Juliiny odrobinky
Sezóna vrcholí. První rajčata ze skleníků, nakládačky, slovenské papriky, červená řepa, cuketky, meruňky, borůvky, brusinky, zelené „cukrářské“ ryngle. A taky odrobinky…
- Ochutnejte jižní Moravu
Před pár dny odstartoval další nemastný a neslaný produkt Czech Tourismu. Tentokrát jeho přízeň schytala jižní Morava s projektem Ochutnejte Moravu (sic!).
Jednoduchá databáze receptů (od návštěvníků stránek) a týdenní přehlídky moravských jídel v restauracích. K tomu plácání se po zádech, rozesílání jásavých tiskových zpráv a zvolna probublávající rozpočet. Pořád nechápu, jak na tyto projekty může někdo dostat třebas i jen pětikačku… :(
- Julie a Julia
Radost mi ale minulý týden udělala US premiéra filmu Julie & Julia (trailer). V biografickém mixu se na plátně potkají Julia Child (proslavená propagátorka francouzské kuchyně) a Julie Powell (foodblogerka a autorka).
V hlavní roli Meryl Streep, notně přislazený příběh a pohyblivé obrázky jídla v každém druhém záběru. Premiéra v Česku 8. října. Jo a nezapomeňte si pustit originál videa s Julií Child k titulní fotografii z filmu.
- Všechno je vlastně v pořádku
Alespoň tohle vyplývá ze studie studií od FSA zabývajících se obsahem klíčových nutrientů a efektem na zdraví u konvenčních potravin v porovnání s potravinami z ekologického zemědělství. Zpráva, podle které byste jako racionálně uvažující člověk měli ekologické produkty zavrhnout ze dne na den, vyvolala řadu reakcí – mimo jiné i od sdružení Soil Association. Tomu nejvíc pije krev vynechání řady studií a zjednodušený pohled na věc. V Česku reagoval na mediální šum i server Biospotřebitel.cz
V podobném duchu (lehce uklidňujícím) je i nejnovější studie o stavu světového rybolovu od Borise Worma a Raye Hilborna (výtečný český komentář zde). O čem +/- vypovídá? Tam, kde se rybolov reguluje, se daří populace ryb udržovat nebo obnovovat. Tam, kde regulace ani ochranná opatření nejsou, je situace i nadále kritická.
Ať tak nebo tak, pro české prostředí jsou nám tyhle výsledky a studie prt platné. Nikdo ze zainteresovaných (konzumenti, restaurace, dodavatelé) tady zatím nemá sebemenší zájem se jejich výsledky řídit nebo tento druh informací brát v potaz. Pokud ano, jsem asi úplně slepej…
- Czech Specials
Minulý týden mě konečně dorazili dobří lidé z Czech Specials, když přiklepli cedulky dalším novým podnikům. O úrovni celé certifikace jsme si udělal vlastní názor po návštěvě jednoho z certifikovaných podniků – penzionu JaS (imho prototyp prokletého stylu české gastronomie z 90. let). Na závěr jen podotknu, že penzion jako pilotní podnik doporučila samotná AHR ČR… :(
Kampaň v médiích i reklama na projekt přituhuje a mně se z toho nedělá vůbec dobře. Pokud ale českým restauratérům tyhle plaketky dělají dobře, tak držím palce! ;)
- Erin
Dobrých blogů o jídle není nikdy dost a Erin F. Slattery má hned dva. První – The Accidental Immigrant – je volnější a obsahuje postřehy člověka, který byl (a je) doma v Izrali, v Česku a ve Spojených státech. V tom druhém s názvem The Ghost in the Pantry (překl. duch ve spíži ;) zase mapuje rodinnou a kulinární historii své rodiny. Doporučuji. Příjemně hloubavé čtení nejen o Praze a New Yorku… ;)
Komentáře
Ryngle byly výborné a na film se těším. Zítra jedu na chatu vykopávat naše brambory a ochutnávat první rajčata. Bude ze mě vesničanka!!!!
Vzpomněl jsem si na úplně jinou Julii :)
moje ringloty zhodila riadna burka, ale zato rajciny su famozne. Akurat skoda, ze po oberani svietilo len jeden den slnko, takze ich musim dosusovat v rure…
kdy ach kdy uvidíme julinky u nás?!
Anonymní:
8. října :) tak jak to píšu v textu, na starosti by to měl mít Falcon
Ryngle na fotečce nejsou ryngle, ale renklódy /počeštěné Reine Claude/ a to renklódy zelené rané – máte-li větší plody než 4–5 cm v průměru, tak prosím o rouby:-))
Jinak tak do 60 let téměř nejbežnější renklódy pro konzervárenský průmysl – kompoty, džemy.
Diana:
šmarjá, dyť je uvedený hned v tom odkazu v názvu přeci :)
8. Nojo, jenže to by se ty odkazy musely číst, že? ;-)
Už se těším, reklam na film byla před týdnem plná Paříž!
Jo, je to pravda, když jednou člověk ochutná něco lepšího.....hmmm
Dnes jsem na filmu byla a moc se mi líbil. Akorát mi nebylo jasné, proč se J.CH. blog nelíbil. Škoda, že to trochu nerozvedli.
Zrovna jsem se vrátila z kina – líbilo, mile natočený filmek, z jídla se mi sbíhali sliny – jednou musím uvařit Boeuf Burgignon..newbo se aspoň pokusit!
o tom, co říkala samotná j. child na projekt j. powell toho najdete na netu spoustu :) od zmínek jí i její vydavatelky, že z toho moc nadšená nebyla (blog považovala „stunt“, tkerý má akorát vyvolat pozornost), až po dušování se j.powell, že jí j.child zaslala srdečný dopis, kde se vyjadřuje kladně ;)
Tak s půlročním zpožděním zhlédla i konkurence;-)
http://www.tyden.cz/…_160073.html