Cocotte oval
Píšete vy…Soudě podle chutí p.C. (morkové kosti), odvažuju se přidat recept na pokrm, který mě dostává do blaženého stavu a pusa je od něj řádně umaštěná!
Tento recept jsem vyčetla nikoli v kuchařce, ale je z krásné literatury a je to prostě božské. Tak tedy: velký flák bůčku, nejlépe s kůží, tím vyložíme dno hrnce, kůží dospod. Na to přijde hovězí nejlépe přední vcelku, bobkový list, nové koření, umím si představit tymián. Cibule, česnek a kořenová zelenina dle libosti. Maso osolíme, opepříme a vše zalijeme lahví červeného vína a pomalu pečeme přikryté nejméně 3 hodiny. Maso získá z vína úžasnou chuť a barvu a my získáme hustou šťávu neuvěřitelné chuti. Omlouvám se za superlativy, ale vařila jsem to včera a nyní při popisování sliním:-))
Není to nijak komplikovaný recept a to hlavní nejspíš udělá ten hrnec, ale stojí to za to!
Komentáře
Cokoliv se bude pomalu dusit v dobrém červeném, se zeleninou a v tak krásném kastrolu, musí být úžasné, o tom nepochybuji. Nechala bych se pozvat, klidně až zbytek po ohřátí:)
Tedy to zní báječně! Jsou tam samé správné věci. Dobré maso, cibule, česnek, bylinky a víno!!!! Slint, slint!
Hezké,jen jsem na rozpacích z té kůže,která se celou dobu válí na dně hrnce.Podle mě musí mít dost slimákoidní konsistenci,ale jestli se to podobá ovaru,tak bych to skousla.A šťávu nasáklou do chleba,to si dovedu představit živě.A maso?S křenem?Teplé?Studené?Co praví literatura a co Tvoje zkušenost?Co se zbytkem a jistě se utvořivším sádelnatým povrchem?
Ale stále krásný recept,který bych spíš čekala od čerstvě mastnožroutské Cuketky.
Ludmila: Co se zbytkem netuším, u nás nikdy nezbylo:-))
A ten bůček jsem nejedla, to moc nemusím, ale mastnou šťávu ano, tu po lžících. Maso jsme jedli teplé, hojně šťávou polévané. V knize to bylo uvedené jako v zimě pojídané jídlo, takže bych řekla, že taky jezeno teplé.
Jinak jsem se právě vrátila z Makra, kosti neměli, pane Cuketko, kde jste je tam objevil????
Ale měli !!! Játra telecí, kachní a husí obyčejná i foie gras, au au, nemohla jsem je tam nechat! Už se těším…
oli: přesně tak, bylo to dobré červené:-)), původně jsem chtěla použít takové, co mi nechutnalo na pití, ale pak jsem si řekla, že to je nesmysl…
původně jsem chtěla použít takové, co mi nechutnalo na pití
Dobře jste učinila! Všechny solidní kuchařské knihy odrazují proti bláhovému „upotřebení“ méněhodnotného vína k vaření.
Blbé víno nevylévám, ale odnesu do koupelny. Trochu rozředěné slouží na oplachování vlasů, po šampónu. Chvíli nechat, pak opláchnout čistou vodou. Squeeky clean!
Moji předkové používali ocet, lidi v oblastech, kde rostou citróny, používají jejich šťávu. Má to co dělat s pH, s měkčením tvrdé vody.
Pro osoby s obarvenými vlasy uvádím bez záruky! Pro osoby s žádnými vlasy – třeba po víně porostou? Červené, bílé? Leč také nezaručuji… :-)
V kterépak knize si na tomhle pochutnávali?
ty jo, konečně vím, co se špatným vínem :-) moc díky za tip
maso (ne kuře), zelenina (jakákoliv – někdy se hodí přidat i nakrájené jablko), červené víno, snítka čerstvého rozmarýnu, neoloupané stroužky česneku a vynikající křupavá bageta to je záruka exceletní večeře, vyzkoušeno
Dv: řekla bych, že v knížce „Rok v Provenci“, bez záruky, je to už pár let…
Jednorožec: růžové vlasy teda nerisknu:-))
téda koukám :) vepřové i hovězí v jednom hrnci!! mňam!
s tím dobrým vínem do hrnec jsem také pro, nejléep když to vyjde tak – jedna lahve do hrnce a druhá (stejná) lahev na stůl! :) to je potom snoubeníčko ,))
(jinak slyšel jsem o tom, že špatné víno je prý také dobré na odstraňování usazenin z porcelánové záchodové mísy, příadně vrací lesk nerezovému kuchyňskému dřezu :D
p.C.: konečně vím, proč se naše mísa stále leskne – paní S. si to stále přivlastňuje jako zásluhu! Jinak jsem se dočetl o receptech au vin (na víně), že se mají používat dobrá vína a čím lepší, tím lepší, jako v trojčlence – kdysi se totiž dobrým vínem kořenilo, to když zaoceánské koření bylo příliš drahé a dobré burgundské levné (kdy to bylo?) Ale prý je opravdu drastický rozdíl u některých receptů zmiňujících „červené víno“ mezi použitím Modrého Portugalu jakostního a Pommard Premier Cru. A potom samozřejmě gdyš jedna láhev jde do hrnce, druhá do kuchaře a teprve třetí na stůl k jídlu – tři v jednom!!! (to se to pak vaří, to se to odvažují dávky koření, když je láhev burgundy v půlce! to se to vaří velkoryse!)
Rozmaro: gratuluju k neuvěřitelnému projevu skromnosti („to hlavní nejspíš udělá ten hrnec“) – s tím se sice do TV nedostanete, ale inspirovalo mě to k textu o pomluvách a skromnosti, děkuju.
Jednorožec: dnes jsem byl u holiče a trochu přemýšlel, co s chybějícími vlasy. Špatného vína se bojím, dobrého je mi zatím líto. Ale budu o tom přemýšlet. Pošlete foto?