Zelená hádanka pro konec prázdnin
Píšete vy…Budu stručná: co je to? Hádejte…
Budu stručná: co je to? Hádejte…
Suroviny: Ředkvičky, Medvědí česnek, Brambory, Topinambury, Řapíkatý celer, Dýně, Rajčata, Růžičková kapusta, Salátová řepa, Celer, Hlávková kapusta, Černá ředkev, Mrkev, Česnek, Zelí, Okurky, Cibule, Papriky. Petržel a Kačenka česká
Techniky: Využití zeleniny od kořene po listy, Blanšírování, Glazování, Na zádíčka a Pyré
Komentáře
Přehnutý houskový knedlík.
dost vulgární hruška
Nějaká poblázněná tykev :-)
avokádo, ne?
Kdoule.
patison nebo zucchini
jeden by mohl říct, že je to zelená prtel, ale bude to asi Chayote, česky snad Čajot?
Není to ani přehnutý knedlík, ani vulgární hruška, ani poblázněná tykev, ani avokádo, ani kdoule, ani patison či zucchini, anobrž zlená „prtel“ neboli tropická kedlubna neboli čajot (chayote).
Kápla na to Bali!!! :-))) Klobouk dolů!
Čajot jsem zakoupila v Tescu, zaujal mne právě tensrandovní tvar.
něco o čajotu: tropická zelenina zvláštního tvaru, obsahující měkké jedlé semeno. neokrajuje se, konzumuje se čerstvá do salátů a nebo se dusí. peče a přidává do masových směsí. Má příjemnou chuť, připomínající kedluben a okurky a i po uvaření je velmi křehká. Váborně se hodí do jídel arabské a asijské kuchyně.
Potvrzuji, čajot je velmi chtuný a celá ta sranda stála 22,– Kč. Takže celkem levný experiment.
ještě několik foteček zelené „prtelky“ zde:
http://pivli.webovastranka.cz/…P1010319.jpg
http://pivli.webovastranka.cz/…P1010325.JPG
http://pivli.webovastranka.cz/…P1010324.JPG
Bali, gratuluji!!! Já do čtvrtka netušila, že nějaký čajot existuje a jak vypadá. Jojo, člověk se furt učí…
Já byl vedle jak ta jedle a s chayotem se tu setkávám poprvé.
Nicméně, krom Bali, která trefila Bull's Eye, se velmi přiblížili i ti, co hádali tykev, patison, zuchinni. Je to totiž ze stejné okurkovité famílie, Cucurbitaceae (to jsem si vugůgloval). S kedlubnou to má společného jen to, že to roste na zahradě a že se to dá jíst!
:-)))
A že to chtná opravdu podobně jako kedlubna.
Jsem se s tím setkala při mém dlouhodobém pobytu v Asii, tam používají i kořen.
Ale jestli jsem to jedla, nevím. Možná to někdy v nějakém jídle bylo ;-)
Takže zakoupím a ochutnám ;-)
Take vidim poprve! Uzasne!
11. jako že by si z té zelené „prtelky“ jeden sednul na „prtel“, to asi ne, ale je to křehké, šťavnaté a chutné. :-)
Čajot
Ještě jsem se dočetla o čajotu toto:
Název čajot pochází z aztéckého chayotl, což připomíná středoamerický původ této rostliny. Plody se velmi liší velikostí, tvarem, barvou a pevností, všechny však mají vysoký obsah vody. Čím větší narostou, tím je jejich chuť méně výrazná. Čajot se připravuje stejně jako menší tykve, přidává se do kořeněných směsí, peče se nebo dusí.
díky Pivli, taky jsme se nachal pomást ;) tipoval jsem něco menšího…
Nějakou jinou malou zelenou „prtelku“ ?
Neměla jsem v úmyslu dělat z koupě čajotu nějakou hádanku, ale když to na mne doma vykouklo z obalu, neodolala jsem. :-)))
nene, nadplomě že to bude nějaký nezralý výlupek ze skořápky, ty vypadají podobně zkrouceně uvnitř. do finálního tipu sjem to ale nevymyslel :) hádanky jsou super, sem s nimi! ;)
14: Název čajot pochází z aztéckého chayotl, což připomíná středoamerický původ této rostliny.
Největší současný vývozce je Costa Rica.
http://en.wikipedia.org/wiki/Chayote
hm, ja tipoval celulitidu
jedna hádanka byla také TADY ;-)
(ovšem lehčí než ta od Pivli)
Chlebík nebo sýr? Ale to už někdo hádal, jak jsem si všimla.
:-)
já to znám jako christophines , název čajot taky znám, ale vůbec jsem si neuvědomila, že jde o jednu rostlinu, to vyzkouším příští rok semínko zasít
Taky bych ho ráda sehnala, ale mám pocit, že v našem zapadakově mám smůlu.