Recept: Pečený pstruh (siven) na slanině s nivou
Jako ex-mladý-rybář i ex-na-chatě-příležitostný-pytlák nyní již lovím pouze v chladícím boxu v obchodě. Minulý týden jsem vylovil nádherné čerstvé pstruhy a siveny v ceně za kus od 35,– do 45, Kč. Dnes pro vaše potěšení jeden velesnadný (blbuodolný) a přechutný (ha,ha) recepis!
Pstruh je podle mne nejchutnější (čerstvá) ryba, kterou si můžete dát v Česku. Určitě všichni znáte klasickou úpravu na másle (a na kmíně), na grilu nebo různé varianty pečeného pstruha v alobalu. Tahle fortifikovaná varianta udělá z vašeho malého pstroužka chutného žraločího zabijáka ;) Co se týče toho sivena v závorce, tak já si ho primárně popletl se pstruhem obecným (díky těm ďubkám). Z toho mlžu usoudit, že je ke pstruhovi rovnocenným partnerem.
Pro přípravu budete potřebovat:- co nejčerstvější chlazené rybky – pstruh nebo siven
- slaninu (shaved)
- nivu (a jiné modely s modoru plísní uvnitř)
- petrželku
- máslo
- citon (nebo limetky)
- česnek (volitelně)
- párátka
Tuhle chuťovou směsici mám odzkoušenou na pánev. Pokud se vám chce, můžete průkopničit zabalení v alobalu nebo můžete ty lenochy naházet do zapékací misky. Je to na VÁS!
Postup, krok sum krok:- vybalte a umyjte z těch slizounů všechen sliz pod proudem vody
- vnitřek pstruha opepřete/osolte/pocitronujte/očesnekujte (dle svého temperamentu)
- vnitřek posypte petrželkou a nacpěte tam střídavě plátky slaniny a nivy
- v průběhu vám to asi stejně vyteče, ale pro dobrý pocit to zajistětě párátkem
- obě strany pstruha pokryjete jako pokrývači slaninou
- poté předvěďte publiku svou motorickou obratnost a celého pstroužka uveďte na pánev s máslem tak, abyste si neshrnuli slaninu (hodně štěstí ;))
- pečte na jemné plameni z bobou stran, výhodou je když na pstruhy přitisknete pokličku
- pstruh je hotový velice rychle (cca 10min), indikací je rovněž krásně zkaramelitovaná slanina a roztékající se niva
Podávejte s citronem na pokapání. Na mém obrázku vidíte hrudky bylinkového másla a petrželku,tím taky nic nezkazíte. Dobrá finta je využít výpek na pánvi – nasypte do něj petželku (pažitku) a chvilku ji tam udělejte – mňamka! Pokud budete k hostům féroví, připravte jim dobrou zásobu ubrousků, mističku s citronovou vodou (ne na pití!) a talířky na odkládání kostí. Kdo ví, co to je, tak i příbor na ryby ;D
Co k tomu? No přeci tymiánové brambory se smetanou!
Dobrou chuť!
Komentáře
Tak už se mi zase sbíhají sliny……..
No a proč mi ty cuketčiny receptíky pořád nejdou uložit????
Je tedy jedinou možností kopie do wordu???
:)
nad ukládáním jsem ještě nekoumal, podívám se na to. alespoň vám tady zkusím připravit varianty článku pro tisk se zjednodušeným formátováním…
jinak ale ta kopie do wordu není špatný nápad – vynecháš moji tradiční omáčku auložíš si jen suroviny a postup. voilá! :)
To je dobrý, ale kde seženu recept na ty brambory, ať je to kompletní.Jsem kuhař amatér, spíše labužník.Díky
F.Podolák:
s těmi brambory si vůbec nelamte hlavu!
- uvaříte brambory
- ještě horké rozšťoucháte s dostatkem mléka a másla
- osolíte a okořeníte tymiánem (nejlépe čerstvý a v dlani rozšmelcovaným)
et voilá!
Tak mě napadlo, že při pokládání již naplněných ryb slaninou by bylo lepší je tou slaninou vyloženě zabalit a pak teprve použít párátka na zajištění. Mohlo by se tím předejít vytečení nivy. Zítra vařím pro přítelkini tak hned vyzkouším a určitě se podělím o zkušenosti.
Koralek:
super nápad! :) určitě zkuste :))
Tak vyzkoušeno a to celkem úspěšně. Osobně jsem rybyčky pekl v remosce, jelikož troubu nemam a na smažení mě moc neužije. Na plnění je chuťově zajímavé použít více druhů sýrů (dokonce uvažuju o vyzkoušení Romaduru). Dost taky záleží na kvalitě slaniny. Vyzkoušel jsem klasickou anglickou (nebylo to špatné) a pak ještě španělskou uzenou šunku (úřasná věc). Ta je sice dost drahá, ale chuťově je lepší a je krájená na dostatečně velké plátky. A namísto párátek doporučuji pstruha omotat režnou nití. Zkusil jsem to při druhé várce a nemůžu si stěžovat. Nit musíte sundat před podáváním ale je to jednodušší a spolehlivější než párátka. Ryba se totiž po upečení s párátky rozpadá a kazí to celkový dojem (je taky možné, že sem to pokazil). Recept je to výborný, všem doporučuji ho vyzkoušet.
Pán Cuketka, oslovil ma váš recept „pečený pstruh so slaninou a nivou“, dnes to urobím na večeru, ale chcela by som to presne tak, ako odporúčate a vzniká môj problém.K pstruhu „tymiánové brambory se smotanou“. Ako to mám urobiť ? Poradíte?
Ďakujem.
S úctou M.B.
ukuchteno vcera k veceri. vyborna kombinace. pstruh s nivou by me jen tak nenapadl.
M.B. pan cuketka se problemu tymianoveho bramboru zabyva v prispevku c. 4
další recepis na pstroužka chystám snad ještě do konce prázdnin! děsně mě to vaření s ním baví. + je to levné, dostupné maso :)
Vyzkoušeno dnes s přidáním žampiónů a v troubě. Vypečené žampióny se šťávou z vytečené nivy ochutily kuskus (na jinou přílohu jsem byla moc líná). Prakticky bezpracné a vynikající :)
jednou sjem pozval kamarády a každému sem věnoval jednoho pstroužka :) pak jsme si je pojmenovali a každý si toho svého sám pěkně obalil. mám z toho dosti roztomilé videjko :) směju se pokaždé, když si na to vzpomenu :D
uuumm vyborne, co by som ja bez takych ludi ako si ty robila :))) … dakujem za recept! .. Je to fantasticke ..
Milý pane Cuketko, vidíte jak dlouho přežívá Váš recept na pstruha s nivou? Zítra bude u nás mít premiéru. :c))
........ a v sobotu 04. 12. 2010 taky :-)
dodelano ,super chut :-)