Ochutnávka: kozí sýr Soignon a St. Pierre s pažitkou + Tartare Gourmet
Trojice různých sýrů s různým původem, ideální a méně ideální sýry pro víkendovou zasněženou snídani ;)
Kozí sýr Soignon (roztírací, 150g)
Koupíte za cca 60,- Kč. Jedná se o čerstvý kozí sýr upravený k snadnému roztírání. Podobný sýr českého původu a o deset korun levnější je St.Pierre. Soignon je velký tradiční (nyní už globální) výrobce, jehož kozí sýry jsem ochutnal vůbec jako první. nezapomenutelná je jejich kozí rolka v popelu ;) Při srovnání se sýrem St.Pierre je Soignon více user friendly – chuť je smetanovější, méně pikantní, trošku se přibližuje chuti Lučiny z kravského mléka – ale opravdu jen trošku. Pro mně je dokonale superjemný, doporučuji pro začátečníky, kteří chtějí zkusit kozí sýr. S mnohozrnným tmavým chlebem dokonalá snídaně a osm cuketek z desíti!
Jukněte na jejich pěkné recepty s kozími sýry.
Kozí sýr St. Pierre pažitková rolka (100g)
V obdobné cenové hladině tj. 47,- Kč dostanete čerstvý kozí sýr ochucený čerstvou pažitkou. Balení tohoto produktu St.Pierre není nic moc, v regálu vypadá dost oslizle. Chuť pažitky je docela výrazná a podle mně přebíjí, nikoliv dopl�?uje jemnou chuť kozího sýra. Jedno mi to stačilo víckrát si pažitkou ochucený kozí sýr kupovat nebudu. Sedm cuketek z desíti.
Zajímavé novinka pro produkty St.Pierre:
Tartare Gourmet à la losos (150g)
Barevný kelímek jako z reklamy na vás v obchodě číhá za cenu 27,- Kč. Výrobek Povltavských mlékáren a.s. je zřejmě převzatý z Polska, snad je tam dokonce i vyrobený. Na etiketě totiž stojí, že Povltavské mlékárny jsou pouze „prodávající“ a že „země původu polsko“. Tak nevim. Každopádně polský i český výrobce je v jednom pytliku globální firmy Bongrain, která nám to všechno šéfuje. Toliko k pozadí tohoto „českého výrobku“.
Označení výrobku je smetanový termizovaný sýr s příchutí lososa a koprem. Chuťově jako obarvená Lučina na růžovo se syntetickou příchutí uzeného lososa, kopr jsem nepostřehl. Možná to bude tím, že jeho deklarovaný obsah je 0,1% + stabilizátory + barvivo + sůl (chybí množství) + našleháno dusíkem :/ Do koše jsem tenhle Tartare neposlal, ale vynikající zážitek to také nebyl. Dávám čtyry nula celá jedna procentní cuketky. Držte se raději lučiny ;)
V Praze právě nádherně sněží. Až se v sobotu dopoledne vydatně nasnídáte – utikejte lyžovat, nebo vařit, nebo vyždímat slzičky na Brokeback Mountain ;)
Komentáře
Jo, na Brokeback Mountain někdy kouknu, četl jsem na to v Reflexu hafo chvály…
brokeback je smrtící, za to ručim…
Takže říkáš, že stará dobrá Lučina is best? ;-) Zrovna ve čtvrtek jsem přemýšlela, zda to lososovou uchutnám, tak ochutnala a mnooo, nebyla špatná, ale jsem taky už zmlsaná ;-) hih a na filmíku už jsem byla – sice jiným, ale taky hodně hodně drsným
lučina je lučina ;o)
bylinkova verze Tartare Gourmet je imho vyborna…lososovou jsem nezkousela – spojeni ryba+tvaroh mi nejak nesedne…
Ad kozi syry – nejlepsi jsou primo od vyrobcu…my si ten nas vozime z vysociny.-)
ghostdog:
díky za tip :) uzený losos a lučina (tvaroh, pomazánkový máslo) spolu jdou velmi dobře, ale lososa muí být víc, tvaroh jen jako mikro kopeček…
[...] Dosud jsem netušil jaká je to sranda vytvářet vlastní pomazánky ;) Po nedobré zkušenosti lososovým Tartare Gourmet jsem se rozhodl pro vlastní poctivou verzi s kousíčky lososa a s lučinou. [...]
Moc dobrá je pomazánka ze strouhaných, na tvrdo vařených vajec, do kterých se nastouhá tvrdý sýr a přidá se drcený losos v oleji. Okoření se pepřem, solí dle potřeby a kapičkou citrónové šťávy ;)
a zapomněla jsem na majonézu, kterou se celá pomazánka spojí :) Ach ta skleróza
jojo díky, něco podobnýho znám, ale nevyhledávám ;)
ještě dotázek: tím drceným lososem v oleji myslíš tu načerveno nabarvenou směs ze sleďů co nám prodávájí v českých obchodech?
Kdepak, je to pravý drcený losos, který se se sledi nedá srovnávat ;)
Oká, díky za upřesnění. Já jen, že u slova losos panuje v Česku už hezkou řádku let promiskue. Losos vs. obarvený sleď atd. Drcenýho lososa jsem v obchodě ještě neviděl, ale určitě se na to podívám – díky za tip! ;)
[...] Mnou vyzkoušené balení přírodního kozího pomazánkového sýra BIO – balení 100g za 26,- Kč! zatím vede na plné čáře. V porovnání s kozím sýrem St.Pierre, kterému jsem v minulosti dal já bláznivá cuketka deset cuketek, nebo s průměrným globalizovaným kozím sýrem Soignon, je tenhle šampion jasný vítěz. [...]