Tip na Obchod: Výborné steaky od Robertsona!
V pátek jsem povýšil domácí přípravu steaků na další úrove�?! Teď už můžu prohlásit, že si doma udělám stejný, ne-li lepší steak než v kdejakém českém „steakhousu“. Nutno dodat, že za razantním zlepšením stojí výtečný sirloin steak z obchůdku a řeznictví Robertson.
Pan Christopher Robertson (majitel firmy) se specializuje na dodávku originálních masných a uzenářských výrobků, plus dováží široké spektrum typicky britských produktů. V Praze jsou celkem dva obchody. Já jelikož mám obchod na Jugopárty pod nosem, vypravil jsem se do něj ;)
V této pobočce převládají balené a konzervované lahůdky, sladkosti, koření, přísady atp. Omezený sortiment masných výrobků je však přesto k dispozici – steaky, anglická slanina (neuzená), klobásy. Já jsem na poprvé vyzkoušel cca 650g balení 2ks sirloin (roštěnec) steaků, v ceně 450,– Kč/kg. Za balení dvou steaků tedy cca 290,– Kč. Balení bylo čerstvé (datum balení shodné se dnem nákupu, trvanlivost 14 dní). Steaky vypadaly nádherně, hezky prorostlé s dostatečnou vrstvou tuku na okraji a ve správné tloušťce (cca 2–3 cm). Zkrátka žádné sušinky z českým marketů ;)
Steaky jsem otestoval svou osvědčenou recepturou na drceném pepři s omáčkou ze zeleného pepře. Jeden steak jsem pouze vybalil, nakořenil drcenou směsí pepře s troškou oleje a na 30minut uložil do ledničky. Druhý jsem před nakořeněním a uložením do ledničky ještě pořádně natenderizoval.
Po odležení jsem steaky připravoval na rozpálené grilovací pánvi s mřížkou bez oleje (pouze minimum oleje které jsem nanesl na steak s pepřem před krátkým uležením). Nejdřív netenderizovaný kus, poté tenderizovaný. Mým cílem bylo se trefit do medium rare nebo do medium. U prvního netenderizovaného kusu, který si zachoval svou plnou výšku byla doba přípravy 2 minuty z každé strany a výsledek bylo nádherné medium rare. U tenderizovaného kousku, který se přeci jen trošku splácnul na výšku cca 1,5cm, jsem časy zkrátil na 1,5 minuty na každou stranu a vyšel mi z toho medium.
Tipy pro přípravu:
- pánev musí být rozpálená tak, že se z ní kouří – dobrá je s mřížkou
- dodržujte čas přesně podle stupně jaký chcete mít (viz. obrázek výše), neobracejte předčasně, nenechte se zmást kouřem, vytrvejte!
- nepíchejte do steaků vidličkou za žádnou cenu, obracejte jen jednou
- vystříhejte se přípravy na well done
- před podáváním nechte steak odpočinout 3–4 minuty (na rozehřátý talíř, aby nevychladly!)
Výsledek mně a dalšího testovacího strávníka naprosto odrovnal! Dokonalá vůně v průběhu přípravy, dokonalá chuť, maximální šťavnatost. K měkkosti masa – netenderizovaný kus byl stále o 100% měkčí než běžné hovězí k dostání v marketech. Pokud nemáte tenderizer, doporučuji se držet medium rare – čím víc ho doděláte směrem k well done, tím cí zatvrdne. Tenderizovaný kus, byl naprosto měkkoučký, šťavnatý sperfektně vroubkovaným povrchem. Jednoduše ekstase!
Můj ideální steak – sirloin od Robertsona, natenderizovaný, kořeněný pouze drceným pepřem a lžičkou oleje, 30minut v chladničce odležet, poté na rozpálené pánvi 1,5 minuty each side, odpočinek 3–4 minuty, pepřová omáčka + brambory pečené ve slupce! Tyhle instrukce doporučuji pro pokročilé steakaře, aneb je to ohne prdel! (nechcete přeci vyhodit stejk za tři stovky že? ;)
Zaříkávám se tady před vámi, že maso na steaky už nebudu kupovat nikde jinde než u Robertsona. Tedy pokud do té doby neobjevím obdobně kvalitní zdroj masa ;)
Máte-li jakékoliv dotazy ptejte se v komentářích, rád se podělím se zkušenostmi! Zárove�? sorry za lacking photos, nebyl čas, ani světlo ;) Ke steakům se ještě vrátím, příště s podrobnou recepturou a CQ fotkama!