Odrobinky z vesnice
I my na vesnici máme ty internety, víme? Ťukal jsem to celou noc na veřejném počítači na obecním úřadě a je toho hodně. Tak se v klidu posaďte. Vložil jsem i tyhlencty hypertextové odkazy. Normálně na ně kliknete a otevře se vám to v novém okně. Článek až z Ameriky třeba! ;)
- Vás a vaše jídlo nesnášíme
- Čoko pík?
- Průser
Odhalení na místě je pro food kritika nepříjemný incident, který mu vždy zkomplikuje práci. Na druhou stranu není vždy v jeho silách odhalení rozpoznat a ne vždy má samotné odhalení vliv na probíhající servis.
Pro ilustraci uvádím příklad, který jsem zažil v jedné z populárních pražských restaurací, kde si mě po cca 15 minutách běžné návštěvy všiml maître d'. Úlisně pozdravil a jemně vyladil tempo i průběh servisu. To vše ale stejně nezabránilo tomu, aby se přede mě nedostal nevydařený hlavní chod a abychom ke konci nečekali úmorně dlouho na placení. To už totiž maître d' poskakoval u jiného „významného“ stolu… ;)- Gordone, řekni ahoj
Zkoušel jsem dát dohromady seznam všech dosud zavřených restaurací GRH, ale vzdal jsem to. Je jich totiž opravdu dost. Příklady najdeme v Británii, ve Francii i v New Yorku. Jde vidět, že úspěšné otevírání nových podniků je vždy do určité míry sázka do loterie. Na druhé straně jejich včasné zavírání je otázkou chladné logiky.
Maze Prague sice padlo, na globálním bojišti ale už-už vystrkují hlavy dva náhradníci – maze Cape Town a maze Melbourne. Stejně tak i Jason Atherton balí fidlátka a míří do Afriky – dát si ještě jeden pokus… ;)- Těšit se a slinit
Mohutně oplakaná cukrárna Passion Chocolat se znovuotevře s novou lokalitou i názvem. Papírem oblepené prostory Café St. Tropez a celou výstavu můžete sledovat v pasáži U Nováků (naproti restauraci Jarmark)! Kdyby vás nebavilo čekat, dejte si mezitím Kávu u modrého moře! ;)
Z nových restaurací bych rád zmínil sestřičku úspěšného podniku Angel – restauraci Céleste v Tančícím domě. Plánované znovuotevření – polovina března! A ještě jednu očekávanou taškařici na konec – bio doupě kulinárního pošuka v klobouku Marca Veyrata u Berouna! Opravdu přijede? I s kloboukem? Neznáte ho? Seznamte se!- Pojďte na kafe!
- Já si tu normálka jezdím
Komentáře
Ten vidiecky lifestyle má neuveriteľné účinky na literárne vlohy…už dávno som sa tak dobre nepobavila!:)
GRH na tom už tak superziskovo asi nie je, ten extrarýchly rast je zrejme priveľké sústo aj pre Gordona, za mnohé napr. http://www.mirror.co.uk/…75-21070078/
Italy: pokiaľ viem, zakázali len otváranie nových etnických kioskov, reštaurácií apod. v centre mesta, nejde o všeobecný zákaz. Typicky talianske… podstata myšlienky dobrá (ja jej fakt fandím), a realizácia ju potom posunie úplne inde, navyše politically incorrect. Pritom sú Taliani kulinársky aj tak veľmi uzavretí voči etnickým kuchyniam, takže mi to príde zbytočne prehnané… Ale neprekvapuje, v krajine, čo sa už 10(20?) rokov zmieta v kríze a ostalo jej „len“ Made In Italy, sme si už na podobné politické maniere vcelku zvykli…
čokoláda: Mňa len zas uchvátila tá Fidorka… čo by som svojho času bola dala za takých genuine brand ambassadors..;-)
Ty banány mě dostaly – nikdy mě nanapadlo, že jsou i jiné druhy, než ten co známe a jeho miniverze…Svět bez banánů nebo banánů jen na Vánoce mě trochu děsí, mám je na to až moc ráda, ale vše podle hesla kdo s čím zachází…Ostatně i u nás jsme se vzdali lokálních tradičních plodin a pěstujeme jen to nejvýnosnější, nejodolnější, nejstandardizovanější. A podle nových teorií imunologů se nám za to příroda „mstí“ mimo jiné alergiemi.
Re Gordon Ramsay Holdings sebeziskovější: Chris Hutcheson (chief executive) je jeho tchán. Těsným rodinným vztahům vy na vesnici jistě budete rozumět!
2. Kde se dají ty nové teorie nalézt?
cappuccinko:
určo souhlas, je v tom až po uši. nicméně musí se mu nechat právě ta racionalita se kterou přistupuje k vydržování/nevydržování nových podniků. líbí se mi taky ten systém – vycvičit si na povel věrného & drsného nohsleda a toho pak nasadit na místo aby razil tu správnou gordonovinu. eventuelně promptně vyrazit.
chtělo by to schávlně udělat mapku, kde všude je, jak dlouho a jak se daří. bylo by to zajímavé. stejně tak bude zajímavé ho pozorovat, jak obstojí v následujících „krizových“ letech ;)
ad lucca:
jistě, je to výstřelek. ale nebezpečný. imho…
1R:
má to zmáklé chlapec :)
Dv:
podle mě je to snad se vším – tam kde jsme nasadili hrubou sílu, většinou sklízíme tuhý odpor a problémy. shodný jmenovatel – produkce dlouhodobě nerespektující přírodní zákony, obrovské přesuny + max snížení koncové ceny pro uživatele na „bohatém západě“. indicie se sbírají z různých oblastí… pokusím se sepsat srovnávačku… :) je to docela strašidelné :)
Tak tak, s tím kakaem je to velice obdobné. Biodiverzita a přírodní biotiopy jsou prostě klíčové a nedá se to dlouhodobě obejít..Nebo tedy dá, ale ty následky. Na jednu stranu tohle brutální velkozemědělství vyřešilo v některých částech světa hladomor, leč pokračovalo nadprodukcí, plýtváním.. Vyjadřuju to hrozně neumětelsky, ale zdá se mi, že jsme ve slepé uličce. Je možné, aby se trh a spotřebitelé „vyspělého světa“ naučili úplně jiným zvykostem, než na jaké byli zvyklí za posledních cca 60 let?
DV: Jistě že to jde, říká se tomu přirozený výběr. Schopní se přizpůsobí a zbytek vyhyne:-)
Nedávno jsem viděl v jedné trapné přímořské italské restauraci plakát 100% pomodoro certificato via emilia romagna. Lucca je nádherné město obehnané solidními hradbami- myslím že to ustojí.
Cofferight se blíží
To jsem zvědavá jak to dopadne s tim Veyratem v té naší knedlíkové zemi. Výraz Knedlíková země je v tomto článku.
Mimochodem, Marc dnes oznámil, že pověsil svoji kuchařskou zástěru na hřebík. Má zdravotní potíže po těžké nehodě na lyžích, která se stala před 3 lety :-(