu jiné choutky. A je fakt že vysedáváním u kompíka nespálíme tolik energie, jako starý dobrý pracující za starého dobrého kapitalismu před vznikem odborů :-)))
Dv:
ano, čerpám a kochám se již druhým rokem (http://www.cuketka.cz/?p=6), některé recepty jsem tady už zkoušel… beru ji ale hlavně jako referenci… úžasně se to čte!
Michal Hormas:
no jo, v takovém bistru bych byl první zákazník! :)
Ozvu se včas!:)
Romaně a všem příznivcům cookies :)
Upekly jsme, a ještě teď si pochutnáváme. Zmíněný recept jsme trošku upravily – ubraly cukru (130 g jsme daly), ubraly másla (140 g), přidaly 2 hrstě sušených brusinek. )
Protože jsem skleróza zapomněla koupit pečicí papír, tak jsme pouze vymazaly plech – nepřipekly se. Doba pečení cca 20 min (elektrická trouba), prostě než zhnědly. Zpočátku jsme pekly oboustranně, pak nám pomaličku začaly hnědnout spodky, tak jsme přehodily pečení jen shora.
Ještě k tomu roztečení – první várka se nějak moc nechtěla roztéct, a tak jsme v druhé dávce sice udělaly kuličky, ale plácly jsme je na plech a trošku předem zplacatily a jsou z toho úplně úžasné cookies, které by vydržely leda v trezoru :). Díky Romano!
Jednorožec: jo, to s tím cockneyem mě trklo hned, jak jsem to napsala. Ale popravdě jsem se obávala, že budu lynčována za to, že jsem se dotkla Ramseye.
Martine: pardon, původně byl pojem židovské kuchyně popsán velmi obecně, tak jsem se napojila tak, jak mi to přišlo.
Do bistra bych přiběhla možná dřív, než pan C., ale nesmíte mu dát náskok!! :-))
Re 44: souhlas!! Ten překlep s mišmišem mě rozesmál. S arabštinou si nemám moc příležitostí zablbnout.
Vimaana1, s Ramsey si cvičte, jak libo, jen na Ramsay mě nešahejte! (Sám musím občas zalítnout do kuchyně a se přesvědčit, na jeho kuchařce, jak se Gordonovo jméno správně spelluje.) :-)
…a to jsem se musela opravit, protože jsem napsala Ramsese!! No, každopádně nebojte, šahat vám na něj nebudu.
Á na čt1 právě běží něco o Jeruzalému.
Jmenuju se Michal, ale to nevadí :-) Mišmiš je sice arabsky meruňka, (slovensky marhuĺa)ale v jidiš je to pěkná míchanice, do češtiny se přenesla jako mišmaš. Ale to taky nevadí. Když jsme u těch slovních hříček – Václav Marhoul byl hrozně pyšnej když mu Arabové řekli že marhul je bílý velbloud, koráb pouště, nebo Nomád, a moje arabský kamarády zase pobavila shoda marhuĺa, Marhoul, mišmiš.
Michal Hromas: prosíííím, kéž se Vám podaří bistro otevřít co nejdříve! Přeji mnoho úspěchů!
Já bych tak rád.Nechci už nic okázalýho, jsem už tak vyprahlej. V Severní Africe se zdá všechno tak snadný. Prostě vaříte kávu a čaj, děláte něco obyčejného, ale neobyčejně dobrého k jídlu, levně a v klidu.Turistům se tradičně cpou nějaký rádoby folklórní kočkopes jídla, ale stačí zajít do nějakýho ušmudlanýho bistra…Ale tam taky nechodí chlapi na klobásu a na pivo. Nevím jak bych se chytil s čajem a grilovanejma paprikama…Ale risknul bych to, protože to mám rád a věřím tomu. Jen nějaký šušně a malý, hezký místečko…
Michale, omlouvám se, měla jsem včera den na přehmaty… :-))
Vimaana1 To nic.Mě takhle říkají často.Můžu se zeptat kde pracujete?Taková znalost světové gastronomie je zřídka k vidění :-)
Musím se zastat bagelů z Bohemia Bagel. Jsou velmi chutné a cenově výhodné, pokud si je nakoupíte s sebou a obložíte doma.
Nevím, kdo stanovuje, co je a není „echtovní“ bagel atd. Myslím, že každé jídlo se dá vytvořit podle různících se receptů.
Jen nedoporučuji bagel posypaný cibulkou, protože je pečením zhořklá.
Dříve jsem chodila do BB na polévku, ale jednou byla nakyslá a jednou téměř studená, takže už jsem tam nezašla. Zkusila jsem také vegetariánské chilli a bylo velmi chutné.
V Bakeshopu jsem byla jednou, image je skvělý, ale ceny dle mého názoru přemrštěné. Doma si občas něco upeču a tak mi přijde líto vydávat takové peníze.
Pokud máte chuť na laciný a dobrý croissant, zajděte třeba do La Baquette na rohu Nám. W. Churchilla (u VŠE). Mají i dobré latté.
Nemám také nic proti pečivu z mrazáku. Je tam sice trošku chemie, ale chuťove to často není špatné. A co se týče strachu z GMO potravin – myslím, že genetická manipulace je i křížení rostlin a zvířat, které se již pár století provezuje.
Co je a není echtovní stanovuje zpravidla tradice. Odtud tradiční pokrmy a tradiční receptury. Tradiční bagel by byl, v dnešní konkurenci, obávám se outsider. Jak jsem už psal.Uvařený jako knedlík, dopečený jako houska a během poměrně krátké chvíle tuhý, za další chvíli tvrdý, obložený vejcem natvrdo. Takže se zastáváte dobře :-)
Ještě k tomu mišmiš. Arabsky neumím. Teda vlasně asi jenom tři věty a jedna z nich je Bukra fi mišmiš = Až naprší a uschne = v doslovném překladu Zítra budou meruňky. Tolik moje lingvistická vsuvka.
Nikie [49]: „pak nám pomaličku začaly hnědnout spodky“ :D :D :D
v bakeshopu vrele doporucuju mrkvovy dort!!! je vazne uuuuzasny, maji ho tam nejlepsi, jaky jsem kdy jedla!
Bakeshop znám už velice dlouho. Ale je pravda, že od té doby co tam je nový majitel, tak to není ten starý Bakeshop. Z výrobků musím doporučit: dorty- Francouzský jablečný dort, Cheescake s jahodami, Malinový dortík, ze sendvičů mi nejvíce chutnala Zeleninová zahrádka-samá čerstvá zelenina, Slappy Joe a plněný Croissant, nedám dopustit na Zeleninovou pomazánku, Ovocný jogurt, Pomerančovo-čokoládové sušenky a ňecký salát. Nelíbí se mi, že se tam pořád mění obsluha. A hlavně majitel přijímá samé cizince (nejspíš z východu). Ale jsme snad v čechách ne??!! Pokud si chcete pochutnat na výborném Latté, nechte si ho udělat od vysokého mladíka (snad jediná příjemná česky mluvící obsluha)
Nevím co se Vám nelíbí na obsluze z „VÝCHODU“.Majitel bere do prací všech,kdo pracovat chce ,a za stejných podmínek.Ale je pravdou,že kdo pracovat chce,ten tam pracuje.A kdo je líný…Nezáleží na tom jaké je národnosti.Snad by jste sami neplatily tomu,kdo nejeví žádný zájem o prací?
A ohledně toho,co vědí nebo nevědí o výrobcích-to trochu přeháníte.Většina z nich tam pracuje pěkně dlouho-5 až 10lét.
Někteří začínaly svoji prací v podniku z výrobny.Tak že těžko můžou nevědět z čeho se skládá ten nebo jiný výrobek.A ohledně toho,že neumí doporučit…Co odpovíte zákazníku Vy osobně,pokud se Vás někdo zeptá jak chutná pomazánka z uzeného lososa nebo čokoládový dort?Jak chutná rajče ptáte se? Nebo který dort je nejlepší?Bude to,myslím ,pro každého něco jiného.Ne?
Česky mluvicí tam všichni.Cizinec,který prožil v ČR 15 let z 30 připadá Vám cizinec?Nestydíte se?
64 do Bake shopu chodím pravidelně a s obsluhou jsem před rekonstrukcí neměla nikdy problémy. Nicméně jsem si na vánoce objednávala jejich speciální vánoční záskusek, čokoládovou roládu plněnou mascarpone, a tam mi prodavač tvrdil, že nic takového nemají – po kratší diskusi zjistil, že mají…to je jádro problému. Domnívám se, že prodavač by měl mít znalost sortimentu který prodává (ať si je pak třeba z Marsu). Obsluha by na dotaz měla umět říci, jaký je ten čokoládový dort – Máslový? S likérem? S mascarpone? Tady se jedná o prostý popis výrobku a neměla by se tvářit, že ji to krajně obtěžuje. pokud toto nezvládá, pak by měla jít na školení. Za své peníze požaduji odpovídající servis a bake shop se pohybuje v cenové hladině, kde by tento servis měl být absolutní samozejmostí.
P.S.jsem cizinka žijící v Praze 18 let :-)
sice trosku opozdene, ale neda mi aby som sa nevyjadrila na osvetu Mme Verdurin ohladom bagels. tak ma to potesilo pri srdci ze sa niekto tomu rozumie, tiez nechcem zniet ako mudra (este k tomu mlada slovenka :D ) ale mala som tu cest ochutnat prave bagels a musim povedat ze ono sa to neda porovnat…
ked som ich prvy krat videla v Tescu dost som sa potesila no uz na druhy pohlad mi nebolo nieco jasne. s originalom to malo spolocne iba „tu diru uprostred“ inac nic, tvrde jak kamen a chutovo ani nehovorim.fuj
prvy krat som mala bagel v nemecku priamo dovezene z Usa a to som myslela ze okamzite zjem vsetky.
presne jak popisuje Mme Verdurin, otoastovat a este na teple namazat cream cheese … hmmm LAHODKA
naviac mi na tom chuti ten kontrast slaneho a sladkeho (kedze sa to vari v sladenej vode) znie to divne ale ten vysledok , hmmm
nasla som si recept a s radostou som sa do toho pustila. je to dost narocne na cas a hlavne na skusenosti s kynutym testom (ktore je mam mizive,hah) takze to dopadlo katastrofalne ale mozno priste to bude lepsie. ale kedze moj ocino je gurman a nie gurmet, chutnalo mu :)
Musím říct, že taky miluju bohemia bagel.. a jeste neni vubec spatny Coffee Fellows za rohem v Dlouhy ulici… Bagelu tam neni tolik na výber ale to kafe tam fakt miluju :)