Lambs wool aneb beránčí vlna

Píšete vy… Z archivu

V komentářích o tom, co jsme naježili,  jsem jásala nad roztomilou brožurkou Favourite Christmas Recipes, ve které jsem (znovu) objevila recept na velmi zajímavý nápoj.

Jmenuje se beránčí vlna a poprvé jsem o něm četla v mé oblíbené Dynastii rodiny Morlandů, což je sága čítající (zatím) cca 30 dílů, přičemž první začíná ve století čtrnáctém a ten momentálně poslední se odehrává během 1. světové války. Vřele doporučuji.

O beránčí vlně je tam zmínka i s letmým popisem ingerediencí. No, teď už mám recept kompletní, takže jsem to prubla.

Na beránčí vlnu pro 4 osoby si připravte:

4 pěkná velká jablíčka s červenou slupkou (koženáče)

4 pinty (1pt. = 570 ml) cideru nebo světlého ležáku – pro nealko verzi použijte jablečný mošt

6 hřebíčků

1čajovou lžičku nastrouhaného muškátového oříšku

1/2 čajové lžičky mletého zázvoru

3 kuličky nového koření

1–2 polévkové lžíce hnědého jemného cukru

Troubu nastavte na 200°C (stupeň 6). Jablíčka dejte do zapékací misky, přilejte trochu tekutiny (pivo, mošt, cider) a pečte asi 30 minut, dokud slupka nepopraská a dužina, která vykoukne nezíská „vlněnou“ texturu. Mezitím nalijte tekutinu do pánve či rendlíku, přidejte koření a cukr a pozvolna ohřívejte. Nápoj musí být horký, ale nesmí vřít. Přeceďte do nádoby, ze které budete nápoj rozlévat. Z upečených jablíček vyjměte dužinu a přidejte ji k horkému nápoji. Servírujte tak, že do sklenic nalejete tekutinu a navrch přidáte pořádný kopeček „vlny“. Nezapomeňte na lžičku!

Je to vlastně takový vylepšený svařák, ale chutná  naprosto skvěle. Během chvilky, kdy jsem fotila svou sklenici, další tři byly vypité a málem jsem přišla i o tu svoji.

Nápoj jsem dělala z cideru, který teď už nemám, příště vyzkouším pivo či mošt.

Beránčí vlna se tradičně podávala ve středověku v Anglii, na Tři krále. Poděkovalo se jabloním za úrodu a pár kapek se stromům „věnovalo“, s prosbou a přáním bohaté úrody.

Dužina jablek plovoucí v nápoji připomíná kousky beránčí vlny, zde je pravděpodobný původ jména nápoje.

Svátek Tří králů nás teprve čeká, takže lambs wool ještě stihnete udělat. A nezapomeňte přitom poděkovat jabloním.

Reklama

Komentáře

Mohu míti dotaz? Cider je co? A kde sehnat? A pak ještě jestli by to šlo nahradit tím pivem. Ale odpověď je již v článku samotném.
Nu, vypadá to přenádherně.

Aha, takže mi kamarádka odpověděla. Už vím, co je cider. Ale teď jestli by to šlo nahradit tím pivkem. Nebo pivko smíchané s moštem?

Beránčí vlna – líbí se mi ten název! Jablíčka i cider tu mám, večer to zkusím. Chytla jsem venku protivnou urputnou virózu a už 4 dní s ní bojuju. Tak vyměním zázvorový čaj za beránky a uvidíme.

  1. + 2. cider je jablečné víno nebo mošt, ale obyčejně se tím myslí právě víno. Lze použít slabé pivo, v originále je to ale, což odpovídá slabému ležáku. myslím, že kombinace moštu se slabým pivem by mohla být prima.
  2. proti viroze se musí bojovat. Beránčí vlna je ta správná zbraň!

Jééé, jsem trubka!!! Nenapsala jsem tam skořici. Takže přidejte ještě pěkný kousek skořice, rozlomený na půlku.
Omluva veliká, to mám z toho, že odbíhám všude možně, místo abych při psaní v klidu seděla.

No teda! To je úžasný nápoj na dlouhé zimní večery :-) Jen ta děkovačka jabloním mě trochu děsí! Obíhat všechny jabloně by se mi v tom sněhu moc nechtělo, ale když dobré mravy velí poděkovat, tak si zítra vyrazím do našeho sadu na kus řeči a potom se pustím do beránčí vlny. Díky za pěkné fotografie :-)

Pivli, máš tušení, kde jinde než v Marku a Spenceru by se dal zakoupit Cider?? Jinak díky moc za velice zajímavý receptík…:-)

Robertson by měl mít cider určitě. Ale klidně bych to prubla z moštu či piva. Je to bašta.

Pivli: Krásný receptík, to si budu muset udělat, zima je krutá.
Ale nejsem moc milovník cidru, ale řekla bych, že nápoji sluší víc než pivko. Možná se tedy přemůžu.
Když jsou v Lidlu „Francouzské dny“, tak ho tam mají.
Myslím, že jsem ho zahlédla i v Tescu? Jinak ho má třeba Aldi v Německu.

6. +8. :-))))
Jděte do toho! Zima je veliká, tohle zahřeje.
Poslední lahev cidru jsem měla právě z Lidlu.
Ty anglické jsou už dááávno vypité.
Ale v lednici jsou 2l jablečného a hruškového moštu. Tak si říkám, že udělám nealko verzi.

Ještě, že jsem si nedávala žádné předsevzetí, že budu míň jíst a pít :-)).
Některá jsou opravdu nesplnitelná ;-)

;-)
Tohle ani nezkouším. Vlastně: odborníci ani zádná novoroční předsevzetí nedoporučují. :-)))

10: Pivli, mají tam i tu tvou vychvalovanou práškovou hořčici?

16: Odpovím za Pivli – ano mají a potvrzuju její kvality. I když příště asi zkusím nějaký nezávislý importní kanál z Anglie – malá plechovka u Robertsona stojí přes 90 korun.

Helli: Kytka odpověděl za mne. :-)))
Jestli se uvidíme, odsypu i na ochutnání! :-)))

Pivli: díky!!! No to doufám, že se uvidíme! :-)))
Kytka: díky za info. Jak velká je ta malá plechovka?

Vychytávka (nejen) pro denšní večer. Kupte Frisco a použijte jej místo cideru. Pro neznalé a přespolní: Frisco = nízkoalkoholický kvašený nápoj. Základem je ječmenný slad. Ochuceno přírodními aromaty jablka a citronu. Chuť dosti podobná cideru. Měla jsem nakoupeno na svátky a pár lahviček ve špajzu zbylo. Je zima, studené se to teď pít nedá (miluju v létě!), takže jsem to zkusila. Nemá chybu!!!

úplně z voleje a amatérsky bych navrhl cider nenahrazovat pivem, ale jablečným moštem – alkohol v troubě vyfučí jako první. Pokud bych chtěl ten čmuch alkoholu zachovat, asi bych přilil do moštu slivovici nebo vodku :o))) V Čechách je cider úzký profil, vypil bych ho samotný :o)

No, ono to není ani tak o tom alkoholu. Nemá to být moc alkoholické. Proto je v originále jablečné víno nebo slabé světlé pivo. :-)))
Navíc cider se pouze zahřívá, asi tak jako víno na svařák. Tam alkohol taky nevyfučí, pokud to nenecháme půl hodiny vařit. Do trouby jde jen čut-čut na podití jablek.
Většinu cideru jsme vypili samostatně, ale přiznám se, že mi ten z Normandie tolik nechutnal, takže mi nebylo líto ho „bouchnout“. To se mi spíš nechce použít ten vynikající mošt.
;-)))

Možná malinko OT, ale když už jsme tu tak hezky rozepsaní. Jaký konkrétní rum používáte pro vaření? Já to vaření totiž mám pořád spojené s Tuzemákem a to zřejmě nebude to pravé ořechové. Předem díky.

Při vaření používám Tuzemák. Božkov. Jiný rum na vaření (pečení) pro mě neexistuje. Rum jako je Bacardi, Kapitan Morgan jdou do koktejlů nebo long drinků. Ale česká kuchyně bez našeho rumíčku by nebyla celá. ;-)

BTW: přihlásila jsem se do Cider klubu. :-)))

Stejně jako Pivli – na vaření Tuzemák. Jednou jsem koupila jiný než Božkov a chutnalo to jako nealko s rumovou trestí, od té doby kupuju jenom Božkov.

Pro kubánské, jamajské a jiné rumy se najde jiné uplatnění :o)

Omlouvám se za anonyma, nebyla jsem přihlášená.

Taky tak, na vaření tuzemák, na pití dobrej rum.

Vy čeští Češi vůbec nevíte, co to je nemít tuzemák! Do čaje, do pečiva.
Zde je na policích spousta rumů. Bezbarvých, jako Bacardi. Hnědých, jako Navy, nebo s rodokmeny oslavujícím Jamaiku, Kubu a cukrovou třtinu. Krom jedinečnosti. Žádný nechutná tak, jak mě život naučil, že má rum chutnat!

Nalejte mi za korunu rumu
Za korunu rumu pro zahřátí
A nebo raději
Dejte mi naději
Že se vrátí
Že se vrátí
Že se vrátí
[zpaměti, myslím, že Jiří Suchý]

30. Bez tuzemáčku to prostě nejde.
Koukám, jak míří luzná luna do úplňku, básní pan 1R jako o život!
Viz zde + fórum. ;-)))

Vyzkoušeli jsem beránka z jablečného moštu a dneska budu muset letět pro další láhev. Bylo to výborný!

Tak to jsem ráda! :-)))
Chystám se na variantu s pivem, mošt asi o víkendu. A příští týden jdu nakoupit zásoby cideru. Mňam! :-)))

Pivli přidávám velký dík za bezva recept. Moc jsme si na horkém „jablíčku“ včera s Janinkou šmákli… :-)

34. :-)))
Fakt mě to těší.
Mám tyhle starodávné receptíky ráda.
Tak mě napadá, jestli zná lambs wool pan 1R?

35: Neznám. Jakkoli vás považuji za zdroj výborných receptů, toto (a svařované nápoje vůbec) mě osobně neláká. Ani v současném psím počasí! :-)

Cider máme rádi, měli jsme ho včera doma k obrovské míse škeblí (mussels). Mmmmm.

36. To chápu. taky nepiju svařáka po litrech, 1× za rok mi stačí. Ale tohle mě vážně chytlo. :-)))
Dnes byl beránek z piva. Ovšem z cideru je jednoznačně nejlepší.
Cider pěkně vychlazený máme také rádi, už se těším na příští týden, jdu si do Řeznické pro klubovou kartičku a současně nakoupím pořádnou zásobu cideru + kuchařku.

38: Jak známo, Angličan na poděkování neodpovídá; zachovává mlčení. Na opakované a velké poděkování odpovídá také poděkovním, asi proto, že se mu takového velkého poděkování dostalo. Tohle vzájemné, ping-pong děkování může trvat i několik minut.

Déle může trvat pouze vzájemná výměna „Good Bye!“ Za současného mrazivého počasí nevhodně oblečené straně, tj té stojící a mávající ve dveřích jejich obydlí, při gudbájování hrozí těžké nachlazení, v horším případě i omrzliny nemávajících končetin.

Aspalli, Aspalli, Aspalli.
(S omluvou panu Karfiátovi).
:-)

42. Telepatie, že? Nebojte, tenhle cider(cyder) také zůstane neohřátý. :-)

48: jen dodám, že je to nealko hruškový cider a chutná mi. A ta plechovka nevydrží zmrznutí obsahu a rupne. Rozmrzlý obsah mi právě zasychá ve Volbludě v kapse na sedačce… (-:

Hruškový cider se dělá v Anglii. Řiká se mu Perry, ale není tak známý jako jablečný.
Do Skandinávie a předpokládám, že i do Švédska se dováží čirý jablečný (hruškový) extrakt a zde se pak vyrábí sladší cidery -třešňové, kaktusové, limetkové.
Info jsem čerpala z kuchařky Cider v kuchyni, koupila jsem ji tam, co cidery. V Řeznické ulici. Odkaz výše. Ale labs wool tam nenajdete. :-)))
Terezka: díky za tip, určo ho prubnu, jsem na něj zvědavá!!!

Pivli: o víkendu jsme ho zkoušeli a doporučuji do lambs wool už ho nesladit. Je dost sladký sám o sobě.

Švédský hruškový cider mě osobně zklamal – nemám rád sladké nápoje a příchuť byla (nebo se zdála) umělá. Nic pro mne, ale každý z nás jsme jiný.
Vyhledal jsem pak jejich website abych zjistil příčinu své nelibosti. Detaily si už nepamatuji, jen výsledné pravidlo: jednou to stačilo, už nikdy švédský cider.

Leda že bych se ocitl na Sahaře, vyprahlý, jazyk na vestě, slunce by nemilosrdně bilo a volba by byla mezi močí spoluztroskotance a švédským cidrem.

Tu první flašu z prvního odkazu jsem už nesčíslněkrát dal do místní bottle banky! Cink!
Ať žije recyklování. And cyder.

:-)))
Také to tak vidím. Pravidelně odhazuji do kontejneru na lahve slušné množství lahviček. Jen ty litrové, šroubovací si nechávám, budou se hodit na výrobu domácích šťáv.
Teď právě „recyklujeme“ třílitrový barel přímo z lednice. Je to sice klidný (still) cider -osobně preferuji lehce perlivé, ale to nic nemění na tom, že je výtečný.
Hm, skoro by to stálo za to, založit vlákno ve fóru ohledně ciderů, ale co, můžem občas zadebatit zde.
V Cide klubu jsou teď k dostání i francouzské vzorky, ty nakoupím příště.:-)

http://WWW.ODDDOG.CZ
společnost dovážející cider z Velké Británie
organická skvěle chutnající cider, s příchutí či bez
Cider v České republice už nechybí, je totiž tu díky společnosti Odddog.cz
Doporučuji všem milovníkům

Komentáře jsou uzavřeny.