Zelená hádanka pro konec prázdnin

Píšete vy…

Budu stručná: co je to? Hádejte…

Reklama

Komentáře

jeden by mohl říct, že je to zelená prtel, ale bude to asi Chayote, česky snad Čajot?

Není to ani přehnutý knedlík, ani vulgární hruška, ani poblázněná tykev, ani avokádo, ani kdoule, ani patison či zucchini, anobrž zlená „prtel“ neboli tropická kedlubna neboli čajot (chayote).
Kápla na to Bali!!! :-))) Klobouk dolů!

Čajot jsem zakoupila v Tescu, zaujal mne právě tensrandovní tvar.
něco o čajotu: tropická zelenina zvláštního tvaru, obsahující měkké jedlé semeno. neokrajuje se, konzumuje se čerstvá do salátů a nebo se dusí. peče a přidává do masových směsí. Má příjemnou chuť, připomínající kedluben a okurky a i po uvaření je velmi křehká. Váborně se hodí do jídel arabské a asijské kuchyně.
Potvrzuji, čajot je velmi chtuný a celá ta sranda stála 22,– Kč. Takže celkem levný experiment.
ještě několik foteček zelené „prtelky“ zde:
http://pivli.webovastranka.cz/…P1010319.jpg
http://pivli.webovastranka.cz/…P1010325.JPG
http://pivli.webovastranka.cz/…P1010324.JPG

Bali, gratuluji!!! Já do čtvrtka netušila, že nějaký čajot existuje a jak vypadá. Jojo, člověk se furt učí…

Já byl vedle jak ta jedle a s chayotem se tu setkávám poprvé.

Nicméně, krom Bali, která trefila Bull's Eye, se velmi přiblížili i ti, co hádali tykev, patison, zuchinni. Je to totiž ze stejné okurkovité famílie, Cucurbitaceae (to jsem si vugůgloval). S kedlubnou to má společného jen to, že to roste na zahradě a že se to dá jíst!

Jsem se s tím setkala při mém dlouhodobém pobytu v Asii, tam používají i kořen.
Ale jestli jsem to jedla, nevím. Možná to někdy v nějakém jídle bylo ;-)
Takže zakoupím a ochutnám ;-)

11. jako že by si z té zelené „prtelky“ jeden sednul na „prtel“, to asi ne, ale je to křehké, šťavnaté a chutné. :-)

Čajot

Ještě jsem se dočetla o čajotu toto:
Název čajot pochází z aztéckého chayotl, což připomíná středoamerický původ této rostliny. Plody se velmi liší velikostí, tvarem, barvou a pevností, všechny však mají vysoký obsah vody. Čím větší narostou, tím je jejich chuť méně výrazná. Čajot se připravuje stejně jako menší tykve, přidává se do kořeněných směsí, peče se nebo dusí.

Nějakou jinou malou zelenou „prtelku“ ?
Neměla jsem v úmyslu dělat z koupě čajotu nějakou hádanku, ale když to na mne doma vykouklo z obalu, neodolala jsem. :-)))

nene, nadplomě že to bude nějaký nezralý výlupek ze skořápky, ty vypadají podobně zkrouceně uvnitř. do finálního tipu sjem to ale nevymyslel :) hádanky jsou super, sem s nimi! ;)

já to znám jako christophines , název čajot taky znám, ale vůbec jsem si neuvědomila, že jde o jednu rostlinu, to vyzkouším příští rok semínko zasít

Taky bych ho ráda sehnala, ale mám pocit, že v našem zapadakově mám smůlu.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)