XXXIX. Valtické vinné trhy 2006: Co všechno jsme přechutnali + Cuketkovy Medaile
Troška statistiky, která se nevešla do článku o VVT 2006 + vína, která získala Cuketkovu medaili ;) Společnými silami jsme ocutnali cca 60 vzorků, které jsme „oznámkovali“. Z těch nejlepších jsem vybral trojici, ktera si zaslouží Cuketkovu Medaili…
Cuketkovy Medaile
Do následujícího seznamu i hodnocení jsem dal pouze bílá vína. Protože na červená, která přišla až v poslední části naší návštěvy jsem se prostě nestačil naladit a většinu z těch, co chutnali mí kolegoé, jsem nějak nezkousl. Proto pouze bílá vína, kterým jsem věnoval 100% mého soustředění ;)
Která vína zíkávají Cuketkovu medaili?
Rozhodování bylo celkem jednoduché. Vybral jsem ta vína, která jsme ohodnotili jedničkou a která jsem si zároveň pro jejich charakter do dnes zapamatoval ;) Následující vína doporučuji, já sám se je pokusím v co nejkratší době sehnat do své sbírky:
- Tramín červený, výběr z hroznů 2004, Krist Tomáš, Milotice (spíše než víno připomínalo sladký parfém, podle mně do toho dali opium a výtažky z mimosy ;)
- Sauvignon, výběr z hroznů 2005, Ing. Zdeněk janoušek, Rakvice (roztřásla se nám kolena .)
- Pálava, výběr z hroznů 2002, Vinařství Zaječí s.r.o., Zaječí (pálava = pááááááááá-la-láááááááá!)
Následuje, přehled všech přechutnaných vzorků včetně známek. Číslíčko na konci značí známu od 1 do 3 – 1=mňamka nejlepší, 2=dobré víno, 3=zklamání. Berte to prosím s rezervou, hodnotila trojice mladých rozežraných pražáko-ostraváko-brňáků ;)
Ryzlink vlašský
- pozdní sběr 2005, Rodinné vin. Jedlička & Novák, Bořetice (2)
Veltlínské červené rané
- pozdní sběr 2005, Moravíno s.r.o., Valtice – Zlatá medaile (2)
- pozdní sběr 2005, Střední odb. škola vin. a SOU zahr, Valtice (2)
Veltlínské zelené
- výběr z hroznů 2005, Vinselekt Michlovský, a.s., Rakvice – Zlatá medaile (2)
- Qualitatswein 2005, Exklusiv W. Woditschka, Herrnbaumgarten (3)
- kabinetní víno 2005, Hana Mádlová, Velké Bílovice (3)
- DAC 2005, Exklusiv W. Woditschka, Herrnbaumgarten (2)
Sylvánské zelené
- pozdní sběr 2005, Krist Tomáš, Milotice (1)
Neuburské
- pozdní sběr 2005, Bohemia Sekt, a.s. Závod Víno Mikulov (3)
- pozdní sběr 2005, Vinné sklepy Valtice, a.s., Valtice (3)
Aurelius
- výběr z hroznů 2005, Vinné sklepy Valtice, a.s., Valtice – Stříbrná medaile (2)
- pozdní sběr 2005, Josef Fabičovic, Hlohovec – Diplom (3)
- pozdní sběr 2005, Víno rakvice s.r.o., Rakvice (3)
Ryzlink Rýnský
- pozdní sběr 2005, Rodinné vin. Jedlička & Novák, Bořetice – Stříbrná medaile (2)
- výběr z hroznů 2005, Jaroslav Beneš, Hrušky – Bronzová medaile (3)
- pozdní sběr 2005, Vinařství Košut, Prušánky (2)
Müller Thurgau
- jakostní 2005, Ravis vinné sklepy Rakvice s.r.o. – Zlatá medaile (3)
Rulandské bílé
- pozdní sběr 2005, Bohemia Sekt a.s., Závod Víno Mikulov – Diplom (1)
- pozdní sběr 2005, Vinné sklepy Valtice, a.s., Valtice (3)
- Kabinett 2005, Weingut Harald Haimer, Poysdorf (2)
- kabinetní víno 2001, Štěpán Maňák, Žádovice (3)
Rulandské šedé
- výběr z hroznů 2005, Bohemia Sekt a.s., Závod Víno Mikulov – Diplom (1)
- pozdní sběr 2005, Sůkal Milan, Nový Podvorov (3)
- pozdní sběr 2005, Věstonické sklepy, s.r.o. Dolní Věstonice (3)
- výběr z hroznů 2005, Agrodružstvo, Nový Šaldorf (3)
Chardonnay
- výběr z hroznů 2005, Moravíno s.r.o., Valtice – Diplom (2)
- výběr z hroznů 2005, Rodinné vin. Jedlička & Novák, Bořetice (2)
Sauvignon
- výběr z hroznů 2005, Ing. Zdeněk Janoušek, Rakvice – Zlatá medaile (1)
- pozdní sběr 2004, Vinařství Polehňa, Blatnice pod Sv. Ant. – Stříbrná medaile (3)
- pozdní sběr 2002, Agrodružstvo, Nový Šaldorf – Bronzová medaile (1)
Muškát Moravský
- kabinetní víno 2004, Střední odb. škola vin a SOU zahr., Valtice – Stříbrná medaile (3)
- kabinetní víno 2003, Střední odb. škola vin a SOU zahr., Valtice (2)
Irsai Oliver
- pozdní sběr 2005, Víno Škrobák, Čejkovice – Stříbrná medaile (3)
- akostné 2005, Vinotéka Podola Petr, Kopčany (2)
Tramín Červený
- výběr z hroznů 2004, Krist Tomáš, Milotice – Zlatá medaile (1*)
Přírodně sladká vína s obsahem cukru nad 12g/l
- Sauvignon, výběr z hroznů 2005, Vinařství Zaječí s.r.o., Zaječí – Stříbrná medaile (2)
- Sauvignon, výběr z hroznů 2004, Znovín Znojmo, a.s., Šatov – Diplom (2)
- Pálava, výněr z hroznů 2002, Vinařství Zaječí s.r.o., Zaječí – Diplom (1)
Ledová vína
- Veltlínské zelené, ledové víno 2003, Znovín Znojmo, a.s., Šatov (1)
Komentáře
Ako spravnu „lokalpatriotku“ zo Zahoria ma tesi, ze do cuketko-vyberu sa dostalo aj vino od p. Podolu:-) S vinami z ich sklepov mam doteraz len dobre skusenosti. Zatial poslednym testovanym bol Alibernet ,vyber z hrozna r.2004. Ak budete mat stastie a niekde vo vinoteke nanho narazite,nevahajte:-)
Čo sa tyka Kvasimovho testu, tak jedno vino
nesklamalo žiadnu z 9 nezávislých degustátorov.
Vždy bolo určené ako výťaz nad všetkým,
čo mali momentálne v archíve :)
A tím je: NERONET, Barique, výběr z hroznů,
ročník 2003, oblas Velkopavlovická, vinařství Tetur Vladimír.
Pri namočení jazyka týmto tekutým zlatom sa na Váš jazyk vyhrnie celé komplexné spektrum úžasných chutí.
Kavismus: škoda, uniklo mi! zaposuji do svého vinného deníčku ;)
Pane Cuketko, chtela bych se zcela mimo diskuzi zeptat, jake maso mam koupit na hovezi carpaccio v Mase uzeninach. Prijede Stinova Tchyne a rada bych se necim blyskla :-). Dekuji
no carpaccio je celkem náročný kus! ;)
je potřeba co nejlepší druhy hovězí (svíčková atp.), nejlépe když se koupí už nakrájené jako carpaccio (jednu dobu ho měli v delvitě, teď nevím). jinak když ho krájíš sama, tak velmi ostrým nožem a namražené. já bych si na to sám netroufl.
doporučuji vydat se do řeznictví http://www.robertson.cz (pobočka v nuslích), tam určitě poradí.
tady originální receptura od syna vynálezce tohoto receptu:
http://www.cipriani.com/cipriani/Consigli/carpaccioe.htm
Kavismus:
je to ono?
http://www.vinbox.cz/index.php?akce=detail-zbozi&id=460
Petro, a máš zjištěné, že je tchýně, ač zatím pouze Stínová:-)), je gurmánka-gurmetka? Aby se ti pak ještě nestalo, že to neocení a bude si myslet, že ´s jí dala něco, z čeho se ani nenajedla:-) V podobných případech (když se chceš blýsknout:-)), je lépe předložit něco, co opravdu ovládáš.
no na tchýni bych taky možná zvolil něco méně kontroverzního než syrové hovězí ;) dáša tady v tom má point!
Listujice italskou kucharkou, napadlo mne toto.
Ale nebude to jediny chod, bude jeste zeleninove minestrone (to uz varim i se zavrenyma ocima) a houbove rizoto (ryzi uz pan Cuketka doporucoval, takze to snad klapne) a zeleninovy salat.
*
Kdyz mne tak pekne premlouvate – dobra – udelam rajcata s mozzarelou, tim se neda nic zkazit.
*
Aby bylo jasno – Stinova Tchyne ma s Druhym Tatinkem (dlouha historie) zaplacene menu na vecer v Ambiente, Slovansky dum, tak jim musim vymyslet neco hladoveho :-) (aspon naznakem :-)
Aha, Petro, no pak tvůj výběr naprosto chápu:-) I když, vzhledem k tomu, že jdou na „lukulské“ hody, možná bys osvědčeným řízkem a bramborovou kaší taky nic nezkazila:-)
A jinak, ano – rajčata s mozzarelou, pokapané olivovým olejem a posypané nakrájenou bazalkou- mňam:-)
Mimochodem – pan Cuketka to nerad asi uslyší-přečte:-)), ale v Apetitu byl docela hezký test ohledně mozzarel na našem trhu:-))
:)
takový menyčko vypadá pěkně ;) k rajčátkům s mozzarelkou doporučuji čerstvou bazalku, je to základní a dokonalý trojboj!
ad ten Neronet – do lonska to pro me byla neznama odruda, ale narazil jsem na nej jednak loni v cejkovicich kde to bylo jedno z nejlepsich cervenych, a potom v Salonu vin, kde jsem si ho proste MUSEL koupit domu :-) kdyz jsem se ted dival do seznamu vin v salonu tak uz tam neni :-(
Neronet jsem chutnal snad jen jeden, pro mne je to zatím úplná neznámá. Jinak já si myslím, že pokud chce někdo v našich podmínkách pěstovat kvalitní červené, tak bez těchto „mutantů“ se neobejde ;)
tak ad XI. vinne trhy Cejkovice – pokusim se to zkratit :-)
tento rok byl ponekud jiny, v necem lepsi, v necem horsi.. prostory na zamku tentokrat zustaly rezervovany pro stanky
vetsich firem, mali vinari byli presunuti do sokolovny. prostredi nic moc, zejmena nedostatek mista k sezeni, ale zase se
tam dalo dychat :-)
co se tyce vystavovanych vin, vezmu to podle katalogu po odrudach, budu psat jenom o vinech ktere nejak zaujaly, hodnotit
kazde kostovane vino by bylo na dlouho :-) navic je to velmi subjektivni hodnoceni, nejsem zadny znalec a diky mnozstvi
vzorku se neda kazdemu venovat dostatecne mnozstvi casu…
Diky vcasnemu prijezdu jsme meli moznost ochutnat vetsinu ocenenych vin, pokud budu psat o ocenenem vinu, bude to u nej v
zavorce.
bila vina:
vlasske ryzlinky – nepatri mezi moje oblibene vina, cili jsem je uplne vynechal, zkusil jsem jenom jeden, ale opravdu
exkluzivni, barrique, (S) od p.Esterky z Cejkovic, opravdove tekute zlato, ale podle me k beznemu piti uz se to moc
nehodi, spis pro slavnostni vanocni chvilky… velmi sladke (pro mne), krasna barva, plna chut, bez tvrdsich ryzlinkovych
tonu… opravdu exkluzivni.
veltlinske zelene – zkusili jsme vsechny ocenene vina a cca 4-5 dalsich, da se to shrnout jako tradicne nadprumerna
kvalita, velmi vyrovnana, ale na rozdil od lonskeho roku kde veltliny patrily k tomu nejlepsimu je to malinky ustup ze
slavy :-)
neuburske – opet nepatri k mym oblibencum, cili jsem je temer vynechal, ale to malo co jsem zkousel bylo prijemne.. asi
delam chybu :-)
sylvanske zelene – obecne jsem cekal vice, opet z lonska mam zafixovanou vysokou kvalitu temer v celem startovnim poli,
coz se letos az tak neprojevilo… po kostu vsech ocenenych bych vyzdvihnul vino od p. Kovare z Mutenic (S)..
muller thurgau – kdyz mam moznost volby tak se temto dvema panum co jsou porad spolu vetsinou vyhybam, jako ryzlinkum..
rynsky ryzlink – dtto.
rulandske bile – tak to je naopak moje parketa :-) ochutano temer vse z 12clenneho startovniho pole vcetne vsech
ocenenych… jednim slovem, vynikajici… tady neni moc co dodat.
me chutove poharky daly na prvni misto vino z Vinarstvi Fukal,V.Pavlovice, pozdni sber, (B), ktere bylo opravdu
vynikajici, a i dalsi medailovi konkurenti
- Drobilovo vinarstvi,Polesovice, pozdni sber (Z) a Vinarstvi Krist, Milotice, vyber z hroznu (S) byly excelentni, zlaty
vitez byl uz na me dost sladky, ovsem to co zrejme presvedcilo poroty byla plna chut a barva..
ovsem i ostatni vina teto odrudy byly vyborne… tady se nedalo sahnout vedle.
rulandske sede – dalsi z mych oblibenych, az na jednu vyjimku vsechno skvele vina… je ovsem treba vyzdvihnout po
zasluze zlatou medaili ocenene Vinarstvi Briza, Cejkovice, vyber z hroznu (Z), k popsani ktereho se mi nedostava slov.
taktez vina od p.Nikodema M.,Polesovice (B) a Vinarstvi Krist, Milotice,kabinet,(S) me chytly za srdce.
sauvignon – ze sirokeho pole vystavujicich jsme stihli jen par, s dobrym dojmem, ale rad bych vyzdvihnul vino od
p.Vaculovice, Mutenice, ktery si podle me v teto odrude urcite zaslouzil medaili… jedno z vin ktere me opravdu nadchly.
moc dobry byl taky bronzovy medailista p. Samsula, Cejkovice,pozdni sber (B).
tramin – k nemu jsme se dostali uz pozdeji. loni traminy patrily k nejlepsim, letos opet patrily na vysluni. z
medailovych pozic jsme ochutnali jenom vino p.Hlineckeho, Cejkovice (B), ktery byl vynikajici. uniknul nam i sampion
vystavy od p.Fojtika z Cejkovic, vyber z hroznu, na ktere ti stastni kteri meli moznost ochutnat peli doslova ody.
chardonnay – moc nemusim, preskocil jsem, abych urychlil prechod k cervenym vinum :-)
z ostatnich bilych musim zminit veltlinkse cervene rane p. Vagnera, Zarosice, kabinet, ktere opravdu stalo za hrich,
vynikajici ruzove zweigeltrebe p.Fojtika, Cejkovice, pozdni sber a ruzove cabernet moravia p.Horaka, Vrbice,pozdni sber.
na to ze ruzova vina me vetsinou moc neoslovuji, tak zejmena ten cabernet byl baaaajecny.
ochutnal jsem i ( pro mne ) novou odrudu – Hibernal, zajimave, uvidime jak se to casem vyvrbi.
cervena vina:
vzhledem k tomu ze doba mezitim pokrocila :-) tak uz casto nebyly k mani medailove vzorky, a obecne muj dojem byl lepsi u
bilych vin..
modry portugal – jako obvykle nezklamaly Templarske sklepy,r.2000, a zejmena portugal p.Horaka, Vrbice, pozdni sber.
zweigeltrebe – vse co jsme kostovali bylo velmi dobre, ale zadne celebrity ktere by staly za extra zminku… rekl bych ze
zweiglu se tam hodne dari… prima.
andre, cabernet sauvign – andre me moc obecne nezaujalo, medailove vzorky jiz nebyly ale celkove me tam nic nenadchlo, z
cabernetu opet Templarske sklepy, Cejkovice (B)
svatovavrinecke, frankovka – moc jsem se jim take nevenoval, obecne bych to hodnotil asi jako to zweigeltrebe…
cabernet moravia – ten patri k mym oblibenym, takze jsem se u nej trosku zasekl :-) rekl bych ze v prumeru patrily vina k
nejlepsim, vyrovnana kvalita, z tech co jsem kostoval bych vyzdvihnul vino p.Koutneho, Mutenice…chutove poharky jasaji
:-)
naopak si musim kupodivu postezovat na Templarske sklepy, 2003, ktere me tady pomerne zklamaly.
z ostatnich – z alibernetu a dornfelderu jsme neokostovali temer nic a i me oblibene rulandske modre jsme videli jenom z
rychliku, protoze jsme se presouvali na zamek na cast venovanou firemnim prezentacim..
z firemni vystavy poznamky nemam, ale dojem byl velmi dobry. jedine co mohu dodat je ze jsem po ochutnani podlehl a jedna
lahev Neronetu 2005 z vinarstvi Veverka zmenilo sveho majitele :-) jedinecny lehounce kavovy podton a nadherna barva…
mnamka.
kdybych mel ty dojmy nejak shrnout, tak me medaile by mirily do:
rulandske bile, Vinarstvi Fukal,V.Pavlovice, pozdni sber, (B)
rulandske sede, Vinarstvi Briza, Cejkovice, vyber z hroznu (Z)
rulandske bile, Vinarstvi Krist, Milotice, vyber z hroznu (S)
sauvignon, p.Vaculovic, Mutenice,
tramin, p.Hlinecky, Cejkovice (B)
jo a jak to ctu tak asi jeste to rose cabernet moravia p.Horaka, Vrbice,pozdni sber :-)
tak to je asi vse :-)
ujky, ty tvrde konce radku v tom nadelaly paseku… omlouvam se
[...] Náš čtenář Bada, přispěl do komentářů velmi čtivou a podrobnou reportáží z této vinařské akce. Díky moc! ;) [...]
Díky moc, vynikající matroš!!! ;)
Jinak já se shoduji. Rulandy a Tramíny jsem nkdy moc neznal, teď razantně měním názor a věnuji jim plnou pozornost!
Ještě jednou díky Bado!!!! přidal jsem odkaz na tento komentář k nejnovějšímu článku, tak snad ihned nezapadne.
rado se stalo :-)
Ještě se vrátím k Petře a ke carpacccio – nakrájené carpaccio je běžně k dostání v Carrefouru na Smíchově, není sice ze svíčkové ale mám ho mnohokrát odzkoušené a je moc dobré.
A teď k vínu: přirostlo mi k srdci víno firmy Sonberk. Pokud máte rádi suché, doporučuji Ryzlink Rýnský 2003, pozdní sběr (aspoň myslím). A jestli raději polosuché nebo polosladké, mají naprosto dokonalé Sauvignonky 2004 výběr z hroznů. A jejich Chardonnay také není vůbec špatné. Jen si teď nepamatuji, které je sladší a které sušší.
K dostání je ve vinotékách (např. v pražské Lucerně) a nebo také mají webovou stránku http://www.sonberk.cz
Aalexandro: díky za tipy ;) Zejména dík za tip, kde zmiňovaná vína koupit. V tomhle ještě někteří ti vinaři zaostávají – ža jasně nedeklarují, tady a tady si pro ty vína zajděte….
Prosim dopisovatele Badu ať se ozve na muj meil ([email protected]) máš zajímavé názory těším se na pokec já su z čejkovic (Kontur EKKO)