Fotohádanka: Co je to? + Recept pro vítěze!
Tak co moji milí, poznáváte? Kdo uhodne první, získává skvělý recept!
Těstoviny s kozím sýrem a řapíkatým celerem – recept vybojoval Kocour a minio ;)
Náhodný experiment podřízený řapíkaté inspiraci. Podobné experimetny ne vždy dopadnou dobře. Tentrokrát se však na mne usmálo štěstí a vznikl pěkný (a jednoduchý recept), který zařazuji do svého stálého receptáře.Budete potřebovat:- řapíkatý celer na kolečka (1–2 stonky)
- kozí sýr s plísní (budu se mu věnovat v jednom z víkendových článků)
- cibule na drobno
- mléko/smetana/cremefine (záleží na vás)
- trubky tortiglioni (nemusí být, ale na tenhle recept se opravdu hodí svým tvarem)
- olivový olej
- dáme vařit těstoviny
- na olivovém oleji zesklovatíme cibulku a přidáme celer (část si necháme na ozdobu)
- chvilinku čmrndláme
- zalijeme smetanou/mlékem/cremefine a rozpustíme narobený kozí sýr
- přidáme scezené uvařené roury
- poté, klidně i na silnějším plameni, zahustíme maximálně omáčku a promícháváme s těstovinami
- když už je majda úplně nalepená na rourkách, zanecháme pohybu a necháme těstoviny „připéct“ do zlatova
- servírujeme ozdobené čersvým celerem s lehkým bílým vínem
Proč mi tak chutná?
Konečné připečení do zlatova vůbec nebylo mým úmyslem, ale drobnou nehodou, která se nakonec proměnila v osvícení ;) Těstoviny a hlavně kozí sýr dostane správný gratinovaný šmrnc, chutě všeho se krásně propojí a zesílí. ňapíkatý celer si však dovede i přes žhavou úpravu zachovat chladnou hlavu – zůstává křupavým a svěžím. Jeho pikantní chuť nádherně rozčísne slaně-smetanovou chuť sýra a vytvoří spolu harmonii.Nebojte se použití hned dvou nezvyklých surovin (řapíkatý celer, plísňový kozí sýr). V tomto jednoduchém pojetí není co zkazit a výsledek je zaručen .)
Komentáře
vyzerá to ako priečny rez skrz stopku listu rebarbory (reveň). ale ruku do ohňa za to nedám :)
to je kivi ze jo : ) … ale co s receptem? … nemuze nam pan Cuketka radsi neco uvarit…? : )
nebo okurka. tim sem vycerpal sve znalosti zelenych potravin a uz jen cekam na zaslouzenou odmenu : )))
ne a ne a ne
;p
nějaké další nápady?
Chichichi, to je prece rapikaty celer, ten ja moc rad… :-)
Tak vzhledem k tomu ze to neni rebarbora tak to muze byt jenom rapikaty celer :)
Kocour uhodl jako prvni! Vzhledem k tomu, ze jsem jeho komentar musel nejpreve odkliknout schvalenim a tak nebyl videt, zasluhuje si stejnou merou prvni pricku i minio!
Tedy hned dve zlate medaile! ;)
BTW kdyz jsem dnes ten rapik neposedny nakrajel, ty tvary a barvy si mne okamzite ziskaly. Jedno kolecko je uzasne, ale co teprve cela hromada kolecek!!!! :D
Hned jdu pridat co jsem s tim celerem spachal….
[...] Sýr je velmi pikantní, doporučuji pro již ostřílené milovníky kozích produktů. Chuťově se kupodivu blíží k zrajícím sýrům s plísní uvnitř (Niva, Gorgonzola) – chuť je však mnohem zamitější, výraznější a pikantnější. Pro mne skutečná lahůdka, ale vhodná jenom jednou za čas. Sýr uplatníte jako chuťovku při rychlém pohoštění, směle jej můžete použít v různých receptech. Já si jej vychutnal gratinovaný s těstovinami a s kolečky řapíkatého celeru ;) [...]
určitě to je řapíkatý celer – plátek
už to tady sice Kocour uhodl, ale i tak moc gratuluji Lenko, máte bystré řapíkaté očko ,)
to je rapikaty celer a ten my moc radi :)
vcera jsme ten kozi hermelin zbastili, tak tam mozu dat kozi cerstvy syr?
zkuste to, čerstvé sýry se ale nechovají při tepelmé úpravě úplně stejně… ,)
pouzivam nivu a nahoru piniova seminka a hruska!