Minimum pro farmářské trhy
A máme to černé na bílém — kodex pro farmářské trhy je oficiálně tady (verze v PDF). Jaký je, co to znamená a jak to souvisí s minimem pro farmářské trhy?
O připravovaném kodexu jsem tady již mluvil. Výsledkem byla obsáhlá diskuze a spousta zajímavých názorů. Přípravu kodexu iniciovalo Ministerstvo zemědělství s tím, že k jeho tvorbě přizvalo organizátory trhů a další strany, které s trhy souvisí (Asociace krajů, Svaz měst a obcí, Sdružení místních samospráv).
Kodex jsem měl možnost vidět od prvních návrhů a mohl jsem k němu poslat své připomínky. Bohužel zájmových stran bylo v jednání opravdu mnoho, a tomu odpovídá i výsledná kompromisní podoba kodexu.
Co je v kodexu dobře?
Za prvé, že vůbec vznikl a že dokázal přitáhnout pozornost všech zainteresovaných stran. Do budoucna tak může být kodex dobrý odrazový můstek k další kultivaci prostředí. Původně byla v kodexu i zmínka o zamýšlené asociaci pořadatelů farmářských trhů, což byl velmi dobrý signál. Z finálního návrhu to ale prozatím vypadlo, škoda.
Kodex definuje náplň farmářských trhů a snaží se alespoň o základní vymezení zboží od místních farmářů (označením) oproti zboží v doplňkovém prodeji. Zavádí taky jednotnou značku a princip značení farmářských trhů. Potud dobré zprávy.
Co se nepovedlo?
Dvě věci, které jsem odesílal ve svých připomínkách k návrhu. Když si kodex projdete, zjistíte, že kodex slučuje farmáře i výrobce potravin („z vlastních zdrojů“) do jedné kategorie (která má nárok na zvláštní označení) a bez nějaké přesnější definice. Není z něj tedy jasné, jestli do stejně kategorie spadají např. uzenářské výrobky, které vyrobí přímo farmář (nebo spřízněný uzenář výhradně ze surovin z farmy) a uzenářské výrobky od uzenáře, který je vyrobil z naprosto běžných surovin (třeba z konvenčního byť českého velkochovu — většina uzenin na současných trzích).
Kodex také připouští naprosto volnou kategorii tzv. „doplňkového prodeje“ i zboží ze zahraničí, aniž by je definoval, nebo stanovil jejich podíl na celém trhu. To dává organizátorům možnost zaplavit trh prakticky čímkoliv (pokud k tomu najde dobře znějící básničku ladící s myšlenkou FT).
V návrhu kodexu tedy zatím jasně převládá myšlenka obecnějšího městského trhu, na který provozovatel připouští farmáře i prodejce s širokým spektrem zboží od produkce přímo od zemědělců přes uzenáře a pekaře až k nejvolnější kategorii „doplňkového zboží“. Je to nastavení výhodné hlavně pro pořadatele trhů, méně už pro návštěvníky trhů a samotné farmáře.
Bude to stačit?
Uvidíme. Zatím je možné říct prt, protože se aplikace kodexu ještě ani pořádně nerozjela. Klíčové bude to, jak budou pořadatelé trhů přísní v označení farmářských stánků (moc velkou motivaci jim kodex nedává) a co všechno budou cpát do „doplňkového prodeje“. Kdyby se ale měla kritéria uplatnit na stávající trhy (mluvím o pražských, které mám zmapované), spousta z nich skončí s převažujícím podílem nefarmářského zboží (a tedy bez nálepky?).
Letošní sezóna farmářských trhů je totiž zatím alespoň v Praze ve znamení rychlého růstu do tloušťky, kdy organizátoři příliš nehledí na selekci prodejců ani kvalitu prodeje. O skličující zážitky není nouze.
Naposledy mě to pěkně nakrklo o víkendu na jednom z větších trhů, kde se sešlo hned několik nešvarů najednou. Spoustě stánků chybělo alespoň základní označení (nebo se počítá i živnosťák přilepený v dáli na kapotě dodávky?), neoznačené bylo i některé zboží, nehledě na některé vyloženě pochybné produkty (mošty s nálepkou importu z Německa, ale prodávané jako ty „z Česka“). Když jsem si trh prošel tam a zpátky, napočítal jsem jasnou převahu stánků, které by na farmářském trhu neměly co dělat.
Minimum pro farmářské trhy
Velké rozčarování, ve kterém nejsem sám. Podobné zážitky z trhů řešíme v poslední době i uvnitř komunity na Scuku. Dokonce do té míry, že jsme se rozhodli s tím něco udělat a na jednotlivé trhy se víc zaměřit.
V průběhu června postupně zmapujeme nejvýznamnější farmářské trhy a pokusíme se sestavit jejich srovnání podle následujících faktorů, které berou v potaz hlavně transparenci a výběr zboží pro trh:
- kvalita značení stánků a prodejců
- označení zboží, dohledatelnost původu z pohledu zákazníka
- spektrum prodejců a nabízených produktů
Ten poslední faktor bude vycházet z rozdělení stánků do základních skupin podle prodávaného zboží:
- farmáři (sezónní ovozel, maso, vejce a mléčné výrobky přímo od zemědělce, produkty vyrobené přímo na farmě nebo produkty řemeslného výrobce, které vycházejí striktně ze spolupráce s farmářem a z jeho surovin)
- malí producenti (místní uzenáři, pekaři, cukráři, výrobci nápojů s řemeslnou výrobou a nevyskytující se v běžné obchodní síti)
- ostatní potraviny (stánky, kde nabízí všechny ostatní potraviny, produkty ze zahraničí)
- stánky bez potravin (košíky, pometla, amulety aj.)
- občerstvení (servisní část trhu — káva, pivko, buřty a související)
Všichni asi očekáváme, že na farmářských trzích bude drtivě převládat první skupina zboží. Nechejme se ale překvapit, jak to vypadá na současných farmářských trzích ve skutečnosti. Cílem není až tak srovnávat trhy podle komfortu nakupování nebo vybavenosti (forma). Klíčové je pro spektrum zboží (obsah) a transparence. Vše založeno na osobních návštěvách a zkušenostech z pohledu běžného návštěvníka trhu.
Několik trhů jsme už stihli obejít, výsledky průzkumu ale zveřejníme na blogu Scuku až na vrcholu letní sezóny (v červenci), kdy budeme mít výsledky našeho průzkumu pěkně pohromadě. Nálepku k tomu vyrábět nebudeme, ale třeba vyniknou místa, kde to s myšlenkou farmářských trhů myslí vážně.
Komentáře
Obecně nemám různé regulace, podmínky a nálepky moc v lásce, ale je fakt, že „farmářským“ trhům by to mohlo pomoct. Ale stejně si raději počtu v názorech návštěvníků a podle toho někam vyrazím či než, než abych čekal, že podobný kodex mávnutím kouzelného proutku narovná současnou situaci. Budu se těšit na výsledný report :-)
(stejně je vtipný, jak se tu teď řeší podobné věci, vlastně strašně krátce po tom, co se vůbec první trh konečně objevil)
↪ 1 J.Č. / Jižní svah: souhlas. Lehce to vypadá jak masturbace a la EU. Dokud udou borci prodávat košík se zeleninou s dovozem domů za 590 Kč na kulaťáku a v něm bude 3 kg brambor a 2 kg zeleniny, půjde vždy jen o trendy show off a ne o skutečnou práci farmáře a jeho produkci. A nějaký kodex to skutečně nezmnění
Právě jsem přemýšlela, jak je to dlouho, co přišla zpráva o prvním chystaném trhu v Praze. Myslím, že je to tak rok. A farmářské trhy se staly hitem. Regulace je nutná a musím říct, že je nutná i regulace přímo od kupujících, aby dali najevo, když se jim něco nelíbí. Učím se od dcery, která se nebojí zeptat prodejce odkud jsou vejce a pak ho zprdnout za to, že udává nepravdivé informace, protože dle značení vajec je skutečnost jiná, než prodejce uváděl. Vzala jsem si příklad – mám osobní závazek – být náročná.
I když vím že se nedá pojmout celá republika tak přesto doufám že v rámci Scuku najdete prostor i pro hodnocení mimopražských farmářských trhů. Protože jako houby po dešti vyrostly i v Šumperku, Olomouci a Přerově a myslím, že mají co nabídnout. Obzvlášt olomoucké včetně prodeje živých ryb a jako vedlejší produkt místní točené živé nefiltrované pivo pro ty, které chození mezi stánky už unavilo. Kam se hrabe mošt z Německa;o)
Pane Cuketko, rozumím tomu dobře, že podle bodu šest se může hlásit pořadatel k názvu „farmářský trh“, ale v podstatě farmářské mohou být jen jednotlivé stánky, které budou splňovat bod 2 a budou mít určité logo. A když např. nedorazí, tak trh bude stejně nazývám farmářským, protože se hlásí ke kodexu FT provozovatel, akorát že tam nebude žádný farmářský stánek s logem FT a bude tam jen doplňkový prodej? díky
Hlásím, že kodex byl dneska vyvěšený Na Františku a samozřejmě ne všechny stánky byly řádně označeny. Na druhou stranu se tam zas neprodávalo v podstatě žádné doplňkové zboží. Moc se mi líbil stánek s jablky, s jasným označením, vystaveným živnostenským listem a domácími „vizitkami“…kéž by to tak měli všichni.
Jsem spíše optimista, protože ty největší prohřešky ten kodex pojmenovává a prostor ve zlepšování tady je. Na našem vsetínském trhu by prošly v podstatě všechny stánky, už jenom proto, že si každého kontrolujeme v podstatě osobní návštěvou na farmě/výrobně. Tzn. s plněním kodexu zřejmě nebude problém – a i před jeho zveřejněním jsme už zaznamenali poznámky o rozdílné kvalitě trhů v okolí, v čemž se jasně projevuje to, jak si to kdo z pořadatelů hlídá.
↪ 6 kacka_zvykacka: Které dny funguje ten trh Na Františku? Díky.
↪ 8 Ala: Co použít google?
http://www.farmarsketrziste.cz/frantisek
↪ 9 Michala: Dík.
↪ 1 J.Č. / Jižní svah: (stejně je vtipný, jak se tu teď řeší podobné věci, vlastně strašně krátce po tom, co se vůbec první trh konečně objevil) čím dřív se s tím začne, tím lépe ne? prostředí FT už tak dost překotně bují a bude moc fajn, když to nebude tak divoké ;)
↪ 3 eva: Vzala jsem si příklad – mám osobní závazek – být náročná. to potřebujeme všichni, asi nejsilnější zbraň – ptát se, dávat najevo (ne)spokojenost, vracet se po nákupu znova říkat přímo prodejcům
↪ 8 Ala: Každý čtvrtek od 8 do 18.
Budu věřit v pozitivní dopad kodexu a dál číst pana Cuketku. Těžko někde najdu tolik zajímovostí pod jednou střechou.
↪ 11 pan Cuketka: No já to myslel tak, že ještě nedávno jsme všichni doufali, že se trhů objeví víc, a nadšeně vítali každý další přírůstek :-) A po pár měsících už to skoro nejde bez nějaké jejich regulace. Prostě že to opravdu bují jak o život a vlastně nemá čas se nějak v klidu a přirozeně usadit.