Svařák
Píšete vy…Nečekejte nic objevného, všichni to již znáte. Někdo svařákem rozhání nachlazení a jiné neřády, někdo jím rozmrazuje běžkaře, někdo jím zkouší navodit vánoční atmosféru. K chladnější polovině roku svařák prostě patří.
povinně: víno různé kvality, cukr, hřebíček, celá skořice volitelně: badyán, muškátový květ, mletá skořice, citrón, pomeranč, rum, …
Nasucho roztavte cukr. Doporučuji třtinový (když zbyde, vrazíte ho v létě do mojita), nicméně postačí i normální. Nechte jej lehce zkaramelizovat, ale nepřežeňte to – mohl by vám zhořknout. Potom zmírněte teplotu a až začne znovu tuhnout, tak zalejte trochou vařící vody. Je důležité, aby rozdíl teplot obojího byl co nejmenší – studenou vodu do rozpáleného cukru nechť lijí pouze milovníci audiovizuálních efektů. Přidejte skořici, hřebíček, případně další koření a povařte. Toto je také důležité – z koření se vám uvolní žádané aroma. Nakonec přidejte víno a zahřejte. Toto je extrémně důležité, kdybyste to přehnali až k bodu varu, přišli byste o alkohol (vypařuje se při nějakých 78 °C) a svařák by vám nefungoval! ;) Když se Vám na hladině objeví bílé bublinky, je ten spravný čas svařák přes sítko přelít do sklenice.
Sváříte
- červené? bílé?
- pouze vína s přívlastkem?
- pouze vína z krabice?
- s jiným kořením?
- s kořením z pytlíku?
- s rozpustným “kořením“ z pytlíku?
- úplně jinak?
- i v létě?
- pouze v přilbě?
Vyvařte se v diskuzi!
Komentáře
No já svařuji málokdy a obvykle......no to, co ostatní pijí a pomlaskávají, to my používáme na vaření a svaření.....takže asi tak
Svařák miluju, vždycky se kvůli němu těším na zimu. Svařuju hlavně bílé víno, nějaké sladší, stolní. Svařák snese ledacos :o) Co svařák nesnese je hnusné instantní koření z pytlíku, nebo sice jednotlivé celé,ale zase vyčpělé koření.Vystačím si se skořicí a hřebíčkem,ale mám v plánu i badyán, až se dostanu do kořenářství. Přítel se mi bude určitě smát, protože Badyán se jmenuje jeden můj potkan, tak abych si to nespletla :o)
Teď je ideální doba na svařáky! Mám radši svařák z červeného vína. Používám dobré víno, které bych normálně pila i bez nutnosti svaření, ale zase žádné extrémně dobré, tak něco mezi :o)
Přidávám (kromě skořice, hřebíčku a badyánu) pár koleček pomeranče a do hotového svařáku ještě panáka Cointreau.
Nordy: téda tomu říkám upgrade s tím Cointreau, to stojí za zkoušku, i když nevím, jestli mi ho nebude líto
Nordy:
tak ta zmínka o cointreau byla ďábelská :)) další záminka pro likvidaci mé láhve s grand marnier :)))))
jejda, tak jsem svařila jablko, pomeranč, koření a nalila to na rum, punč a pomerančový džus. A přikápla k tomu to Cointreau ;-)) Ňák se mi z toho motají prsty na klávesnici.,.,.,.,!!!
5: Záminka se vždycky najde :o)) Grand marnier – mňám! Úplně jsem si vzpomněla, jak jsem si v Paříži dala jako dezert sladké soufflé, Přinesli mi krásné žluté suflátkor rozinkama, pak číšník otevřel láhev grand marnier a třetinu mi nalil na to soufflé… to bylo šíleně dobrý!
6: Taky zajímavá kombinace. Děláte mi chutě!
Jak si tady tak ctu, premyslim, jestli mam hlad, nebo zizen…a jdu dolu do Zabky koupit nejake to chateau tetrapak at se u svaraku lepe premysli, jestli uz mam hlad :-)
Že by druhá runda s Grand M? au, teď mě praštila klávesnice ;-)
já teda neváhám a už vařím :)))
Provedl jsem upgrade svaraku jablecnou palenkou 60% a chutna to nadmiru znamenite – nato jak prasacky jsem ho uvaril (skorice mleta, rebicek jen posledni 2ks, volitelne ingredience 0).
Aha, takže tak.Zítra se bude svařovat!
Já jdu svařovat, přece jen to na mne došlo
Nám vyzkoušené, že chuť svařáku neuvěřitelně vylepší trocha medu.
Já jsem vychytal tuto sestavu: karamel z třtinového cukru, hřebíček, celá skořice a jako bonus pár kuliček zeleného pepře a jedna kulička nového koření. Taková inspirace lahvičkou Glogu z Ikea. Zatím samý úspěch.....
Vyvařte se v diskuzi! xD. Bezva. Díky za návod :).