Velká zimní soutěž pana Cuketky

Bum! Bang! Pan Cuketka vyhlašuje poprvé ve své historii opravdickou čtenářskou soutěž o ceny! Vyzkoušejte si alespoň jednou, jaké to je, být panem Cuketkou – uvařte fantastické jídlo/drink, popište recept, udělejte fotku a vyhrajte jednu ze tří skvělých cen…

Oč běží?

Věřím, že se ve vás čtenářích skrývá spousta netušeného potenciálu a tak budu po celý prosinec číhat ve své emailové schránce na vaše skvělé recepty s fotografií. Tři z vás, kteří mě nejvíce zaujmou, získají věcné ceny. Všichni ostatní pak získají moje neskonalé uznání a podíl v jedné z hurá akcí pana Cuketky ,)

Je to pouze na vás, jak to uchopíte. Podmínkou je něco zajímavého připravit, popsat a vyfotit. Může to být třeba váš oblíbený koktejl, domácí svíčková, chrumkavý salát, desetipatrový dortík nebo nějaká šťavnatá pečínka. K výhře nepotřebujete ani dokonale zvládnutou fotografii ani ultra precizní a náročnou specialitu. Pan Cuketka si cení především originalitu a vtip!

Už teď se mi sbíhají sliny, tak doufám, že mě nenecháte hladem. Pokud se chcete zúčastnit, proleťte si prosím rychle pravidla a šup, šup do kuchyně! Třiii… Dvaaa… Jednaaaaa… START!!!

Pravidla soutěže

  • email pro příjem receptů je info(zavináč)cuketka(punitk)cz
  • součástí receptu musí být krátký! a vtipný popis a jedna fotografie
  • formát fotografie: JPEG, max. velikost 500 kB, bude upravena
  • na fotografii musí být někde vyfocen čitelný nápis „CUKETKA.CZ“, nebo musí být dodána další fotografie, která osvětluje původ fotografie nebo potvrzuje její originalitu (např. foto s autorem :)
  • všechny recepty budou průběžně zveřejňovány zde, seřazeny dle data
  • soutěž probíhá od 2.12. do 31.12, vyhlášení výsledků proběhne 15.1.
  • vítěze určí zcela autokraticky pan Cuketka
  • hodnotí se nápad, originalita, vtip, šťavnatost, křupavost a úžasnost!
  • pan Cuketka nebude přísný ;)

Ceny pro tři nejlepší z vás!

  1. Kávovar na espresso Moka Express Bialetti
  2. Sklenka na víno Riedel „O“ Pinot Noir
  3. Lahev (500ml) řeckého olivového oleje Sitia 0,3

Následují recepty v pořadí, v jakém byly doručeny:

Sladký broskvomangochilli kuře aneb jak nakrmit 7 lidí

Suroviny pro 7 strávníků:
  • 6 kuřecích prsou
  • broskve ( v plechovce..)
  • mango
  • cibule, zelenina, kukuřice
  • trochu suchého Martini cca 1 dcl
  • koření ( sůl , sladká sojová omáčka, sušená domácí petržel, bílý pepř, chilli, koření co doma najdete podle chuti )
  • a jako přílohu brambory tak jak je máte rádi.

Příprava: Večer očistit kuřecí prsa, osolit, trochu opepřit, okořenit, sojová omáčka ( sladká, ne normální slaná ) a docela hodně moc drcené sušené domácí zelené petržele, pokapat olejem (byl použit olivový olej, speciálně pro Mr Cuketku si nepamatuji značku ale byl z Kréty :) a nechat odpočinout do dalšího dne. Prsa jsem neklepal, nekrájel , pouze naložil. Následující dopoledne si nachystat zeleninu (v tomto případě paprika a kukuřice) a cibuli (nejlepší tzv svazečková, ale jak je vidět z fota bylo ji málo takže bylo nutno použít i normální). Na rozpálenou pánev se přesunou celé kuřecí prsa ( pouze jsem nakrojil kraje ) a na přirodně začít opékat , zároveň jsem přidal na kraj pánve broskve a po otočení masa jsem přidal zeleninu . Jakmile bylo maso skoro hotové podlil jsem suchým Martini , vytáhl jsem kuřecí prsa , přidal čatní z manga , promíchal se zeleninou , pořádně okořenil chilli, dopil Martini co zbylo :) a šup s tím na stůl.

Chuťovka proti upírom

Suroviny:
  • syr Feta
  • cesnak
  • olivový olej
  • mletá červené paprika
  • bylinky

Příprava: Syr nakrájame na kocky asi 10×10 mm. Do trochy olivového oleja pretlačíme cesnak podľa chuti, môžeme poprášiť mletou paprikou alebo francúzskymi bylinkami. Zmesou polejeme kocky syra. Podávame chladené s chlebíkom. Najlepšie k vínku. Popíjame a pojedáme zásadne s partnerom, inak večer žiadne bozkávanie nebude. ;-)

Perníčky!

Tento recept jsem ziskala od sve tchyne, a je uzasny. Pernicky jdou konzumovat hned po upeceni, odpada „kamenny“ mezistupen, takze je neni treba pect mesic pred Vanoci jen proto, aby zmekly.

Suroviny & Postup:
  • 5 vajec
  • 350 cukr krupice
  • 1 vanilkovy cukr
  • 1 maslo (muze byt Hera)
  • 10 lzic tepleho medu (na to je skvela mikrovlnka)

Vse slehat v robotu asi 10 min., pak zamenit metlu za hnetac a pridat:

  • 1 kg hl. mouky
  • 2 lzicky sody
  • citronova kura
  • pernikove koreni (anyz, badyan, skorice, popr. nove kor.) – lze koupit hotovou smes, cca 1 lzici
  • prášek do perniku, 2 lzicky
  • kakao, cca 2 lzice – zalezi na tom, jak ktere kakao barvi, klidne je mozne jeste lzici pridat

Zpracovat v hnetaci a nechat ulezet min. 1 den, max asi tyden. Do tri dnu v teple, jinak po 2 – 3 dnech uložit do chladu. Pred pecenim potiráme vodou! Aby pernik nabehl do vysky a nerozpekl se do sirky.

Jeste k tomu patri recept na polevu, ktera se nedroli. Na 1 bilek 200 g mouckoveho cukru dobre prosateho, lzicka zelatiny a trosku kyseliny citronove. Trosku zelatiny nechame na lzicce nabobtnat v trosce vody asi 3 min, svarime kyselinu s vodou – na dno plechoveho hrnecku, vmichame zelatinu tak, aby se nezacala varit – uplne rozpustit. Smichame s bilkem a primichavame cukr. Neslehejte! Hrozi preslehani! Nemichame dlouho!

Nadívané vepřové koleno pečené na černém pivě

Suroviny:
  • 1 větší zadní vepřové koleno
  • 1/4 kg mletého masa
  • 1–2 nožičky tenké klobásy (třeba „čertíci“)
  • 2 menší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • strouhanka
  • 2 vejce
  • sůl, drcený kmín, pepř, majoránka
  • 1/2 l černého piva

Příprava: Z kolena vyřízneme kost tak, aby nám zůstala neporušená kapsa (nebo rukáv, jak kdo chce). Vetřeme sůl a kmín zvenčí i zevnitř a necháme chvíli odležet. Mezitím připravíme náplň z mletého masa, ze kterého vymícháme klasickou sekanou (přidáme vejce, jednu nasekanou cibuli, polovinu utřeného česneku, sůl, pepř, majoránku, kmín a trochu strouhanky). Koleno naplníme směsí a dovnitř zasuneme klobásku. Do pekáče rozprostřeme druhou nasekanou cibuli a zbytek česneku, na to položíme koleno, přelijeme pivem a zvolna pečeme asi dvě a půl hodiny. Podléváme pivem, tuk si pustí samo. Podáváme za tepla i za studena.

Doporučená příloha: Hořčice, křen, čerstvý chleba a pivo

Vepřová panenka pečená v parmské šunce se smetanovými bramborami

Ingredience pro 2 porce:
  • 300 g vepřové panenky
  • 100 g parmské šunky nebo dobré uzené slaniny
  • 100 g parmezánu
  • 5 brambor
  • 1 x smetana na vaření
  • 1 x deci bílého vína
  • 3 x stroužek česneku
  • 1 x lžíce olivového oleje
  • svazek jarní cibulky
  • oříšek másla
  • čerstvě mletý pepř, sůl, čerstvá bazalka,
  • rajčata na oblohu

Příprava: Panenku vcelku osolíme a opeříme, pokapeme olivovým olejem a obtočíme plátky parmské šunky nebo slaniny, zabalíme do alobalu či folie a necháme v lednici chvilku odpočinout, aby nám držela tvar.

Mezitím si oloupeme brambory a nastrouháme na tenčí plátky. Pro zrychlení je povaříme asi 7 minut v mírně osolené vodě. Vymažeme zapékací misku změklým máslem a vysypeme menším stroužkem jemně nasekaného česneku. Brambory vysypeme do misky a smetanu rozředíme asi 2 lžícemi vody a přidáme lžičku soli a opepříme. Přelijeme do brambor a posypeme parmezánem. Pečeme na 180 stupňů 30–40 minut až nám sýr vytvoří zlatavou krustičku.

Rozehřejeme si pánev, na kterou dáme asi lžíci olivového oleje a obalenou panenku na ni po všech stranách zprudka opečeme. Vyndáme z pánve a do výpeku přidáme máslo, 2 česneky vcelku orestujeme a zastříkneme vínem. Panenku dáme do nádoby, v které jí dopečeme a podlijeme výpekem. Přidáme jarní cibulky a pečeme asi 15 – 20 minut na nižší teplotě než brambory, které můžeme stále nechat v troubě, aby nám nevychladly.

Maso necháme odpočinout a nakrájíme na porce, upravíme na talíř podle svého vkusu, přelijeme omáčkou a přidáme brambory a oblohu dle sezony.

Rychlo pizza

Suroviny včetně popisu: …když manželka není doma a děti zlobí, tak při příslibu pizzy k večeři jsou docela hodné. A aby to dalo co nejméně práce, tak jako základ použiji libanonský chléb, rajčatový protlak pomazat placku, osolit, trochu oregána, nebo bazalky. Jako druhá vrstva příjde to, co nám zrovna zbývá v ledničce plus trochu zeleniny, u které jsem si jistý, že jí děti nebudou plivat. Na přiložených fotografiích je 1. šunková s rajčaty a olivami plus sýr (eidam 30%); 2. špenát, kukuřice a sýr 3. rajčata, paprika, sýr. Zbývá jen vložit do předehřáté trouby na cca 12 minut a je hotovo. Od pravé pizzy k nerozeznání :-). Aspoň děti si zatím nestěžovaly…

Jurášovy zapékané brambory

Suroviny včetně popisu: Vezmeme si přesně tolik bramborů, kolik chceme sníst, dobře je umyjeme, neloupeme, neškrábeme, jen je nakrájíme na dílky, např. jako když se krájí pomeranč – optimální je na 8–12 dílků dle velikosti brambory. Takto nakrájené brambory vložíme do zapékací misky nebo remosky, posypeme mletou sladkou paprikou (sladkou proto, že nemám rád ostrá jídla), se kterou nemusíme šetřit (doporučuju papriku od Kotányi nebo jak se to píše), osolíme a pokropíme olivovým olejem (nebo rostlinným, ale s oliváčem to je lepší). Pak to jednou až dvěma rukama vše dobře „prohněteme“, ale tak, abysme nerozlámali ty nakrájený kousky brambor a pečeme ve vyhřáté troubě nebo v remosce do tý doby, než to je hotový. Během pečení průběžně brambory kontrolujeme, promícháváme a ochutnáváním zjišťujeme, zda je tato pochutina už hotová. Pokud brambory připravujeme v zapékací misce, doporučuju ji zvrchu přiklopit alobalem. Podávat můžeme i jako přílohu, ale já osobně mám tyto brambory jako hlavní jídlo, k čemuž je ovšem ještě nutný mít spešl „majonézu“. Ta se připraví následovně. Suroviny pro majonézu pro 2 lidi – malý bílý choceňský jogurt, malá Zárubova majonéza v takový tý „krabičce“ jak v tom bejvá termix (maj např. v Tescu jako Tesco majonézu, Zárubova je fakt nej), 3 až tři stroužky česneku, nebo dle chuti i víc, sůl. To je vše :o) Do misky kidneme jogurt a majonézu a dobře promícháme. Pak přidáme buď najemno nakrájenej, nebo v takovým tom udělátku rozmašírovanej česnek, osolíme a znovu dobře promícháme. Teď to ochutnáme a dle chuti případně ještě osolíme a přidáme česnek. Je dobrý, aby si ta majda mohla taky chvíli odpočinout v ledničce, než se servíruje, aby se chuť česneku stačila hezky rozvinout :o) No a pak už jen servírujeme brambory na talíř, na kterej si můžeme kidnout trochu tej majdy, buď přímo na brambory, nebo vedle, a konzumujeme… Mňam :o))) Přeju dobrou chuť ;o)

(tady odkaz na postup s fotkama mimo soutěž)

Myši

Suroviny:
  • 2 velká vepřová filátka
  • 6 rajčat (větších a pevných)
  • cca 20 plátků slaniny (delších nepotrhaných proužků)
  • párátka
  • sůl, pepř
  • zapékací miska
na omáčku:
  • 2 zakysané smetany (hustější, např. od Ramy Cremefine)
  • 2 polévkové lžíce dobré sladké mleté červené papriky (maďarská je nejvoňavější)
  • sůl a lžičku sypké vegety nebo podobné směsi (lze použít též půl bujónové kostky), sklenka koňaku
na Spätzli:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 3 celá vejce
  • sůl
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 dl vlažné vody
  • sušená petrželka (popřípadě nasekaná čerstvá)
  • síto jako na halušky, plný hrnec horké osolené vody

Příprava: Filátka odblaníme a nakrájíme na cca 3cm špalíky. Rajčata překrojíme na polovinu a z každé půlky nakrájíme tak 3 dílky (ani velké ani malé, prostě tak akorát). Filátko položíme na plátek slaniny, na vrch filátka posadíme rajčatový dílek, slaninou obalíme filátko i s rajčetem a spíchneme párátkem, aby vše drželo (viz přiložený obrázek, jednoduchost sama). Takto připravíme všechny kousky masa a naskládáme do zapékací misky. Teprve nyní posolíme a opepříme (čerstvě mletým pepřem a solí nejlépe hrubou mořskou – je jemnější na chuti). Toť vše! Zapékací nádobu nevymazáváme a v žádném případě ničím nepodléváme! V horké troubě filátka pustí tolik výborné šťávy, že se budeme divit. Rozpálíme troubu na 220 °C (horkovzdušnou) a 12 minut zprudka zapečeme. Všechna šťáva z rajčat vyteče a spojí se s rozpečenou slaninkou (budeme potřebovat na omáčku). Dobrá rada: připravte si filátkové balíčky již den předem – jejich kvalitu to nepohorší, naopak vůně lépe přejdou do masa. Šťavnatá filátka jsou hotová a uchováme je někde v teple ještě pár minut než stihneme naservírovat.

Omáčka je jednoduchost sama. Dva kelímky kysané smetany vyklepneme do kastrolu a zasypeme mletou sladkou paprikou, metlou rozmícháme před vlastním zahříváním. Ještě za studena ochutíme solí, popřípadě vegetou či kouskem bujónové kostky a zvolna zahříváme na kamnech. Nepřesolme, okořeňme jen lehkou rukou. Když je papriková smetana zahřátá, přilijeme všechnu šťávu z pečeného masa a ta dá omáčce ten správný říz. Chuť rajčatové šťávy se slaninou je fantastická. Dobře společně na plameni prošleháme a závěrem přilijeme malou sklenku koňaku. Necháme odvařit alkohol a výborná omáčka k masu je na světě za necelých 5 minut naší mírné péče.

Mezitím se nám vaří voda na spaëtzle. Všechny zmíněné ingredience na tuto přílohu smícháme v míse a vznikne nám takové hustější lité těstíčko. Když se voda vaří, položíme na hrnec děrované síto na halušky a obsah mísy do síta vlijeme. Stěrkou propasírujeme přes otvory v sítu do vroucí vody a jen co spaëtzle vyplavou, tak za další 2 minutky jsou hotové. Slijeme přes síto a můžeme podávat. Pro mě je to nejjednodušší receptura co znám, která na první pohled vypadá, že se kuchař „sakra nadřel“ :-) A též mohu slíbit, že recept nikde jinde nenajdete, neboť je to náš rodinný originál. A proč mu říkáme „Myši“? Snad proto, že to jako myška s ocáskem zdánlivě vypadá. Ale je to blbost! Asi proto, že se nám to líbí a nového hosta to spolehlivě vždy vyděsí. Za vše, co jsem zde popsala „ručím“, všechny milovníky dobrého jídla zdravím!

Ovocný cobbler

Suroviny & postup: Vezmeme kopu ovoce o hmotnosti kolem jednoho kilogramu (např. hrušky, švestky, meruňky, lesní ovoce, jahody, banány i rebarboru – vše dle libosti, chuti a možností), zasypeme cukrem, zakápneme trochou balzamikového octa a povaříme, dokud nepustí šťávu. Nalijeme do zapékací misky a připravíme si těsto. Na to si nejprve uděláme drobenku ze 125 g másla, 250 g mouky (doporučuji celozrnnou pro lepší chuť) a prášku do pečiva. Pak přidáme 70g cukru, 150 ml podmáslí a špetku soli. Všechno prohněteme, vytvarujeme koule o velikosti větších pingpongových míčků a rozložíme po směsi. Necháváme mezery, protože koule nabudou. Lehce posypeme cukrem, šupneme do trouby na 190 °C a do půl hodiny je hotovo. Dá se jíst i za studena, ale životnost se počítá zpravidla na minuty od vyjmutí z trouby.

Jablkový koláč

Suroviny (3 osoby):
  • 700 g jablek, nejlépe nějaká kyselejší odrůda – oloupaných a nakrájených (kostičky nebo plátky)
  • 150 g strouhanky
  • 75 g másla
  • 80 g cukru (moc dobrá je i sušená třtinová šťáva Rapadura)

Postup: V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cukr a za stálého míchání rozpustíme,přisypeme strouhanku a mícháme až se máslo do strouhanky pěkně vpije a strouhanka se trochu osmaží. Do vymaštěné formy nebo plechu klademe vrstvu jablek a strouhankové směsi, 2 x opakujeme. Pečeme na 150 stupňů asi 1 hodinu.

GLOBÁLNÍ MYŠ MAASCH

Trocha Arábie:
  • 2 kuřecí prsíčka (lepší je vykostit si kuřecí stehna – je s tím víc práce, ale maso je šťavnatější), případně odpovídající množství libového vepřového
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 3 lžičky bílého vinného octa
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky sumahu (nemusí být)
  • ¼ lžičky římského kmínu
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky pepře
  • 1 lžička oleje (na smažení)

Prsíčka nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek pokrájíme nadrobno a smícháme s kuřetem a dalšími ingrediencemi a necháme marinovat (záleží na tom, kolik času zbývá do oběda a jakou máme výdrž, minimum je hodina). Pak všechno vyklopíme na pánev a smažíme. Finální výrobek by měl být suchý (tzn. bez tekutiny z masa a cibule). Pokud má tendenci se připalovat, dolijeme trochu vody (ne moc – tak 2 – 3 lžíce).

Trocha místní klasiky jako příloha:
  • brambory – na kolik si kdo troufne
  • sůl, kmín, česnek, olej

Oškrábeme brambory, nakrájíme na malé části co možná nejvíc podobné kostkám (1×1 cm), jak Pán Bůh a brambory dají. Vsypeme do pekáčku, osolíme, okmínujeme, prolisujeme česnek, zalijeme olejem, promísíme. (Nebojíme se být velkorysí, zvlášť co se česneku týče! Pět šest stroužků ještě nikomu neublížilo!) Dáme do předehřáté trouby (cca 220 stupňů) a pečeme, až brambory na okrajích hnědnou (cca půl hodiny).

A trocha ňecka:

Podáváme s tzatziki, případně s některou z českých variant – mně osobně nejvíc vyzkoušené originály připomíná tohle:
  • 1 zakysaná smetana (stačí light)
  • okurka – množství podle chuti
  • česnek – množství podle chuti (základ jsou dva stroužky)
  • koření tzatziki (libovolná z průmyslově vyráběných variant, cca 1 – 2 lžičky)
Okurku nahrubo nastrouháme a poctivě vymačkáme. Smícháme se zakysanou smetanou, přidáme prolisovaný česnek a koření. Dáme vychladit. (Kamenována už jsem byla, umíte-li či jste-li zvyklí na jiné, daleko lepší, volně nahraďte vlastním receptem.) Arangement dle schopností kuchaře. Na odpoledne nezveme návštěvy. Dobrou chuť!

PAPARI CHAAT

Ingredience (3–4 porce):
  • 3 malé brambory
  • 1 menší cibule
  • rajčata v konzervě
  • kysaná smetana
  • chunky chaat masala
  • garam masala
  • bake rolls
  • špetka soli
  • a dále co dům dá – v našem případě:
  • dýňová semínka
  • chipsy ala Lupeto
  • smažená cibule (z vietnamského tržiště v Malešicích)

Uvařte brambory ve slupce a ještě zatepla je oloupejte a rozmačkejte v misce spolu s najemno nakrájenou cibulkou a přiměřeným množstvím rajčat z konzervy (cca polovina konzervy). Vše důkladně promíchejte a přidejte vrchovatou lžičku koření chunky chaat masala (dostanete ve speciálním obchodech s indickým kořením) a špetku soli. Směs nechte v ideálním případě několik hodin rozležet. Na talířek narovnejte několik kousků bake rolls (nejlepší jsou s cibulovou příchutí) a bramborových chipsů Lupeto. Na křupavé aranžmá postupně nakydejte připravenou směs. Na závěr přidejte lžíci kysané smetany, kterou můžete libovolně nazdobit, např. dýňovými semínky, smaženou cibulkou či jinou pochutinou. Vše pak ještě jemně poprašte kořením garam masala. Podávejte s malou lžičkou, ale nejlepší je pustit se do toho pěkně po indicky přímo rukama.

Žampiónové knedlíky se zelím a uzeným tofu

Ingredience:
  • 8 rohlíků nebo housek
  • 200 g žampiónů
  • 4 vejce
  • 0,5 l mléka
  • 350 g hrubé mouky
  • petrželka
  • olej, cibule, sůl

Na oleji zpěníme na kostičky pokrájenou cibulku a přidáme očištěné a na plátky nakrájené žampiony dusíme do změknutí. Rohlíky rozkrájené na kolečka polijeme mlékem s rozkvedlanými vejci, přimícháme mouku, petrželku a podušené žampióny, osolíme a vypracujeme těsto. Knedlíky vaříme v páře 15–20 min. Podáváme se zelím, které si každý připraví podle své chuti a s cibulkou smaženou spolu s uzeným tofu.

Bulgurové žluto

Suroviny (pro cca 6 lidí):
  • 2 šálky bulguru
  • červená paprika
  • červená feferonka
  • 5 středních rajčat
  • 2 cibule
  • po plechovce fazolí (lépe cizrny) a kukuřice
  • lžíce piniových oříšků
  • zeleninový vývar (0.5l; + lžíce kečupu)
  • arašídový olej
  • lžička koriandru (semínka)
  • špetka kurkumy
  • špetka římského kmínu
  • sůl
  • petrželka (na ozdobu)

Postup: Bulgur propláchneme, zalijeme na hodinu a kousek vlažnou vodou a poté přecedíme. Připravíme si najemno nakrájenou cibulku, na kostičky pokrájíme rajčata a papriku; feferonku na proužky, ale pozor na očka a další sliznice! Rozpálíme arašídový olej (který lahodně souzní s ořechovou chutí bulguru a použitým kořením), zesklovatíme na něm cibulku a přidáme piniová semínka, podrcený koriandr (pokud nepoužijeme nať), kurkumu a mletý římský kmín. Chvilku smažíme; přidáme papriku, rajčata a feferonku; zanedlouho vsypeme bulgur a promícháme. Zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme pod pokličkou jako rýži, zabere to ani ne 10 minut. V polovině vmícháme fazole (či cizrnu) a kukuřici. Necháme dojít v hrnci. Servírujeme zdobené pažitkou a pojídáme až se nám dělají boule za ušima.

(další fotky přípravy mimo soutěž zde)

Ryba v myčce nádobí (nejen silvestrovský recept)

Suroviny pro 1 odvážnou osobu:
  • 1 porce tresky, lososa nebo jiné ryby
  • 1 lžička oleje
  • pár kapek citrónové šťávy
  • sůl, bylinky nebo další koření podle chuti

Postup: Rybu z obou stran osolíme, posypeme bylinkami nebo jiným kořením, zakapeme citrónem a olejem a nadvakrát zabalíme co nejhermetičtěji do alobalu. Vložíme do horního koše v myčce nádobí a spustíme program s nejvyšší teplotou včetně sušení. Jakmile myčka domyje, je ryba měkká a připravená ke konzumaci.

Ať už vás k vyzkoušení přiměje cokoli včetně této vypečené Cuketkovy soutěže nebo datum 1. dubna v kalendáři, alespoň odolejte použití veškerých mycích přípravků. A také počítejte s tím, že 1. to trvá zbytečně dlouho, 2. z myčky není cítit žádná libá vůně jako při jiných způsobech vaření, 3. myčka obvykle nemá okýnko, tak se člověk nemůže kochat ani pohledem…

Silvestrovské kuřecí stehno

Potřebujeme:
  • 4 kuř.čtvrtky
  • sladkokyselé zelí
  • slanina
  • máslo
  • sůl
  • cibule
  • grilovací koření
  • jako příloha např. bramborový knedlík

Postup: Do pekáčku dáme zelí, na něj položíme na kolečka nákrajenou cibuli a plátky slaniny a dáme na to kuřecí čtvrtky, které jsme posolili, posypali grilovacím a proložili slaninou , přidáme kousky másla a pečeme při 180°C cca 1,30 hod. Jako přílohu použijeme bramborový či chlupatý knedlík, ale dobré jsou i brambory .K tomu pivečko a je to mňamka se vším všudy.

Beef jerkies s jablkom

Suroviny & postup: Zoberieme 1kg krasnej hovadzej rostenky uz u masiara nakrajanej na 4mm platky, doma maso na noc nalozime do nalevu zo sojovej a worcesterskej omacky v pomere 1:1, suseneho cesnaku a cibule, soli, korenia a rozdrtenej susenej chili papricky. Horkovzdusnu trubu zapneme na 60–65 stupnov a teraz pride napad, vtip a originalita, pretoze platky masa zavesime na vianocne haciky na salonky a takto ich zavesime na rost umiestneny v najvyssej pozicii. Zacneme kontrolovat po 8 hodinach, jerkies po jednom vyberame, ked dosiahnu spravnu konzistenciu, a ta je presne medzi spongiovitostou na jednej strane a vysusenostou na druhej. Spravny jerky je suchy, ale nelame sa a nepraska pri jedeni. Stavnatost a krupavost dosiahneme pozitim stavnateho a krupaveho jablka, minimalne hodinu po dojedeni beef jerkieho, pretoze beef jerky, to je chut ktora trva a trva.

Medové kuře

Suroviny & postup: Kuřecí stehna naložíme do medové marinády (nejlépe den předem), poté dáme do pekáčku, podlejeme marinádou a pečeme do zlatova. Při pečení nezapomene stehýnka polévat marinádou (čím více, tím lépe).

Marináda se vytváří následovně: Do hrnce dáme asi 4dcl bujónu (může být z masoxu), přidáme 3 polévkové lžíce medu, 2 lžíce sójovky, půl lžíce zázvoru – proženeme varem a přidáme ješte 2 – 3 lžíce červeného vína.

Ke kuřeti podáváme nejlépe americké brambory (a můžeme zapíjet oním načnutým červeným vínem:)

Bobišovy játrové těstoviny

Suroviny:
  • Kuřecí játra
  • Pórek
  • Jablko
  • Sůl, pepř, kari
  • Solamyl
  • Smetana
  • Olej
  • Červená a žlutá paprika (nemusí být)
  • Tagliatelle
(množství každý dodá, jaké mu vyhovuje nebo podle toho, kolik toho zbylo v ledničce)

Postup: Jak panička vařila? Na oleji trošku osmažila nakrájený pórek a kostičky oloupaných jablek z babiččiny zahrádky. Pak přidala na kousky nakrájené játra, smíchané s kari, solamylem a pepřem (všeho jen trošku) a osmažila to. Já si myslím, že už teď to bylo dobré dost, ale panička tam ještě přihodila kousek nakrájené červené a žluté papriky (prý to být nemusí), zalila trošku vodou a potom přidala smetanu, osolila, a bylo to hotovo. Mezitím uvařila těstoviny – tagliatelle – a servírovala…

(tento recept poslal pes Bobiš)

Reklama

Komentáře

No zkusim se zucastnit ted jeste jak dostat to logo do nedelniho obeda , ktery jsem nafotil ale bez loga , heh to ma clovek zato ze je liny pres vikend poustet pocitac .))

Martin:

jde mi pouze o prokazani puvodu fotografie, tak staci kdyz prilozite nejake jine foto s podobnym prostredim, ze ktereho to bude jasne, ze je to originalni foto. uz se tesim :)

a vsichni ostatni lenivci: copak je to s vami?? nechate neboheho cuketku vyhladovet??? pekny ceny na vas cekaji :)

no ja mam typicke fotografie pokrmov na kuchynskej linke, takze to je najmenej dokazat ze su moje… je to jednoduchsie ako nafotit s logom… moze byt?

nafotim aj linku samotnu…

No neboj cuketko, určitě budeš zavalen maily. Mám tedy čas do konce prosince, teď jen vymyslet co a jak. Už se těším!

madeleine:

muze byt urcite, to pravidlo s napisemjsem napsla dost blbe, upravim to. jde mi jen o to at z fotek jasne poznam ze je to dilko vase a ze je urcene pro tuto soutez. napis „cuketka.cz“ je nejlepsi, ale samo ze to jde i jinak :) tesim se!!!

marmelada:

no hezky promyslet, zrealizovat a sup sem s tim! tesim se velmi!

a beres i tymovou praci?
ja si totiz budu nekde muset vypujcit funkcni kuchyn, a jak to tak vypada, bude z toho kolektivni dilo … zatim mam rozjednane dva soutezni tymy, takze by z toho mohl alespon jeden pouzitelny vysledek byt … ;-)

Pro nechápavé – dotaz k prvnímu receptu. Opravdu je dávka pro 7 lidí a dělá se ze 6 ks masa? Podle postupu to vypadá, že 6 lidí dostane flák masa a sedmý hladově kouká ;o)

Yavanna:

no nepřidával jsem k těm receptům průvodní maily, tam stálo, tuším že ti strávníci byli převážně mikroidní, neškodní a vůbec s malýma tlamičkama (=děti)…

.)

Přesně tak :)
Recept je psán podle sktuečnosti ( dvě menší děti ) , kvůli obavě že pečliví čtenáři spočítají počet kusů masa na pánvi a já budu obviněn ze žravosti že jsem již jeden kus masa už snědl předem :))
Ne že bych toho nebyl schopen :)

účast v soutěži mě láká… a ty ceny! jenže teď to vypadá – běhaje po úřadech, že by na plech přišel nějaký vypečený úředníček? Originalita by byla zaručena…

barbare neváhej, soutěž končí až na konci roku tj. je dost času i po vánocích. úřdníčka na pekáč! šup :)

Jen tak mimo tema …. Zabrousil jsem na web pana Cuketky uplne cirou nahodou, hledal jsem recept na steak a musim uznat, ze jsem uplne hotov. Radeji sem nebudu chodit, melo by to destruktivni ucinky na moji, uz tak dost nekonfekcni 100 kilovou postavu. :-) Ale skoda ze jsem nemel odpoledne po ruce fotak. Delal jsem steak poprve (Sirloin) ale zcela nekriticky musim rict, ze lepsi steak jsem snad v zivote nejdl. Tak krasne medium rare jake se mi povedlo bych cekal snad jen v US steakhousu :-)

Tak už jsem se taky přihlásil do soutěže, takže s napětím očekávejte můj „recept“ ;o)

Sleeper:

o přípravě steků jsem se tady nepřímo zmínil v článku o nákupu v řeznictví robertson, viz zde:

http://www.cuketka.cz/?p=101

dobrý steka je v prvé řadě o kvalitním mase, v druhé řadě pak o stylu přípravy, ve kterém jde o to, ubrat již tak skvostné surovině tepelnou úpravou co nejméně :)

Juráš:

no a je to tam! ,)

Tak si dodám odvahy a zapojím se též do této „vypečené“ soutěže :-) Jsou tu tedy k vidění dobroty! Tak šup do mailu, ať si to cestou nerozmyslím.

Nebude soutěž náhodou trošku prodloužena, nejlépe do sobotního oběda? Přečetla jsem ti to asi pozdě… NEbo nebude výhledově nějaká další?

Pokud něco máte, pošlete mi to mnejpozději do neděle, kdy budu zpracovávat finální dávku receptů…. :)

Díky, díky, mám totiž v hlavě recept, který zkusím v sobotu :-)

No náhera ! Super nápad a super výsledek. Všichni to mají opravdu nadoblačné, až z toho při čtení receptů trpím zvýšenou slinotvorbou. Škoda jen, že se mé kulinářské dovednosti blíží hrubému bazálu. Přesto i nekuchař má šanci něco vyzkoušet – rychlo pizza a jurášovy zapékané brambory jdou na řadu jako první a chudák myčka se má taky na co těšit :o)

Maskyč:

no já myslím, že pro každého se určitě něco najde :) spektrum receptíků je opravdu široké!

Prosím,
opravdu se přidávají v receptu „Nadívané vepřové koleno pečené na černém pivě“ k mletému masu 2 vejce?
Děkuji

Dobrý den!

Ano, pochopila jste to správně! :-)))

Já jsem dal dvě (takový malý maximalista), ale jedno by určitě mohlo stačit. Udělejte sekanou tak, jak jste zvyklá, na podstatě receptu to nic nemění.

Hezký den!

According to my investigation, millions of people all over the world receive the home loans from well known creditors. Thence, there is good possibilities to get a student loan in all countries.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)