Rostou!

A hodně! Konečně jsem prolomil svůj letošní „kuří slep“ a vysypal si na balkón pořádnou dávku ke zpracování. Houbaření je český národní sport číslo jedna. Lehká turistika (aby se neřeklo) + endorfinové vlnky nálezů + svérázný houbařský fashion look + nespočet tradičních receptů od babičky = neopakovatelný zážitek, který je možný pouze v naší pidi-středozemi ;)

A kdybyste to nevěděli, tak Pavel Dobeš je bůh:

Něrad o tym zpivam, něrad o tym mluvim,
jak sem zbiral hřiby tam, co je hotel Gruň.
Kdyby se ta šlamastyka přihodila druhym,
to bysem se řehtal upřimně jak kuň.

Mam šestnact roku dceru, ta ma jahodove gatě,
šminky od Diora a v hlavě Kuličky.
Od maleho fazola kličila ve vatě,
za pravdu mi datě, že to nějdě bez tyčky.

Stačila by prosta Csukova,
Gaby děvča něbalancovalo,
něpřišla by na hul vychova
a němuselo se stať, co se stalo, carija,
něbyl bych se něchal vykyvať tak hlupě,
kdybysem měl větši slovo v chalupě.

Aby mělo děvča tež cosi z dovolene,
měl sem vymyšlene vytahnuť ju na hřiby.
Prvni jeji bylo, co si kdo na sebe veme,
a tu sem se dopustil školacke chyby.

Břuch mam jak naraznik z vagonu
a oblik sem se jak na diskoteku,
podobně choďa lvi salonu -
- chlap nad chlapem dal by se do breku, carija,
kvuli pitomemu děcku sem pozbyl dobru pověsť všecku,
takovu sem měl šilenu pecku.

Přes kotary šli sme nahoru a dolu
s tu moju fazolu, kera všecko vi,
stokrat sem si v duchu nadal starych zviřat,
co se pasli v polu a něbyli to lvi.

Ze vzduchu hajny už po čuchu
ucitil v reviru naše spreje,
a tak mě tam načapal s děvuchu,
něborak, s flintu letěl zjistiť, co se děje, carija,
s tchořem pry se srazil, co se z lesa v hruze plazil,
aby drubež v kurniku prosil o azyl.

V tak debilni paradě se těžko vysvětluje,
za jakym učelem sem ju do lesa bral,
to se dobře hajnemu do děvčaťa duje,
že, byť ju, tak by mi tym prazdnym košem dal.

Určitě bysem se urazil,
kdyby mi to pravil kery iny,
v te větě bysem ho zarazil
a řeknul bych, že mi vali kliny do hlavy,
chytnul bych ho za kravat a pyskem o strom ani datel,
bo jak by mě chytnul rapel, tak bysem se chvěl.

Kdo z vas by chtěl hledať a najiť pěkne hřiby,
něsmi se bať trňa, haduv ani vos,
po kolenach musi prolezť všecky Křiby
a musi měť na to specialni nos.

Ze vzduchu musi už po čuchu
rozeznať satana od jedle bedle
a něsmi měť na nose poruchu,
to by byl v ten moment setsakra vedle, carija,
něrad o tym zpivam, něrad o tym mluvim,
něrad se tym chlubim, bo to ani něumim.

(Na hřiby pod Křiby)

Tak jsme si fajně pozpivali a já si jdu teď vyšťourat klíště a hned potom se vrhnu celou tu hromadu očistit a připravovat k sušení, vám doporučuji polemický článek o populárním pořadu Kluvi v akci, který najdete na GurmetKlub.cz. Dřív nebo později by se do kluků pustil i pan Cuketka, takže jsem docela rád, že to za mne udělal Ondra z GK. Diskuze pod článkem je už teď docela zajímavá :)

Reklama

Komentáře

No to je dobrý, přijedu z hub, mrknu na Cuketku a ono houby. Hub bylo po lese dost a těch pár jedlých jsem sesbíral. Hlavně teda babky, klouzci a růžovky. Praváci jen tři a sucháči žádný. Radost mi ale udělalo velký množství stročků, který jsem ještě nikdy nejedl, tak jsem na ně zvědavý.

Stročku stročku vystrč růžky! :)

Tohle nesbírám, ani nevím jak to vypadá :o) Na houby jsem tzv. old skool – tj. sbírám jen praváky, suchohřiby, kozáky, kováře, křemenáče a babky.

Ne že bych těmi ostatními opovrhoval, ale je to sport a tohle je prostě moje oblíbené náčiní :)

tý jo, to je přímo psychické :) už vím, občas to vídám, ale i když už teď vím že se dá tak to raději nebudu zloušet :o)

máte ještě někdo nějaké tipy na jiné než hrřiby? hm?

petulka:

jo, bedly jo! ;)

ten článek od tebe z lese je fajný. já celou tuhle várku dal k sušení, bylo toho 8 stránek z respektu :) dešní várku použiju napůl čerstvou a zbytek zase usuším. musím se zásobit, protože moje houbové risotto je na těch houbách závislé.

růžovky jsem měl naposledy tak před deseti lety pod dohledem zkušenějších houbařů a musím uznat, že řízky z jejich klobouků jsou jedinečné!!

sám si teď už ale netroufám a jak říkám, získal jsem zalíbení v klasickém old-fashion hřívkou stylu :)

jidášovo ucho znám jenom jako to sušený do číny :) mě ani nenapadl, že by to mohlo růst i v česku!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)