Řecká restaurace Kavala: Nevim, nevim…

Z archivu

Další zářez na pažbě. Dnes jsem se vypravil za řeckou kuchyní do řecké restaurace Kavala v Bubenči. Mám ji z domu nejblíž a proto jsem si docela přál, aby vše dopadlo co nejlépe. Docela explicitně neumytý a oprýskaný hrneček s kávou ne uplně přesně vystihuje dojem z tohoto podniku, přesto o něm ledacos vypovídá…

Lokalita, prostředí a atmosféra

Podnik sídlí v ulici Charlese de Gaulla, v blízkosti dalších známých podniků jako je např. italský Da Emanel nebo Potrefená Husa. Restaurace sídlí v suterénu, v létě je vybavena slušivou předzahrádkou, kterou jsme si vzhledem k pofukujícímu větříku nechali ujít.

Interiér je zatím ze všech hodnocených řeckých podniků nejméně kýčovitý (přesto u mne vzbuzoval pobavený úsměv ;). Díky suterénu je odsouzen k umělému osvětlení nebo mírnému přítmí – škoda. Stejné kouzlo a atmosféru jako Taverna Olympos rozhodně nemá, spíše se to blíží Taverně v Revoluční. Kuřácká a nekuřácká část je oddělena pouze symbolicky.

Jídelní lístky byly bez fotografií, s řeckými, anglickými i českými popisky. Systém jsem nepochopil – někde byly uvedeny pouze české, někde pouze anglické vysvětlivky.

Živým inventářem je pan majitel poposedávající spolu s personálem mezi hosty. Nutno podotknout, že některý personál poposedával s ním :) Tohle není žádná velká chyba, jen to vede k tomu, že neustále čekáte od kterého sousedního stolu se někdo zvedne a přijde vás obsloužit…

Ochutnávka řecké kuchyně

Nabídka je stejně jako v Revoluční i v Olympu docela podobná, ale např. v předkrmech za oběma zaostává. Cenově vychází Kavala jako nejdražší. Ostatně představu si uděláte nejlépe sami na jejich jídelním i nápojovém lístku, který mají vystavený online.

Tradiční předkrm 150g Tzatziki za 60,– Kč. Hutně krémové, jemné a s česnekem i koprem. V Olympu bylo lepší :)

K tomu řecký chléb pita za 20,– Kč = m�?am!

Dále Taramas (pomazánka z tresčích jiker) tentokrát 200g, za 90,– Kč. Taramas pro mne začíná být docela záhada, protože v každém podniku chutná úplně jinak.Na rozdíl od tzatziki, které je chuťově konzistentní napříč restauracemi, tady tuším nějaký háček. Jinak tyhlety velké porce předkrmů už mě začínají docela rozčilovat, spokojil bych se tak s třetinovými. V Ostravě dlouhou dobu fungovala jedna velice dobrá řecká restaurace (v porubském zámečku) a tam to myslím vystihli velice dobře. Jednak nabízeli malinkaté porce předkrmů, za druhé potom asi pět kombinovaných talířů s výběrem vždy 5 – 10 teplých i studených předkrmů, za cenu nepřesahující 120,– Kč. Toto mi v Pražských podnicích naprosto chybí a jeden mix talíř pro dvě osoby za 250,– to nespraví. Já tipuji, že průměrný host (jako já) by nejraději ochutnal z předkrmů vícero a ty mixované talíře jsou nejlepší možnost jak ho s mezedes seznámit.

Spíše už z legrace opět opečený chléb na grilu. Velice mně baví jak se všude s tou „vekou“ vypořádávají. Posuďte sami ;)

Jako hlavní jídlo jsem si chtěl dát opět musaku, ale ta nebyla k dispozici (neoznačeno na jídelním lístku). Jako náhrada mi bylo doporučeno podobné Paputsaki (350g za 250,– Kč). Jedná se o směs mletého masa (a když myslím mleté maso, tak mleté maso bez označení jestli se jedná o hovězí, vepřové nebo jaké na jídelním lístku ;) zapečenou na lodičce z lilku s pokrývkou z bešamelu. Navzdory dosti strohé prezentaci toto byla prvotřídní m�?amka a plusové body!

Ještě lepší bylo jehněčí Kleftiko (balíček 450g za 280,– Kč). Je to jehnečí spolu se zeleninou a bramborem pečené v pergamenovém papíru. Kdo tohle nezná, tak doporučuji vyzkoušet.

Jehněčí bylo čerstvé a dokonalé, jen se rozplývalo. Na rozdíl od předchozích tady poměr cena/výkon odpovídal.

Na závěr docela tristní malé espreso Segafredo za 28,– Kč, jehož dosti ubohý servis vidíte na obrázku. Odpadávající písmenka z loga Segafredo a kávou potřísněný šálek nepotřebuje myslím další komentář. Káva měla chabou pěnu, ale navzdory všemu předchozímu byla chuťově výtečná. Ale vychutnejte si to takto… Myslím, že pro podnik podobného druhu by mělo být prioritou podávat špičkovou kávu se špičkovým servisem. Takto to vypadá, že nemají ani na nové šálky. Navíc se ani nedokážu vžít do obsluhy, kterou ani nenapadne to otřít ubrouskem…

Vyzkoušeli jsme i tradiční řeckou kávu za 50,– Kč. Servis byl obdobný, dokonce i odpadávající písmenko na hrnečku se našlo :) (toto už nelze brát jinak než s humorem). Tady jsem čekal nějaký pěkný tradiční šálek, no, nedočkal jsem se…

Nakonec trošku rozjasnění v podobě velice zajímavé a výborné sýrové zmrzliny s omáčkou 12ti bohů. Zmrzlina byla dělána na sladko z krémového sýra, základem omáčky byly zřejmě višně a koření (skořice). Bylo to moc dobrý, ale opět ten servis – nešťastná hroudička žluté hmoty, přelitá omáčkou, k tomu tři jakože „dyzajnově moderní“ cákance + dvě kakaové skvrny, o kterých nevím jistě jestli se tam neocitly náhodou. Promi�?te, ale takto neypadá zmrzlina za 80,– Kč!

Obsluha

Příjemná (byly tam dokonce i nějaké ty úsměvy) a méně formální ašak rychlá, pozorná a věděla jak se má chovat. K tomu není co dodat. nevím do jaké míry odpovídá za servis – viz. výše.

Závěrečné hodnocení a porovnání

Z Kavaly mám velice podobný pocit jako z Taverny Olympos a odpovídá tomu i hodnocení šest cuketek z desíti. To co Olympos nažene atmosférou, dožene Kavala zejména výtečnými hlavními jídly. Budu se opakovat – v restauraci s průměrnou útratou pro dva kolem jednoho tisíce korun, neočekávám pouze bezchybné zvládnutí řecké kuchyně, ale i přidanou hodnotu.

Pod přidanou hodnotou si představuji např. originální servis pokrmů a nápojů, vlastní řešení a vizuální úprava porcí, specifická atmosféra, která je jedinečná a přinutí mne se do podniku vracet. Jestli si provozovatelé myslí, že ohromí hosty už jenom tím, že nabízejí řeckou kuchyni, tak se mýlí. Chybí jim tam to pověstné „něco navíc“. Kdo zažil dobré podniky v zahraničí, bude mi rozumět.

Do konce týdne zkusím ještě navštívit dva podniky a sice Tavernu Romantza a �?eckou restauraci Zorbas. Oba jsou v o něco nižší cenové kategori, tak si myslím, že to srovnání bude velice zajímavé!

Reklama

Komentáře

Cuketko, ja už sem dlouho nepsal.. ale já Tě sleduju! JÁ TĚ SLEDUJU! Aňecký týden je zatím jedna z nejlepších „akcí“ na Tvém blogu.. Jen tak dál a „houšť“. :) Dan. PS: Opravdu dobrou řeckou restauraci jsem našel (v ČR) pouze v Plzni a to tuto – http://restaurant-akropolis.cz/. Jiank je to celkem bída (a štvou mne ZBYTEČNĚ vysoké ceny většiny řeckých „taveren“.)

no právě – jak jsi psal třeba o té porubě. pokud uděláš recenzi na podnik v nějakém menším městě – tak s z toho třeba i poučí – těm pražákům to může být šumák … bohužel

Dane díky :) Ten Akropolis nemusí být asi špatný, ale zrovínka moc řeckých specialit nenabízejí – maj tam gyros, suvlaki, tzatziki a to je tak asi vše. Jinak je to klasika.

ad ty ceny:
nevím kde na to přišli, začínám si myslet, že na to nemaj a že si na něco hrajou. poslední dva – romantza a ten zorbas vypadá cenově (na prahu) normálně, tak jsem na to zvědav!!

a ještě jednou ceny:

mně by ty „vyšší ceny“ ani tak nevadily (když se to přepočte na eura, tak to vychází na cizinu ještě oukej), problém je, že to potom naprosto neodpovídá realitě.

si drsny chlap, ked si presiel pevnym krokom okolo Potrefene husy a isiel dalej do Kavaly :-))) ja by som zostal.

inac klikol som ja jidelak tej Zorby, vyzera to na slusne ceny, ale divne preklady (niekde je nemcina, niekde nie je), s niecim nebol ani sam prekladatel spokojny, tak si to poznacil otaznikom a oni to tak aj vytlacili :-))
a ako dezert maju prave grecke Tiramisu :-)))
zasa pri Vaclavaku to musi byt komercia…

:)

husa půjde taky na holení, je už delší dobu v seznamu! ,)

tiramisu mě zarazilo taky, na druhou stranu je šlechtí, že to značí jako „vychlazený italský dezert“. blízkost václaváku mě děsí, václavák- to je koncentrované zlo…

ad ty jídeláky, tak nejhezčí měli asi v revoluční. v česku jsem už, ale dlouhou dobu neviděl pěkný, jednoduchý, papírový, čistý! a neohmataný jídelní lístek. většinou klasika – těžké umělohmotné desky originální za každou cenu a uvnitř barevné variace v rozklíženém laminátovém zatavení :D

Před nedávnem jsme byli v Zátiší. Nikdy předtím jsem v podobné restauraci nebyla (cenově podobné :) takže jsem byla samozřejmě u vytržení. Bohužel musím konstatovat, že za kvalitu si holt musíš připlatit, jako všude :(
I když mám jednu oblíbenou restauraci, která je cenově průměrná a se službami jsme tam byli vždycky maximálně spokojeni. Je kolumbijská a jmenuje se Don Pedro.

k jídelním lístkům – v Holešovicích je jedna restaurace, bohužel si nevzpomenu na název, něco s pětkou myslím, a tam mají jídelní lístky řešené jako žákovské, doplněné různými vtipními prupovídkami typu „Běhá po zdi!“
to mě dostalo, nerozdíl od medailonků s višňovou omáčkou, které byly jaski úplně bez chuti a višně taky nic moc :/

ke kvalitě restaurací – poslední dobou mám poznatky, čím horší pajzl zvenčí, tím lepší obsluha a jídlo…

hmhm .)

já jsem z opačného tábora, potrpím si na jednoduchý a stručný jídelní lístek nevtíravého designu, bez rádoby vtipné stylizace (jednak mě to vážně s_re, druhak se tím vtipkováním dá snadno zakrýt co to jídle je vlastně zač). v tomhle vyhoví málokdo :)

ad vnější dojem: tady jsem již naprosto bez iluzí, pokud nemám na nějaký podnik reference tak tam většinou ani nevlezu, a pokud ano tak dycky čekám odkud se vyřítí nějaká pohroma (která se vyřítí skoro pokaždé:) já myslím, že to je u neznámého podniku vždycky totální náhoda…

Poraďte,
jak udělat pitu co je v článku na obrázku v domácích podmínkách tak, aby byla mňam. Má se opékat na sucho nebo na tuku, na pánvi nebo v troubě….

tak todle já neumim a asi ani umět nebudu, ale pekl bych to nejlépe na plotně na sucho, olivový olej by měl být v těstě, pak po upečení možná jen potřísnit…. ale nevim

Jen tak mimochodem – až bude pan Cuketka testovat restaurace italské, rozhodně se vyplatí ten podnik přes ulici – Da Emanel. Je vněm trochu draho, ale pokud si člověk obezřetně nedá rybu z denní nabídky, ještě to jde. A vaří výborně. A z čerstvého a dobrého. A obsluha se snaží. A měl jsem tam úplně nejlepší dezert svého života – něco z maskarpone s borůvkama. (Za recept dám nesmrtelnou duši, nebo aspoň půlku.)

vfb

Da Emanuel je v merku už t tady padlo asi desetkrát, přes všechny osatní se pomlau probojovává na vrchol mého to-visti-listu :)

Díky za tip!

Neb bydlíme v Bubenči, byli jsme v Kavale již několikrát a vždy nám chutná. Kleftiko i Paputsaki jsou skvělé (i když Paputsaki mi ještě o malinko víc chutná v Olymposu). Obsluhu bych nejspíše nazvala svéráznou, rozhodně se ale snaží.
Co se týče restaurace DaEmanuel – byli jsme celkem zklamaní i přes četná doporučení. Nejdříve předrkm, carpaccio z tuňáka opravdu páchlo rybinou a do čerstvosti mělo daleko! Na naše upozornění nám ho vyměnili za carpaccio z chobotniček, které už bylo výtečné. Co měl přítel jako hlavní si již nevzpomínám, já zvolila rybu – za 500 Kč jsem čekala rozhodně větší posvícení a originalitu! Neurazila, ale rozhodně se nedá mluvit o kulinářském zážitku. Ryby i dary moře v Čechách skoro nejím, ale risknu to v kvalitních podnicích a příště si zde dám pozor. Chceme se vrátit a ochutnat těstoviny, třeba ty jsou jejich doménou. Ani interiér mi nepřijde povedený, celkem kýčovité, nevím, zda je tomu tak záměrně. A letní předzahrádka by si zasloužila kvalitnější podlahu než ošoupaný zelený koberec.
Perpetuum mám moc ráda, skvělá obsluha a pokrmy rozhodně nejchutnější v Bubenči a Dejvicích. Zajímavé a neotřelé menu a jak předrmy, tak i hlavní jídla byly bez chyby a zážitkem. Jediné minus jsou chyby v anglickém menu, a to docela do očí bijící, což mi přijde jako ostuda.
Už jste vyzkoušel novou thajskou restauraci Monsoon ve Čkalovce? Stojí za návštěvu, krásný interiér, ochotná obsluha i nápomocný pan majitel (když jsme se zeptali, kde že to shánějí čerstvou citronovou trávu, odvětil že v Makru a přinesl nám vzorek na doma). Bohužel cena jídel mi přijde celkem přemrštěná a dělá to z této restaurace jednu z nejdražších na Praze 6. Hlavní jídla byla chutná, ale ne originální. Zato předkrm (výběr 3 předkrmů) byl opravdu výtečný a krabí koláčky nej, jaké jsem kdy jedla.
Dále mám moc ráda Café Orange na Puškiňáku, skvělý interiér i zdrařilé menu za přívětivé ceny a v létě úžasná předzahrádka jak v Paříži. Mé oblíbené jídlo jsou těstoviny ala Aglio e Olio se sušenými rajčaty. Jen pan majitel je někdy až moc nutivý a pokud si po večeři objednáte dezert dohromady pro 2, hodí na vás pohled jak na trapné nuzáky, což je velká škoda! Vedle je gurmánská prodejna se sýry, uzeninami a vínem.
A blízko Prahy 6 se na Úvozu nachází asijská restaurace (s vietnamských vlivem, bohužel ne velkým) Malý Budha, kterou miluji jak pro originální atmosféru, tak i skvělá jídla a úžasný Yogi čaj. Doporučuji jako oázu klidu.

tak jsme včera navštívili kavalu, no pokud to hned na začátku shrnu, bylo to dobrý, příjemná atmosféra, milá a rychlá obsluha a teď to rozpitvám

1. jídlo předkrm – jsme asi trošku zhýčkaní řeckou restaurací v mnichově, ale předkrmy prostě nebyly to pravé ořechové (řecké? ), saganaki sýr – chutný, přelitý medem (to neznám), ale zachvíli gumový, grilovaná paprika plněný sýrem – no zelená paprika naplněná troškou sýra, šoupnuté pod gril( nic moc) -to v mnichově je to pořádná červená paprika, kterou před tím grilují/pečou, pak sloupnout tu její tvrdou slupku, naplní jí pořádným kusem fety a šoupnou ještě jednou pod gril, no prostě naprosto dokonalá delikatesa, pak jsme měli ještě tzaziky- chutově velmi dobré, na můj vkus docela tuhé a pita chleba – ok
2.jídlo – maso, dali jsme si beznapaditý mix grill,maso bylo vynikající, jehněčí mně (nezvykle-normálně mi chutná) trošku zavánělo, ale přítel s ním problém neměl, ty jejich „karboše“ byly vynikající, k tomu řecký salát – dobrý řecký salát, rajčata nebyla jenom nabarvená voda a brambory sypané fetou – mnoo smažený kousky brambor posypaný trochou fety, takový bez nápadu
3.jídlo – dezert, andělské vlasy -dokonalý úžasný dezert, listový těsto s ořechy a pistáciemi a jogurt s medem- ten byl taky úžasný, hutný, no božský
4. víno – protože poslední dobou moc nepijeme, nechali jsem po aperitivu obsluhu, aby nám vybrala každému sklenku červeného, obsluha s námi probrala na co máme chut a donesla nám víno, které bylo přesně takové, jaké jsme si přáli, no a na závěr jsme jako pozornost dostali dezertní víno mavro daphne, který máme moc rádi, takže naprostá spokojenost (nevíte zda se dá někde v praze koupit ? hledáme, ale pořád nic)
5. káva – pravá řecká, byla zajímavá dobrá, segafredo ristretto už bylo podávaný jinak než je na fotkách a bylo ok
6. obsluha – velmi milá, žádná vlezlost, poradila, zeptala se, rychlá, přesně jak má být
7. fotky – jídla už jsou podávaný v trochu jiném stylu než je na fotkách:-) v lepší podobě

závěr : až bude teplo, určitě tam zase zajdeme a tentokrát využijeme zahrádku (ale vevnitř je to taky hezký :-)
jinak pokud máte cestu do mncihova, nenechte si ujít tuto restauraci http://www.culinaricum.com/index.cfm?… , samostatný stránky jsem nenašla a je prostě parádní

ještě ad olympos -jinak jsme v létě byli dvakrát v olymposu a vždycky mě zklamal, nějak se jim to jídlo poslední dobou nevede, atmosféra super, ale nějak to není ono (gumový kalamáry na grilu fuj)

.. sou tu chyby, vim o tom :-)

V Kavale jsme byl několikrát, když jsem ještě bydlel na Puškiňáku a pokaždé jsem si donášel nejen plné břicho, ale i dokonalé zážitky. Možná jsem měl štěstí, že rpvní návštěva byla krátce po rekonstrukci. Byl to vlastně takový brunch, restaurace teprve otevírala, majitel + obsluha (zřejmě přízeň) snídali, nicméně se o nás okamžitě postarali, a to skvěle. Dokonce jsme jako desert dostali obrovský talíř ovoce jako „pozornost podniku“. A snad pokaždé, když jsem tam byl, stalo se mi něco podobného, včetně sklenky té nejlepší metaxy krásně nahřáté…

K jídlu samotnému jsem nikdy neměl výhrady, spíš jsem se podivoval nad tím, jak mi chutnají věci, o kterých bych to nikdy neřekl.

Hezké vzpomínky intenzitou a kvalitou nahradilo až vinohradské , Aromi na které absolutně nedám dopustit, i když i tam jsem už narazil na výrazné rozdíly v „kvalitě“ obsluhy.

19: that's how life goes, articles become older and older all the time. Is the situation radically different nowadays? If this is the case, you can add your new review in the comments.
And are you normal guest, or personnel/owner of the restaurant?

Mr Kytka.Dont be upset please.
First of all i dont see any reason why somebody must tell u where he working or what he is doing.
Then this with life is completely other topic and is not space here to analyse it.
Serius food critics around the world -online- they update their critic maximum every 1 year. If they are not able to do it, they remove it from their database.I think u understand that this happening cos the meaning of the critic is not to show that u are gourmed master ,but cos u want to show also if the place did progress after this u advised and that u dont write something just cos u want to full your pages.
When somebody search to engines for a restaurant sure very hight position will be your article which is from 2006…
This is unfair for people who working there, for owner who put his money, and for people who searching a good place to eat.
Thank you and i really apologise to all your visitors for English and for my …English.

dimkei:

sorry, but this is not how it works here – on my blog (Mr Kyka is not the author):

  1. every post has its own publishing date so it is clear when the visit was made.
  2. comments (vital part of this blog) ensures that the post stays actual. everyone can report his recent visits here, owners or loyal patrons can defend the venue etc…
  3. especially for this restaurant – my opinion is same as in 2006: acceptable food with poor price/quality ratio

Dobrý den v Kavale jsem byl ve čtvrtek něco kolem páté hodiny.
V restauraci nikdo nebyl. Hned při vstupu dávám body dolů neb mě ovanul pach fritáku a samotný vsup působil jako v té nejlevnější čínské hospodě.
Obsluha naprosto nejistá, laxní.
Dal jsem si jehněčí maso a opečené brambory.
Maso se nedalo vůbec jíst. Bylo nejen tuhé ale na kostech byla hlavně blanka která se opravdu vůbec nedala jíst.
Brambory naprosto přesolené, ohřáté asi v mikrovlnce a moučné.
Když mi číšník odnášel talíř, vůbec se nezeptal zda mi chutnalo.
Po zaplacení obsluha zmizela a už jsem v restauraci nikoho nezajímal.
Po celou dobu do restaurace nikdo nepřišel. Asi špatná doba. Doba mezi obědem a večeří???
Když jsem odcházel tak jsem potkal ve dveřích číšníka. Nerozloučil se, jen koukal.
Na ulici jsem se nadechl krásného vzduchu jinak ale prosáklý vůní olejů a fritáků.
Jídlo které jsem si dal stálo kolem 300,– Kč. Za tutoto cenu si představuji odcházet s radostí a spokojeností. Bohužel jsem odcházel naprosto zdrcený a i když je možné že jsem se strefil ve špatnou dobu tohle se prostě nesmí stát.
Tuto restauraci vůbec nedoporučuji. Jan Klimeš

Do této restaurace jsm měla namířeno v úterý s kamarádkou, ale protože tam prý moc lidí nechodí, šly jsme radši vyzkoušet Cafe de Paris na Maltézském nám. Byly jsme nadšené. Obsluha vstřícná, všímavá a ochotná. Prostředí přijemné a vše co jsme jedly bylo vynikající. Určitě se tam ještě vrátíme ;-)

Komentáře jsou uzavřeny.