Olivovník a moje řecké kuchařky

Dnes jsem zasvětil celý den zotavování se z obědů v pražsko-řeckých restauracích a věnoval jsem se všemu jinému, než tomu :) A protože máme tady na planetě cuketka řecký týden, fotnul jsem pro vás tu nejtypičtější řeckou roslinku – olivovník. Tento vzpurný kousek, který nemůžu ani za nic přinutit k nějakému solidnějšímu pózování na fotce, je starý asi tři roky. Je to vyžle a kdejaký jiný kus v bauhazech jej předčí, ale stejně je to můj favorit!

Mrkejte na tyhle dva lístky. Ten větší je ze starého a velkého olivovníku z ostrova Kos. Ten menší bumbrlik je ten můj. Sami vidíte, že má ještě co dělat :)

ňecká isnpirace

Tohle jsou mé jediné dvě knížky, které mají co do dočinění s řeckou kuchyní. Jsou to takové ty tradiční, docela blbé turistické knížečky za deset euro, které potkáte na každém rohu v každé turistické desitnaci. Úplné kraviny tam nejsou, ale spoléhat se na ně rozhodně nedá, takže aspoň čumím na ty obrázky uvnitř .)

Z řeckých kuchařek je docela dobrá ňecká kuchyně Marthy Elefteriadu. Známí s ní mají 100% spokojenost (je blbuvzdorná a mírně přizpůsobená na české podmínky). V neděli si konečně uvařím pořádnou musaku, tzatziki a ještě něco k tomu. Strašně mě láká zkusit Kleftiko (pečené jehněčí se zeleninou v papíru), ale to záleží, jestli v sobotu seženu dobré jehněčí. Tak uvidíme, co z toho se sem nakonec doškobrtá…

Reklama

Komentáře

cau
prosim daj potom vediet, kde sa da kupit dobre cerstve jahnacie. obcas nejake vidim, ale vacsinou to vyzera, ze to je babka nejakeho jahnata, ktora zomrela uz davnejsie, tak to nekupujem…
dik

jestli něco zjistím, postnu to sem ihned. přiznám se ale, že na jehněčí jsem „amater jak byk“ ,)

viděl jsem pěkné v řeznictví na tylově náměstí, cena kolem 250-300/kilogram

dík za tip Dane, řezník s dobrým jehněčím je podle mne k nezaplacení. já zrovna dnes testoval další klefitko z jehněčím z Delvity (opět sem chytil úplně čerstvé) a to masíčko je voňavé a velice jemné – 100% spokojenost. od té ušmudlané a přeplněné delvy bych toto nikdy neřekl…

ještě ně napadá, v Myslíkově ulici mají prodejnu arabi, kromě rýže, koření a spol mají i vlastní „řeznictví“, s masem jsem byl spokojen, lépe však přijít dopoledne, po pracovní době kancelářských myší už to nebývá tak silné

apropos – tip na test restaurace: Pákistánská Mailsi v lipanské na žižkově, doporučím jehněčí s mandlemi ve smetanové omáčce, jehněčí jalfrasie a pak mleté hovězí s hráškem

delvita ujde :-) já si vyrazím za cca. 14 dní do Paříže, to zas bude smutek po návratu, že se v Praze nedá normálně nakupovat do kuchyně

si to všechno poctivě značím na takový papírek jeden, děkuju ,) paříž závidím. frantici mě někdy dost se_uo, ale co se týče kultury a gastronomie vůbe jsou nejvíc na světě v pohodě .)

co se toho jehněčího týče, dobrý je Halalko v Bořivojově ulici (i když nemáš rád Žižkov). spousta orientálních dobrůtek, vlastní řeznicví (až velkořeznictví, zřejmě zásobujou masem pražský halal restaurace) a takovej ten správně blízkovýchodní chaos v obchodě… až žpůjdeš do Mailsi, máš to za rohem :-). Doporučuju!

Ahoj všichni, trošku odbíhám od tématu, ale poraďte mi nějaké prověřené řeznictví, kde seženu dobrou zvěřinu.

Díky,
Milou

Tak na tuto odpověďsjem bohužel krátký, se zvěřinou mám v kuchyni nulové zkušenosti. Jenom vím, že zbožnuju cokoliv s bažantem, jelení guláš a srnčí hřbet! ;)

Dnes jsem narazil na další zdroj Jehnětiny a Teletiny – řeznictví nad náměstím míru (na Francouzské) mělo krásnou telecí kýtu za pouhých 219 Kč/kg, bohužel paní prodavačka říkala, že mívají, ale pouze nárazově

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)