Jamieho Yorkshirské pudinky s uzeným pstruhem — recept s partnerem blogu
Partner bloguListopad s Jamie Oliverem a jeho novou kuchařkou Moje Velká Británie pomalu končí. Spolu s partnerem blogu jsem pro vás připravil alespoň jednu křupavou ukázku z knihy — úžasné Yorkshirské pudinky! ;)
Sám sobě jsem musel nalískat, že jsem tuhle ostrovní vychytávku neznal. Ve své domovině se často podávají jako příloha k pečením. Jejich úprava je brutálně rychlá, použití univerzální a pořizovací náklady velmi nízké.
Pudinky z Yorkshire se dělají z jednoduchého těstíčka z mouky, mléka a vajec, které se rychle usmaží v pánvičce na vdolky nebo ve formě na muffiny. Pudink, tak jak ho známe my, to tedy není. Jamie v kuchařce představuje snadnou verzi s pečením v troubě a navrch přidává libovou pomazánku z uzeného pstruha s křenem.
Yorkshirské pudinky se pstruhem podle Jamieho
Celý recept nezabere víc než půlhodiny včetně přípravy. Jsem si jistý, že pomazánku i vykřupané vdolečky můžete použít i samostatně. U pudinků jsem byl překvapený, jak rychle jdou od ruky a jak snadno by se s nimi dala zavalit jakákoliv párty, na kterou musíte přinést něco k jídlu.
Jamie peče pudinky ve formě na malé muffiny. Já jsem to zkusil i s formou na velké a šlo to úplně v pohodě, jen nesedí počet. Jamie uvádí rozpis na 16 malých a mně z nich vyšlo jen 6 velkých. Zkoušel jsem i verzi se špaldovou a celozrnnou moukou, ale moc to nevyšlo. Pudinky tolik nevyběhly a nebyly křupavé.
Když se vám povedou správně — budou vypečené krásně dozlatova, budou křupat a uvnitř budou duté a připravené pojmout jakoukoliv fajn náplň.
Suroviny pro pomazánku
- 125 g žervé nebo tvarohu
- 125 g uzeného pstruha
- 3 lžičky strouhaného křenu
- 1 citron
- svazek pažitky
- sůl, pepř
Postup
Začněte tím, že spolu rozmícháte žervé, nastrouhanou kůru z celého citronu a citronovou šťávu z poloviny citrónu. Přidejte nasekanou pažitku, osolte, opepřete a znovu promíchejte. Pomazánka by měla být ochucená docela silně (vdolečky jsou spíš neutrální) a křen by měl jít pěkně poznat.
Rozeberte si uzeného pstruha na kousky a odstraňte z něj všechny kosti a případnou kůži. Velmi jemně ho vmíchejte do pomazánky — není třeba ho úplně rozmlátit. Znovu ochutnejte, zakryjte a nechte vychladit. Jamie pak pro servírování doporučuje ještě fousek řepkového oleje a extra pažitku pro osvěžení.
Suroviny pro Yorkshirské pudinky
- 2 velká vejce
- 100 g hladké pšeničné mouky
- 100 g mléka
- sůl, pepř
Postup
Výroba je naprosto triviální. Zapněte si troubu na 240 stupňů Celsia. Pak si připravte plech na muffiny a do každého ďůlku, kde budete dávat těstíčko, cvrnkněte trochu oleje tak, aby pokryl dno. Dejte plech do trouby na horní příčku a nechte ho rozpálit 10 až 15 minut, dokud olej nezačne lehce kouřit.
Mezitím, co rozpalujete fomu na muffiny, si ukvrdlejte vajíčka, mouku a mléko se špetkou soli a pepře. Buď tyčákem nebo metličkou (tajemství — jde to i vidličkou, když máte dostatek eneržie). Až budete hotovi a plech bude rozpálený, přendejte si těstíčko do džbánku nebo nádoby, ze které se vám bude snadno nalévat.
Otevřete troubu a do každého ďůlku s rozpáleným olejem nalejte těstíčko asi do dvou třetin (u těch menších klidně výš, u těch s velkým objemem klidně jen do poloviny). Dávejte bacha a nepopalte se! Okamžitě troubu zavřete a počkejte asi 10 minut. Mezitím do trouby zbytečně nelezte, pudinky by mohly spadnout.
Pokud jste udělali vše správně, pudinky v troubě krásně vyskočí a ke konci chytnou krásnou zlatohnědou barvu. Po vyndání z trouby je dejte na papírový ubrousek a ještě horké podávejte s vychlazenou pomazánkou!
Nadělte si Jamieho s 20% slevou!
Líbilo? Pořiďte si Jamieho novou kuchařku domů nebo ji někomu nadělte k Vánocům. Můžete využít přímý nákup u nakladatele, který knihu nabízí se slevou 20%. Kuchařka je ale běžně dostupná i na pultech většiny knihkupectví. Doporučuji neváhat — minulé vydání kuchařky Jamieho Olivera se již vyprodalo a o dotisku se zatím neuvažuje.
Jestli znáte Yorkshirské pudinky v jiném podání, jsem moc zvědavý na vaše zkušenosti. A pokud se rozhodnete je podle Jamieho vyzkoušet, dejte mi vědět do komentářů, jak to dopadlo! ;)
Komentáře
Máte tip kam zajít pro dobrého uzeného lososa?
Nebo pstruha. Prostě pro dobré uzené ryby. Děkuji.
Jako asi každý malý český čtenář anglické literatury jsem dlouho nechápala, jak můžou ti Britové jíst maso s pudinkem. Až o hodně později jsem pochopila, že jde o těsto velmi podobné tomu, z kterého se u nás (na plechu s horkým olejem) peče tzv. svítek, kterému babička říká vyběhlík – no vymysleli byste lepší překlad pro „popover“?:) V téhle podobě jsem zatím nezkoušela, ale mám je na svém dlouhatánském seznamu.
↪ 2 Anethka: nakupuju je občas na trhu na Kulaťáku! ;)
↪ 3 yannka: vyběhlík! vyběhlík!! ;)))
tohle zkuste, já jsem tomu ze začátku trochu nevěřil, ale těstíčko cca za 5 minut nabere hyper—rychlsot, vyplazí se nahoru po stěnách formičky a dalších 5 se začně kroutit a zlátnou. seděl jsem u trouby a ani nedutal!
Pokud jste z Brna, doporučuji Hradčany u Tišnova, kde každý pátek udí pstruhy .. výborní jsou.
↪ 4 pan Cuketka: to věřím! Zkuste to někdy z dvojité dávky na hluboký plech (jen dáváme trochu víc mléka) – úplné vlnobití v troubě!:) U nás se jí nasladko – do těsta 2 lžíce cukru, navrch třeba meruňková marmeláda + řec.jogurt. Po vyndání z trouby ovšem trochu spadne.
Ty malé zůstanou takhle hezky nadýchané i po vychladnutí?
↪ 6 yannka: jj, třeba ty na fotce jsou focené ex post v zimě venku a držely krásně!
↪ 5 sumejkr: fajn tip!
Taky znám tohle těsto lité na plech, jí se to v Podkrkonoší a říká se tomu buď „svítková bublanina“ nebo „babka“.
Je to nejrychlejší letní buchta: do rozpáleného oleje nalijeme tohle palačinkové těsto(bez pepře:), posypeme jakýmkoli letním ovocem a šup do trouby. Po upečení se může poprášit cukrem.
Jamieho novou kuchařku jsem měla doma již týden před oficiálním uvedením na pulty a jsem z ní celou dobu nadšená! Tento recept jsem ale ještě nezkoušela, je jich tolik co mě zajímají! :)
↪ 9 Kulíšek: určitě prubněte, rychlý, skvělý a hlavně otevírá dveře ke spoustě různých kombinací! :)
jen pro upřesnění, jaká se dává mouka?
↪ 8 Lenka: Přesně takovou dělala moje babička (Podorlicko), u nás zásadně s třešněmi. Proto jsem nikdy nepochopil, proč někdo obyčejnému nudnému piškotu s ovocem říká bublanina (když to vůbec nebuble!) :-)
↪ 11 Vásek: pardon, hladká bílá
↪ 8 Lenka: ↪ 11 Vásek: todle spojení je fakt paráda ;) babky, vyběhlíci — skvělá společnost!!
↪ 14 pan Cuketka: a dokonce i bába! Odpověď prababičky na otázku co rychlého k večeři prý vždy bylo „Hoď bábu do trouby!“ :)
↪ 12 Vita: poházet třešněmi jsem zkoušela letos poprvé (jinak se u nás dělá bez ovoce) a je to parádní
Uzeného pstruha měli zrovna tento týden v nějaké akci v lidlu, bez kostí a bez kůže, ale nevím jestli už to neskončilo.
Mňam!Na plechu v troubě rozpálit kus másla,na horké nalít sladké těsto a rychle upéct.Máslo tvoří voňavé kalužinky a největší boj je o rohy a kraje,které křupou a tak krásně chutnají s čerstvými rozmačkanými jahodami s cukrem a smetanou.Nezbytné letní jídlo, k snídani,obědu i večeři…
↪ 2 Anethka: Různé uzené sladkovodní i mořské ryby mívají v Brně u Šopíků, uzeného lososa za celkem přijatelnou cenu jsem dnes viděla v IKEA.
Yorkshire puding velmi často prezentoval můj oblíbený britský autor James Herriot ve svých knížkách a já nikdy nedospěl k tomu, vyzkoušet toto tradiční ostrovní jídlo. Díky za tip!
Asi bych se měl stydět: Nějaký už ten pátek jsem poddaný královny Elisabeth II, v Yorkshire jsem byl, ale jejich pudding jsem dosud nepekl. Párkrát jsem ho ochutnal, vždy ve spojení s roast beef and gravy. Žádné z toho není můj šálek čaje, so to speak.
Napravovat se nehodlám, sorry! :-)
Já jen hlásím,že na Jiřáku dnes udili pstruhy, takže předpokládám, že tam budou i častěji, kdyby někdo nevěděl, kde nakoupit.
Udirnu s pstruhama jsem videl i na Naplavce.
česká variace, opět ale sladká
http://fotorecepty.mnoho.info/…z.jpg.tn.jpg
tip: pozrite si recept na „toad in the hole“ Ked robime yorkshire v nedelu, zbytok cesta sa necha v chladnicke a na druhy den na veceru sa naleje na klobasky. Aj „gravy“ od nedele sa hodi ked zostalo :-)
podobné jídlo jako „toad in the hole“ dělají Srbové či Chorvati, jen místo klobás do těstíčka zapečou kousky kuřecího masa a brambor.
Bohužel ale nevím, jak se jídlo jmenuje…
↪ 7 pan Cuketka: Mám tam asi technologickou chybu…jen jsem je dal na vzduch, tak splaskly. Vyndavate je hned po těch 10 minutách, nebo jim dáváte ještě chvíli ve vypnuté troubě?
↪ 26 Martin: Zkuste je víc vypéct, čím víc jsou udělané, tím lépe drží tvar! ;)
Pan Cuketka:Od Jamieho už jsem zkoušela chleba i pizzu a byl to úspěch,ukládám si recept a o víkenkdu vyzdkouším,díky.
Omlouvám se mám chybu ve slově vyzkouším.
Zkoušela jsem špaldovou mouku namísto hladké a mléko jsem dala půl na půl s podmáslím a krásně vyběhly pudinci:).Doporučuji.j.