XXXIX. Valtické vinné trhy 2006: Co všechno jsme přechutnali + Cuketkovy Medaile

Troška statistiky, která se nevešla do článku o VVT 2006 + vína, která získala Cuketkovu medaili ;) Společnými silami jsme ocutnali cca 60 vzorků, které jsme „oznámkovali“. Z těch nejlepších jsem vybral trojici, ktera si zaslouží Cuketkovu Medaili…

Cuketkovy Medaile

Do následujícího seznamu i hodnocení jsem dal pouze bílá vína. Protože na červená, která přišla až v poslední části naší návštěvy jsem se prostě nestačil naladit a většinu z těch, co chutnali mí kolegoé, jsem nějak nezkousl. Proto pouze bílá vína, kterým jsem věnoval 100% mého soustředění ;)

Která vína zíkávají Cuketkovu medaili?

Rozhodování bylo celkem jednoduché. Vybral jsem ta vína, která jsme ohodnotili jedničkou a která jsem si zároveň pro jejich charakter do dnes zapamatoval ;) Následující vína doporučuji, já sám se je pokusím v co nejkratší době sehnat do své sbírky:

  • Tramín červený, výběr z hroznů 2004, Krist Tomáš, Milotice (spíše než víno připomínalo sladký parfém, podle mně do toho dali opium a výtažky z mimosy ;)
  • Sauvignon, výběr z hroznů 2005, Ing. Zdeněk janoušek, Rakvice (roztřásla se nám kolena .)
  • Pálava, výběr z hroznů 2002, Vinařství Zaječí s.r.o., Zaječí (pálava = pááááááááá-la-láááááááá!)

Následuje, přehled všech přechutnaných vzorků včetně známek. Číslíčko na konci značí známu od 1 do 3 – 1=mňamka nejlepší, 2=dobré víno, 3=zklamání. Berte to prosím s rezervou, hodnotila trojice mladých rozežraných pražáko-ostraváko-brňáků ;)

Ryzlink vlašský

  • pozdní sběr 2005, Rodinné vin. Jedlička & Novák, Bořetice (2)

Veltlínské červené rané

  • pozdní sběr 2005, Moravíno s.r.o., Valtice – Zlatá medaile (2)
  • pozdní sběr 2005, Střední odb. škola vin. a SOU zahr, Valtice (2)

Veltlínské zelené

  • výběr z hroznů 2005, Vinselekt Michlovský, a.s., Rakvice – Zlatá medaile (2)
  • Qualitatswein 2005, Exklusiv W. Woditschka, Herrnbaumgarten (3)
  • kabinetní víno 2005, Hana Mádlová, Velké Bílovice (3)
  • DAC 2005, Exklusiv W. Woditschka, Herrnbaumgarten (2)

Sylvánské zelené

  • pozdní sběr 2005, Krist Tomáš, Milotice (1)

Neuburské

  • pozdní sběr 2005, Bohemia Sekt, a.s. Závod Víno Mikulov (3)
  • pozdní sběr 2005, Vinné sklepy Valtice, a.s., Valtice (3)

Aurelius

  • výběr z hroznů 2005, Vinné sklepy Valtice, a.s., Valtice – Stříbrná medaile (2)
  • pozdní sběr 2005, Josef Fabičovic, Hlohovec – Diplom (3)
  • pozdní sběr 2005, Víno rakvice s.r.o., Rakvice (3)

Ryzlink Rýnský

  • pozdní sběr 2005, Rodinné vin. Jedlička & Novák, Bořetice – Stříbrná medaile (2)
  • výběr z hroznů 2005, Jaroslav Beneš, Hrušky – Bronzová medaile (3)
  • pozdní sběr 2005, Vinařství Košut, Prušánky (2)

Müller Thurgau

  • jakostní 2005, Ravis vinné sklepy Rakvice s.r.o. – Zlatá medaile (3)

Rulandské bílé

  • pozdní sběr 2005, Bohemia Sekt a.s., Závod Víno Mikulov – Diplom (1)
  • pozdní sběr 2005, Vinné sklepy Valtice, a.s., Valtice (3)
  • Kabinett 2005, Weingut Harald Haimer, Poysdorf (2)
  • kabinetní víno 2001, Štěpán Maňák, Žádovice (3)

Rulandské šedé

  • výběr z hroznů 2005, Bohemia Sekt a.s., Závod Víno Mikulov – Diplom (1)
  • pozdní sběr 2005, Sůkal Milan, Nový Podvorov (3)
  • pozdní sběr 2005, Věstonické sklepy, s.r.o. Dolní Věstonice (3)
  • výběr z hroznů 2005, Agrodružstvo, Nový Šaldorf (3)

Chardonnay

  • výběr z hroznů 2005, Moravíno s.r.o., Valtice – Diplom (2)
  • výběr z hroznů 2005, Rodinné vin. Jedlička & Novák, Bořetice (2)

Sauvignon

  • výběr z hroznů 2005, Ing. Zdeněk Janoušek, Rakvice – Zlatá medaile (1)
  • pozdní sběr 2004, Vinařství Polehňa, Blatnice pod Sv. Ant. – Stříbrná medaile (3)
  • pozdní sběr 2002, Agrodružstvo, Nový Šaldorf – Bronzová medaile (1)

Muškát Moravský

  • kabinetní víno 2004, Střední odb. škola vin a SOU zahr., Valtice – Stříbrná medaile (3)
  • kabinetní víno 2003, Střední odb. škola vin a SOU zahr., Valtice (2)

Irsai Oliver

  • pozdní sběr 2005, Víno Škrobák, Čejkovice – Stříbrná medaile (3)
  • akostné 2005, Vinotéka Podola Petr, Kopčany (2)

Tramín Červený

  • výběr z hroznů 2004, Krist Tomáš, Milotice – Zlatá medaile (1*)

Přírodně sladká vína s obsahem cukru nad 12g/l

  • Sauvignon, výběr z hroznů 2005, Vinařství Zaječí s.r.o., Zaječí – Stříbrná medaile (2)
  • Sauvignon, výběr z hroznů 2004, Znovín Znojmo, a.s., Šatov – Diplom (2)
  • Pálava, výněr z hroznů 2002, Vinařství Zaječí s.r.o., Zaječí – Diplom (1)

Ledová vína

  • Veltlínské zelené, ledové víno 2003, Znovín Znojmo, a.s., Šatov (1)

Reklama

Komentáře

Ako spravnu „lokalpatriotku“ zo Zahoria ma tesi, ze do cuketko-vyberu sa dostalo aj vino od p. Podolu:-) S vinami z ich sklepov mam doteraz len dobre skusenosti. Zatial poslednym testovanym bol Alibernet ,vyber z hrozna r.2004. Ak budete mat stastie a niekde vo vinoteke nanho narazite,nevahajte:-)

Čo sa tyka Kvasimovho testu, tak jedno vino
nesklamalo žiadnu z 9 nezávislých degustátorov.
Vždy bolo určené ako výťaz nad všetkým,
čo mali momentálne v archíve :)
A tím je: NERONET, Barique, výběr z hroznů,
ročník 2003, oblas Velkopavlovická, vinařství Tetur Vladimír.
Pri namočení jazyka týmto tekutým zlatom sa na Váš jazyk vyhrnie celé komplexné spektrum úžasných chutí.

Pane Cuketko, chtela bych se zcela mimo diskuzi zeptat, jake maso mam koupit na hovezi carpaccio v Mase uzeninach. Prijede Stinova Tchyne a rada bych se necim blyskla :-). Dekuji

no carpaccio je celkem náročný kus! ;)

je potřeba co nejlepší druhy hovězí (svíčková atp.), nejlépe když se koupí už nakrájené jako carpaccio (jednu dobu ho měli v delvitě, teď nevím). jinak když ho krájíš sama, tak velmi ostrým nožem a namražené. já bych si na to sám netroufl.

doporučuji vydat se do řeznictví http://www.robertson.cz (pobočka v nuslích), tam určitě poradí.

tady originální receptura od syna vynálezce tohoto receptu:
http://www.cipriani.com/cipriani/Consigli/carpaccioe.htm

Petro, a máš zjištěné, že je tchýně, ač zatím pouze Stínová:-)), je gurmánka-gurmetka? Aby se ti pak ještě nestalo, že to neocení a bude si myslet, že ´s jí dala něco, z čeho se ani nenajedla:-) V podobných případech (když se chceš blýsknout:-)), je lépe předložit něco, co opravdu ovládáš.

no na tchýni bych taky možná zvolil něco méně kontroverzního než syrové hovězí ;) dáša tady v tom má point!

Listujice italskou kucharkou, napadlo mne toto.
Ale nebude to jediny chod, bude jeste zeleninove minestrone (to uz varim i se zavrenyma ocima) a houbove rizoto (ryzi uz pan Cuketka doporucoval, takze to snad klapne) a zeleninovy salat.
*
Kdyz mne tak pekne premlouvate – dobra – udelam rajcata s mozzarelou, tim se neda nic zkazit.
*
Aby bylo jasno – Stinova Tchyne ma s Druhym Tatinkem (dlouha historie) zaplacene menu na vecer v Ambiente, Slovansky dum, tak jim musim vymyslet neco hladoveho :-) (aspon naznakem :-)

Aha, Petro, no pak tvůj výběr naprosto chápu:-) I když, vzhledem k tomu, že jdou na „lukulské“ hody, možná bys osvědčeným řízkem a bramborovou kaší taky nic nezkazila:-)
A jinak, ano – rajčata s mozzarelou, pokapané olivovým olejem a posypané nakrájenou bazalkou- mňam:-)
Mimochodem – pan Cuketka to nerad asi uslyší-přečte:-)), ale v Apetitu byl docela hezký test ohledně mozzarel na našem trhu:-))

:)

takový menyčko vypadá pěkně ;) k rajčátkům s mozzarelkou doporučuji čerstvou bazalku, je to základní a dokonalý trojboj!

ad ten Neronet – do lonska to pro me byla neznama odruda, ale narazil jsem na nej jednak loni v cejkovicich kde to bylo jedno z nejlepsich cervenych, a potom v Salonu vin, kde jsem si ho proste MUSEL koupit domu :-) kdyz jsem se ted dival do seznamu vin v salonu tak uz tam neni :-(

Neronet jsem chutnal snad jen jeden, pro mne je to zatím úplná neznámá. Jinak já si myslím, že pokud chce někdo v našich podmínkách pěstovat kvalitní červené, tak bez těchto „mutantů“ se neobejde ;)

tak ad XI. vinne trhy Cejkovice – pokusim se to zkratit :-)
tento rok byl ponekud jiny, v necem lepsi, v necem horsi.. prostory na zamku tentokrat zustaly rezervovany pro stanky

vetsich firem, mali vinari byli presunuti do sokolovny. prostredi nic moc, zejmena nedostatek mista k sezeni, ale zase se

tam dalo dychat :-)
co se tyce vystavovanych vin, vezmu to podle katalogu po odrudach, budu psat jenom o vinech ktere nejak zaujaly, hodnotit

kazde kostovane vino by bylo na dlouho :-) navic je to velmi subjektivni hodnoceni, nejsem zadny znalec a diky mnozstvi

vzorku se neda kazdemu venovat dostatecne mnozstvi casu…
Diky vcasnemu prijezdu jsme meli moznost ochutnat vetsinu ocenenych vin, pokud budu psat o ocenenem vinu, bude to u nej v

zavorce.
bila vina:
vlasske ryzlinky – nepatri mezi moje oblibene vina, cili jsem je uplne vynechal, zkusil jsem jenom jeden, ale opravdu

exkluzivni, barrique, (S) od p.Esterky z Cejkovic, opravdove tekute zlato, ale podle me k beznemu piti uz se to moc

nehodi, spis pro slavnostni vanocni chvilky… velmi sladke (pro mne), krasna barva, plna chut, bez tvrdsich ryzlinkovych

tonu… opravdu exkluzivni.

veltlinske zelene – zkusili jsme vsechny ocenene vina a cca 4-5 dalsich, da se to shrnout jako tradicne nadprumerna

kvalita, velmi vyrovnana, ale na rozdil od lonskeho roku kde veltliny patrily k tomu nejlepsimu je to malinky ustup ze

slavy :-)

neuburske – opet nepatri k mym oblibencum, cili jsem je temer vynechal, ale to malo co jsem zkousel bylo prijemne.. asi

delam chybu :-)

sylvanske zelene – obecne jsem cekal vice, opet z lonska mam zafixovanou vysokou kvalitu temer v celem startovnim poli,

coz se letos az tak neprojevilo… po kostu vsech ocenenych bych vyzdvihnul vino od p. Kovare z Mutenic (S)..

muller thurgau – kdyz mam moznost volby tak se temto dvema panum co jsou porad spolu vetsinou vyhybam, jako ryzlinkum..

rynsky ryzlink – dtto.

rulandske bile – tak to je naopak moje parketa :-) ochutano temer vse z 12clenneho startovniho pole vcetne vsech

ocenenych… jednim slovem, vynikajici… tady neni moc co dodat.
me chutove poharky daly na prvni misto vino z Vinarstvi Fukal,V.Pavlovice, pozdni sber, (B), ktere bylo opravdu

vynikajici, a i dalsi medailovi konkurenti
- Drobilovo vinarstvi,Polesovice, pozdni sber (Z) a Vinarstvi Krist, Milotice, vyber z hroznu (S) byly excelentni, zlaty

vitez byl uz na me dost sladky, ovsem to co zrejme presvedcilo poroty byla plna chut a barva..
ovsem i ostatni vina teto odrudy byly vyborne… tady se nedalo sahnout vedle.

rulandske sede – dalsi z mych oblibenych, az na jednu vyjimku vsechno skvele vina… je ovsem treba vyzdvihnout po

zasluze zlatou medaili ocenene Vinarstvi Briza, Cejkovice, vyber z hroznu (Z), k popsani ktereho se mi nedostava slov.
taktez vina od p.Nikodema M.,Polesovice (B) a Vinarstvi Krist, Milotice,kabinet,(S) me chytly za srdce.

sauvignon – ze sirokeho pole vystavujicich jsme stihli jen par, s dobrym dojmem, ale rad bych vyzdvihnul vino od

p.Vaculovice, Mutenice, ktery si podle me v teto odrude urcite zaslouzil medaili… jedno z vin ktere me opravdu nadchly.
moc dobry byl taky bronzovy medailista p. Samsula, Cejkovice,pozdni sber (B).

tramin – k nemu jsme se dostali uz pozdeji. loni traminy patrily k nejlepsim, letos opet patrily na vysluni. z

medailovych pozic jsme ochutnali jenom vino p.Hlineckeho, Cejkovice (B), ktery byl vynikajici. uniknul nam i sampion

vystavy od p.Fojtika z Cejkovic, vyber z hroznu, na ktere ti stastni kteri meli moznost ochutnat peli doslova ody.

chardonnay – moc nemusim, preskocil jsem, abych urychlil prechod k cervenym vinum :-)

z ostatnich bilych musim zminit veltlinkse cervene rane p. Vagnera, Zarosice, kabinet, ktere opravdu stalo za hrich,
vynikajici ruzove zweigeltrebe p.Fojtika, Cejkovice, pozdni sber a ruzove cabernet moravia p.Horaka, Vrbice,pozdni sber.
na to ze ruzova vina me vetsinou moc neoslovuji, tak zejmena ten cabernet byl baaaajecny.

ochutnal jsem i ( pro mne ) novou odrudu – Hibernal, zajimave, uvidime jak se to casem vyvrbi.

cervena vina:
vzhledem k tomu ze doba mezitim pokrocila :-) tak uz casto nebyly k mani medailove vzorky, a obecne muj dojem byl lepsi u

bilych vin..
modry portugal – jako obvykle nezklamaly Templarske sklepy,r.2000, a zejmena portugal p.Horaka, Vrbice, pozdni sber.

zweigeltrebe – vse co jsme kostovali bylo velmi dobre, ale zadne celebrity ktere by staly za extra zminku… rekl bych ze

zweiglu se tam hodne dari… prima.
andre, cabernet sauvign – andre me moc obecne nezaujalo, medailove vzorky jiz nebyly ale celkove me tam nic nenadchlo, z

cabernetu opet Templarske sklepy, Cejkovice (B)

svatovavrinecke, frankovka – moc jsem se jim take nevenoval, obecne bych to hodnotil asi jako to zweigeltrebe…

cabernet moravia – ten patri k mym oblibenym, takze jsem se u nej trosku zasekl :-) rekl bych ze v prumeru patrily vina k

nejlepsim, vyrovnana kvalita, z tech co jsem kostoval bych vyzdvihnul vino p.Koutneho, Mutenice…chutove poharky jasaji

:-)
naopak si musim kupodivu postezovat na Templarske sklepy, 2003, ktere me tady pomerne zklamaly.

z ostatnich – z alibernetu a dornfelderu jsme neokostovali temer nic a i me oblibene rulandske modre jsme videli jenom z

rychliku, protoze jsme se presouvali na zamek na cast venovanou firemnim prezentacim..

z firemni vystavy poznamky nemam, ale dojem byl velmi dobry. jedine co mohu dodat je ze jsem po ochutnani podlehl a jedna

lahev Neronetu 2005 z vinarstvi Veverka zmenilo sveho majitele :-) jedinecny lehounce kavovy podton a nadherna barva…

mnamka.

kdybych mel ty dojmy nejak shrnout, tak me medaile by mirily do:
rulandske bile, Vinarstvi Fukal,V.Pavlovice, pozdni sber, (B)
rulandske sede, Vinarstvi Briza, Cejkovice, vyber z hroznu (Z)
rulandske bile, Vinarstvi Krist, Milotice, vyber z hroznu (S)
sauvignon, p.Vaculovic, Mutenice,
tramin, p.Hlinecky, Cejkovice (B)
jo a jak to ctu tak asi jeste to rose cabernet moravia p.Horaka, Vrbice,pozdni sber :-)

tak to je asi vse :-)

ujky, ty tvrde konce radku v tom nadelaly paseku… omlouvam se

Díky moc, vynikající matroš!!! ;)

Jinak já se shoduji. Rulandy a Tramíny jsem nkdy moc neznal, teď razantně měním názor a věnuji jim plnou pozornost!

Ještě jednou díky Bado!!!! přidal jsem odkaz na tento komentář k nejnovějšímu článku, tak snad ihned nezapadne.

Ještě se vrátím k Petře a ke carpacccio – nakrájené carpaccio je běžně k dostání v Carrefouru na Smíchově, není sice ze svíčkové ale mám ho mnohokrát odzkoušené a je moc dobré.

A teď k vínu: přirostlo mi k srdci víno firmy Sonberk. Pokud máte rádi suché, doporučuji Ryzlink Rýnský 2003, pozdní sběr (aspoň myslím). A jestli raději polosuché nebo polosladké, mají naprosto dokonalé Sauvignonky 2004 výběr z hroznů. A jejich Chardonnay také není vůbec špatné. Jen si teď nepamatuji, které je sladší a které sušší.

K dostání je ve vinotékách (např. v pražské Lucerně) a nebo také mají webovou stránku http://www.sonberk.cz

Aalexandro: díky za tipy ;) Zejména dík za tip, kde zmiňovaná vína koupit. V tomhle ještě někteří ti vinaři zaostávají – ža jasně nedeklarují, tady a tady si pro ty vína zajděte….

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)