Na bílém koni

Nic jiného nedokáže cestovatele uvést do hřejivé domoviny tak, jako rozverná podzimní chumelenice a čerstvých pět čísel hned v Rozvadově… ;) Několik pohlednic a nemlsacích zápisků z cuketkova thermo-šoku.

Dominicana

Zatímco jste se tady navzájem zahřívali u pečených kaštanů, pan C. přijal pozvání svého staršího brášuly a jel s ním válet šunky na ostrov Hispaniola. Jak podlé! ,)

Osm dní uprostřed komfortního a příjemně nudného resortu s 24 hodinovým all-you-can-eat v šesti restauracích. Bez signálu pro mobily a s jednou jedinou dýchavičnou internetovou přípojkou.

Na svou obranu musím dodat, že jsem si půjčil jednou šlapadlo a dvakrát mořský kajak. Taky jsem se u vody bavil četbou učebnic pro střední hotelové školy… ;)

Kromě tohohle pole cukrové třtiny, jsem nevyfotil ani jedno jídlo. Kolem talířů s národními specialitami jsem procházel bez zájmu a na snídani jsem se ládoval striktně bacon & eggs!

Pozoroval jsem 50 miliónů starou smůlu jedné ještěrky…

…a domorodce, jak s vášní propadají všedním civilizačním radostem (jízdy ve třech na babetě, ranní zácpy se smogem a vozy značky Škoda ;)

Odlétal jsem jako vyměněný, s ucpaným uchem a s novým profesním snem. Od teď svůj život zasvětím kariéře profesionálního čumiče na rum! ;)

Expovina

Ještě před odletem jsme se zastavili v Zürichu, kde zrovna měli moc pěkně připravenou výstavu vín Expovina (54. ročník). Všechno se odehrávalo v přístavišti u Zürichsee přímo v centru města a na 12 zakotvených lodích!!!

Tak proto ty loďky z minula ! ;) Na každé palubě čekaly degustační stánky různých oblastí a vystavovatelů z celého světa včetně tří restaurací.

Šli jsme jen po těch švýcarských, ale i tak jsme se řádně zapotili, než jsme nasbírali obligátní padesátku čárek. Švýcaři to brali vážně a tak se na akci dokonce ani nekouřilo. Vstupné 20 CHF, dobře udělaný katalog a nevyčerpatelné zásoby roznášeného čerstvého skla.

Když už se málem blížilo zvolání pan C. přes palubu, zvolnili jsme tempo v jednom z přeplněných restaurantů u hořáčku s tradičním sýrovým fondue a pěkně to promazali. Prostě idylka… ;) Dva zásadní dva poznatky – swissáci umí dělat pinot noir a skoro všechna dobrá vína se vejdou do cenového rozpětí 15 – 20 CHF.

Zajímavé, co říkáte? Hned jsem si vzpomněl na letošní Prague Food Festival nebo třeba na akce v Toulcově dvoře. Dobře vybrané místo dělá své a vzpomínky se mají hnedle kam zabydlovat… ;) Tolik pro pořádek, abyste byli pěkně usazeni v cuketkovském kontextu!

Mezitím jsem zaznamenal několik nových přírůstků do podzimního soutěže, která končí už tento čtvrtek! Jestli se vám v mezidobí něco doma vyklubalo – neváhejte a zabojujte o hrneček! ;)

Kromě toho tu máme opět otevřené Bistro Florentyna! ;) Flo se úspěšně zabydlila u našich jižních sousedů a vězte, že už brzy vystřelí do světa svou Kuchařku pro dceru (je tam už i malá ukázka!!!). Téměř na chlup stejně na nás vybafne i Bali s novou Mořskou kuchařkou a zrovna před chvilkou jem náhodou objevil novou biokuchařku zdarma s názvem Nebojte se vařit bio (PDF, via biospotřebitel.cz). Vskutku předvánoční chumeloknižnice. Už si lýžu skluznice… ;)

Reklama

Komentáře

Vítej zpátky doma. Nebyly by nějaké odkazy na weby švýcarských producentů skvělých moků ve zmiňovaném katalogu?

Cuketko, Vy jste výborný či výborná! :o)))- to až povím po okolí… –

  • Čumič na rum !!! Popelář má vážného konkurenta! to chci taky dělat ! ale teď momentálně čumím na noční službě,ale již se blízká ráno........pac

pan Cuketka:ještě jednou vítejte doma!
Co to ucho, už odlehlo?Kdyby ne, písněte do mailu!

Cuketka: vítej zpět a moc pěkný blogsouhrn :o)
S pinoty ze Švýcarska souhlas… jen škoda, že tady jich k dispozici moc není a když už, tak marže jsou skoro horší než na Francii :o)

Vítejte doma :-) Doufám jen, že se do kufru vešla malá butelka vanilkové esence? Bez vanilky nejsou Vánoce :-) Z Dominicany je to nejlepší suvenýr!

ach joooo ;-) tak jsem se zasnila a kdyz tak koukam tu z okna na toho skoro pul metru snehu co se nam tu urojil, tise zavidim… podle, pane cuketko, opravdu podle ;-)

Gi:

:) bylbyly, tady je seznam všech vystavujících –

http://www.expovina.ch/…ewSchiff.php?…

co z té záplavy vybrat upřímně nevím, s takovým množstvím švýcarsů jsem se setkal poprvé. za zmínklu ale určitě stojí medailový vétěz Le Caviste Ollon 06 z http://www.avollon.ch/ a vína od http://www.expovina.ch/…ewSchiff.php?…

  • Petit Arvine 06 a Cornalin 06, z těch jsem byl dokonalae mimo :) skoro od každého švýcara pak doporučuji ochutnat pinot noir z jakékoliv vyšší/střední řady.

Marťucha:

cuketka není ten ani ta, nýbrž to :)))

pivli:

ucho už odlehlo, děkuji za optání!! :)

J.Č.:

ani nevím kdo se tady na švýcary zaměřuje, neměl byste nějaké tipy?

DolceVita:

vešla!!! malinká, ale vešla! :) já sice moc nepeču, ale neodolal jsem, měli v nabídce i „nový“ white vanilla extract, který by prý měl být jemnější a lepšejší, tak nevím. mám tady doma i jeden klasický tmavý na srovnání. sem zvědavej, k vyzkoušení se už schyluje. viděl jsem kanadské turistky, jak si do košíku ten white vanilla nabíraly po litrech !!! :)

kromě extraktu, samozřejmě dominikanský rum Brugal – zralý tmavý Extra Viejo a potom jejich spešl bílý RON 151 s netradičním volume 75,5, který je možo příležitostně ppoužívat místo benzínu, k tomu jejich základní kafe Santo Domingo a butelku karibského květového medu :) doutníky jsem protentokrát vynechal, nebměl jsem na ně náladu… ,)

drunka:

ha, živá drunka online, vzácný to jev! :) heheh, šak to znáš! byli jsme opět na severu (Puerto Plata) a bylo to zatím, úplně nejlepší místo – skoro panenská pláž hooodně za městem mimo veškeré ostatní resorty s pozadím neprostupných a tajemných kopečků… úplně jako v LOSTu!! no, ale stejně bych raději měnil, a zase sněžně běžčil :)

J.Č.:

díky :) já teda až pojedu příště se na to zaměřím a nakoupím sám, nechtělo se mi stím vláčet, ale jak vidím, tak se to asi vyplatí :)

Ad Swissáci a víno: Švýcaři jsou (bůhvíproč :-) přesvědčení, že to nejlepší je švýcarské, a tak se taky skoro všechno švýcarské víno vypije doma ve Švýcarech. Navíc jsou perfekcionisti a mají hned za rohem francouzskou, italskou i německou konkurenci… vyplatí se individuální dovoz.

.....dobrého přítele poznáte,že jede v zimě na dovolenou do tropů a nepošle vám odtud pohled…:-) ,:-) … ehmmm…

Já bych chtěl být „rumič na čum“ – domorodý týpek ve slamáku, co leží v síti pod palmama a s lahví v ruce a blaženým úsměvem na rtech dotváří turistům dokonalý kolorit karibského života. :))

Díky za připomenutí :-) Kafe Santo Domingo mám ještě neotevřené v plechové dóze! Ach jo, „nový“ white vanilla extract nemám, mám doma ten tmavý. Mám tedy důvod si pro ten bílý dojet. Báječné je taky hrubě mleté kakao :-)

Otevřu si nějaké dobré švýcarské víno, aby mi to nebylo líto. Ta jejich vína mě taky berou a slušnou zásobu už máme doma pod střechou. Člověk holt nemůže mít všechno ;-)

tož také doma,Cuketko? Já dnes z prosluněné Provence přímo do iglu. Brrrrrrrrrrrrrr.....

Pletu se já nebo ta paní se kterou sdílíte stránku v týdnu, která se nás snaží přesvědčit, že jehněčí je maso mladé kozy?

Když už jsme při tom, nebyl by nějaký oblíbený recept na jehněčí ( kleftiko je skvělé, ale chce to změnu), prosim, prosim…

napriklad tebsi – je to iracke jahnacie maso s baklazanom, rajcinami, cibulou a cesnakom ;-) Akurat ze priprava trva skoro 4 hodiny

ingredience na tebsi nemají chybu, co tak poměr a ve zkratce návod, Viktore? Prosííím :-)

Taky se chystáme za teplíčkem, za deset dní odlétáme směr Malé Antily a pak 14 dní lodička, moře teplé 30 stupňů, milí lidé, skvostné jídlo a skvělý rum, slunce nad námi a tyrkysové moře kolem nás – nezávídím, já to všem přeju. Kdybych se mohla podělit, rozdělit, hned to udělám…
Jen to balení a pakování mi ještě dělá problém – jako vždy a asi jako všem. Ale stejně se už docela těším.

tanja: která „koza“ že to napsala?
Kůzlečí kýty jsme měli v nedeli na oběd. Pečené s cognacem a prov.bylinkami.
A jehněčí pečeme také často. Jednoduše-vínko,čerstvé bylinky,česnek,pepř,sůl. Nebo děláme s fazolkami,což je také dobrota. Příští týden dám nějaký rcp i fotky na mé www.

Teda já Vám ale závidím, hned bych jela do teplých krajin…tyhle 3 stupně..to není pro mě..Ale nějak mi pořád vrtá hlavou, jak to, že jste neudělal ani jednu fotku jídla?? A jedl jste každý den bacon-eggs…vy, pan Cuketka??

Srdečně vítám pana C. zpět!
Čerstvé zážitky z karibské pohody skoro až závidím, hlavně tamní bezkonkurenční čerstvou piňa coladu a bezprizorní koukání na tropický palmový kýč kolem sebe…

…já chcípnu touhou udělat si „fondue“,mám jen plynturistickyvaric"........jaký sýr…please..

to jiridoll:
Sýr na fondue koupíte v HM Tesco. Je zabalený v placaté krabici, bývá v chlaďáku mezi cizokrajnými sýry. Rozehřát ho můžete klidně na plynu, problémem je spíš hrnec – nejlepší je orig. keramický kotlík, jinak se to dost připaluje. Jestli ten váš vařič dokážete dostatečně přiškrtit, mělo by to zafungovat.

Bebovka a Florentýna: asi má těch fotek tolik, že to ještě pořád třídí a vytváří komentáře – to jenom, aby nás náhle nezavalilo karibské kuli-tsunami!

Jiridoll: Vždycky jsme dělali francouzský snadný: 3/4kg ementálu hrubě nastrouhat, nádobu na fondue vymazat česnekem, sýr roztavit. Může se sklenička sherry nebo tak něco se tam leje, ale to jsme nikdy nedělali. Kvalitní pečivo na kousky. Ementálek je nádherně nahořklý, třída!
Švýcarský s Apenzellerem je náročnější: kombinují se 3 specifické druhy sýra a přidává se zvláštní kyselé víno, vyráběné za účelem fondue, k pití je to nemožné. Apenzeller je hodně tučný alpský aromatický „smraďošek“, výjimečný sýr.
Italské fondue je z Fontiny – je to spíš sýrová polévka, v horských chatách se skutečně podává v polévkovém talíři. Namočit si tam můžete co chcete, i lokty, ale to je škoda. Fontina je moc jemná, tučná, dobroučká… ale výjimečně se přikloním k Frantíkům a dám svůj hlas Ementálu!
Fondue z pytlíku jsou rychlá alternativa, ale dala bych přednost čerstvým sýrům.
A když není zbytí – vemte pytlík s plátkovým Eidamem a vyklopte na čistou pánev, která je jistě součástí plynturistického ohříváče, a nechte pěkně roztavit a udělat kůrčičku. Pro mně je to způsob, jak nejlépe vychutnat Eidam a jiné holandské sýry.

Buď pozdraven den, kdy člověk stvořil první sýr!!

jé no opravdu nenafotííííl :) jediná fotka, která se dá kalsifikovat jako jídlo, je obrázek loklálního psiska na pláži! ,)))

ad překlep s kozou v Týdnu:

no, jó povedlo se pěkně :) koelgyně ví co je jehněčí, pravděpodobně tam v tom místě zařádil šotek a vyfouknul ji jednu větu anebo taky zuřivý korektor, to se taky stává! ,)

ad fondue & jiridoll:

ty hotové v takové té vaničce silně nedoporučuji, zkusil jsem už asi třikrát a vůbec to nebylo k snědku :/ co se týče sýrů, tak zkuste klidně poexperimentovat i s těmi dostupnými v ČR, jednou jsem to tak udělal a vylo to fajn. fondue jde klidně nejdříve připravit v teflonce a teprve potom přepravit třeba do keramické misky pod kterou dáte pár svíček, i tak se dá, jednou jsem to takto nouzově viděl a byla to taky pořádná sranda :)

Dv:

měl jsem sto chutí dojít pro fotobuňku, když jsem každé ráno dorazil na snídani a tam v bufetu bylo na podnose připraveno asi 10kg půlených maracují (passion fruit), to jsem skoro nedával. zkusl jsem se jich užrat, ale nezdadařilo se! :o)

ad švýcarská vína:

teď můj brácha zjišťoval některá vína, která nám na Expovina zachutnala a naprostá většina je už vyprodaná!!!! das ist chruza valsy auf!!!! :) tj. malé poučení pro příště!!!

Užrat se tropických jídel? Ještě tak těch obr banánů, kreolská kuchyně se dokáže docela rychle přepapat. Užrat se langust je trochu risk.
Nekonečnou slastí je piňa colada 100× jinak. Pro mně je to něco jako pro mnoho jiných tiramisu – můžu to na všechny způsoby: nealko, alko, doublealko, granita, dezert, ochucený mlíko, jenomalko…

hihi,langust jsme se malem užrali na Bali. Dělníci mého manžela nám je denně lovili a časem pěkně znechutili! Jojo, i delikatesy se dá přežrat.
Teď v Provence nas kamaradka krmila domácíma foie gras i k snídani a divila se, že jsme si po návratu do Čech ihned udělali terinku. Během těch pár dní nám je opravdu nezhnusila ;-)
Zítra je ochutnáme.
Jinak ZDE je taky dobrůtka ;-)

Hm, Bali, věcí, co se vozí z Francie a balí se, těch bude asi víc. Naposledy jsme takhle balili supersmraďocha – teda sýr. Ale to nebylo proto, aby odležel, spíše aby neodešel.
Byl to velmi tučný, jak už to tak bývá, se zlatou trošku lepivou kůrkou, něco mezi zástupcem rodiny pivních sýrů a Taleggiem, řádně zralý. Na téhle věci, kterou snad sám Had nabízel Evě, jeou jen dvě negativa: lepí se to na zuby a smí to jíst jen podvyživení.
Ještě snad něco masného, na paštiku to nemá tvar, ale je to něco, co si potřebuje dopospojovat chutě.
Tak jako tak k tomu patří dobrý chlebík a víno!

hihi, takové chodící sýry máme taky.
Až ten balíček vybalím, a jestli to hned nevyhodím do popelnice, tak si to budu krájet na saláty nebo jen tak na bagetku. Správně, vínko chybět nebude ;-)

No švýcarská vína bych si taky někdy rád vyzkoušel. Ale přeci jen víc závidím tomu čumičovi na rum ;-)

Zrovna jsme se vrátili taky ze severu Dominikánské republiky, ale z Cabarete. Doporučuju zkusit, hrozně se mi tam líbilo, že tam nejsou resorty odloučené od okolního světa, ale řada hotýlků, barů a restaurací. Ubytování od 15 dolarů na osobu. Protože jsme tam byli poprvé, byli jsme od CK,měli jsme all inclusive, ale příště bych volila jen letenky + snídaně. Pláž krásná, žije to tam, ale večer člověk může kupodivu klidně spát, nevříská tam hudba 100 decibelů jako někde na Ibize. Hotely třeba http://www.villataina.com/ nebo http://www.tropicalclubs.com/…es/index.htm nebo http://www.caribica.com/…a_beach.html
Co se týká jídla, vítězí u mně ananasy a mučenky /ty ale s cukrem/.

Romana:

fajný & praktiš tip :))) díky, s mučenkami jsem s vámi zajedno, přežíral jsme se s nima. podávali to s miskou cukrového sirupu. do každé polovičky zakápnout lžičkou, zamíšat a šup tam s ní :)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)