Surprise: překvapivě chutné kuře

Píšete vy…

  Pozor! Tento pokrm není vhodný pro žlučníkáře! Chtějí -li jej přesto konzumovat, nechť si připraví Febichol, Cholagol, případně Buscopan – ve formě čípku, ti samoaplikace schopní, pak ve formě injekční.

Co to bude, až to bude?

V podstatě kuřecí salát…

Budeme potřebovat jedno kuře, nejlépe bio. Kdo nemá (na) bio kuře, koupí normální, kdo nemá (na) normální kuře, nekoupí nic!

Dále pak zeleninu na polévku, sůl, pepř, majonézu, pěknou hrst vlašských ořechů a paličku (bohužel) čínského česneku.

Patříme-li k těm šťastlivcům, kteří vlastní český paličák, použijeme jen tři až čtyři stroužky.

Kuře dáme vařit, jako bychom chystali polévku. I na tu dojde! U nás se kuře vaří s cibulí, česnekem, pórkem, několika kuličkami pepře, novým kořením, bobkovým listem, případně hřebíčkem a někdy i kouskem zázvoru. Přisolíme. Později  přidáme mrkev, celer a kousek petržele. Když je kuře vařené, obereme maso, které natrháme na asi 3 cm velké kousky. Z většiny vývaru uděláme polévku podle chuti a nálady, přidáme i nějaké to maso. Přibližně 250 ml vývaru odebereme a necháme vychladnout. Chrupavky dáme psovi, který nás celou dobu mlsně pozoruje, připravený zasáhnout, kdyby nám kus něčeho upadl na zem.

 

Máme pěknou misku natrhaného kuřecího masa. V misce si rozmícháme dvě majolky (pokud nedělám domácí, kupuji JEDINĚ Boneco -je bez škrobu a gumy), jedna vanička má obsah 100g. Prolisujeme česnek. Vlašské ořechy rozlámeme na menší kousky (nestrouhat, nesekat).

Do větší mísy dáme vrstvu kuřecího masa, posypeme ořechy a přidáme něco proslisovaného česneku. Pokračujeme zase vrstvou kuřete, ořechů, česneku, dokud máme co skládat. Párkrát otočíme mlýnkem s pepřem:    

Vychladlý vývar promícháme s majonézou:

 

a zalijeme poskládané vrstvy. Nemícháme!

Přikryjeme folií a necháme v lednici proležet do druhého dne. Před podáváním promícháme. Podáváme ZÁSADNĚ s tmavým chlebem, s jiným pečivem to není ono. Úplně nejlepší je, když si k tomu upečete žitno-pšeničný kváskový chléb, zadělávaný pivem. Nemá to chybu!

Po konzumaci tohoto jídla doporučuji opravdu dlooouhou procházku. :-)

 

Doboru chuť!

 

Reklama

Komentáře

Ač žlučníkář, tak bych si ten salátek klíďo riskla ;-)
Nejlepší kuřecí salát jsem jedla v Delifrance v Singapůru. Už jsem jich pár zkoušela, ale té chuti nedocílím :-(
A tolik bych chtěla.
Tak zkusím ten tvůj. S malým rozdílem: chrupavky nedám nikomu, ty jsou moje. A česnek můžu použít provensálský?

1. podle toho, kolik si chceš nandat.:-)
Pokud hodně, tak naběračkou, pokud málo, tak malou lžičkou na kočičí talířek – jak se říká u nás doma.
Když nemáš vlašáky, dej buráky, když nemáš buráky nedávej nic! :-)))
2. Taky o chrupavky bojuju se psem. Ale prohrávám…
Co bych dala za provensálský česnek! :-)

A kdo drží půst, ten ho může kvůli takovému receptu porušit :o) Mám všechno – zatím i tu pevnou vůli, která mi brání v tom, abych to porušila :-)

Kváskový chléb jsem pekla v neděli, ale už není ani drobek. Nechala jsem se vyprovokovat jedním pořadem, kde zrovna pekli domácí chléb. Recept si Pivli ukládám! I když přijdu taky o všechny chrupavky, těším se na něj.

4. třeba by šlo použít místo kuřete pomelo! Bylo by to v rámci půstu.:-)))
Obdivuji Tvou pevnou vůli, maso by mi fakt chybělo. Aspoň maličký kousíček. Zrovna jsem objevila lovečák, skoro tak dobrý, jako býval kdysi. Firma Prantl ze Žirovnice. Doporučuji!!!¨

Chrupavky sežere kocour, česnek dám moravský od babičky a místo na Okoř (?) vyrazím na hostivařskou přehradu :-)

5 – Pivli

Soustředím se na jiné dobroty a zatím jsem nadmíru spokojená :o) Je to dobrovolné, dočasné, poučné a ozdravné, není to definitivní, tak si to užívám.

P.S.
Tohle kuřátko bych žádným pomelem nanahrazovala :o) Nebudu se šidit.

6. jj je to Okoř. :-)
7. Hm, chystám se ozkoušet Tvé pomelové „kuře“ :-)
A zatím v pohodě zvládám jednodenní půst podle lunárního kalendáře.
My budeme tak zdravé! :-)

8. Taky jsem se chystala na jednodenní půst, ale vzpomněla jsem si na něj až po snídani :o) Tak příště.
Recept ukládám a vyzkouším, až bude vhodné počasí na výlet nejlíp na kole.

2, 3: Chrupavky: Jak to dámy, můžete jíst?
(Divím se jen na oko, neb moje máti je také s velkou chutí pojídávala).

Salát zní OK, trochu mě, vzdáleně, připomněl Coronation Chicken Salad, ten je s meruňkami a karí kořením.
http://www.bbc.co.uk/…recipe.shtml

Chrupavky taky moc ráda hryžu!
Kuřecí salát dělám se šlehačkou, ale jen málokdy, protože se kuře většinou zužitkuje celé a ne a ne mi zbýt na ten salát.

Když někdo okusuje chrupavky, tak já odvracím zrak:-) U nás je spíš problém moc psů na málo chrupavek. Ale salát vyzkouším, co nejdřív, kuře už je v lednici. Pivli, minule jsem dělala podle tvého receptu chleba (byl bezvadný, ani jsem se pod receptem nepochlubila:-), tak teď upeču ten samý, ale zadělám ho pivem místo vody, rozumím tomu dobře?

Chrupavky jsou zdravé a cutné. problém je, že to samé si myslí náš pes taky. Hm…

12. Ano, ano, místo vody použít vlažné pivko, kupuji k tomuto účelu Postřižinské, je ideální. Chlebík lépe voní a je nadýchaný. Aby taky ne, pivní kvasinky pracují.
Jsem ráda, že se chléb zadařil.
Dnes jsem koupila čerstvou zásobu mouky, musím přikrmit kvásek. Ze čtvrtečního bochníku zbyla už jen patička a stále je chutná a měkká.

10. Na Korunovační salát mám někde recept, musím se po něm poohlédnout. Měly se v něm spojovat chutě zemí Commonwealthu, jestli se nemýlím.
Yummy! ;-)

the power of cuketa – cholagol > kuřecí salát > pes > ohryzávání chrupavek :)))))))))))))))))

pivli díky, je to super :) myslím že kurča už do konce vesničana nestihnu :) tak poté eventuelně

Teď budu za potvoru. Když už jsme u těch chrupavek a psů… Prosím, komu se bude líbit fotka (viz odkaz níže) soutěžící v Blesku, dejte nám hlas! Může se hlasovat víckrát, 1× za hodinu. Vítězné ambice nemáme, ale kdyby náhodou padla nějaká ta cena, dostanou ji pejskové v útulku.
Omlouvám se za OT, ale Tyluš mám jako avatar, tak to zase tolik mimo mísu není…
A ona tak ráda baští! ;-)))

http://www.blesk.cz/nejpes?…

15: Ohryzávání chrupavek: Onehdy na jiném, nefůdovém, blogu se jeden britský Čech rozepisoval, jak byl na návštěvě ve Staré Vlastě a jak se tam v rodné vísce nacpal chrupavek. Moc mu to chutnalo a připomínalo dětství… Básnil lyricky o chrupavkách, chrupavky sem, chrupavky tam, až se mi z toho dělalo mdle a šoufl.
Teprv na konci článku vyšlo najevo, že si drobet popletl názvosloví. Měl na mysli třešně – chrupky!!

16: Pivli, vy víte očividně o Coronation Chicken víc, než já. Mě to prostě kdysi chutnalo od Sainsbury's (momentálně to nekupujem, ale nic proti tomu, pouze naše přednosti se přesídlily jinam). S korunovací naší královny a vyššími cíly jsem to nikdy nespojoval. Byl jsem tedy patriotický, aniž bych to tušil. ;-)

Nojo, ohryzávejte chrupky v březnu, že jo? ;-)
To vám zbývají jen chrupavky! I když chrupky jsou dneska i v létě tak drahé…
To je samé mango, papája, kiwi, ale ovoce našeho pásma už pomalu není k sehnání (rybíz, angrešt, višně) a když, tak za šílenou cenu…

O Korunovačním salátu víc než Vy nevím, jen to, co jsem se dočetla v kuchařce. Že je odvozený od Korunovační slepice, která se tehdy podávala. To jest vše, ohledně mých znalostí dané problematiky.;-)

je odvozený od Korunovační slepice
Doufám, že tím nemáte na mysli nějakou vznešenou osobu! :-))
Aby pak na vás na Heathrow nekdákali a nepřičísli vám hřebínek. :-)))

20. To bude to Vaše Coronation Chicken. :-))) Drůbež, jako drůbež.
Naštěstí létám na Stansted, anžto je to nejblíž do Cambridge.

pivli, kde bych nasla recept na tvuj skvely chleb? jestli je jeste verejny?

Komentáře jsou uzavřeny.