Něco vánočního tradičního, třeba cukroví z bílého máku
Píšete vy…Něco co zahřeje o vánocích?
Vzpomínka na moji babičku a její nejlepší cukroví.Je v tom ale malý problém,je třeba bílý mák.Málokdo ví co to je.Jsou to takové bílé kuličky :-) ale nejsou modré ale bílé.A chutnají taknějak makovooříškově.Vyjímečně se dá někde sehnat.Kdo to dokáže a sežene ho,bude odměněn cukrovím,které opravdu každý nezná a nemá.
A to se vyplatí.
Takže jak do toho?
Je to prosté.Semeleme 1/4 kg bílého máku.Přidáme 1/4 kg práškového cukru a 1 vejce a 1 žloutek.Bílek si schováme na pak.Zpracujeme v těsto,vyválíme na stéblo silné.
Z bílku a 7 dkg práškového cukru rozmícháme polevu .Polevu stěrkou namažeme na vyválené těsto.
Radýlkem nebo nožem vykrájíme z těsta tyčinky.Nebo čtverečky nebo co já vím.Babička dělala tyčinka cca 2×6 cm,aby se daly nacpat do pusy :-)
Přendáme na plech na pečící papír a v horkovzdušné troubě to pečeme na 150 stupňů asi tak 15 minut,až je to hotový.Nesmí to moc ztmavnout.
Necháme vystydnout a následně to sníme.
Je to rychlé cukroví,my jsme to včera stihli za dvě hodiny upéct i sníst.
Komentáře
Tak bílý mák mi slíbili v prodejně zdravé výživy VEGA na Nádražní ulici v Ostravě. Snad slib splní (má přijít ve středu), protože se mi po přečtení tohohle receptu opravdu sbíhají sliny :-)
On se ten mák dá nahradit ořechy.Teda původně byl bílý mák laciná náhražka ořechů :-)
Mně osobně ten mák chutná víc.
ty brďo!
tenhle recept mě zatím zahřál nejvíce :) děkujuuu!!! o bílém máku se tady už v komentářích několikrát hovořilo, teprve teď ho vidím v praxi! no hned mě napadá jak vyrábět dvoubarevnou variantu i s mákem černým!!! tak utíkám ho sehnat .)
Pane Cuketka,to s modrým ať nedělají,rozdíl v chuti je dost velký.Zkusejí prně originál než začnou experimentátorovat :-)
burmajones:
určourčo, já jen hrc prc, cuketka do akce drc, že? ;))))
nejdříve ochutnám azkusím anjít další staré receptury, rád bych si stím pohrál přes vánoce hezky vklidu, tak ještě jednou děkuju, že jste to dovedl až k realizaci – mám o čem přemýšlet (slintat)!
Bilej mak, to uz jsem dlouho nevidel a recept z neho jsem uz vubec necekal. Vzpominam na babicku, jednou dvarkat ho od nekud mela …
PS: nekde jsem slysel (ale certvi co si ma hlava dubova pamatuje), ze bily mak obsahuje vic … no takove te „vesele“ latky nez mak modry, je na tom pravdy trochu?
čort znájet… já v tom rozdíl nevidím
Prosímvás sehnali jste bílý mák_ A kde? Můžete mi napovědět? Děkuji Aj