Další sýr do salátu: Tartare salátový sýr s olivami v olivovém oleji

Jak jsem již u Lučiny do salátu slíbil v komentářích, podíval jsem se i na další salátový produkt Povltavských mékáren, tentorkát z řady Tartare…

Balení a design

Na rozdíl u předchozího hodnoceného výrobku Lučiny do salátu je balení o poznání praktičtější. Sýr (100g) je položen v placaté vaničce, ve které si sýr rovnou nožem nakrájíte na kostičky poté vyklopíte kam chcete. Designově je na tom úplně stejně – frikůlínský fresh obal evokující „skutečné čerstvé produtky“.

Jak to chutnalo?

Tartare salátový sýr je narozdíl od Lučiny do salátu netermizovaný (jedná se o tavený sýr + tvaroh). Je tedy o poznání smetanovější a méně „kyselý“. Co se týče konzistence je ještě o něco více méně pevná než u Lučiny – tj. v salátu se vám bezpečně rozpadne. O zpevnění se tady rovněž postarali dva bratři z chemárny – karubin a karagenan.

Budu-li hodnodit pouze chuť, tak tady musím dát jedině plus cuketky. Kombinace černých a zelených oliv (v sýru dokonce okem rozeznatelné ;), olivového oleje a sýra je výborná! Mňam, chutnalo mi moc. Testoval jsem v těstovinovím salátu – penne, salátový sýr, rajčata, bazalka, drcený česnek, olivový olej. Opravdu příjemné a hlavně rychlé na přípravu!

Závěrem

I když jsem proti koncepci takovýchto produktů, tady musím uznat, že svou funkci „šetřiče času“ plní opravdu dobře. Na druhou stranu musíte uznat, že kdybyste si vzali jakýkoliv obyčejný sýr a sami si ho ochutili olivami, kvalitním olivovým olejem a bylinkama dle vlastního výběru – dosáhnete nesrovnatelně vyšší kvality. Ale tak jako všude i zde platí – něco za něco.

Na rozdíl od třícuketkové Lučiny do salátu si tento ready-to-serve polotovar vysloužil obstojných pět cuketek z desíti.

Reklama

Komentáře

Jen malá poznámečka na okraj, protože sýr samotný osobně zatím neznám, jelikož jsem mimo ČR. No a právě proto, že se teď nacházím v zemi, ze které pochází slovo karagenan (je to slovo irského původu), vím, že je to mořská chaluha, takže pokud není nějak moc chemicky upravená, není to podle mě „chemárna“ :-)

Jinak sama mám nejradši, když si vezmu fetu, nakrájím na kostičky a na pár dní naložím do olivového oleje s bylinkami, česnekem, olivami a podobně, protože mám pak ušetřeno i dělání zálivky na salát a co si člověk udělá sám, udělá si s láskou a i to je v tom poznat :-)

Reagovat

ad karagenan:

jj, je to exktrakt z mořských řas (konkrétně se jedná o nějaký polysacharid, který propůjčuje tomu sýru gelovitou pevnost). u mně je to ale pořád chemárna – polysacharidy z průmyslově zpracovaných mořských řas nemají v sýru absolutně co dělat.

ad feta:

určitě nejlepší metoda – hezky si to všechno naložit dle vlastní chuti. je to pak o 100% chutnější :) pravda, pravda :)

Reagovat

[...] Má nakládací volba padla na suroviny volně inspirované docela obstojným salátovým sýrem Tartare, který jsem si oblíbil do těstovin – jen tak s rajčátky a drceným česnekem. Rozhodl jsem se, že tu umělinu doběhnu, předběhnu a vůbec tak nějak absolutně s ní jednou provždy vyběhnu :) Šátralka pana Cuketky vylovila a připravila: [...]

Reagovat

Nevím, kde jsem doposavad hleděla. Konečně jsem objevila stránky, které za něco stojí. Fakt díky za recepty aj.

Reagovat

dík za pochvalu!, brzy to tu zase trošku nabobtná novým obsahem, přiznávám, že v tom vedru mám zpomalený biortymus… fajne :)

Reagovat

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)