Pohled z Kodaně
Tak jo — zase mě to odfouklo na sever. Několik dní jídla a pití, fascinované zírání na cyklistický ráj na zemi k tomu. Z deseti kil mouky, co jsem propašoval v kufru, vám asi nic neodsypu. Připravil jsem pro vás ale něco, na co si můžete sáhnout — pohlednici plnou severské inspirace… ;)
Oproti minulému výletu to tentokrát nebudou fotky z podniků, ale momentky z kuchyně, které zvládnete uvařit i sami doma. Všechno jsou to jídla z degustačního menu ve winebaru Manfreds, kde jsme byli hned první večer.
Menu tam mají naštelované k přírodním vínům a rozvržené na sedm malých talířů pro dva lidi. Jídla tam dokonale vystihují nový severský směr v kuchyni, zároveň jsou ale nesmírně přístupná a ve výsledku i úžasně jednoduchá. Všechno, co jsem tam měl, jsem si docela snadno zapamatoval a hned po příjezdu jsme se rozhodl, že si všechny vzpomínky co nejrychleji převedu na talíř.
Ne doslovně, ale ve stejném duchu a v českých domácích podmínkách. Nedokonale, intuitivně a po paměti.
Pokud chcete, můžete se přidat. Všechno jsou to úplně obyčejné suroviny a většinu technik, které budete pro přípravu potřebovat, už jsem tady na blogu určitě měl.
Úvodní salát dá dohromady i malé dítě. Křehké listy z vnitřní části bílého zelí, blanšírovaná kapusta, jogurt a krutony z pšeničného chleba. Může taková blbost chutnat tak dobře? Musí a bude!
V originále byla tohle óda na pickles — nakládané sledě zasypané kyselými okurkami s ibiškovým octem. Na mém talíři to vypadá trochu jinak a kyselý lák z okurek s jablečným octem tady doplňuje ještě teplý kousek z jesetera.
Zkoušeli jste někdy udělat majonézu z jiného než slunečnicového nebo olivového oleje? Ne? Tak to příště zkuste s olejem z vlašských ořechů a do majonézy na konci vmíchejte i vlašáky rozemleté. Neskutečná pecka k vařené a pečené zelenině. Tady stejně jako původně — k vařené brokolici s troškou acidity z citronové šťávy.
Vypadá to jako kaše, ale je to ve skutečnosti vajíčko. Vaří se jednu hodinu při 63 °C. K tomu pyré z květáku, ředkvičky a kopr. Všechno spolu zamíchat a vyjídat chlebem!
Ohýnková romantika. Sladké a mladé cibule, které upravíte podobně jako jarní cibulky na plotně. Rozpůlit, opéct na plotně nebo na grilu do černa a šup s nimi do tepla s trochou másla a soli. Po čtvrthodině rozloupnout na dílky a podávat s našlehaným kozím sýrem.
Přísahám, že šťovík spolu s pomalu pečenou mrkví chutná po jahodách. Když jsem tuhle kombinaci ochutnal poprvé, marně jsem pátral, jak do toho šťovíkového pyré tu perfektně zralou jahodu dostali. Nepátrejte a rovnou to zkuste. Šťovík a jeho kyseliny takhle podle mě probudí jakoukoliv sladkou kořenovou zeleninu. Geniální chod, který šel spolu s tím následujícím.
Červené maso? Až na konec a 100 g musí stačit. V originále jsme dánské hovězí ochutnali na roztopeném česnekovém sádle. Na mém talíři přistály tři plátky z 54 °C sous vide & grilované veverky v pažitkovém másle.
K celému menu si přimyslete (nebo upečte) pár plátků chleba, voňavé máslo a nejrůznější přírodní vína s hodně divokými projevy. Anebo taky ne — klidně si jídla vypíchněte samostatně, změňte jejich proporce nebo obměňte suroviny. Všechno je v sezóně a na trhu. Nemusíte použít vůbec nic z dovozu.
Hlavně zkuste alespoň něco! ;)
Více o severské kuchyni
Celá Kodaň na Scuku
Komentáře
Nejvíc slint příspěvek v historii tohoto webu :) !!
Divný článek(popis) ale aspoň tam nemáte ty nesmyslný slova jako "‚hybaj tam‘ jako vždy.
Tedy tohle bych nejraději slupla i s monitorem! To je nádhera, ty neotřelé kombinace, snoubené ale zároveň se srozumitelností a nepřeplácaností!
Ale marně v obrázku hledám to vejce – chápu, že bílkoviny při téhle teplotě nebudou úplně tuhé, ale žloutek krémový a bílek takový trochu měkký, ale přitom netekutý. Ale stejně ne a ne tam to vejce uvidět :)
To je krasa! Diky
↪ 3 kami: Taky jsem ho nejdřív nemohla najít, ale nakonec se povedlo;)
Je to krásné, když se zelenina zpracuje citlivě a s určitou úctou.
↪ 3 kami: Vejce je na dně misky! :) To vpravo a trošku matnější je květák, to bílé vlevo s kouskem prosvítajícícho žloutku nahoře je vejce. Zrovna tenhle chod je úplně doslovný, takže jsem jel 1:1 v komponentách i prezentaci. Jen tu misku měli krapet jinou :))
Dala bych si z toho tu ořechovou majonézu, cibulky a maso.
A mam radost, že jsem na obrázku vajíčko našla, ale taky až na druhý „kuk“ :)
↪ 6 pan Cuketka: Na notebooku bych ho koukám hledala do vylíhnutí kuřete. Ale na velkém monitoru už ho vidím :)
↪ 2 Ann: Co je na tom článku divného? V podstatě je to jen holý popis, nevidím žádnou vadu:-)
Na tohle se koukat na dovolené s vařičem s plynovou kartuší a několika konzervami a pytlíkovými polévkami je fakt na sebevraždu. Prokleta buď hodina, kdy se objevil internet na telefonu a síť téměř všude! Prostě to vypnu a dám si hovězí ve vlastní štávě.
mne se to moc libi a dekuji za inspiraci. Mill taky jsem si kdysi myslela,ze dovolenou bez konzerv a pytlikovek nedam,ale pak prisel zlom a varila jsem pod stanem v kotliku a luxus byl varit na obytne lodi ve Francii. Neco jsem koupila na trhu,neco nasla v prirode. Zkuste a uvidite :-)
to poslední, veverka – je fakt veverka nebo nové slovo do gastroslovníku? :) každopádně všechno je super a jdu dnes zkusit ty mrkve
↪ 12 petr: Je to normálka hovězí, závěs čili „hanger steak“, takže nové slovo do slovníku ;) Má dvě proce oddělené vazivem a úžasně hutnou chuť. Tady ho máte v akci i s umístěním:
http://youtu.be/Qm4_0ZowniI?…
↪ 12 petr: parádní kus hovězího, špatně se u nás kupuje. Patří spolu s araignée a bavette ke třem tzv. řeznickým kusům masa ve Francii, obvykle je neprodávají moc, spíš si je nechávají pro sebe. Bavette se v některých restauracích u nás prodáva jako pupek, ale je to jenom jeho část.
Na doplnění, za sebe souhlas s panem domácím a majonézou z jiného oleje, třeba arganový
Veverku v Praze prodává p. Kšána, jinde jsem ji neviděla.
↪ 15 Krizik: Nesehnatelné to dnes už určitě není, vede ji většina prodejců jihoamerického/amerického masa, a zahlédnu ji občas i z různých farmových zdrojů (trhy a prodejci přímo z masných farem, Sklizeno), já ji mám z Real Meat Society na náplavní, a objednat určitě půjde i z Čestru přes Amaso ;)
↪ 15 Krizik: Já ji viděla i masně za pokladnami Lidlu na Bílé Hoře (Procházka & Procházka, tuším). Byla jsem dost překvapená. Nikdy jsem tam maso nekupovala, protože nevím nic o původu, ale na pohled vypadá dobře a sortiment určitě zajímavý.
Na mrkvičky se šťovíkem se mi sbíhájí sliny už od pohledu. Na chatě si natrhám šťovíkem a touhle kombinací ostatní překvapím…
Jinak okurkovou kombinaci taky znám.
Veverku jsem kupovala v řeznictví na Bělehradské, měli ji pravidelně, snad ji mají pořád, už jsem tam asi půl roku nebyla…
Veverku lze koupit i v Cestru.
↪ 20 Petra: dtto ↪ 16
Fakt paráda, pekelná renesance teď na severu!
Krása.Mňam mňam mňam!
Nádhera! Díky za inspiraci :-)
Vážený pane Cuketko, tento článek je tak krásný! Severské jídlo je prostě skvělé. Sama žiji ve Švédsku už asi půl roku a jejich kuchyni si opravdu užívám.