Nejlepší snídaňová úprava medu na světě
Nedávno mě docela překvapilo, jak málo lidí zná tuhle klasickou fintu ze školních jídelen, otestovanou na statisících malých strávníků po celé bývalé i nynější ČSSR. Docela by mne zajímalo, jak jste na tom vy, moji milí čtenáři a tak schválně – kdopak tenhe recept zná a používá?
Máslová pomazánka s medem
Ano, ano – nejedná se o nic jiného než o obyčejně rozmíchané máslo s medem. Na přípravu téhle božské natierky na chleba potřebujete pouze čerstvé máslo a dobrý med. Obojí spolu smícháte v poměru přibližně 1:1 et voilá – je hotovo.
Na tomhle receptu se mi líbí, že zabíjí hned několik much najednou:
- šetří čas (namusíte mazat nejdřív máslo, pak med)
- řeší problém večně fluktuujícího medu (pokud tedy nepoužíváte med pastový)
- dá se udělat na pár dní dopředu (a potom mlsat jen tak)
- zamíchané máslo smedem je mnohem chutnější, než suroviny samy o sobě ve vrstvách
Navíc je na tom více než vtipné, že receptura nedává žádný prostor moderním ústupkům „zdravé“ výživy. Jedná se totiž o dvojku – cholesterolem nabitý živočišný tuk + kaloriemi překypující rychlé cukry. S celkovým vyzněním (tučné a sladké) tedy nic moc nenaděláte a jediné co můžete ovlivnit, je výsledný poměr surovin (čili tučné a sladší nebo sladké a tučnější ;). Já osobně dávám přednost poměru máslo:med cca 3:2.
Jo a kdo by se pokusil nahradit máslo jedním z moderních ztužených tuků v barevných krabičkách, ať se zastydí a ať mu zdivočelá cuketka ruku uhryzne! ,)
Komentáře
mňam mňam mňam!!!
nejlepší úpravou medu je medovina! :)
zejtra se chystám udělat k tomu svátečnímu obědu banány smažený v karamelu a mandlové medovině :)))
no jo no medovina je oukej, ale na chleba ji nenamažeš, teda namažeš, ale sebe ;)) karamelový bananas zní moc dobře!
Tak tohle je jedna ze dvou věcí, které bych nepozřel ani za zlaté prase :-))
úplně mi ta chuť vytanula na jazyku a to bych řek, že jsem to jedl naposledy před nějakými 30 lety ve školce.
zítra ráno to budu muset vyzkoušet. díky za parádní retro-flashback :-)
GK:
nemáme rádi med a máslo?
hynku:
jj, já myslím, že to přesně zapadá do těch retro-flashbacků, které člověk skoro vymaže z paměti, dokud mu je někdo znovu nepřipomene (já jsem si to taky sám nevybavil). a takových věcí v životě je! a jak dobrých! ,)
Tak tak… med nemusim… ale v kombinaci s maslem -> pomazankou bych… no radsi ani nebudu uvadet co :-) Druha vec je rajska polevka s noky…
tady holt vidíte, že ne všechna dítka, umisťovaná v totalitních režimech do kolektivních předškolních zařízení, kvitovala výše zmiňované masové experimenty s povděkem :))
od skolky nesnasim med, prave diky temhle mazanicim,
museli jsme to zapijet vlaznym mlekem se skraloupem, brrr.
jinak si dovoluji podotknout ze cholesterol byl strasak pocatku 90. let, ted uz se na nej nediva zkrz prsty.
Dat si poradny krajic s klasa maslem je porad lepsi a zdravejsi nez se cpat maragariny (shvalne si zkuste predstavit jaky to musi byt chem. zazrak vyrobit z rostlin „pravy“ tuk :-)
staci kdyz nesedite cely den na zadku v kanclu…
Jasně, medomáslový mix si ještě docela dobře pamatuju. Ale to spíš proto, že to ještě není tak dávno, co jsem ho do sebe ve školce cpal :)
koukám, že ten brainwashing ve školkách poškodil apetit nejen GK. uznávám, že někde to občas přeháněli. např. škraloup na kakau mě straší ještě dodnes!!
ááále např. dušenou mrkev s hráškem, na tu jsem si vybudoval v mozku receptory. navíc, když se k těm receptům navrátíte z pozice domácí poctivé kuchyně, tak je to úplně o něčem jiném. velkovyvyřovací státní normy dokážou proměnit v podstatě jakýkoliv brilantní pokrm v totální odpad nenáviděný celými generacemi dětí (rajská, koprovka atp.)
ad cholesterol:
když se dobře mrkneš, tak ta zdravá výživa je v uvozovkách =)
ad ztužené rostlinné tuky:
jj, tam bylo (ve světě) a ještě stále je (v ČR) nebezpečí z přidávaných trans tuků, ale když se podíváš na většinu těch tuků nyní, tak převládají velice dobře vybavené rostlinné oleje – řepkový, slunečnicový, olivový atp.
sairon:
LOL ;)
no … ja tuhla matlanici mam rad samu o sobe … pomer cca 1:1. nesmi se toho ale snist moc :-). Jinak na chleba radsi mazu maslo a med po vrstvach. Jsme ted na dovolene, a med je doma .. ale jak dojedu, medle namixuju a dam si to k vecerni detektivce.
Snídaně šampionů: Čerstvě upečený chleba s domácím máslem a pravým medem, navrch lžička kyselé smetany – a korunuje to černé pivo. Nikdo mi nevěří, že se po tom nejen nepo…., ale že pak makám jako drak dvanáct hodin v kuse. :-)
tak ten čestvě upečený chleba závidím! pivečku se já soobně moc nedivím, v rozumné míře je to ideální nápoj pro pracující :)
ad ty snídaně šampiónů:
http://gurmetklub.cz/snidane-syr-cottage-s-oblohou-2.html
tohle mne velice inspirovalo a již brzy chystám snídani snů á la cuketka ;)
… a když do toho máslomedu přimícháte ještě kakao a žloutek ( bez salmonelový) ,tak umícháte něco táák ůžasnýho,kam se nějaká nuttela hrabe…
Bóžo velmi podobný krém dělá babička:
- rozetřít máslo a cukr moučku
- přidat žloutek rozmíchat
- přidat kakao a rozmíchat
Pravda s medem jsem to ještě nezkoušel, ale i tak je to krém bohů, naprosto ultimátní!!! ;) Díky za připomenutí!!!!
tak do krému( na dort například)do toho s tím cukrem nakonec ještě přidávám ušlehaný bílek s cukrem,to je krém brutálně návykový.
Ale máslomed s kakaem a žloutkem se doporučuje námi“ čarodějnicemi“ neduživým dětem.Klidně mazat na dobré bílé pečivo,a tlustě!A těm duživým dospělým potajmu ukrádat doporučováno jest také :o))
Ano, ano!
Já jen doplním, že nejlepší (alespoň pro mne) je na druhý den, když trošku oschne.
Ad salmonela:
Vždy, když něco děláte z vajíček za syrova, můžete ještě více snížit i tak malé riziko. Tři malé zásady:
1) vybírejte nepoškozená, neznečištěná, zkrátka ideální a pěkná vajíčka
2) používejte zásadně vajíčka stará max. 1-3 dny od nůšky, tj. pokud kupujete, zkotrolujte datum snůšky, případně to dopočítejte podle trvanlivosti
3) před vyklepnutím, každé vajíčko ještě očichejte
Ve skolce a pote na zakladce jsem tuto pomazanku z duse nenavidel!!! Zkusim po dlouhych desetileti znovu a su zvedav na ty reminiscence.
pozeram ze po sviatku uz je debata stara ale neda mi to neprispiet.
skusili ste chleba s maslom a bez medu?
nic proti medu ale maslo to je ta snidane sampionu, ani chlieb netreba :-)
no ale pěkně se ta diskuze o másle s medem rozjela ;) teď jsem si vzpomněl, že podobné trauma ze školních jídelen už jsem tady jednou napravoval: pečená červená řepa
ad chlebik s máslem souhlasím, je to základní československý recept ,)
Pokud jde o ty „zdravé“ náhražky másla, jednou jsme to na táboře přece jen zkusili. Výsledek byl udivující, nazval bych to „Voda s medem a mastnými oky“. Takže potrestán jsem už byl, snad mi tedy pan C odpustí …
LOL ;)
no ony když z toho vypadnout ty emulgátory a pěnidla a ztužovače, tak se začnou dít teprve věci…
jojo, člověka musí nejdříve odbourat předsudky a vychytat chyby.
kyselý chleba s řídkým medomáslem jsem nesnášela, nicméně na čerstvém rohlíku a v dostatečné vrstvě je to ňamka!
dále se mi podařilo odbourat předsudky vůči dušené mrkvi a špenátu, ale jen díky dobrým lidem, kteří mi předvedli úpravu tyto suroviny neznechucující.
ale TEPLÉ MLÉKO nepozřu dodnes!
souhlasím, je potřeba si ty jídla zažít znovu a s jinýma lidma…
teplé mléko jen tak moc nemusím, ale příjemně prohřáté s velkorysou dávkou medu a hlavně s odendaným škraloupem je výtečné na doboru noc… ;)
Kdyz uz mluvite o cerstvem domacim chlebu – samozrejme kvaskovy, doma ukynuty, to nema chybu, ale vyrobci prisli s pomerne slusnymi smesemi, ktere koupite, dle navodu pripavite a upecete, i v troube, i v dom. pekarne a budete mit pro bajecne michanici maslovou skvely podklad :-). Opravdu doporucuji
Děkuji za tip. K domácí pekárně jsem ještě nedospěl, resp. mám docela odpor ke každé samostatné mašince. Rád si vystačím jen se sporákem a troubou. Já např., ještě doteď ani nemám pořádný mixer :)
Holt jsem old school…
teda to jsem nesnášela – a přitom mám skutečně ráda, když si na namazanej chleba s máslem dám med- ale jak se to spojí – tak mi to nejede- jestli oni do toho cpali třeba máslo, který by se muselo jinak vyhodit – nesnášela jsem to – dokonce jsem dostala ve škole v přírodě poznámku, že to nejím, ale to nešlo- prostě ne
tady ta násilnosti to je opravdu nepěkné až odporné a taky na to nerad vzpomínám, i když např. ve školce jsem měl štěstí na moc hodné „soudružky učitelky“ :) naopak tase jídelna na tehdejší ostravskíé ZŠ Míru to byl děs neskutečný…
no fuj, souhlasim s nekterymi – mam na to vybudouvanou averzi a navic, nic neni po ranu lepsiho, nez honit krasny zlaty med po maslovem kluzisti na cerstve upecenem chlebu (a zapijet cernym cajem s mlekem:-9
me se vzdycky zvedal zaludek. dal sem si o sklenicku mleka vic, abych zahnal hlad… 8)
žišmankote ;) koukám, že nás ti komunisti uplně multigeneračně doblbli….
Pane Cuketko, tuhle směsku miluju:-) Strašila mě jiná pomazánka – nějaká snad šunková…? radši nevědět…Kromě teplého mléka se škraloupem bych přihldila ještě jednu nechuťárnu za školních jídelen – na bramborové kaši z pytlíku, samozřejmě dostatečně zalitou rozpuštěným máslem, pohozený kousek rajčete, které je od té kaše teplé, mastné….brrrr
Tak do nasi jidelny tahle specialitka nedosla :-), ale nastesti jsem mela otce, ktery ji asi zazil. Podobna dobrota se da udelat i s javorovym sirupem. Privezla jsem si to z Kanady uz namichane a na cerstvem toastiku proste jedna basen. Vrele doporucuji :-).
wuf, s javorovým to musí být jěště lepčí. a teď mě napadlo – co takhle šlehačka s javorovým sirupeeeem??? chhmchmm???? mňam??????
btw v kanadě oblíbená zimní zábava a sprecialita, lijou si sirup přímo do sněhu nebo na led, který servírují přímo v přírodě. dokonalý!!!!
Když jsme byli děti, dělal nám taťka k snídani chleba namazaný máslem (tenká vrstva), tvarohem (tlustá vrstva) a hustě pokapaný medem (nebo kousky medu, podle konzistence). Bylo to moc dobré, díky tvarohu nepřeslazené a zdravější. Medomáslo ale rozhodně nepatří k mým početným školkovým nočním můrám :)
pěkná diskuse :o) jen malá poznámka k teplému mléku:
v kombinaci s medem a troškou rumu je skvělé :o)
Vyzkoušel jsem a ríkám : Mňam!
Já si právě namazala na základě téhle diskuze chleba máslem smíchaným s javorovým sirupem. Budu sice jak almara, ale spokojená almara, moc dobré to bylo:))
34.: přesně tak a vypadá to zrovna takhle:
http://pivli.webovastranka.cz/…_na_ledu.jpg
Zasláno z Kanady mou kamarádkou.
Ááách! Ano, ano, medové máslíčko! Copak školní jídelny, ale tatínek s maminkou nám to dělávali, míchali to rovnou na chlebu – namazat máslem, na to med, kulatým nožem protírat, až je to ono, nakrájet krajíc na rybičky a šup s tím do bezedného chřtánu! :o) Až se mi brejle zamžila. :o))