Finské poklady I. – chléb a smetana
Z archivuFinové dělají božský chleba! Nečekal jsem to, ale byl to jeden z nejsilnějších zážitků, který jsem si odnesl. Čas od mého nedělního příletu neúprosně pelášil, proto jsem se rozhodl zpracovat tenhle nádherný a voňavý matroš jako první! ;)
Finský chléb
Čekal jsem nedobré, kyselé a černé kvádry, dostalo se mi ale naprostého opaku! Finský chleba je naprosto fantastický a bude mi moc a moc chybět! Skoro ve všech restauracích, ve kterých jsme byli, podávali vždy výběr minimálně z pěti druhů. Spektrum chleba je široké – od bílého, skoro amerického toastového, přes středně nahnědlý, až po úplně černý. Chuťově jsou taky velice rozmanité – kyselé, příjemně neutrální i úplně sladké. Skoro vždy jsou ale celozrnné, protože Fini jsou „zdravým“ životním stylem doslova posedlí (nepočítáme samozřejmě to jejich šílené chlastání)!Jako první vidíte moc pěkný celozrnný bochánek, který trošku připomíná český chleba. Název z obalu vám sem raději nepíšu. Mohlo by se dost dobře stát, že bych místo názvu přepsal třeba nápis „Složení výrobku“. ;)
Tenhle chlapík patří do těch méně uživatelsky přívětivých. Je o něco kyselejší a docela rychle mi ztvrdnul. Pokud ale máte rádi třeba kváskový chléb, jehož popularita v Česku roste, byli byste s ním více než spokojeni!
Teď následuje srandovní placatý záchranný kruh s dírkama, který vidíte i kousek výše. Zariskuju a zkusím sem opsat název na obalu – Ruisleipä! Je sice hodně tmavý, ale chuťově lahodný a hodně sladký. V restauraci jsem ochutnal a v obchodě i viděl jeho krekerovou grahamovou variantu. Ta je, na rozdíl od této měkké verze, tenoulinká a úplně křupavá!
Fascinuje mě jeho promyšlená konstrukce, chcete-li, design. Chléb je hodně tenký – asi jen jeden a půl centimetru. Kromě toho, že je celý naříznutý na polovinu, je ještě celé kolo rozděleno na šest dílků. Nepočítám dírkované průduchy neznámé funkce! Když je z něj u vytržení pan Cuketka, co teprve nebohá dítka?!
Následuje obdobná placatice, tentokrát obdélníkovitého tvaru (cca 8×15 cm). Je ještě o kousek sladší než předchozí kousek a stal se mým jasným favoritem. Ať už k uzenému lososu, nebo k sladké marmeládě, či máslu s medem, je fantastický!
Opět stejné praktické napůlení bochníčku, aby se nám všechny ty sendviče dělaly snáze. Nic nemusíte krájet a složitě vyměřovat. Za pozornost taky stojí to, že jíte v podstatě pořád jen dobroučkou kůrku! Finové si mě svou vysokou chlebotechnickou důmyslností naprosto získali. .)
Celou sérii ukončí tenhle placatý bobeček (průměr cca 8 cm). I když vypadá hodně podobně dvěma předchozím, chuťově se blíží spíše prvnímu bochníku – kyselejší, žitný, s dochutí po kvásku.
V univerzitní jídelně jsem si s tímto modelem koupil sendvič a bylo to opravdu roztomilé. Je kulatý, takže do něj bezvadně pasujou všechny kulaté věci – kolečka salámu, plátky zeleniny, policejní plácačky, balónky atp. – fantazii se meze nekladou!
Docela mě mrzí, že jsem těch chlebů nepobral víc – snad příště! Několik druhů ale ještě popíšu v článku o návštěvách restaurací.
Smetana
Tohle rozesměje asi každého Čecha, který smetanu zahlédne v obchodě. Já z ní byl úplně nadšený – bylo to totiž jediné slovo, kterému jsem z finštiny porozuměl! ;) Smetanu dováželi Finové dlouhou dobu z Ruska, nebo ji dělali sami doma. Teprve od šedesátých let ji začala vyrábět finská firma Valio.
Název smetana je matoucí, protože s dostupnými druhy smetany v Česku to nemá skoro vůbec nic společného. Není to ani sladká smetana na šlehání, ani zakysaná smetana. Je to hutně bílo-žlutá hmota, v chuti smetanová s jemně zakysaným podtónem. Něco jako mascarpone jemně říznuté zakysanou smetanou. Obsah tuku je 42%, textura je tedy velejemně hutná.
Smetana je výborná do omáček i na studenou kuchyni, plácnout se dá v podstatě na cokoliv. Já ji ochutnal na husté polévce s červenou řepou podobné boršči a s uzeným lososem – obojí je zabijácká kombinace. Doporučuje se i s blinami a kaviárem. Škoda, že jsem přivezl jen dvě malé butelky!!! Cena v předraženém gurmet shopu na letišti byla cca 1,5 euro.
Orgasmus!
Skoro bych to poslední foto nechal i bez komentáře, ale nedá mi to! Přesně tahle božská trojkombinace, kterou vidíte, mě bude ještě pořádně dlouho pronásledovat – finský chléb, jemně uzený losos a smetana. Jau, jau! Ta kombinace je natolik božsky rafinovaná, že já se jen znovu podívám na tuhle fotku a dostávám gastronomický záchvat první kategorie!!! Tohle jsem připravil z ještě čerstvých finských surovin a ihned mi bylo jasné, že toto se s improvizovanými surovinami bohužel nedá zopakovat. Zbývá jediná možnost – vrátit se co nejdřív do Finska!
Tak co, líbily se vám chlebíky a smetana? Ještě pro vás mám marmelády z polárního ovoce, nějaký ten ovocný alkohol, sýry, sobí maso a kupu fotek z obchodů a restaurací v Helsinkách. Natěšit se, tři, dva, jedna, start! ;)
Komentáře
Z chlebů doslova slintám.
Bylo by možno poodhalit roušku tajemství – mouka, kvásek, dlouhé hnětení pouze levou rukou 12ti panami s příjmením na F v sudé dny, jak se to peče?
Ne, že bych si to chtěl duplikovat, táži se jen ze zájmu.
Velevazeny Cuketka ma v clanku chybicku, nebo spise preklep :)
„Doporučuje se i s blinami a kaviárem.“ Predpokladam, ze tam ma byt „bylinami“ a tedy ze vypadlo tvrde „y“ :). Kazdopadne diky za skvelou recenzi – na chleba a pecivo si moc moc potrpim.
Hezky den…
My co jsme jeste zazili na skole rustinu vime, ze bliny jsou livance a ze pan Cuketka se nikdy nemyli:)
Agarwaen: bliny můžeš ochutnat:
Blinisbar, Maiselova ul., Praha 1
U modré růže, Rytířská 16, Praha 1
nebo více info: http://jidlo0.tripod.com/Ruzne/mix05.htm
nebo: http://dadala.hyperlinx.cz/slamo/slamor0040.html
Cuketka: Ta smetana je popsaná tak, že asi brzo pojedu do Finska…ach, ach
Presne tak!! Souhlasim s Pavlem. Agarwaene, opravovat gramaticke preklapy lze dle libosti i na jinych serverech. Treba centrum.cz je k tomu jako stvorene a vyradite se tam do uplneho vnitrniho naplneni ;-)
Panu Cuketkovi velmi dekujeme za bajecnou ranni chvilku slintani si do klavesnice ;-)
Jednorožec:
těch 12 panen určitě, zbytek zkusim zjistit! možná budu mít i jedne receptík na finský chleb v domácích podmínkách. Ta hmota je ale úplně makroskopická oslava celozrnosti :)
Agarwen:
měl jsem tam dát do závorky vysvětlení. bliny to jsou takové malé placičky, nebo spíš lívance, které milujou nejvíc rusové ke kaviáru. dají se ale i k ostatním rybím specialitám, nebo i na sladko :)
pavel:
jo a jo! :))) nene, překlepů tady občas mívám, ažaž…
Romana:
díky za doplnění, ten recept u Dadaly vypadá dost jednoduše! připojenée postřehy J. Seiferta o b linách a o vodce rovněž stojí za to :)
Luca:
:)))
ale tak chybička se vždycky najde a za každý podnět jsem moc rád!
Ups :) priznam se, ze mne neco podobneho napadlo, zvlaste kdyz se vetsinou v kulinareni pise „bylinkami“ a ne „bylinami“ a tak jsem to vyguglil, ale ted koukam, ze jsem se proste ve vysledcich vyhledavani spatne podival ;).
Omlouvam se, chtel jsem upozornit pana Cuketku, ten komentar potom mohl klidne smazat. Kazdopadne dekuju za vysvetleni, urcite to i pripadne dalsi neznalce nakopne, ale nekdo musel byt prvni zejo :). Rustinu jsem jeste malou chvilicku mel, ale i tak si sypu popel na hlavu, nejlepe popel, ve kterem je zabaleny dobry kozi syr ;).
Hezky den vsem…
proc??? proc!!!
ted tu taky slintam do klavestnice… ty bliny s kaviarem bych si taky dala, o dobrem chlebu s maslem a cibulkou nemluve…
ooops ;-) samozrejme je to klavesnice…
LOL drunka :D
klavestnice to je neco jako ty bliny tady, napsal sem je napoprve jako blbiny :))
jinak musím se rovnou přiznat že ochutnat všech asi šest druhů kaviáru s blinama jsem nestihl. mlátím hlavou do zdi, ale nestihl…. o důvod víc se tam někddy vrátit!
Pane Cuketko, přesně takovéhle chleby miluju. V našich podmínkách se dá něco velmi vzdáleně podobného koupit v Globusu pod názvem Kozácký chléb (pečou ho tam sami a je opravdu dobrý). Nicméně fiňáckým fajnovostem se to asi nevyrovná. Dávám si závazek, že po něčem podobném musím pátrat. Co takhle ty různé paneríe a culinarie a francouzské prodejny v Jindřišské?
cuketko, ona totiz takova klavestnice, je dost dobra blbina ;-)
jeste slovo o blinech a kaviarech a zacnu byt agresivni!!! hodne!!!! :-)
K pátrání o účelnosti popisované dírky uprostřed placatého chleba. Podobný kulatý tvar dírku uprostřed má i švédský chlebový suchar, který se prodává v miniobchůdku se švédskými potravinami v obchodech IKEA. Na jedné z ilustračních fotek interiéru kuchyně z nějakého skanzenu, která kdysi visela v oddělení kuchyňského nábytku jsem viděl, proč tam ta dírka je . Suchary byly navlečeny tou dírkou na na tenké bidlo zavěšené od vodorovně od stropu. Předpokládám, že to sloužilo jako ochrana chleba proti hlodavcům, kteří se v zimě stahovali k teplu do chalup. Škoda, že nám to nemůže potvrdit nějaký Olaf Johansson nebo Tapio Wirkalla
Ahoj pane Cee, jak to vidim, asi ti jeste nejake privezu. Z Ostoskeskusu:-)
Pane Cuketko, ve Finsku jsem ctyri roky zil a velice mi jejich uzasne uchylne gastronomicke zazraky chybi… prave proto je tu http://www.finnishfood.net! :) Ted zrovna je stranka v technicke rekonstrukci, ale da se od nich objednat alespon to nejnutnejsi, jako salmiakkikossu nebo ruzne druhy chleba, pripadne dokonce nejvetsi lifesaver na svete – hernekeitto.
Skoda, ze nemaji v nabidce naprosto excelentni finske cidery… :(
Ten kulatý crisp bread v IKEA je z Finska (alespoň ten můj byl).
pane cuketka, pohled na chlebik s lososem a smetanou mi zpusobil famozni zaludecni orgasmus. nemate doma jeste jeden podobny v zasobe? :-)
Dufíku, my těmhle šťavnatým fotkám jídla říkáme pornografické :-).
duf & Major:
dík, přesně tohle to mělo u čtenářů způsobovat :) když zavřete obě oči. mlžete udělat něco podobného. dobrý černý chlebik, losos, zakysaná smetana (třeba vylepšená o šlehačku) a troška pažitky nebo kopru…. :)
Uaaaaa…. slintam … zvlast pri pohledu na zminenou pornografickou fotku… a dvojnasobne pri vedomi, ze uzeneho lososa si jeste nejakou dobu jako tehotna nedam (bylo mi receno, ze z duvodu listeriozniho mam smulu). Tohle to mi delat je krute..
o tom lososiku budu premyslet, ale preci jen … sehnat tady v praze dobreho lososika za prijatelnou cenu, to neni tak uplne legrace. supermarkety maji jakesi podivne mrazene cosi, rybarnu tu zadnou nemam :-( ale jinak famozni clanecek, mnam.
:)
Chleby jsou úžasné, zkouším doma kváskové chleby. Už jsem objevila i tajemství koření Brotklee, které se používá v jihotyrolských chlebech. Také báječné, jen ta moje plynová trouba si s chleby rozumí jen málo…Díky pane Cuketko, článek je krásný, jdu snídat…
Finský chleba myslím v našich podmínkach napodobit nelze – kdoví proč? Nikdy nic není takové jako tam, kam to patří!!! Ale musíme zkoušez a zkoušet a vařit…jo, a ten losos na chlebu mi evokoval vzpomínku na jiný chuťový orgasmus – až zase budete někdy na severu, zkuste si někdy dát jejich nejběžnější a všude dostupný sendvič – bílý chléb s máslem,trochou majonezy a SILNĚ obložený čerstvými krevetami + lístek salátu…Jak prosté – u nás chuťově neopakovatelné, ač se snažím…Jo, teď to po sobě čtu, omlouvám se,tím severem v tomto případě myslím Norsko.Věřte mi, tam je taky co objevovat! Ale je to drahý…
Butterfly:
na ten krevetový sendvič jsem měl tip na podnik i v Helsinkách, ale byl zavřený. rozhodně to mám v záloze! díky :)
Jsem rada, ze preci jen existuji lide, kteri dokazi ocenit uzasnou finskou kuchyni. Myslim, ze v lokalnich podminkach, kde se predvadi kulinarie typu – smichej kecup s worcesterem a chili, vraz do toho pul kila nastrouhaneho eidamu a zapec atp zacina byt problem vychutnat si potraviny v „ciste“ a kvalitni verzi.
Finsko miluji a pokazde tam hoduji co hrdlo da. Tesim se na pane Cuketkovo pokracovani. A samozrejme slintam… :-)
Lanka:
už se to šrotuje, bohužel tento týden, je jeden z nejabitější za poslední dobu, takže krutě nestíhám. myslím ale, že čekání a další finské poklady se vyplatí! .)
Finsko… tak tak… je to uzasna zeme s vybornym jidlem… chvalim tento clanek i krasne fotky… ;)
black.heart:
teď na to kukam, je to fajne, i když jsem to dělal sám, uplně se mi vše znovu vybavilo a úpěnlivě slintám. musim se tam vrátit :)
Zijeme ted treti rok ve Finsku a chleba a ryby jsou to nejlepsi z finske kuchyne.
Ruisleipä znamena zitny chleba. V obchodech je k dostani spousta druhu mouky na ruzne druhy chleba…chystam se nekdy vyzkouset.
Ad 13 – ten kruhovy chleba se zavesovat pod strop kdysi proto, ze se pekl jen 2× rocne a byl to jediny zpusob, jak ho uskladnit. Ztvrdly chleba se pak macel v kave, mleku, polevce a pod. V obchodech je k dostani i suseny/ztvrdly zitny chleba…bud se dava do polevek, nebo z toho delaji chutovky. A finsky chleba je slany, na rozdil od svedskeho. Ten je vzdy sladky a take se hojne prodava ve Finsku.
Finský chléb, lehce nahřátý, s máslem (ideálně solené Oivariini) je ňamka první třídy. O lososové polévce, která je zmíněná v druhém díle ani nemluvit. I sladké pečivo je lahůdka, třeba vánočce podobná pulla, která je jako většina finských „dortíků“ plná kardamomu.
Nebo mléčný výrobek viili, o kterém nemám ponětí, jak by se mohl říct česky, nebo k čemu ho přirovnat.
Finská kuchyně a Finsko vůbec je celé tak nějak upřímnější. Díky díky za tento článek.
Omlouvám se za překlepy, po druhé sklence portského za sebe neručím.
V Kauflandu mají finský chleba – vyrobený v Německu. Ještě jsem nekoupil, ale vizuálně vypadá správně.