Fyzikálně-chemická vývrtka v akci
To si tak dnes ráno v klidu dlím před kompjutrem a najednou mě zasáhne blesk – ješižmarjá, dyť já jsem v neděli večer vrazil do mražáku víno!!! Argggghhh! Dvířka chladící soupravy otvírám s napětím, očekávajíc hromadu skleněných střepů a explozí narušený vnitřní plášt. Prt! Proběhl ukázkově čistý otvor. Jen ta kapsle je tak podivně nafouklá, lahev ojíněná a víno mírně přechlazené… ;))) Ale opravdu jenom mírně!
(Neptejte se mě, prosím, proč jsem to tam vůbec strkal… ;)
Komentáře
Tak teda preco? ;P
snad to byl jen nějaký testík, že ;-)
Jestli jsem to dobře pochopil, chtěl sis vyrobit Sauvignon-Semillon sorbet a nemáš prachy na Pacojet.com
Tedy pane Cuketko, Vy musíte mít vždy něco originálního!:-)))a dobrodružného!..tak se mi tak vybavilo, jak už se mi také dvakrát stalo, že jsem uklízela mrazák,no je to zábava tak na hodinku a víc…Vskutku to víno přežilo bez újmy?Máme to brát jako recept:-)?
Pěkné :o) Víno má naštěstí už dost alkoholu a s podobným zacházením se srovná, aniž by ledničku poškodilo. Podobné experimenty s lahváčem asi známe všichni %-)
to all:
;)))
„Máme to brát jako recept:-)?“
ano, pro případ, že doma nemáme vývrtku a disponujeme pouze mraznicí! :)
es:
v zemich kde se cisty lih jen tak neprodava (napr zde v Anglii) to alkoholici delaji podobne. Zmrazi (doma udelane) vino a protoze alkohol mrzne pri nizsi teplote nez to ostatni, po zmrazeni ten alkohol slevaji (aspon me to tak nekdo rikal)
Marge Líze: „Zdá se mi, že jsi trochu malá na to, abys vyšetřovala pokus o vraždu. Proč se radši nepokusíš vyřešit záhadu, kdo nacpal do mrazáku bláto?“
Bart (nese plné misky): „Kdo si dá čokoládovou zmrzlinu??“
Homer: „JÁ JÁ JÁÁ!!“
es:
konečně na to někdokápnul! extrakoval jsem al-kuhůl!!! :)))
Qwerty:
:D možná by staálo za to udělat někdy kampaň/soutěž ve stylu vyfoť svůj mražák… :)
…no mě se to taky stalo… to jsem tak jednou pozvala jednoho velmi sympatického jedince opačného pohlaví za účelem pověšení lustru ;-) a sladkou odměnou mu měla být luxusní večeře ala „co kuchyň krativní kuchty Rettigové 21. století dá“ a to vše jsme spolu s pocitem z dobře odvedené práce měli spláchnout archivním vínkem strýca Jožky z Milotic. Pro rychlé dosažení požadované teploty jsem ten „saviňonek“ šupla do mražáčku…no zkrátím to: celé se to velmi příjemně „zvrtlo“, nestihli jsme ani spapat večeři, natož tak to spláchnout vínkem ;-). Došla jsem na něj až při pětiletkovém úklidu mražáčku, kdy jsme si asi hodinu lámaly hlavinky i se spolubydlící, co asi ta divná, vínem vonící hromada zmrzlé zeleniny, kuřecích prsíček z tesca a koláčků od maminky místy něžně prožených zeleným střípky skla, by tak mohla být. No není ledové víno jako ledové víno :-)))
takhle se mi otevřel Bohemia sekt. špunt, drátěné očko i plastostaniolový kryt slezly téměř nepoškozeny. Většina obsahu se vybryndala, a že nemám lávev prasklou jsem zjistil až při pádu na podlahu (láhve), kdy praskla a vypustila zbylý obsah :-(
Jednou jsme potřebovali rychle vychladit ‚bohemku‘… No, z bohemky byl sorbet v nádherné zelené misce tvaru půlky flašky ;-)
Tak to prý dělají Rusové na Sibiři: večer vyhodí na mráz pajcr. Ráno ho pěkně zmrzlý na sibiřskou teplotu postaví do lavóru a pomalu po něm slévají ruskou Okenu, Alpu, kosmetiku, denaturák a podobná svinstva. Přiboudliny a smrady přimrznou k pajcru a zbytek se už dá se zacpaným nosem chlastat bez nebezpečí akutního oslepnutí. Není nad pokrokové sovětské metody.
Kamik:
to je dokonalá historka!!! hlavně že jste alespoň tel lustr pořádně pověsili :)
pleva:
kdybych na to měl techniku natočil bych si celý ten proces takovou tou časosběrnou kamerou. podle mě by to bylo neskutečnoje dílko!!! jak se ten špuntík pomalu klube :)
Martin Vítězník:
aj tak sa dá! „český sorbet“ :) mit molekular mixology lesson!
děda Mráz:
no vidíte, co já se všechno nedozvím. drsný!!! ale co já vím, třeba tak někdy taky skončim… důležité je mít aspoň ten bazální know*how a být vždy připraven! děkuji dědečku :)
hehe tak tohle mi prijde skoro az jako fyzikalni zazrak :) Zrejme ta lahev byla z hodne pevneho a nijak neporuseneho skla