Švýcarský sýr pro pokročilé: Le Vacherin Mont d’Or
Těžkotonážní sýr Vacherin je poslední z velkých švýcarských sýrů, který jsem se dosud neodvážil ochutnat. Dnes večer však padlo poslední sýrové tabu a smradlavý velikán to rozbalil naplno ;) Pokochejte se s panem Cuketkou a unikněte alespoň na chvíli pasterizovanému peklu á la EU…
Ze švýcraských sýrů jsem ochutnal všechny hlavní značky (vše zakoupeno/dovezeno originál ze Švýcarska) jako jsou Gruyère (můj nejoblíbenější), Appenzeller (zlatý standard), Emmentaler (originál mustr pro český „ementál“), Sbrinz (švýcarský parmezán), Raclette (potrava pro můj „rakletovač“), Tête de Moine (božské kudrlinky) nebo Schabzieger (pikantní kuriozita s čerstvou trávou). Dnes večer přišla konečně řada na sýr Vacherin ;)
Le Vacherin Mont d'Or (s AOC certifikací) je na první čuch velmi aromatický poloměkký zrající sýr s krustou na povrchu, zabalený v devěné dózičce. Cena 9,80 CHF (190,– Kč) za cca 400g. Je vyrobený z termizovaného mléka (termizace = zahřátí mléka na teplotu 57–68°C po dobu 15 sekund pro prodloužení trvalivosti, nejedná se o pasterizaci), což je pro švýcraský sýr trošku netypické. Všechny výše uvedené jsou výráběny z mléka nepasterizovaného (lait cru, rohmilch) – ano, švýcaři nedovolili žádné ústupky tradiční chuti a raději stokrát zvednou bezpečnost, než aby zvolili alibi v podobě pasterizace.
Docela mě zajímalo jak se sýr podává a tak jsem zabrousil na oficální web, kde najdete originální recept, jak Vacherin servírovat. Švýcaři doporučují sýr zabalit do alobalu, proděravět krustu vidličkou, zasunout dva stroužky česneku a zalít 1dcl bílého vína. Sýr se potom při 200°C zapéká v troubě. Předpis jsem dodržel bez debat, protože jsem se s touto úpravou setkal poprvé.
Výsledný sýr překonal má očekávání. Agresivní smrádek se teplotou a vínem trošku uklidnil. Sýr se vyjídá rovnou z dózy lžičkou a klade se přes vařené brambory nebo chleba. Já použil vařené brambory a myslím, že tahle dvojice si byla navzájem souzena :o) Ekstasi jsem dovršil bílým vínem, které jsem objevil v ledničce (Irsai Oliver, Templářské sklepy Čejkovice). Musím dodat, že po konzumaci jsem měl problémy s viděním, chůzí a udržením vědomí ;))
Nevím, kde tenhle sýr koupit u nás, seznam mlčí :( Pokud ovšem pojedete do Švýcar, přidejte Vacherin na svůj „must-eat list“!
Pro příští sýrovou ukázku mám v lednici uložený sýr Gruyère Kaltbach, zrající v jeskyních a taky průběh a popis typické švýcarské fondue s podrobným receptem.
Komentáře
hele.. tak teď jsi mě namlsal, Pane Cuketko! takové chutě na sýry… sakryš… já zase byla svýho času „ulítlá“ na takové ty francouzské dortové.. plísňové… mňaminka… :)) tak já jdu raději spát.. jo? to by nedopadlo, v noci se cpát sýrem :))
[...] Appenzeller je jeden z velkých švýcarských sýrů, o kterých jsem už psal. Jedná se o tvrdý sýr z nepasterizovaného kravského mléka (jak jinak!), plochý bochník o hmotnosti cca 5-7. Tak jako všechy velké sýry Švýcarska se neprodává pod firemní značkou, ale výhradně pod regionálním označením. To znamená, že např. sýr Appenzeller se vyrábí v několika různých sýrárnách ašak pouze v regionu Appenzell. [...]
[...] Tenhle Vacherin už pomalu pochodoval ;) WOW! [...]
[...] Smradlavá záplava sýra Vacherin Mont d’Or: [...]
jeden odkaz pro pana Cuketku a všechny sousedy ze šestky
http://www.olin.cz
vinárna, kde mimo jiných je k zakousnutí i Tête de Moine
Díky za tip!
Včera jsem si ho přivezl a hledám o něm info ;) Koukám jak vyoraná myš, že se zapéká – není to škoda :)
BTW málem jsem ho nedostal do letadla, kvůli novým bezpečnostním standardům. Prej je to tekutina :)
Oruto:
no je to jen jedna z doporučených metod podávání, já bych se mu vůbec nebránil ani klasicky za syrova… to s tím letadle mě dostalo :D
Mno dovezl jsem si dva ;) že bych dal jeden za tepla? koukal jsem na recept a zdá se mi 25 minut při 200 stupňů nějak dlouho… mohu se zeptat, jak dlouho ho zapékat?
Já jsem jel přesně podle receptu a bylo to výtečné, on je to přeci jen macek a než se celý prohřeje chvilku to trvá. +/- 200st. a 20min bylo perfekt :)
Zdravim, dostal jsem tento syr k narozeninam. Kupen byl v Ostravě v CHEESY – nově otevřena pobočka tohoto zajmavého obchůdku. Zatim mi „provoňuje“ lednici tak jsme zvedavy. Jinak zajimavy web pane Cuketko!
Sýr je k dostání v prodejně GUSPE v Brně na náměstí Svobody 15 – Kleinův Palác. http://www.guspe.cz
Dnes jsem ho koupil v Makru…
Zdravím všechny milovníky sýra. Tohle je super web a tenhle článek je pochoutkový. Jestli tenhle sýr někde najdu, tak ho koupím. Ohřála jsem si prozatím aspoň nakládané syrečky :) Ale je to taky dobrota.
Joooo, tak na to už se taky moc těším. Občas koupíme celoroční variantu, ale příští týden bude ta zimní, jupí ;-)