Přeplácané odrobinky

Nové brambory tiramisú. Akce sumeček. Pozor! Výborný sulc přepravka. Olej olivový. Čerstvý chřest. Poesie! Haiku hadra.

Nikam to nevede

A uznávají to už i samotní potravináři v mocné USA. Prostě si to jídlo vysterilizujte sami! My za něj neručíme…

Girl Power*

Už to bude nějaký čas, co si jen tak pro sebe (a pro tu mrchu potěchu) šušním blog Easy Cake. Holky mají neuvěřitelně lehký styl a zároveň úžasnou schopnost omámit mňamkama – to jest omamimňamkovat vás do bezvědomí, až máte taky chuť si to zkusit. Ještě jednou adresa – e-cake.blogspot.com

Jo a Easy Cake se to nejmenuje jenom tak. Tak bacha! ;)

Czech Bar Awards

Do druhého ročníku v květnu vstoupila anketa Czech Bar Awards. Hlasuje se v pěti kategoriích sympatickým systémem, ve kterém se kombinuje veřejné hlasování (sms + internet) s odbornou porotou. Máte-li svého favorita – naklikejte mu to tam až po střechu! :)

Coffeeright 5

Patent na nejlepší café alias Velký smyslový den – to je Coffeeright 5!

Vůbec poprvé se celá brněnská série zaměří na cupping alias smyslové hodnocení kávy. Na jednom místě se představí hned tři české pražírny (CS, LBC, mama) spolu s konkurencí tradičních italských značek.

Raději tu výslednou melu nechci vidět!!! :)

České SCAE bez koordinátora

I když o tom na oficiálním webu českého SCAE (Specialty Coffee Association Europe) není zatím ani zmínka, tak vězte, že jeho současnému vedení (Roberto Trevisan) byl odebrán statut národního koordinátora.

Jediná organizace, která v Česku hájí zájmy výběrové kávy, je tak paralyzována na neurčito. Ohroženo je i pořádání (resp. oficiální uznání) baristických soutěží u nás. Co vím, situace je nyní (cca od března) dosti zmatená a není jasné, jak bude SCAE u nás vůbec fungovat. Pokud se dovím něco nového, budu vás informovat.

Prozatím je tato problematika pod rozlišovací schopností našich médií… ;)

PFF je tu!

Už o víkendu vypukne nejzběsilejší taškařice letošního roku – PFF! Od pátku do neděle se můžete zmasit u stánků nejlepších restaurací v Česku.

Po Sovových mlýnech a Žofíně se celá show přesunula do spletence pontonů, lodí a nábřeží. Strhující atmosféra Prahy a výhled na Hradčany zůstává. Gastronomický Waterworld, místo Kevina Costnera Pavel Maurer! ;)

Skutečně to nebude žádná sranda. Doprava uvnitř areálu je totiž uskutečňována výhradně lodní dopravou! Formát, vstupné, systém Grandů i složení restaurací zůstalo skoro stejné jako loni, pěkně ale nabobtnal doprovodný program.

Nebudu to tedy zbytečně natahovat – těším se maximálně. Určitě ale nezapomeňte:
  • sledovat v průběhu moji živou reportáž přímo z místa (opět bude video, na samostatném kanálu youtube.com!)
  • domluvit si SCUK s ostatními čtenáři (společné ochutnávání a diskuze je ta nejlepší věc na PFF – nestyďte se a spojte síly! ;)
  • koupit si lístky v předprodeji (návaly na místě mohou býti letální)
  • předem si vytipovat oblíbené restaurace a jídla
  • najít si alespoň jeden bod z doprovodného programu (osobně doporučuji cooking shows a degustace piva)
  • s sebou – foťák, kameru a limitované peníze v hotovosti (abyste to nepřehnali) a PLAVKY! :D
  • u svých blízkých si objednat odvoz (a ošetření) po akci (vím, o čem mluvím ;)))

Le Fooding

Uplně náhodou jsem se tento týden doklikal k hnutí s komickým názvem Le Fooding. Ve Francii a pro Francouze si ho v roce 2000 založili novináři píšící o jídle (les foodwriteurs ;). Jako cíl si dali podporu mladých a nadějných šéfkuchařů a neformálního přístupu k jídlu a pití.

Vyústěním byly malé „festivaly“ pod širým nebem, s živou hudbou a hodováním na dece. Taky gastronomický průvodce po celé Francii s tipy na zašitá bistra a dosud neobjevené mladé borce. A hlavně nový náhled na francouzskou gastronomii. Doteď to studuji a furt sem z toho paf! ;)

Jarní dilema

Klecová, nebo s výběhem?

Reklama

Komentáře

Jarní dilema se ti hodně povedlo :o) Ale inkriminovaný pán by asi reagoval tímto svým speciálním smajlíkem… :-°(
Na PFF a SCUK se těším, hned v pátek v jednu :o)

Klecové dilema mi hned spravilo náladu. Dítě udám babičce a v pátek po poledni jsem tam jak na koni :) Teda jestli pak budu mít kde složit hlavu, se znám.. noční cestu zpět do Brna bych nemusela zvládnout :)

Jednoznačně klecová! Těch z výběhu je škoda!
Na PFF razím v sobotu, oproti původním předpovědím se zdá, že tropy nehrozí, možná místo plavek snad brusle (nikoliv kolečkové)…

Easy Cake vypadá moc dobře, díky za odkaz.

Jarní dilema – do klece a bez výběhu.

Díky za první foto mého nejoblíbenějšího zelinářství v Radhošťské ulici. Vyborna obsluha, priserna nabidka zeleniny a ta vyloha mi neda spat.

ad Jarní dilema
POZOR! To se moc pletete.Ten pán je začínající fútbloger a budoucí český Gordon. Zatím sbírá materiál a pomalu připravuje kuchařku Vejce 100 000 x jinak.

Jéé, další krásnej blog. Kruci, kdo to má stíhat číst?

ad SCUK s ostatními čtenáři: stydim-stydim…
Ale Cuketkův odznáček pořád mám! :)

Jarní dilema – LOL!

PFF bohužel nestihnu, ale těším se na reportáže, tak se čiňte a ochutnávejte všechno, naco přijdete! :o)

A taky přidám jeden blog, u kterého pravidelně slintám http://foodgawker.com/

Já jsem pro pra-pštrosí klecová částečně zkamenělá … a svojí účastí budu hlasovat pro PFF v pátek (doufám).

Klecová nebo s výběhem – to je fuk, hlavně důkladně natvrdo vařená a přesně mířená !

A představte si tu hrůzu, kdyby se někdo u babiččiných slepic spletl, vzal místo vajec podkladek a zrovna, jako naschvál se trefil. To by asi byla 3.světová.

Super foto, to je akce!! Proc to nejde zvetsit a ukazat v puvodni velikosti, to je na zaramovani.

Jinak OT, ane „v mocné USA“, to snad ne…

Jo, musím říct že středeční kuchaři nešetřili materiálem. Obalili špičky ČSSD pěkně od hlavy až k patě :)

PLAVKY? Bude 12 stupňů v poledne na slunci! Ať se nám tam nenastydnete, pane C.!

LANÝŽE: nejsem doma, nevím heslo, tak nemůžu dát dotaz do fóra. A tady je každá minuta drahá! Přidám to tam až večer.
Volala mi kamarád, že tu našel lanýže. Dotaz zní: co s ním? Nejraději by ho prodal, ale kam, komu, jak?
Máte, nápad nebo zájem?
Kdybych ho našla já, tak ho sníme.
Díky ;-)

Český lanýž? Tuber bohemiae? Nešlo by někam aspoň zavěsit foto?
Lanýže se tvoří v dubnu a v květnu, sbírají se v prosinci. Tenhle asi bude čokoládovej.

Také se mi právě nezdá ta sezóna. Ve Francii se sbírá od listopadu do poloviny března. Záleží na druhu a oblasti.
Foto mi slíbeno večer, ale zatím nedorazilo :-(

Tak právě dorazilo foto, na kouknutí je ZDE.
A lanýže už jsou prý od večera v Německu. Docela škoda ne?
Víc zatím nevím.

promiňte, nechcii vám kazit radost, ale myslím, že to není lanýž (Tuber), ale bělolanýž (Choiromyces), který se v Čechách, byť ne zvlášť často, vyskytuje. Dá se použít jako lanýž, ale není tak výrazný a když je starší, tak trochu smrdí myšinou.

Jestli to prodal, tak je tedy faakt dobrej… :) už jsem teda taky bělolanýže našla (rostou podle mých zkušeností pod buky, vidět nejsou, jen takový hrbolek země a bývají cítit tou myšinou, bývá jich shluk a ten největší už obvykle čmuší, ty okolo jsou mladé a voňavé), ale zpeněžit jsem je nikdy nedokázala, holt to chce obchodního ducha. Ale aspoň jedlý je, tak to nebude mezinárodní pokus o vraždu.

Jestli jsou už prodané fakt nevím, jen že jely za hranice za kupcem ;-)
Jestli se dozvím víc, určitě to sem napíšu!

Komentáře jsou uzavřeny.