Foodporno: Vepřová kotletka na cibulce s parmezánem
Nevím co mě to dnes popadlo. Za všechno pravěpodobně může darovaná kostka Grana Padano a objev bio vepřového v Delvě. Smrtelně primitivní recept, dalo by se říct: bio-fat-foodporno. Rozhodně nezkoušejte v horkých letních dnech. Vstupte pouze, pokud vám již bylo 18 let…
Tenhle receptík na vepřové kotletky se sýrem v cibulové peřince už používám s úspěchem asi jeden rok. V první variantě jsem měl trošku chaos s přípravou cibulky a místo parmezánu jsem používal plátkový maasdamer nebo leerdamer. Teď už se ale všechno vyjasnilo a definitivní smrtící podoba receptu je tady .)
Na tohle hácéčko budete potřebovat:
- libové vepřové kotletky bez kosti (to už myslim ani nejsou kotletky)
- cibule pokrájená na středně velké kousky (buďme exaktní např. 9x4mm je super velikost)
- sýr (parmezán, napodobeniny parmezánu a spol. je to foodporno takže je to jedno)
- máslo
- olivový olej (nejlepší jaký doma máte)
- tatarská omáčka (nejhrubší kvality)
Primitivní příprava:
- připravte si kotletky (posolte a tak)
- roztopte máslo, přidejte olivový olej a na mírném plameni vložte kotletky (výhodou je tlustostěnná pánev, s tukem se laskavě nekroťte)
- kolem kotletek nasypte cibulku
- udělejte každou kotletku na spodní straně do mírně-zlatova
- otočte, dbejte na to aby se civulka (vtipný překlep) válela kolem a aby se nepřiskřípla pod kotletku
- udělanou stranou zasypte bohatou vrstvou najemno strouhaného sýra
- dodělejte to! (dobrý je to nakonec přiklopit pokličkou)
Podávejte s tatarskou omáčkou a libovolnou přílohou. Výsledkem je (IMHO) dokonalá fůze nezdravých chutí: měkoučké vepřové naducané chutí másla a šťávou z cibulky s topingem z rozteklého parmezánu, božská rozpadavá cibulka a mastný výpek, který vše jistí. Ou-ká, už vás dál nebudu dráždit – jdu se odvalit do kulinářského pekla…
Co je to foodporno?
Foodporno je moje převzatina z ang. foodporn. Nebazíruji na jeho používání, ale zatím mě nic jiného v češtině nenapadlo. Jako každé jiné porno je i foodporno jednoduché, explicitní a jeho jediná funkce je co nejrychleji a nejlépe uspokojit naše nejprimitivnější pudy. Foodporno obrázky s recepty většinou zobrazují ty nejnezdravější (rozuměj nejtučnější, nejsladší, nejslanější, nejvyuzenější a nejunkfoodovatější) jídla, o kterých se ve slušných kuchařkách mlčí, nebo se alespoň přecházejí receptem bez obrázku.
A proč je na fotce ta snítka pažitky?
Pažitka přeci tvoří veškerou zeleninovou oblohu!… Oukej, nene… Máte pravdu je to čistá provokace :D
Komentáře
Už už jsem se chtěl vrhnout na procházení internetu a hledat nějaký recept na zítřejší jídlo. Po přečtení článku mám však jasno. Zítra bude foodpornoden, snad bude hostům chutnat ;)
P.S. Nechystáš článek o zázvorové limonádě? Zrovna tu jednu dělám. Mňam…
.)
No tak šup sem s receptem Maaarty, možná se z toho ten článek vylíhne! (jestli bude panu C. chutnat :p)
Mňam ;-) Doma děláme něco podobného, kotlety na šlehačce – spousta šlehačky, sýru… to vše zapečené. Také bych řekl foodporno :-)
ojéjej, se šlehačkou je to foodporno nadvakrát ;)
No když už se tady tak smilní, tak se musím připojit ;) – taky občas zapékám kotletky pod směsí sýru, vajíčka a česneku – ale co považuji za moje nej jídelní smilstvo je zapečený obalený řízek, který se normálně udělá a pak se na noc dá uležet do směsi šlehačky a orestované cibulky se slaninou a druhé den se tohl zapeče v troubě. – masakr, opravdu nedoporučuji ;-)
Toony jediný co na tohle můžu říct je: TY VOLE!
Vidim, že foodporno je v česku neobyčejně populární :D masakr nepochybně, díky za něj! ostatně Buty už o tom zpívají dlouho – Maso, to je ten nejdokonalejší pocit…
Nu, jsou věci, které mne nechávají klidným – leda by to velmi příjemně vonělo…
V sobotu musim do prace pocitat rtenky a rasenky (pololetni inventura je porno v pekle), tak bych si to mohla v nedeli u pritele vyzehlit a toto mu uvarit :-), mnam
(Nebyl by recept na studenou bulharskou polevku tarator?)
no kdybych vedel co to ten tarator je, tak bych ti rá posloužil ;) ale že seš to ty, tak jsem vyhrabal recepturu na které ses hodují všechny internetovíé zdroje:
Studená polévka tarator:
nastrouháš okurku, přidáš jogurt (někde to ředí – polévka má být řídká), drcený česnek, drcené vlašské ořechy, kopr – promícháš a ochutíš octem, solí a pepřem.
Podle mně na tom není moc co zkazit, hlavní zrada bude asi ukryta v použitém jogurtu (všude doporučují bulharský jogut a o tom já nic nevím).
Podívej se taky tady:
http://www.bulharska-kucharka.cz/kucharka/pole.htm
Zase som spravil osudnu chybu a navstivil tieto stranky hladny… No nic, pojdem si kupit nieco pod zub. Ale nie o tom som chcel.
CHVALIM pana Cuketku za exaktny popis velkosti cibule. Nemam rad navody „pecieme do hneda, zlata…“, „pridame stipku soli“ atd. Co ked som basketbalista a presolim to?! Takze len tak dalej, vsetko sa da popisat v jednotkach sustavy SI.
děkuji za pochvalu , i když zrovna ty „přesné míry“ cibule byly míněny jako recese ;D
já při vaření absolutně nepoužívám odměrky, měřítka, vážítka a všechno střílím odboku – taky to potom podle toho vypadá, ale alespoň se nenudím ani já ani případní strávníci ;)
[...] Jestli byla fotka k vepřovým kotletkám na parmezánu foodpornografická, tak dnešní titulka s klobáskama je foodporno nejtvrdšího kalibru :) Klobásky Cumberland (a např. tady) jsou tradiční klobásky z Anglie, přesněji z regionu Cumberland. Jedná se o čerstvé vepřové klobásky s typickým kořením. Důraz je kladen na použití lokálních čerstvých surovin bez aditiv. [...]
Právě jsem se odvalil od stolu naprosto odrovnán tou neuvěřitelnou kombinací chutí a vůní… Děkuji za ten nevšední zážitek, budu toto poselství šířit dál…
P.S. Jako přílohu jsem zvolil v troubě dopékanou bagetku a neprohloupil jsem. Ani slzička výpeku nezůstala na talíři…
jáj, vidím, že ochlazení přináší svou daň – vrací se chuť na foodporn těžkého kalibru!
jsem moc rád, že se ti to povedlo k úplné spokojenosti…
,)
Cuket mam dost neco zkusim dik