Biopotraviny z jarmarku: biouherák, biovíno, uzený kozí sýr, pečivo z konopí a překvápko

Jak jsem slíbil, tak i činím. Aneb výběrová ochutnávka potravin v bio i v „obyčejné“ kvalitě, které jsem stačil posbírat z 13. biojarmarku v Toulcově dvoře.

Chléb s konopnou moukou

Začneme fotogenickým chlebíkem z titulky. Tento chleba obsahuje 15% mouky ze semínek z konopí. Nebojte nejedná se o hospodářskou formu konopí setého, které obsahuje téměř nulovou koncentraci THC.

Na pohled je chleba o něco tmavší, má mírně nakyslou chuť a chuťově se velice blíží konvenčnímu chlebu. Výrobek mne moc neoslovil. Jeho jediná výhoda spočívá v obohacení o vlákninu, proteiny a některé tuky. Do směsi na pečivo je však možno přidat max 15% konopné mouky a tak ani toto nutriční obohacení, nestojí podle mne za řeč.

Mouka z konopných semínek

Tady už máme samotnou mouku z konopného semínka. Tento a spoustu dalších výrobků z konopí přínáší na český trh firma Hemp Production CZ, s.r.o..

Konopná mouka je bezlepková a docela nutričně zajímavá obilnina. Obsahuje (na 100g) až 30g proteinů (podle odrůdy), 10g tuků, 15g karbohydrátů a zbytek tvoří vláknina. Malým bonusem je obsah 1,5 – 2g omega 3+6 tuků.

Sama o sobě ale bohužel nekyne a tak se dá přidávat do většiny pečiva pouze jako dopl�?ková složka. Cena cca 60,- Kč za kilo ji odsouvá do říše zajímavé, avšak málo využitelné exotiky…

Oba dva výrobky mne moc neslovily a neoslovila mne ani prezentace firmy na biojarmarku, jehož obsluha sice jakési pozitivní úsilí vydávala, ale vymámit z ní konzistentní informace k věci, byl problém.

Uzený kozí sýr z Žalmanova (42,- Kč)

O moc lepší byla prezentace výtečných kozích sýrů v biokvalitě na stánku Soukormé farmy na chov koz Žalmanov. V nabídce byl klasický tvrdý kozí sýr ve vosku, uzený kozí sýr ve vosku a strouhaný uzený sýr v kelímku. Na mne už bohužel zbyl jen ten sýr uzený, ale možná to bylo jen dobře :)

Jak vidíte, balení je svérázné, ale vůbec to nevadí, spíše výrobku přidává na autenticitě.

Sýr má příjemnou kouřovou vůni, konzistencí i chutí připomíná ovčí uzený sýr ze Slovenska. Typická kozí chuť je hodně zasutá a své růžky vystkuje až úplně nazávěr v příjemně komplexní dochuti. Pěkný sýrařský počin, který jednoznačně doporučuji vaší pozornosti – ryzí český výrobek v biokvalitě!

Bílé víno Hibernal 2005 (víno s přívlastkem, pozdní sběr, Vinný sklep Eben, cca 150,- Kč)

Kousíček od stánků se sýry byla prezentace jednoho z mála českých vinařů, kteří se zabývají produkcí biovína – Vinný sklep Eben pana Vlastimila Peřiny (web jsem nenašel, menší info zde). Pan Peřina prezentoval několik zajímavých bio vín. Jednalo se o speciální šlechtěné (a docela neznámé) odrůdy, které jsou svou odolností a vlastnostmi vhodné pro produkci vína v biokvalitě. V červeném víně je to odrůda Laurot (Merlot x Frankovka x Svatovavřinecké), v bílých pak odrůdy Malverina (Veltlínské červené rané x Merlot) a Hibernal (Ryzlink rýnský F2, generace)

Na stánku jsem ochutnal úplně všechno, co se dalo. Nejvíce zaujal Hibernal 2005 (snad první ročník, odrůda zaregistrována v r. 2004!). Nádherná květinová vůně a svěží, živá chuť se spoustou ovocných podtónů. A must try/buy!

Víno je v lahvi opravdu živé. Důkazem je vytvářený sediment, který ovšem není vůbec na závadu. Pouze dokládá pokračující proces vývoje vína a lahodí oku (i když štěrkat a hýbat s tím vínem by se mělo co nejméně!!!)

Na biojarmarku měl stánek i pan Abrle z Ekologického hospodářství rodiny Abrlovy Pavlov, ale přiznám se, že vína pana Peřiny mne zpracovaly snáze ;)

Biouherák (Kostelecké uzeniny & Biofarma Sasov, 140,- Kč)

Tady je hlavní položit si otázku – co považujete za referenční uherák? Pro mně jsou to uheráky od maďarských firem Pick a Herz, u kterých jsem měl možnost otestovat několik štanglí. Ono i ten samotný pojem uherák, je spíše taková naše názvoslovná specialita a nikde jinde ve světě ji neznají (něco podobného jako čabajka a zkomolené označení perkeltu jako guláš ;) Nebudeme tedy slovíčkařit a považujme za uherák kvalitní fermentovaný salám s plísní na povrchu, vyrobený studeným uzením.

Biouherák je společný výrobek Kosteleckých uzenin a Biofarmy Sasov. Biofarma dodává suroviny v biokvalitě a recepturu, Kostelecké uzeniny pak ručí za dokonale provedený výrobní postup dle podmínek bio certifikace.

Balení salámu se nedá téměř nic vytknout, je na úrovni. Snad jen to logo KU mi připadá vskutku morbidní ;) Plíse�? na povrchu salámu je jem�?oučká a velice snadno ji umačkáte prsty. Už podle vůně na řezu jej bezpečně zařadíte do skupiny sušených a přírodně fermentovaných salámů. Chuťově se ale žádný zázrak nekoná. Biouherák mi přišel velice nevyrovnaně kořeněný, v jednu chvíli převládá ostrá příchuť pepře, za chvíli se chuť stočí směrem k nějakým aromatickým bylinkám. Konzistencí mi přišel málo vysušený a příliš tučný, v dochuti jsem pak postrádal onu typickou uherákovitou mírně svíravou dochuť.

Celkově výrobek cením poměrně vysoko – jednak díky použitým vysoce kvalitním českým surovinám a také za docela příznivou cenu. V konkurenci originálních maďarských výrobků však biouherák nestíhá a stěží jim funí na paty. Jenom se tady potvrzuje, že tradici dlouhou přes 130 let nelze dohnat ze dne na den.

Překvápko aneb závěrečné trendsetting sdělení

Dlouhé cuketky OUT, kulaté biocuketky IN ;)

Reklama

Komentáře

To je fofr:) Ja se k tomu podrobneji dostanu nejdrive ve stredu:( Ale koukam, ze na pana Cuketku nezbyla „zluta“ nezauzena verze syra z Zalmanova:))

Konopna mouka me nechala chladnym.. Biouherak chutnal, je pravda, ze do „pravych madarskych“ ma malo „autenticnosti“…ale i tak :-)

Jinak pan Abrle provozuje velmi pekne (na soukromnika) stranky na adrese http://www.bio-produkty.cz :-)

okáááá,

těším se na tu neuzenou verzi, jaká byla + díky za stránky na něj, v tom seznamu tam má odkaz na biovino.cz, které je ale bohužel dead. tyhle co fachčí jsou moc pěkné.

no na tom uheráku se myslím hezky ukazuje čím bioprodukty být mohou a čím nikdy nebudou. bohužel spousta producentů a hlavně zákazníků odmítá hranice reality brát v potaz…

Biouherák je jeden z nejzajímavějších biovýrobků u nás. Má sice svoje mouchy, jako určitou chuťovou nestálost, ale zase je za ním čiré nadšení pana Sklenáře ze Sasova. Když jsem byl u něho na farmě, byla docela sranda poslouchat peripetie výroby tohoto salámu. Třeba Kostelecké uzeniny nemají vůbec tušení, co obsahují kořenící směsi z jejich salámů a prostě je jen nakupují. I směs do biouheráku je koupená z Německa. Původně byl problém i s konzervací a už byla podána žádost pro výjimku na dusitan sodný (píšu správě?), ale naštěstí Sklenář objevil mořskou sůl stejných vlastností, takže salám obsahuje čistě jen biomaso, biokoření a žádnou chemii. Takový přístup se cení a zaslouží si pozornost. Ona spousta těch biovýrobků je v takovém proůkopnickém věku, což je dobře a je z toho jasné, že bude líp. Ještě zajímavější je výroba biošunky, tak ji, doufám, Cuketka brzo ochtuná.

Co myslíš Cuketko tím „čím bioprodukty být mohou a čím nikdy nebudou“?

ad uherák a biošunka:

šunku jsem chutnal na místě – není špatná, ale zarazil mě naprosto nevyhovující servis a sice poměrně tlusté obdélníčky pro šunku nevhodné. ta vynikne nejlépe na tenké plátky = škoda. do svého nákupního biokošíku určitě zařadím.

kořenicí směs z německa:

no holt, čeští uzenáři jsou inferiorní, včetně biouzenářů ;) ono snažit se dohnat tradiční maďarský výrobek lze asi jen koupí přepřipraveného mixu v dojčlandu…

overall výrobek chválím (viz. konec článku), ale když si to porovnám s uzeným kozím sýrem, tak ten je mi přece jen o dost bližší…

“čím bioprodukty být mohou a čím nikdy nebudou”:

biooprodukty mohou být špičkové & kvalitní výrobky s garantovaným složením, výrobními postupy a původem.

naopak nikdy nebudou 100% náhradou známých a zavedených výrobků. budou prostě jiné a nové.

tady na tom uheráku to jde vidět pěkně oni se snaží dělat napodobeninu „uheráku“ a tomu vše přizpůsobovat – jen aby to chutnalo stejně jako uherák a abylo to v kvalitě bio. přitom kdyby se nemuseli takto opičit tak mohou připravit receptury, kde budou mít určit volnost a kde bude moci lépe vyniknout jen sama kvalitní surovina.

druhý aspekt je ten, že i když dodržím všechny podmínky bio certifikace, tak že musím vypodukovat kvalitní a chutný produkt. a konečně taky některé některé kroky ve výrobě, které jsou vyřazeny kvůli bio certifikaci (i ty krajně nezdravé!!) jsou často paradoxně zodpovědné za dokonalou chuť ;)

příklad, vem si např. naše Plzeňské pivo. ono taky samozřejmě lze vyrobit v biokvalitě, ale garantuji ti, že jeho chuť/receptura se změní a už to nebude „ta Plzeň“

já si myslím, že biovýrobky mají na víc a, že jsou schopny vytvářet ryzí novinky a že nemají zapotřebí napodobovat kalsické, na trhu převládající nebiovýrobky.

na druhou stranu je třeba uznat, že v zaostalém trhu, jako je třeba česko, je potřeba toho konzumenta nějak převychovat a vymýt mu mozek správným směrem. tak na toto se biouherák moc dobře hodí, protože rozrušuju předsudek, že bio=obilí pro vegoše.

Aha, tak to jo, naprosto s tebou souhlasím. Jenže ta cesta je fakt složitá. Vem si Sklenáře, průkopnický zemedělec (viz např. http://www.biopotraviny.info/sklenar.html) se snaží dostat na trh biouzeniny. Ale naráží furt na překážky. Nakonec ukecal Kostelecké uzeniny, aby do toho projektu šly, sehnal biokoření a sehnal náhradu na chemii, ale je jasný že při té práci, kterou tu zatím nikdo nedělal, to bude mít nějaký mouchy. Tady žádná tradice špičkových salámů není.
Ta šunka je možná ještě zdárnější příklad, logika věci velí dělat vyborný pršut, ale je to podnikatelský risk a ke všemu to tu nikdo neumí. Je pak sisyfovská práce takový produkt v biokvalitě na trh dostat. Na 1 kg biošunky spotřebuješ 2x tolik masa co na konvenční a ani ji nemůžeš dobarvit. Ta cesta prostě není nejlepší, je těžká, ale je v současnosti asi ta nejlepší kudy se vydat. Chce to čas. Já myslím, že spousta věcí začíná pomalu docházet výrobcům i zákazníkům.
Na druhou stranu je fakt, že když se tu začal vyrábět bioeidam, tak mě málem kleplo. Takový výrobek si nikdy nekoupím. Nehledě k tomu, že za stejný peníze mám v Bille kvalitní rakouský biosýry.
Ale třeba takový pivo je, pokud vím, nápoj závislý čistě na surovinách, tam by bio na překážku být nemělo. Pokud se mýlím, tak mě někdo opravte.

Informace dobrá a podnětná.Čeština trochu pokulhává.„Zběr” a „perketlu” je dost strašný přínos do pokladnice českého jazyka.
Zdraví Hy

děkuji, opraveno!

perkelt je klasická přehazovačka a zběr je krátké pominutí smyslů, sběr napsat umím, dokonce i vícero sběrů najednou.

P.S.: pozice vrchního jazykového korektora pana Cuketky je stále open čili volná ;))

chybaju tam gramaze, bez nich su tam tie ceny uplne zbytocne, 140Kc za 500g uherak moze byt normalna cena, 140Kc za 100g je cena premrstena, 140Kc za 1kg by bola vynikajuca cena a pod.

ahoj markoffe, ty jdeš zdá se vždycky rovnou navěc…

- gramáž sýra, netuším – byla to čtvrtinka takového malého kolečka, odhadem cca 200g
- cena biouheráku je 404,- Kč / kg, štangle mívají 250-300g

divím se, že jsi se nezeptal na gramáž kulaté cuketky na konci ;)))

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)